kızlar nette bir dr..un röpürtajını okudum şimdi .biraz uzun ama belki işinize yarayan bir şey vardır diye
paylaşmak istedim.
1 yaşına kadar bebeklere hangi gıdaları vermemek gerekir?
Dr. Mindan: reçel, bal, pekmez, bebe bisküvisi ve süt verilmemelidir.
Kaşık mamaları verilebilir mi?
Dr. Mindan: TV reklamlarında görüldüğü gibi; sabah, öğlen, akşam ve gece yatarken vermeye gerek yok. Sadece sabah saat, 9-10 öğününde, kefir veya probiyotik yoğurt içerisine ilave edilerek verilebilir. Bu ürünler, kefir ve probiyotik yoğurtlar gibi, sindirim sistemini korumazlar, bebeklerin tatlıya alışmasına sebep olurlar. Geceleri, en son öğün olarak verilen, kaşık mamaları veya biberon mamaları da bebeğin bademciklerinin büyümesine sebep olur.
Neden bademcikler büyür?
Dr. Mindan: Anne sütü ve kefir, zararlı mikropların artmasına engel olur. Kaşık ve biberon mamaları ise, mikropların çoğalmasına engel olamazlar, bademciklerin üzerine oturan mikroplar, her zaman ağır hastalığa yol açmazlar. Bu çocuklarda, sabahları ağız kokusu olur, zamanla baş terlemesi ve sık sık uyanma şikayetleri başlar , diğer bebeklere göre daha sık üst solunum yolları hastalıkları görülür. Geceleri sık uyandıkça, mama verilir. Tatlı mamaları aldıkça, daha sık hastalanırlar. Antibiyotik tedavileri ve tatlı mamalar, sindirim sistemlerindeki, dost bakterileri azaltarak, bebeğin bünyesini zayıflatırlar. Mikropları, ilk karşılayan organımız, bademciklerdir. Tatlı gıdalarla ve mikroplarla sık karşılaşınca; büyürler. Tıpkı, kolesterol yükselmesi gibi, bademciklerin büyümesi, bu olaylarda suçlu bulunur. Bu yüzden milyonlarca bademcik, suçlu olmadıkları halde, katledilmiştir!
Muhallebi ne zaman verilir?
Dr. Mindan: Mümkünse, hiç bir zaman. Muhallebi, basit bir tarifle süte katılan, şeker, pirinç veya ekmektir.Eğer anne emziriyorsa, 1-2 kere sebze çorbası ve 1-2 kere kefirle mayalanarak elde edilmiş yoğurt yeterlidir. Televizyonlarda reklamı yapılan 4-5 öğün tavsiye edilen kaşık mamalarına göre sizlerin hazırladığınız çorbalar ve yoğurt daha faydalıdır.
Kaşık mamalarını neden tavsiye etmiyorsunuz?
Dr. Mindan: Kaşık Mamaları tatlı olduğu için, bu tür gıdalara alışan bebekler ileride de tatlı gıdaları alırlar. Süt içerisinde mısır gevreği, puddingler, meyve suları, şekerli yoğurt ve sütler, pastalar, kola, gazoz, fast food derken METABOLİK SENDROM gelişir. Bir de, akşamları kaşık maması veya muhallebi yiyen bebekler, anne sütü veya sebze çorbası alan bebeklere göre daha sık hastalanırlar, ve antibiyotik bombardımanına maruz kalırlar. Sık hastalanıp, sık ilaç kullandıkça; barsaklarındaki dost bakteriler ( probiotikler ) azalır ve bünyeleri daha da zayıflar.
Bünyemizi güçlendiren gıdalar nelerdir ?
Dr. Mindan: Bebekler için konuşacak olursak; öncelikle mümkün olduğu kadar uzun süre anne sütü ile beslemek. Daha sonra , azar azar alıştırarak, kefir veya kefirle mayalanmış ev yoğurdu, sebze çorbaları ve meyve püreleri sayılabilir. Meyvenin tadının farkına varmaması için, sebzeden hemen sonra vermek uygun olur. Aç karına meyvenin sindirimi kolaydır fakat bebek tatlıya alışabilir.
Bir arkadaşımın çocuğu, çok sık, orta kulak iltihabı geçiriyor ve sık sık antibiyotik kullanıyor. 15 aylık olduğu halde 7-8 kutu antibiyotik ve bir çok kereler iğne oldu.
