çok saol canım cevabın için ama şekere takıldım.bütün dr lar şeker ve tuz 1 yaşına kadar yasak diyor.birde dediğin doğru ama kayınvalideme kalsa kırkı içinde yemek sularının hepsini tattırmak gerekiyordu.aslında haklısın ben stres yaptıkça oğlum için de yemek yemek eziyet oluyor sanırım çünkü her kaşıkla yemekte şarkılar oyunlar yaparak zorla yiyor.yumurtayıda yarın deneyeceğim.1/8 i ile mi başlamıştın sen?
kızlar bişiy sorcam sakın gülmeyin amaaaa
daha önce hiç brokoli yemedim vede yapmadım ama kızçem için aldım şimdi bunu nasıl yapayın..
havuç+patates+pirinç çorbasına direk katıpmı kaynatsam..
yoksam karnıbahar gibi önce haşlayıp sonramı katsam..
nasıl yapayım
yumurtaya bugün başladım.nohut kadar koydum.ben ekmek olarak cicibebenin ekmeğini kullanıyordum.sen ekmek içi olarak kepekli ekmek mi kullanıyorsun.
ben çorba olarak 2-3 yaprak ıspanak,1tane taza fasulye,1/2 havuç,1-2 dal brokoli ve 1 tatlı kaşığıda pirinç koyuyorum.1 bardak suyu kaynattıktan sonra hepsini birlikte atıyorum.havuçu rendelyerek koyuyorumki çabuk pişsin diye.pişmesine yakın 1 çay kaşığı zeytinyağ koyuyorum.sonra tel süzgeçten geçiriyorum.çok da lezzetli oluyor bizimki seviyor.karnıbaharı şimdi tercih etmeyin bence.çünkü karnıbahar üşütmesine zemin hazırlarmış.biraz daha havalar ısınınca ilave edicem onu.bu arada imkanınız varsa çorbayı cam kapta pişirin ve mutlaka kapağı kapalı olsun.birde çorbayı pişirirken demir kaşık kullanmayın,tahta kaşıkla pişirin.dr bana bu şekilde tavsiye etmişti.
yumurtaya bugün başladım.nohut kadar koydum.ben ekmek olarak cicibebenin ekmeğini kullanıyordum.sen ekmek içi olarak kepekli ekmek mi kullanıyorsun.
ben çorba olarak 2-3 yaprak ıspanak,1tane taza fasulye,1/2 havuç,1-2 dal brokoli ve 1 tatlı kaşığıda pirinç koyuyorum.1 bardak suyu kaynattıktan sonra hepsini birlikte atıyorum.havuçu rendelyerek koyuyorumki çabuk pişsin diye.pişmesine yakın 1 çay kaşığı zeytinyağ koyuyorum.sonra tel süzgeçten geçiriyorum.çok da lezzetli oluyor bizimki seviyor.karnıbaharı şimdi tercih etmeyin bence.çünkü karnıbahar üşütmesine zemin hazırlarmış.biraz daha havalar ısınınca ilave edicem onu.bu arada imkanınız varsa çorbayı cam kapta pişirin ve mutlaka kapağı kapalı olsun.birde çorbayı pişirirken demir kaşık kullanmayın,tahta kaşıkla pişirin.dr bana bu şekilde tavsiye etmişti.
cnm ben yarın başlayacağım kahvaltıya, ekmek içi yazıyor listemde ama doktora sormamışım nasıl ekmek diye, ben de bebe ekmeği aldım onu kullanırım sanırım.
bu arada ben düdüklü tencere kullanıyorum çorba için. buharda pişiriyorum sebzeleri, sonra ezip, tülbentten geçiriyorum. en son zeytin yağını koyuyorum.
walla maşaallah hayran kaldım ne güzel çok imredim gerçekten..benim oğlumun menüsünü yazayım
sabah kalkar anne sütü emer uyur kalkar yarım çaybardağı bazen de tam çaybardağı yoğurt ve kavanoz mamalarının sebze olanlardan yarım kavanoz yer..akşam da anne sütü emer..hepsi bu meyve püresi ya da kavanoz mamalarının meyve olanlardan yemez..kaşık maması yemez devam sütü içmez..yani tatlı bişey yemiyo..çok üzülüyorum ama zorlamak istemiyorum..
çok sık beslemiyomusunuz zaten 2 saatte bir ek gıda veriyosunuz anne sütünü hangi arada veriyosunuz.sindirim problemi yaşamıyo mu bebeğiniz.ben 3saatte bir besliyorum birinde anne sütü birinde ek gıda gerçi bebeğimin ahım şahım bir kilosu yok 7250gr. beslenme uzmanı öğün aralarında 3 ssat olsun sinidremez yediklerini demişti bana
kızzlar neden tel süzgeç ya da tülbent kullanıyorsunuz çatalla ezin azcık pütürü büyük olsun ki ağzına gelen şeyleri redetmesin komşumun kızı hala tel süzgeçten geçmiyorsa yemiyor 1 yaşında düşünün ben çatalla ezip veriyorum
valla canım bence çok sık değil...çünkü doktorun verdiği listede aynı bu şekilde...sadece saatler farklı...benim listede
09:00 kahvaltı
11:00 meyve püresi
14:00 çorba
16:00:yoğurt
19:30 muhallebi
ben çoğu zaman saatlere ve illa yedircem diye zorlamıyorum...ama mutlaka yedirmeye çabalıyorum...aralarda anne sütünü su niyetine veriyorum...zaten artık doyuruculuğu yokmuş..
