2010 şubat anneleri bebek bakım ve eğitim sorunlarını tartışıyor..

Ben ağlamaya bırakmak taraftarıyım Zeynep. Aslında akla ilk başka bir şeyle oyalamak geliyor ama bence olmaz. Sonuçta ortada yanlış bir davranış nedeniyle engellenmek var. Yani yaptığının yanlış olmasının öğretilmesi gibi zor bir iş var. Bırakıyorum ağlıyor. Henüz küçükler diyoruz canım ama aslında sandığımızdan daha da yüksek zekaları ve her şeyi bir çırpıda öğreniyorlar. D samartta dadınız evinizde diye bir program var orada da aynı yöntem deneniyor. Öfke krizlerini görmezden gelme yöntemi. Çocuk bir kaç gün sonunda ( eğer anne baba istikrarlı davranırsa) Öğreniyor kriz yaratınca bir şey olmayacağını.

zeynep bende aglatıyorum. aglaması sonucta aci cektigi yada canı yandığı icin değil. sadece şımarıklık ve zorlama. yanlız yöntem şöyle. agladığı an yanından uzaklaşıcaksın. aglaması kesilince hemen yanına geleceksin. böylece agladığında yanlız kalacağını ve ısrarırın işe yaramayacağını ogrenecek. bunu yaparkende anlatacaksın. mesela. "evet ipek şimdi aglamak istiyorsan aglayabilirsin ben çıkıyorum. aglaman bitince geleceğim" gibi.

bizimde ortak derdimiz elinden bişey alınca ağlıyor derinde babası ağlamasın diye veriyor kıyamıyor banada sen gaddarsın diyor üzülüyorum..aslında ben doğru olanı yapıyorum bazende nasıl davranıcam şaşırıyorum mesela bişey istiyor veriyorum eline hayır falan demiyorum çünkü denedim o zamandaha çok tepki veriyor kendi ulaşınca bıkıyor bırakıyor.derinin şuan için tutturma huyu yok ağlar susar ama bazende elinden alınca yırtıyor ortalığı... nasıl davranmalıyız kızlarr

Serapçım bence öncelikle yanlış davranış hangisi onu tam oturtmalıyız kafamızda. Her şeye de yasakalr ve hayırlar koyamayız. Her davranışında ağlamaya bırakamayız. Kafaları karışır, huzursuzlanırlar. Mesela az önce çamaşır makinesini boşaltmasına izin verdim Esra nın. Onun boşalttıklarını alıp serdim. Yanına her gittiğimde onu oradan alacağım sandı ve bağırdı. almadığımı görünce ve tatlı bir ses tonu da duyunca işine devam etti. Mutlu mutlu boşalttı makineyi.Bunun tam tersini de başarabiliriz.
Yanlış bir davranış yapmışsa ya da kendine zarar verecek bir nesene almışşa o zaman tam tepki görmeli. Davranışının bedelini ödemeli. Bu gaddarlık değil. Olması gereken şey. Çocuklar sınırlardan hoşlanırlar. Sınırları zorlayarak eğlenirler ve bizi denerler. Eşine de açıkla sen. Yoksa tatminsiz bi r birey olurlar. Daha da kötüsü annesinin hayır dediğini babadan evetletir ve ikinizi birbirine düşürür. Bu sene değil belki ama 2 yaşına geldiklerinde başlayacak.

Havvanın söylediklerine kesinlikle katılıyorum.

Doruk ta haftasonu elektirik puatlarından birini tutmaya kalktı. Sesimi bilerek baya bir yükselttim. Kaşlarımı çattım. resmen 2-3 dk.suratıma baktı baktı ve bıraktı başka birşeyle ilgilenmeye başladı. bende yanına gidip aferin ogluma. sakın elleme ona cok tehlikeli diyerek aslında tepkimin o puatla alakalı olduğunu gösterdim.