Dr. Mindan: Arkadaşınız, büyük bir ihtimalle, geceleri süt içiriyordur, ve hatta içerisine bal ilave ediyordur. Önceden de tavsiye ettiğim gibi beslenmesini düzeltsin, süt vermesin. Sütten daha faydalı kefir veya probiotik yoğurt versin. Çocuğu geceleri rahat nefes alamıyorsa; odasındaki toz tutabilen eşyaları, kuş tüyü yastığı, peluş battaniyeyi kaldırsın. Eskisi kadar rahatsız olmayacaktır. Sabahları, yumurta, peynir, zeytin, domates ve tam buğday ekmeği ile kahvaltıya başlayabilir. Diğer öğünler sebze, et veya balık, işlenmemiş tahıl ( bulgur, kepekli pirinç ), ara öğün, kefir veya probiyotik yoğurt, meyve, akşam öğlen öğünü gibi. Et olmadığı zaman işlenmemiş tahıl ve bakliyat ( mercimek, maş, bezelye vs.) karıştırılarak verilebilir.
Gece beslenmeyecek mi?
Dr. Mindan: Benim çocuğum iştahsız, hiç bir şey yemiyor diyen annelerin çoğu, çocuklarına geceleri 2-3 biberon süt veya devam sütü veren annelerdir. Çocuk gece 2-3 biberon süt içiyorsa; ertesi gün ancak bir öğün yemek yer. Böyle beslenen bebek önceden belirttiğim gibi sık hastalanır, dişleri çürür.
bu kaşık maması yerine ne verebiliriz gece uykusundan önce.ben sadece gece uykusundan önce veriyordum.bu yazıyı okuyunca tedirgin oldum.kaşık maması kullanmayan var mı?benim sütüm kesildiği için maalesef emziremiyorum şuan.
kızlar nette bir dr..un röpürtajını okudum şimdi .biraz uzun ama belki işinize yarayan bir şey vardır diye
paylaşmak istedim.
1 yaşına kadar bebeklere hangi gıdaları vermemek gerekir?
Dr. Mindan: reçel, bal, pekmez, bebe bisküvisi ve süt verilmemelidir.
Kaşık mamaları verilebilir mi?
Dr. Mindan: TV reklamlarında görüldüğü gibi; sabah, öğlen, akşam ve gece yatarken vermeye gerek yok. Sadece sabah saat, 9-10 öğününde, kefir veya probiyotik yoğurt içerisine ilave edilerek verilebilir. Bu ürünler, kefir ve probiyotik yoğurtlar gibi, sindirim sistemini korumazlar, bebeklerin tatlıya alışmasına sebep olurlar. Geceleri, en son öğün olarak verilen, kaşık mamaları veya biberon mamaları da bebeğin bademciklerinin büyümesine sebep olur.
Neden bademcikler büyür?
Dr. Mindan: Anne sütü ve kefir, zararlı mikropların artmasına engel olur. Kaşık ve biberon mamaları ise, mikropların çoğalmasına engel olamazlar, bademciklerin üzerine oturan mikroplar, her zaman ağır hastalığa yol açmazlar. Bu çocuklarda, sabahları ağız kokusu olur, zamanla baş terlemesi ve sık sık uyanma şikayetleri başlar , diğer bebeklere göre daha sık üst solunum yolları hastalıkları görülür. Geceleri sık uyandıkça, mama verilir. Tatlı mamaları aldıkça, daha sık hastalanırlar. Antibiyotik tedavileri ve tatlı mamalar, sindirim sistemlerindeki, dost bakterileri azaltarak, bebeğin bünyesini zayıflatırlar. Mikropları, ilk karşılayan organımız, bademciklerdir. Tatlı gıdalarla ve mikroplarla sık karşılaşınca; büyürler. Tıpkı, “kolesterol yükselmesi” gibi, “bademciklerin büyümesi”, bu olaylarda suçlu bulunur. Bu yüzden milyonlarca bademcik, suçlu olmadıkları halde, katledilmiştir!
Muhallebi ne zaman verilir?
