2010 ekim anneleri ek gıda serüvenleri

çok ama çok teşekkürler faydalı paylaşımın için.gerçekten çok iyi oldu.ıspanakla ilgil yazdıkların beni endişelendirdi.çünkü bana dr mutlaka ver, gelişimi için en faydalı sebze demişti ve ben de neredeyse bir aydır kullanıyorum.yarın mutlaka dr arayacağım.hangi dr güveneceğimi şaşırdım.bu ek gıdalar yüzünden 4 tane dr değiştirdim.hepsi farklı bilgi veriyor.tam bundan umutlanmıştım ama. sen hangi sebzeleri kullanıyorsun çorba için?

asıl ben teşekkür ederim böyle faydalı bir topic açtığınız için. aynen katılıyorum yumurta yıkanır yıkanmaz tüketilmeli, tüketilmeyecekse yıkanmamalı...:81:

öncelikle sakın endişelenme canım senin de dediğin gibi her dr. farklı öngörülere sahip. benim kendi dr.um da ıspanak verebilirsin demişti. ama ben adı geçen kitaptan çok şey öğrendim. havuç ve ıspanağı bir dahaki kışa bıraktım artık. iki sebze de nitratları tutuyormuş...

bu hafta enginar deniyoruz. 2 enginarı dörde bölerek buzluğa attım her gün birer çeyrek çıkarıp patates ve 1 tatlı kaşığı pirinçle pişiriyorum, tel süzgeçten geçirip veriyorum. ben de düdüklü tencerede pişiriyorum çünkü zamanla yarışıyorum, çok vaktim olmuyo malum ikiz bebekler...

bugüne kadar semizotu, maydonoz, balkabağı, kereviz verdim. şu an tam mevsim geçişindeyiz artık önümüzde yeşil kabak, yeşil fasulye vs. gibi sebzeler var. ama onları denemeden önce daha önce denediklerimi karıştırıp vermeyi düşünüyorum.

kızlar oğluşum akşam kaşık mamasını yemiyor. sütlü pirinçli yemeyince muzlusunu aldım onu da yemedi. içine meyve koydum bolca, yine sewmedi. onun yerine ne verebilirim acaba? gece de acıkıp, uyanıyor tabi.

kızlar benim bebeğim de pekmezi sevmedi. ben de bir müddet vermeyeceğim sanırım bir iki hafta sonra tekrar denerim. artık yine almazsa çeşit değiştireceğim diyorum, ne dersiniz?
bu arada sabah peynir yiyoruz, pekmezi ne zaman veriyorsunuz siz?

geçen bana böyle bir mail geldi, paylaşmak istedim.

BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLAMIŞ...

YUMURTA 6.aydan itibaren yumurta sarısı az miktarlarda başlanmalı ve her gün verilmeli
yumurta beyazı allerji yapabileceği icin 8-9. aylarda başlanabilir
sarısı ve akı katılaşana kadar pişirilmelidir
çok uzun süre kaynatılması besin değerinin kaybına neden olur

ET diğer tamamlayıcı besinlerin (sebze püreleri vs.) icinde ,
kıyılmış ya da küçük parçalara ayrılmış şekilde 7-8. aydan itibaren kullanılabilir

TAVUK etinin kırmızı olan yerleri demir yönünden daha zengin dir
7. aydan itibaren başlanabilir

BALIK 8.aydan itibaren başlanabilir

KARACİĞER yüksek besin değeri , düşük yağ içeriği ve kolay hazırlanması nedeniyle
değerli bir gıdadır
8.aydan itibaren başlanabilir

TAHILLAR bebek beslenmesinde tahıl kaynağı olarak hem besin kalitesinin yüksek
hem de sindiriminin kolay olmasından dolayı pirinç ve pirinç unu kullanılması önerilmektedir
NİŞASTAnın besin değeri düşük olduğu için bebek beslenmesinde önerilmez
EKMEK 8.aydan sonra verilmeye başlanabilir