Başka birgünde durmaması gereken bir yerde oturuyordu ve kalk dememe ragmen kalkmıyordu. o zamanda aldım onu getirdim yanıma oturttum. resmen agzını acarak bagırarak gözüme baka baka aglıyordu. bende tamam dorukcum sen ağla ben bitince gelirim dedim çıktım işime baktım. hemen sustu. yanına gittim başka birşeyle oynamaya başlamıştı bile.

neye hayır, neye evet yada ne zaman ağlatılacağına tamamen iç güdülerinizle karar vermelisiniz. annelik güdüleriyle. özellikle babalarlada açık açık konuşmalısınız. ben eşime anlattım. etrafımızda sevmediğimiz çocuklardan örnekler verdim. onlar gibi olsun istermisin doruk dedim. ayrıca ben okuyorum sen okumuyorsun benim kurallarıma güven dedim. mesela geçenlerde o birşey için kızdı doruk a ve bağırdı. dorukta uykusu vardı mızmızdı. ve ben hiç tepki göstermedim. ne doruk a ne de babasına baktım. o onların arasındaki bir sorundu çünkü. eger o sırada doruk u kucağıma alsam ve pışpışlasam her babasıyla kavga ettiğinde bana gelecek. yada tam tersi benle kavga ederken babasına gidecek. bunlara önlem almak şu anda elimizde. sonra disipline sokarız derseniz çok geç olur.

bence en önemlisi anne babanın aynı tutumda olmaları...bizler okuyoruz araştırıyoruz,cocugumuz icin en iyisini yapmaya calısıyoruz ama babanın da böyle düşünüyor oldugunu unutmayalım. ben kitaplarda önemli yerlerin altını ciziyorumi,int'te buldugum faydalı bilgileri kopyalayıp bilgisayarıma kaydediyorum.yada eşime e-mail olarak gönderiyorum.gece Aydın uyuduktan sonra birlikte altı cizili bölümlere,notlarıma bakıyoruz. cocuk anne ve babadan tutarlı ve aynı tutumları görünce yöntem işe yarıyor....
bizim uygulamaya calıstıklarımız: etkili komut verme, etkin aldırmazlık ve mola yöntemi.
biraz özetlersek;
- Çocuğa yaklaşın.
- Ciddi bir yüz ifadesi takının .
- Adını söyleyin .
- Gözgöze gelin .
- Kararlı ses tonuyla konuşun .
- Dolaysız , basit ,açık komutlar verin .
- Gerektiğinde komutunuzu yaptırımla destekleyin

aldırmama yöntemi de işe yaramıyorsa,cocugu yalnız bırakıp aglamasına izin vermek... cocuk eger sefkat görme istegiyle aglıyorsa bu aglatma cok tehlikeli olabiliyormuş,ama eger tamamen istedigini yaptırma yada öfke nöbeti şeklindeyse istedigi kadar aglayabilir diyor pedagoglar...

Özlem'e tamamen katılıyorum,benim de davranış şeklim genelde böyle...

ama öfkenin de aslında gelişimin normal bir parçası oldugunu,cocugun kimlik duygusu ve bağımsızlık kazanmaya çalıştıgını, Ancak kelime hazinelerinin kısıtlı olması nedeniyle duygularını kelimelerle ifade edemeyip öfkelendigini de unutmayalım.

bu haftaki konumuz oldukca önemli ve üzerinde cokca konuşulması gerek ama bir de şu basındaki 'fruktoz ve nişasta bazlı şekerin zararları' haberleri var.kansere yol actıgı kesin. haberlerde dinledim biraz in.te araştırdım ve hemen koşup Aydının mamalarına baktım.meyveli tahıl mamasında var maalesef,ama kavonoz mamalarda göremedim....ama üretici bunu içindekielre yazmak zorunda da degilmiş... bu da bebek bakım sorunu olduguna göre buradan konuşabilecegimizi düşündüm.