Dr. Mindan: Mümkünse, hiç bir zaman. Muhallebi, basit bir tarifle süte katılan, şeker, pirinç veya ekmektir.Eğer anne emziriyorsa, 1-2 kere sebze çorbası ve 1-2 kere kefirle mayalanarak elde edilmiş yoğurt yeterlidir. Televizyonlarda reklamı yapılan 4-5 öğün tavsiye edilen kaşık mamalarına göre sizlerin hazırladığınız çorbalar ve yoğurt daha faydalıdır.
Kaşık mamalarını neden tavsiye etmiyorsunuz?
Dr. Mindan: Kaşık Mamaları tatlı olduğu için, bu tür gıdalara alışan bebekler ileride de tatlı gıdaları alırlar. Süt içerisinde mısır gevreği, puddingler, meyve suları, şekerli yoğurt ve sütler, pastalar, kola, gazoz, fast food derken METABOLİK SENDROM gelişir. Bir de, akşamları kaşık maması veya muhallebi yiyen bebekler, anne sütü veya sebze çorbası alan bebeklere göre daha sık hastalanırlar, ve antibiyotik bombardımanına maruz kalırlar. Sık hastalanıp, sık ilaç kullandıkça; barsaklarındaki dost bakteriler ( probiotikler ) azalır ve bünyeleri daha da zayıflar.
Bünyemizi güçlendiren gıdalar nelerdir ?
Dr. Mindan: Bebekler için konuşacak olursak; öncelikle mümkün olduğu kadar uzun süre anne sütü ile beslemek. Daha sonra , azar azar alıştırarak, kefir veya kefirle mayalanmış ev yoğurdu, sebze çorbaları ve meyve püreleri sayılabilir. Meyvenin tadının farkına varmaması için, sebzeden hemen sonra vermek uygun olur. Aç karına meyvenin sindirimi kolaydır fakat bebek tatlıya alışabilir.
Bir arkadaşımın çocuğu, çok sık, orta kulak iltihabı geçiriyor ve sık sık antibiyotik kullanıyor. 15 aylık olduğu halde 7-8 kutu antibiyotik ve bir çok kereler iğne oldu.
Dr. Mindan: Arkadaşınız, büyük bir ihtimalle, geceleri süt içiriyordur, ve hatta içerisine bal ilave ediyordur. Önceden de tavsiye ettiğim gibi beslenmesini düzeltsin, süt vermesin. Sütten daha faydalı kefir veya probiotik yoğurt versin. Çocuğu geceleri rahat nefes alamıyorsa; odasındaki toz tutabilen eşyaları, kuş tüyü yastığı, peluş battaniyeyi kaldırsın. Eskisi kadar rahatsız olmayacaktır. Sabahları, yumurta, peynir, zeytin, domates ve tam buğday ekmeği ile kahvaltıya başlayabilir. Diğer öğünler sebze, et veya balık, işlenmemiş tahıl ( bulgur, kepekli pirinç ), ara öğün, kefir veya probiyotik yoğurt, meyve, akşam öğlen öğünü gibi. Et olmadığı zaman işlenmemiş tahıl ve bakliyat ( mercimek, maş, bezelye vs.) karıştırılarak verilebilir.
Gece beslenmeyecek mi?
Dr. Mindan: “Benim çocuğum iştahsız, hiç bir şey yemiyor” diyen annelerin çoğu, çocuklarına geceleri 2-3 biberon süt veya devam sütü veren annelerdir. Çocuk gece 2-3 biberon süt içiyorsa; ertesi gün ancak bir öğün yemek yer. Böyle beslenen bebek önceden belirttiğim gibi sık hastalanır, dişleri çürür.
bu kaşık maması yerine ne verebiliriz gece uykusundan önce.ben sadece gece uykusundan önce veriyordum.bu yazıyı okuyunca tedirgin oldum.kaşık maması kullanmayan var mı?benim sütüm kesildiği için maalesef emziremiyorum şuan.