BAKLAGİLLER gaz yapar endişesiyle tercih edilmeyen kuru fasulye ,mercimek , nohut gibi
gıdalar zengin besin kaynaklarıdır ve bebek beslenmesinde tercih edilmelidir
ancak besin değerini koruması icin suda bekletip bekleme suyu dökülmelidir
kaynatılıp suyunun dökülmesi besin değerini azaltır

MEYVELER elma muz üzüm seftali suyu ve püresi ile başlanılabilecek gıdalardandır
turunçgiller gaz yapabileceği icin 9. aydan sonra verilmelidir

SEBZE MAMALARI taze olarak pisirilir icine pirinc ve yağda eklenerek tat ve kalori yönünden zenginleştilir
Patates ıspanak havuç kereviz karnabahar 6,aydan itibaren sebze mamasına eklenebilir
Pırasa ve taze fasulye gibi uzun lifli sebzeler püre haline getirilmeleri zor olduğu icin erken dönemde kullanılmaz
BAKLA favizm hastalığına yol açtığı icin PATLICAN besin değeri bakımından fakir olduğu icin bebeklikte secilecek uygun gıdalar değildirler

PEKMEZ zengin bir demir kaynağııdır 6.aydan itibaren başlanılabilir
ancak süt ve süt ürünleri ile karıştırılması pekmezin de sütün de besin değerini düşürür

YOĞURT VE AYRAN 6.aydan itibaren beslenmede kullanılabilir

PEYNİR zengin bir kalsiyum ve protein kaynagıdır
pastörize sütten yapılmış ve tuzsuz olması koşuluyla 8.aydan itibaren küçük miktarlarda kullanılmalıdır

pekmezi bende sabah veriyorum ama sabah olmazsa gün içinde myve püresine veya kaşık mamasına atıyorum

valla sadece alerji olacağı sebzeyi meyveyi vermiyorum onun dışında veriyorum herşeyi

kızlar bir sorum olacak, bir ek gıda öğününde ne kadar yiyor sizinkiler ortalama. benim kafam buna çok karıştı ya. ne kadar versem yetecek anlayamıyorum. ve sanki benimkinin bugünlerde iştahı da pek yok gibi, ne oldu anlamadım....

canım ben meyve püresi olarak neyi veriyosam kaşık mamasında da tercihim o oluyor
benimde oğlum elmayı sevmiyo armudu seviyo onun için aptamilin armutlu portalallısı var onu veriyorum severek yiyo zaten portakalıda seviyo du
bide öle dene bakim sevdiği meyvelerin olduğu kaşık mamasını al
kolay gelsin..

kızlar ya ben artık daha fazla araştırmicam ya her dr. başka bişi diyoooo
aşağıda bir röportaj buldum alıntıladım.
dr. resmen kaşık mamasını sabah kefire karıştırıp verin diyo daha başka bilgiler de var.
bence sağlık bakanlığının buna bi standart getirmesi lazım japonlarınki gibi bizim de kafamız karışıyo yavvvv.....

Dr. Emin Mindan ile Çocuk Sağlığı ve Beslenmesi Üzerine Bölüm2
Yazının kategorisi Sağlık Köşesi, İstanbul Kent Rehberi

Elif Hanım: Bünyemizi güçlendiren gıdalar nelerdir?
Dr. Mindan: Bebekler için konuşacak olursak; öncelikle mümkün olduğu kadar uzun süre anne sütü ile beslemek. Daha sonra , azar azar alıştırarak, kefir veya kefirle mayalanmış ev yoğurdu, sebze çorbaları ve meyve püreleri sayılabilir. Meyvenin tadının farkına varmaması için, sebzeden hemen sonra vermek uygun olur. Aç karına meyvenin sindirimi kolaydır fakat bebek tatlıya alışabilir.