yiyorlar canım eline cicibebe verdim yedi kendi kendine maşallah
cnm ya benimki de böyle yiyecek mi? ben yaklaşık 1 aydır sadece çorba ve meyve veriyordum. bugün kahvaltı ve diğerlerine geçicem dedim. sabah kahvaltı ve az meyve püresi yedi(meyve püresinin hepsini yerdi normalde ama sanırım kahvaltıdan daha sonra anne sütü aldı ve meyve suyunda toktu.) bak çorbasını daha yeni yiyecek ve ben sanırım bugün diğer öğünleri yetiştiremiycem. ama herhalde çocuğun da alışması gerek bir kaç hafta da düzene gireceğini umuyorum ihşallah.
canım üzülme sakın...ilk başlarda benimde öyleydi ama çok şükür alıştı...ama neden kavanoz maması veriyorsun kendin yapsan daha iyi olmazmı...tabi sebebini bilmiyorum ama sen bilirsin
valla canım bence çok sık değil...çünkü doktorun verdiği listede aynı bu şekilde...sadece saatler farklı...benim listede
09:00 kahvaltı
11:00 meyve püresi
14:00 çorba
16:00:yoğurt
19:30 muhallebi
ben çoğu zaman saatlere ve illa yedircem diye zorlamıyorum...ama mutlaka yedirmeye çabalıyorum...aralarda anne sütünü su niyetine veriyorum...zaten artık doyuruculuğu yokmuş..
ben yaklaşık 20 gündür çorba veriyorum, ilk başlarda diye tülbentten süzdüm zaten. ama artık geçiyorum çatala yavaş yavaş. akşam çatalla ezdim, bugün kahvaltısı da öyle pütürlüydü. yedi.
kızzlar neden tel süzgeç ya da tülbent kullanıyorsunuz çatalla ezin azcık pütürü büyük olsun ki ağzına gelen şeyleri redetmesin komşumun kızı hala tel süzgeçten geçmiyorsa yemiyor 1 yaşında düşünün ben çatalla ezip veriyorum
ek gıdalara geçelei beri bazen blendrdan geçiriyorum bazende çatalla eziyorum.. hatta pirinçleri artık azmiyorum bile.. başta yutamaz diyodum ama çok kolay yutuyo yumuşadığı için..
hatta kendimize pirinçli ıspanak yemeği pişirdiğimde lezzetini alsın diye pirinçlerinden kaşıkla veriyorum. bi güzel yiyo..
ıspanak vermeye korkuyorum henüz..
ek gıdalara geçelei beri bazen blendrdan geçiriyorum bazende çatalla eziyorum.. hatta pirinçleri artık azmiyorum bile.. başta yutamaz diyodum ama çok kolay yutuyo yumuşadığı için..
hatta kendimize pirinçli ıspanak yemeği pişirdiğimde lezzetini alsın diye pirinçlerinden kaşıkla veriyorum. bi güzel yiyo..
ıspanak vermeye korkuyorum henüz..
sebze çorbası için hangi sebzeleri kullanıyorsunuz, kullanmamızın sakıncalı olduğu sebzeler neler? ben bir yaşına kadar patlıcanın verilmemesini duydum mesela. başka neler var?
Benim not defterimdeki bilgileri aşağıda paylaştım umarım faydalı olmuştur...
Ispanak pek tabiki çok faydalı bir besin. Ancak nitratları tuttuğu ve oksalik asit içerdiği için bebeklere çok sık verilmiyor hanımlar. Bence her çorbasına koymayın. Biz sadece tadına baktık...
Meyvelerden (alerji ihtimali nedeniyle) çilek, frambuaz ve ekzotik meyveler 1 yaşından önce verilmiyor...Kavun, karpuz suyu, kiraz suyu , pembe greyfurt suyu 10-12 aylardan itibaren nar suyu 12aydan itibaren verilebilir.
Bakliyatlardan; kuru fasulye 15-18. aylardan sonra veriliyor. Kabuklarındaki selülozun miniklerin bağırsak florası tarafından özümsenmesi zordur. Bakla 6-7 yaşına kadar nadiren sunulmalı fazlası çocuklarda favizm hastalığına yol açıyor. Nohut için de yine 2 yaşı beklemek uygun olur.
Yeşillenmiş patates solanin isimli zehir içerir. Asla kullanmayın.
Kepekli ekmek vermeyin. Bağırsakları buğday tanelerinin kabuklarını sindirebilecek olgunluğa henüz ulaşmadı.
Alüminyum folyo yerine yağlı kağıdı tercih edin.
Tatlandırmak için asla bal kullanmayın. Botulismus basili ile bulaşmış sporlar içerebilir.
Balık 7-8. aylarda verilmeli.
Eskiden bebeklere beyin verilirdi. Ancak besleyici değeri ünüyle doğru orantılı değildir. ESP (deli dana hastalığı) nedeniyle tıpkı ilik gibi şiddetle kaçınılmalı.
Yumurtayı mutlaka 8-10 dakika pişirin. Daha kısa süreler akut ishal sebebi olan salmonella isimli bakteriyi öldürmez.Çatlak ve ya kırık yumurtaları asla bebeğinize kullanmayın derhal çöpe atın bakteri bulaşmış olabilir.
Bir tavsiye de anneler için...Adaçayı ve enginar süt salgısını azaltıyor fazla tüketmeyin..
Selamlar...
KAYNAKOĞUMDAN 7 YAŞA KADAR MİNİKLERİN YAMEK KEYFİ
NATHALİE TUNÇER
DR. OZAN TUNÇER
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?