bugün oğluşum akşam öğününde bir ağladı anlatamam.yediremedim.yarı oturur vaziyette yediriyordum.sonra tam oturttum.öyle verdim kaşığı.sonra bir gülücükler hepsini yedi.tam oturarak yemek istedi resmen.eşimle şaşırdık hareketlerine.büyüdü de kendi karar veriyor nasıl yiyeceğine:)
Ben de pekmez veriyorum. Bugünlerde kızı kendi haline bıraktım. Kahvaltıyı gün aşırı veriyorum. Muhallebiyi hepten bıraktım. Çorba, meyve ve yoğurt ile devam ediyoruz. Gece de hiç uyanmıyor çok şükür 10'da yatakta
Ama şu akşam öğününü anlamadım. Ben yarım bardak suya bir tatlı kaşığı pirinç unu (kıvamı tutsun diye) katıp pişiriyordum. Ateşten aldıktan sonra da 2 ölçek devam sütü, bir bisküvi azcık da meyve (elma genelde) karıştırıp veriyordum. Az miktar oluyordu emerek uyuduğu için fazla yapmıyordum. Çok hoşuna gidiyordu. Ama şimdi muhallebi vermeyin falan dendiği için bıraktım. Bu yaptığım muhallebi yerine geçmiyor herhalde. Tekrar başlasam mı acaba kafam karıştı :/
ben de bunun benzeri bir muhallebi yapıyorum. yalnız pirinç ununun yanında tam buğday, mısır ve yulaf unlarının karışımından bir tatlı kaşığı koyuyorum. bisküvi kullanmıyorum içine meyve püresi ve bazen anne sütü ve bazen de devam sütü koyuyorum. ben bunun çok sıkıntılı olduğunu düşünmüyorum aslında, şeker yok(muhallebinin en büyük sıkıntısı şeker) arada veriyorum.
okadr çok şey yazıoki şaştım kaldm yahuuu..bnmde oğlşm 5ekm doumluu...ama bugne kadr hç kıyma fln wermedm sadce hazır etli tvklu mamalardn yedi bkç kez...bu sıkntı olurmu sizce??kıymayı eti ne şeklde vermelymmm
okadr çok şey yazıoki şaştım kaldm yahuuu..bnmde oğlşm 5ekm doumluu...ama bugne kadr hç kıyma fln wermedm sadce hazır etli tvklu mamalardn yedi bkç kez...bu sıkntı olurmu sizce??kıymayı eti ne şeklde vermelymmm
ben de bunun benzeri bir muhallebi yapıyorum. yalnız pirinç ununun yanında tam buğday, mısır ve yulaf unlarının karışımından bir tatlı kaşığı koyuyorum. bisküvi kullanmıyorum içine meyve püresi ve bazen anne sütü ve bazen de devam sütü koyuyorum. ben bunun çok sıkıntılı olduğunu düşünmüyorum aslında, şeker yok(muhallebinin en büyük sıkıntısı şeker) arada veriyorum.
canım bu dediğin unları devam sütü ile ocakta pişiriyor musun? tam nasıl yapıyorsun bir yazarmısın.ben hazır kaşık maması kullanıyordum.pişirilenlerden.sonra ondan hoşlanmamaya başlayınca gece maması vermeye başlamıştım.ama iki sefer çok kötü kustu.çok huysuz zaten bu aralar.iştahsız bir de.bende hazır kaşık mamasını vermiyorum birkaç gündür.tesadüf mü bilmem ama o zamandan beri kusmadı.bende vermek istemiyorum artık.öğlen yediği çorbadan veriyorum akşamları da.ama ondan da bıkar diye korkuyorum.akşam için senin bu mamayı denemek isterim.
ben kıymaya başlayalı 1 hafta oldu.suğuk suyun içine önce kıymayı koyup eziyorum.sonra ocağa koyuyorum.o arada sebzeleri hazırlayıp içine atıyorum.ağzı kağalı tencerede kısık ateşte 45-50 dak.pişiriyorum.düdüklü de yaparsan daha kısa olur tabi.
saol cvbn içinnn..
peki kıymanın çeşidinin önemi varmı çift çeklmş tek çeklmş yağlı yağsz dana vs gbi????
kaynamış soğumuş 60cc suyun içine 1 tatlı kaşığı bahsettiğim karışımdan koyup kaynatıyorum.(muhallebi kıvamında oluyor zaten) ayrı bir yerde meyveyi püre haline getiriyorum.(elma, armut, malta eriği, kayısı, muz şu ana kadar denediğim meyveler. bazen bir tanesini bazen de 2 tane karıştırıyorum, farklı tatlar olsun diye) muhallebi ve meyve püresini karıştırıp en son 30cc kadar süt ekliyorum(bazen anne sütü bazen devam sütü) bu kadar. ancak akşam bir çay kaşığı ceviz de kattım ilk defa o da iyi oldu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?