2010 Ekim Bebekleri Büyürken...

Bebekler 4. Ayda Oturmaya Hazır
Dördüncü ayda oturmaya hazır

Bazı bebekler dördüncü aydan itibaren destekle oturmaya hazır hale gelebiliyor

Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekiyor. Doktorlar dördüncü aya kadar çocuğu zorlayıcı herhangi bir hareket yapılmamasını öneriyor. Çünkü bebeğin kafasını tutabilmesi, sırtını düz tutabilmesi en erken dört aylıkken mümkün oluyor. Altı aylıkken de yanına destekler koyulduğunda yarı oturur vaziyette birkaç dakika geçirebiliyor. Sekizinci ayda ise tamamen desteksiz oturabiliyor.
Klinilk Bebek, Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi’nden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, çok yaygın mitlerden biri olan “Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” inanışının bebekte yol açabileceği sorunlar ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi:
“Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” lafını çok sık duyuyoruz. Bu nedenle bebeklerin oturması engelleniyor ve dolayısıyla da bebeğin gelişimine bazı engeller konulmuş oluyor.
Beli eğrilmez
Başını iyi tutan, kafasını iyi kaldıran, kendini öne getirmeye çalışan ya da ana kucağından atmaya çalışan, yarı yatar pozisyonda bile rahatsız olduğunu belli eden bebekleri destekleyerek kucağımızda oturtmanın hiçbir sakıncası yok, beli eğrilmez. Bu durumdaki bebekler genellikle dört aylıktır. Bebekler yaşamlarının her döneminde yeni kademelere geçiyorlar. Bu oturmayla ilgili dönem, bebeklikte üçüncü dördüncü ayda başlayan bir gelişimsel nokta. O nedenle bebeğin oturmasını yedinci ve sekizinci ayına kadar bekletmek, bebeklerin gelişimini engelleyici bir davranış oluyor.
Bebeğin oturması neden önemli? Oturmaya kadarki dönemde bebekler hep tavana bakıyor. Tavana bakarken aldıkları stimülasyon çok az, renk az sadece ışık var, hareket yok ve bu, bebeğin görsel ve sosyal gelişimi için yeterli değil. Bebek büyümeye başladığı zaman bir iki ayını geçirdikten sonra kendini öne doğru kaldırmaya başlayan hareketler yapar. Yüzükoyun koyduğunuz zaman kafasını dirseklerinin üzerine çıkacak kadar yükseltmeye başlar. Bu demektir ki boyun kasları ve sırt kasları artık hazırlanıyor. Bu durumda bebeklerin mutlaka ve mutlaka oturur ve etrafına bakar pozisyonlara getirilmeleri lazım. Kendi kendine oturamayan bir bebeği oturtursanız pat diye düşer. O nedenle ilk üç-dört ayında oturur pozisyona getirirken her zaman için destek verip arkasının dik olduğundan emin olunmalı. Ama dik de olsa oturur tarzda annenin kucağında kalabilir. Daha sonraki beşinci ve altıncı aylar içinde bebek desteklendiği zaman, mesela bir koltuk kenarına konulduğunda durabiliyorsa destekli şekilde oturtulabilir.
Oturuyorsa ek besine hazırdır

Bebek en erken yedinci ve sekizinci ayında desteksiz bir şekilde oturabiliyor. Yine bu oturma durumuna göre de ek besinlere geçiyoruz. Altıncı ve yedinci aya gelip de sırt kaslarını iyi koruyup, destekli bir şekilde tuttuğunuz zaman iyi oturabilir bir durumdaysa o zaman bebek artık yemeye de hazır demektir.

Bebeklere oturur pozisyonda dünya çok daha enteresan geliyor. Bebek, dışarıya çıkarıldığında arabaları seyredebilir, etrafta yürüyen insanları takip edebilir. Bebek oturduğu zaman çevresindeki kişilerle göz göze gelecektir. Bu göz göze gelmesi çok önemli, çünkü o gözlerden çok fazla mesaj alacaktır.