Elif Hanım: Bir arkadaşımın çocuğu, çok sık, orta kulak iltihabı geçiriyor ve sık sık antibiyotik kullanıyor. 15 aylık olduğu halde 7-8 kutu antibiyotik ve bir çok kereler iğne oldu.Dr. Mindan: Arkadaşınız, büyük bir ihtimalle, geceleri süt içiriyordur, ve hatta içerisine bal ilave ediyordur. Önceden de tavsiye ettiğim gibi beslenmesini düzeltsin, süt vermesin. Sütten daha faydalı kefir veya probiotik yoğurt versin. Çocuğu geceleri rahat nefes alamıyorsa; odasındaki toz tutabilen eşyaları, kuş tüyü yastığı, peluş battaniyeyi kaldırsın. Eskisi kadar rahatsız olmayacaktır. Sabahları, yumurta, peynir, zeytin, domates ve tam buğday ekmeği ile kahvaltıya başlayabilir. Diğer öğünler sebze, et veya balık, işlenmemiş tahıl ( bulgur, kepekli pirinç ), ara öğün, kefir veya probiyotik yoğurt, meyve, akşam öğlen öğünü gibi. Et olmadığı zaman işlenmemiş tahıl ve bakliyat ( mercimek, maş, bezelye vs.) karıştırılarak verilebilir.

Elif Hanım: Gece beslenmeyecek mi?Dr. Mindan: “Benim çocuğum iştahsız, hiç bir şey yemiyor” diyen annelerin çoğu, çocuklarına geceleri 2-3 biberon süt veya devam sütü veren annelerdir. Çocuk gece 2-3 biberon süt içiyorsa; ertesi gün ancak bir öğün yemek yer. Böyle beslenen bebek önceden belirttiğim gibi sık hastalanır, dişleri çürür.

Elif Hanım: Metabolik sendrom, sahi metabolik sendrom nedir?.Dr. Mindan: Günlük diyette aldığımız bazı gıdaların “glisemi endeksi” yani kan şekerini aniden yükseltme özelliği fazladır. Kan şekeri yükselince; insülin salgılanır ve şekeri, ihtiyacı olan organlara gönderdikten sonra, fazlasını yağ olarak biriktirir. Şeker, beyaz un, tatlılar, gazoz, kola, şekerli yoğurt, şekerli süt, meyve suları, son günlerin favori içeceği nar suyu dahil bir çok gıda kan şekerini çok yükseltir. Bunlara, bize çok sevimli gelen, bal , pekmez ve her türlü reçelleri de ilave edebiliriz. Kan şekerini yükselten gıdaları devamlı aldığımız zaman, kandaki insülin seviyesi yüksek kalır. Karaciğer ve kaslar, insüline duyarsız olurlar. Yağ depoları ise, alınan şekerleri biriktirmeye devam ederler. Fazla insülin, yağı yakıp , enerji almamızı sağlayan enzimi ( lipaz ) etkisiz hale getirir ve şahıs sık sık acıkır ve canı şeker ister. Sonunda, “su içse, yarıyor“ dediğimiz, METABOLİK SENDROM gelişir. Bundan sonra, tatlı hayat dizisi acılı olur. Şişmanlık, Tip II diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, katarakt,böbrek hastalıkları, kemik erimesi, depresyon, kronik yorgunluk, unutkanlık, alzheimer ve çeşitli kanserler ortaya çıkabilir.

Elif Hanım: Teşekkür ederiz, kolay anlayabileceğimiz şekilde anlattınız. 1 yaşına kadar bebeklere hangi gıdaları vermemek gerekir?Dr. Mindan: Yukarıda bahsettiğim gibi, reçel, bal, pekmez, bebe bisküvisi ve süt verilmemelidir.