Kızlar ben.m derdim Esra ya yemek yedirme olayı. Ne yaparsam yapayım oturup da adam gibi yemek yemiyor. ne mama sandalyesinde ne kucağımda ne de yerde oturarak. gezip gezip gelerek yemek yiyor ve ben buna sinir oluyorum. Önerileriniz var mı?

havvacım mama sandalyesine koyup önüne sadece yemek vakti ortaya çıkan oyuncaklar koysan. mesela 1-2 oyuncak al ilgi çeken ama sadece yemek vakti çıkar,sandalyedeyken eline ver. belki değişik bişey görünce oyalanır 3-5 gün derken alışır sandalyede yemeye. biz standart sandalyede yiyoruz,çoğu zaman yemek saatlerinde beraber yiyoruz sandalyeyi masa boyuna göre ayarlıyoruz o da bizimle yiyor. yemek düzeni önemli,bunu aşmanız gerekiyor. yada sizinle bir sofraya otursa sandalyeye mesela,o da bi taktik...

bencede havva sabit bi nrutibn oturttur ben nevada yapmadım hala gezerek yiyior çocuk oturamıyor o alışkanlığı vermedim ama şimdi ayşeyei oturtuyorum mama sandalyesine hemen yişyip kalkıyor
kızma konusundadas bende ağlatıyorum zaten aldırış etmedikmi 2 dakika içinde susup oyununa devam ediyor babmız pakm kııyamıyor ama ben aldırış etmiyorum

Bizim böyle bir topiğimiz vardı... Kaybolmasın kızlar...
Yeni konuyu ben açayım. Nasıl oyuncaklar almak gerek...

Bizim böyle bir topiğimiz vardı... Kaybolmasın kızlar...
Yeni konuyu ben açayım. Nasıl oyuncaklar almak gerek...

ya evet bu topik çok iyiydi, sağol Havva tekrar hatırlattığın için

ben de bu ara onu düşünüyorum, son zamanlarda hiç oyuncak almadım yüzüne bakmıyor hiç cadım diye, çünkü evin içinde koşturmak ona çok daha cazip geliyor.

ama doğumgünü sebebi ile yengesi yeni bir oyuncak almış, geçen pazar verdi, fisher price kurabiye kavanozu, onunla oynamaya başladı, gerçi oynuyor dediğim, küplerin hepsi ağzında, her şeyi ağzına sokuyor, ben de sürekli bu huyun çabucak bizi terketmesini bekliyorum :)

acaba ilgisini çekecek, eğitici oyuncaklardan ne öneren olur, ben aktivite masası almak istiyorum mesela, siz de varsa kızlar, çocuklar ilgili oluyor mu aktivite masasına ?

Ben akrabalarda görmüştüm o masayı. İlgisini çekmişti çocuğun ama bizimkinde nasıl olur bilmem. Esra ya müzikli bi şeyler olsun da ne olursa olsun. Müziği çalıştırıp kıvırıyo sürekli.

:)) aynı, kızlar çalkalamayı çok seviyo..

bu kurabiye kavanozunda çok güzel melodili 2 şarkı var, kadın tane tane şekilleri sayıları sayıyo, nergiz sude de hemen oturuyosa popo sallıyo, oynaklar çok fena :)

en çok ilgisini zaten melodili şarkılı oyuncaklar çekiyor, çocuk sesi varsa muhakkak daha yoğun ilgisini çekiyor.

aktivite masalarını 2010 mart annelerinden duydum çok beğendiklerini yazmışlardı bende almak istiyorum ama bizimki biraz şıp sevdi müzikli şeylerle pek ilgisi yok atıp kırma derdinde onun için alamıyorum ama çadır almayı düşünüyorum onada yer ayarlamam lazım küçük evde ama alacaklarımın başında çadır var

çadır, içinde oynar mı dersin ?

benim kız hiç durmaz kapalı yerde sıkılır kesin anında çıkar, hiç gözümde canlandıramadım :)

çadır, içinde oynar mı dersin ?