Yine oturan çocuk başka şeylere daha kolay ilgi gösterebiliyor. Yakalaması için, eline alması için merak edebilmesi için bir şekilde uzanıp etrafındakileri elde etme çabası daha erken başlamış oluyor.
Oturtulmaması sorun yaratabilir

Oturtulmayan, yatırılan bebeklerde bakış anomalileri olabiliyor. Mesela çok yatırılmış ve bir nedenle tek tarafa bakmayı tercih etmiş bebeklerde görme odaklanması bile değişebiliyor.

emegıne saglık arkadasım cok tesekkurler

İLK DİŞ ÇIKMA TÖRENİ ( DİŞ BUĞDAYI, DİŞ BULGURU, DİŞ AŞI, DİŞ HEDİĞİ )
Günaydın ANNE HANIM, bu sabah yine uykusuz ve yorgun görünüyorsunuz ama ev halkından size bir müjde var. Sabah siz biraz daha uyumak için odanıza döndüğünüzde, bebeğinizde bir değişiklik fark ettiler.

Ve bir bardağı bebeğinizin alt dişetine bastırdıklarında, önce 'çıt' diye hafif bir ses ardından da çıkmak üzere olan bir diş fark ettiler.

Bebeğinizin çıkan ilk dişini kimin gördüğünü merak edeceğinize, kendiniz de kontrol etmek istemezmisiniz?

Bu arada, annenizin müjde telefonu üzerine kayınvalideniz de gelmiş. Hep bir ağızdan ''Haydi, bebeğimizin ilk diş çıkışını kutlamak için DİŞ BUĞDAYI yapalım'' diyorlar…

Hemen ''Ne gerek var, istemiyorum'' diye itiraz etmeyin. En azından bu sefer dinlemeden karar vermeyin.
Kim bilir ne zevkli bir Türk adetidir. Hem sevdiklerinizle tekrar bir arada olmak için de güzel bir bahane olabilir…

DİŞ BUĞDAYI, DİŞ BULGURU, DİŞ AŞI, DİŞ HEDİĞİ
Eski Türklerden günümüze kadar uzanan bu geleneğin önemi; Dişin yiyeceklerin öğütülmesinde, ezilmesinde, parçalanmasında birinci derecede rolü olması dolayısıyla tören ve eğlence yapılmasıdır.

HEDİK; Buğday kaynatmak anlamına geliyor.
Bebeğin ilk diş çıkışını kutlarken, buğday kaynatılmasının nedeni; Bebeğin dişlerinin buğday gibi düzgün, sağlıklı ve sağlam olmasını ve çabuk büyümesini dilemektir. Ayrıca Buğday bereketi sembolize ettiğinden, bu özel günde Allah’tan çocuğun rızkını ve bereketini arttırmasını istemektir.

Yine bu özel günde bebeğe Diş Teyzesi refakat eder. Seçilen Diş Teyzesinin dişleri sağlıklı ve düzgün olması gerekir.

Diş Buğdayı Törenine davet edilen yakın akraba, komşu ve arkadaşlara hazırlanan Diş Buğdayı yemeği ikram edilerek yiyecek kutsanır, şükredilir, bebek için dua ve dileklere geçilir.**

Bebeğin ilk dişini gören kişinin bebeğe hediye alması adettir.

DİŞ BUĞDAYI ( DİŞ HEDİĞİ )

Malzemeler: ( 25 kişi için )
750 gr Buğday
250 gr Nohut
1 kase Pudra Şekeri (veya Hindistan Cevizi)
1 tabak dövülmüş Ceviz ( veya Şan fıstığı, Fındık, Badem ilave edilebilir)
Kuru Üzüm (veya ufak parçalara ayrılmış Kuru Kayısı ilave edilebilir)

Yapılışı:
Bir gece öncesinden buğday ve nohut ayrı tencerelerde ıslatılır. Diş Buğdayı Parti günü yine ayrı tencerelerde kaynatılmak sureti ile pişirilir.
Servis yapılacak kaselere 2 çorba kaşığı buğday, 1 çorba kaşığı nohut,üzerine Şan fıstığı veya ceviz, isteğe göre kuru üzüm ve son olarak da pudra şekeri konularak misafirlere ikram edilir.