Elif Hanım: Kaşık mamaları verilebilir mi?Dr. Mindan: TV reklamlarında görüldüğü gibi; sabah, öğlen, akşam ve gece yatarken vermeye gerek yok. Sadece sabah saat, 9-10 öğününde, kefir veya probiyotik yoğurt içerisine ilave edilerek verilebilir. Bu ürünler, kefir ve probiyotik yoğurtlar gibi, sindirim sistemini korumazlar, bebeklerin tatlıya alışmasına sebep olurlar. Geceleri, en son öğün olarak verilen, kaşık mamaları veya biberon mamaları da bebeğin bademciklerinin büyümesine sebep olur.

Elif Hanım: Neden bademcikler büyür?Dr. Mindan: Anne sütü ve kefir, zararlı mikropların artmasına engel olur. Kaşık ve biberon mamaları ise, mikropların çoğalmasına engel olamazlar, bademciklerin üzerine oturan mikroplar, her zaman ağır hastalığa yol açmazlar. Bu çocuklarda, sabahları ağız kokusu olur, zamanla baş terlemesi ve sık sık uyanma şikayetleri başlar , diğer bebeklere göre daha sık üst solunum yolları hastalıkları görülür. Geceleri sık uyandıkça, mama verilir. Tatlı mamaları aldıkça, daha sık hastalanırlar. Antibiyotik tedavileri ve tatlı mamalar, sindirim sistemlerindeki, dost bakterileri azaltarak, bebeğin bünyesini zayıflatırlar. Mikropları, ilk karşılayan organımız, bademciklerdir. Tatlı gıdalarla ve mikroplarla sık karşılaşınca; büyürler. Tıpkı, “kolesterol yükselmesi” gibi, “bademciklerin büyümesi”, bu olaylarda suçlu bulunur. Bu yüzden milyonlarca bademcik, suçlu olmadıkları halde, katledilmiştir!

Elif Hanım: Anladım, tatlı gıdalar vermemeye çalışacağız. Kolesterolle ilgisini anlayamadım, açıklar mısınız?Dr. Mindan: Daha önce de belirttiğim gibi, kan şekerini yükselten gıdalar, (TV’lerde reklamı yapılan, kalbi koruduğu söylenen) margarinler, mısır özü, ayçiçeği ve soya yağları, çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Yukarıda metabolik sendromda bahsettiğimiz hastalıklara, birçok hastalık ilave olur. Bu arada, damarları tedavi etmeye çalışan, kolesterol yükselmesi göze çarpar. Tıpkı, bademcikler gibi, bütün suç kolesterole yüklenir ve avuç avuç kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılır.

Elif Hanım: Anladığım kadarıyla, çocuklara ve anne adaylarına tavsiye ettiğiniz beslenme düzeni, bütün yaşlar için uygun.Dr. Mindan: Evet, her yaş için uygun ve son yüzyılda artan hastalıklara karşı koruyucu.

Elif Hanım: Bu faydalı bilgiler için size çok çok teşekkür ederiz.
Dr. Mindan: Bütün anne ve babalara sizin vasıtınızla sevgi ve saygılar sunarım.

Dr.Emin Mindan
kaynak seyristanbul.com

evet ya benim de kafam allak bullak oldu, herkes, daha doğrusu her doktor ayrı şey diyor.

ayyy nedir bu gerçekten yaa.. her kafadan başka bir ses çıkıyor. kefiri biz eşimle her gece tüketiyoruz, kendimiz yapıyoruz. bebeğimize verelim mi yani şimdi? kaşık maması yemiyor benim oğluşum zaten. ama gece ne verelim onun yerine?

ver yoğurdunu kefirle ver bence
kaşık maması yemiyorsa pirinç unu ile muhalebi ver içine meyve koy pekmez bisküvi koy yesin sonra

ben bir çorba kasesininden yaklaşık 2 parmak az yapıyorum.hepsini yiyor.ama ağlarsa devam etmiyorum.biraz oynaştıktan sonra tekrar deniyorum.yoğurdu da bir nescafe fincanına yapıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…