yaa kızlar bu arada oğluş bana fena eziyet ediyor
yarı oturur gibi yatağın başını kaldırıyoruz fakat oğluş kemiklerimi ittiriyor o minicik ayaklarıya
tam dik duramıyorum
zaten şu braxton- hicks de sanırım dikişlerimi zorluyor sağ kasığım tarafında içerde bir sızı duyuyorum
bıçak saplanıp çıkıyor gibi sağ tarafıma yatamaz oldum
aynisi dün gece bende oldu kemiklerime kemklerime tekme atti bebisim :asigim:
saka maka tekme atarken bazen canim cok acidi dedigin gibi sanki bicak saplanmis gibi oldu
cnm bisey daha sorcam bebek devamli hareket ettigi sürece hersey yolunda degilmi ? carsamba günü kan doktoruna gidicemde ozaman bebegede bakicaklarmi bilmiyorum cnm süprizzzzz
Hoşgeldin vidicim ohh ne güzel bebiş sevcen bizim yerimizede sev tatlım
Cimcimem saol canım,ay yok yabancı değiller ya yorulmam.ama bide yeğenim var 17 aylık bi fıstık onla oynarken kendimi kaybedebiliyorum:)))
miniğimin kalbindeki sorun adı kısaca ASD
ATRİAL SEPTAL DEFEKT
ASD Nedir?
ASD’yi anlayabilmek için kalbin anatomisinin bazı noktalarını da bilmek gerekir.
Kalbimiz sağ ve sol atrium(kulakçık) ile sağ ve sol ventrikül (karıncık) olmak üzere 4 bölümden oluşur.Sağ atrium ve sağ ventrikül sağ kalbi oluşturur ve sağ kalpte kirli kan bulunur.Sol atrium ve sol ventrikül sol kalbi oluşturur ve sol kalpte temiz kan bulunur.Sağ ve sol kalp birbirinden bir septum aracılığı ile ayrılmıştır.Sağ kalbe kirli kan gelir ve sağ kalpten akciğerlere temizlenmesi için pulmoner arterler(akciğer atar damarı)yolu ile yine kirli kan gönderilirSol kalp ise akciğerlerden gelen temiz kanı toplar ve bu temiz kanı pompalar.Normalde bir septum ile ayrılmış olan atriumlar arasında bir defekt(açıklık)olmasına atrial septal defekt denir.Atrial septal defekt en sık görülen konjenital (doğumsal ) defektlerden biridir ve erişkenlerde en sık görülen konjenital anomalidir.ASD kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha sık görülür.
ASD Kaça Ayrılır?
Defektler yerleşim bölgelerine göre adlandırılırlar ve 3‘e ayrılırlar.
· Sinüs Venozis Defekt
· Sekundum Defekt
· Primum Defekt
Sinüs Venozis Defekti: Tüm ASD’lerin %10’nunu oluşturur. Sıklıkla vena cava superiorun sağ atriuma açıldığı bölgede oluşur.
Sekundum Defekti: ASD’nin en sık görülen tipidir. Tüm ASD’lerin %50-70’ini oluşturur.
Primum Defekti: İzole ASD’lerin %15’ini, tüm ASD’lerin %30’unu oluşturur.
ASD Nelere Yol Açar?
Sağ atrium basıncı (3mmHg) sol atrium basıncından(8mmHg) düşük olması nedeniyle kan basıncın büyük olduğu sol atriumdan sağ atriuma geçer.Geçen kan miktarı defektin büyüklüğüne ve ventriküllerin(karıncık) uyumuna bağlıdır.Defekt büyükse geçen kan miktarının fazlalığına bağlı olarak sağ atrium ve sağ ventrikül genişler.Pulmoner arter(akciğer atar damarı) kan akımı artar.Nadiren şiddetli pulmoner hipertansiyon gelişir.(%5).Temiz kan sağ kalbe geçtiği için oksijen satürasyonu(hemoglobinin oksijene doygunluğu)normalden daha yüksektir.
:çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?