Diş Buğdayı Seremonisi:
Günün anlam ve önemini belirtmek için kaselerden birinin içine (yiyeceklerden görünmeyecek şekilde) çeyrek altın konulur. İçinde altın bulunan kase her kime çıkarsa, altını ev sahibinin hediyesi olarak kabul eder. Buna karşılık bebeği baştan aşağı giydirmekle sorumludur.

Misafirlere servis yapıldıktan sonra, salonun ortasına veya masa üzerine temiz ve şık bir örtü yayılır.
Örtünün ortasına büyük bir tepsi konur.
Tepsinin etrafına da Kuran-ı Kerim, Kitap, Kalem, Hesap Makinesi, Makas, Steteskop, Mouse, Altın bilezik, kapalı ilaç kutusu,vb. Meslek Materyalleri ile birlikte bir kase Diş Buğdayı yemeği konur.

Diş buğdayı çocuğu, tepsi içerisine oturtulur. Dua ile birlikte kase içerisindeki diş buğday yemeğinden bir avuç alınarak çocuğun kafasından aşağı dökülür. Kafasından aşağı düşen yemekten bir parça çocuğun ağzına verilir.

Eski Türk inanışına göre; Çocuk elini uzatıp hangi eşyayı alırsa, ilerideki mesleğini seçmiş oluyor.

Diş Buğdayı Seremonisinden sonra, yiyecek ikramına geçilir.

Günün notu: Gelen misafirlerden arzu edenler (Anneanne, Babaanne, Teyze, Hala ) çocuğa hediye verebilirler.

Eveeet...Anne Hanım, Geçmiş Olsun…Diş Buğdayı Törenini istemiyorum dediniz ve yapmadan atlattınız…

ellerine sağlık canım, çok güzel bilgiler...

ben yapmayı çok istiyorum, bir aksilik olmazsa kesin yapıcam, daha dişimiz yok ama hazırlıklara başladım bile, en azından neler yapacağımı düşünmeye :)

bizde yapıcaz kısmetse
neler yapılır die araştırmadayım pasta kurabiye
meslek seçimi tepsisi falan filan

çok şükür bende regl oldum kızlar,belki biraz rahatlatır ...kızım zaten hat safhada huysuz,ya ona usluluk yada bana biraz daha tahamml lazım....

slm kızlar..
aşıdan geldik umarım huysuzluk ateş yapmaz.
kızlar son günlerde sütüm azaldı akşamları özellikle kuzuma yetmiyor iki gündür gece yatarken dolaptan indirip veriyorum.dr istersen gece tek sefer mama verebilirsin demişti.bnede sütümü artırayım vermeyeyim diye vermedim ama baktım olmuyor bugün hipp aldım bakalım kuzu içecekmi ilk defa mama alacak yavrum aç kalmasında
evelsi gün geceyatarken emdi ama yetmedi nasıl aranıyo kuzum içim parçalandı bende bir sürü ağladım dayanamadım kuzu aç diye sütü buzluktan indirip çözdürüp verdim hemen ama 30 cc içti demek çok aç değilmiş ama dün 75 cc içti kuzum ya kıyamıyorum
Rabbim bebeklerimizin rızkını azaltma...

amin canım.bende bebeğime mama ve anne sütü veriyorum.çok suçlu hissediyorum kendimi.sadece anne sütü vermek istiyodum ama olmadı.bu zamana kadar sadece anne sütü vemişsin yine cnm çok güzel.kaç kilo olmuş bebişin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…