benim kız hiç durmaz kapalı yerde sıkılır kesin anında çıkar, hiç gözümde canlandıramadım :)

şu sıralarda biraz öyle kuytu yerlere karşı ilgisi var yeğenimin çadırı var onun içine girip oynuyor birde peluş köpeğimiz var onuda yanına koyuyoruz çok seviniyor ama benim evim küçük oğlumun odası falanda yok çadırı alınca ikidebir kur kaldırda olmaz onun için yer arıyorum birde onun tek oyuncağı babası ve benim bir kaç gündür oturduğumuzda ayaklarımızda boşluk oluyorya oralardan bir o tarafa bir bu tarafa geçmeye bayılıyor oyuncaklar boş boş bekliyor

Son düzenleme:
Ben artık oyuncak almayı bıraktım kızlar. Doruk hic bakmıyor. Ev eşyalarını daha cok seviyor. ben mutfaktayken eline bir tencere bir kepce veriyorum resmen benim yaptığım hareketleri yapıyor yemek pişirir gibi. kitap olarakda kendi dergilerimi veriyoum. iki bakıyor resimlerine atıyor. evde buyuk yogurt kaplarını atmıyorum yıkıyıp eline veriyorum onlara oyuncaklarını doldur boşalt yapıyor daha cok ilgileniyor oyuncaklarından. makarna paketleri, içi pirnic dolu kavanozlar onun daha cok hoşuna gidiyor. Çamaşırları sepete koyup boşaltmak, kapakları acıp kapatmak, cekmeceleri karıştırmak şu anda tüm oyuncaklardan daha cok ilgisini çekiyor. Bir süre oyuncak almayacağım.

En cok cok oynadığı şu anda tahta boncuklu bir oyuncağımız var. yarın onun resmini koyayım buraya. onunla oynuyor. sehpanın ortasına sabitledim gidip gelip o boncukların yerlerini değiştirmeyi seviyor. Bence oyle birsey alın derim ben. İkinci olarakta ikeadan aldığımız parmak kuklaları seviyor. arada parmaklarımıza takıp sesler cıkarıyoruz. ama onları toplayıp bir yere doldurmayı, elinde taşımayı falan cok seviyor Doruk.

Biz cadır almıştık hatırlarsanız. Onu kurdum icine girmek istemedi. bende kaldırdım. yazın tekrar kuracağım. bide arkadaşları olursa cadırla daha cok oynayacak bence. yanlız oynamıyorlar cadırla.

En son olarak tchibodan kırmızı bir zıplama atı aldım. bir ara resmini koyacağım. 1,5 + onada bakmıyor ama kacırmamak adına aldım. yaza ona binmeye başlar bence.

Aklımda yazın almayı düşündüklerim ise; büyük bir kamyon, korsanlı lego, tahta puzzle var.

Dorukun çok fazla müzik aleti var. ben o tarz oyuncakları seviyorum. arada evde onları calıp şarkı söylüyoruz. kendi orkestramızı kuruyoruz. bunuda tavsiye ederim. cocuklar cok egleniyorlar.

aktivite masası ilk etapta cok ilgisini cekebilir ama ben uzun süreli bir dikkat saglayacağını sanmıyorum. ucuz birşey de değil. onun yerine bir iki çeşit küptü, kutuydu halkaydı onlardan almak daha faydalı. Tabi yoksa. Çogumuzda bunlar zaten var.

AAAA unutmadan. top... her çocugun mutlaka bir topu olmalı. bizde 3-4 adet var boy boy. onları seviyor doruk. arada bulur cıkartır oynayalım diye uzatır bize.

Cocukların bu aralar fazla şeye ihtiyacları yok diye düşünüyorum ben anlayacağınız.

Not: Ay bu konuyu cok sevdim. Blogumada koyacağım bu yazdıklarımı :)))

top bizdede var çeşit çeşit boylarda ve balonlar doğum gününde çocuk balonlorı görünce ne yapacağını şaşırdı sürekli açıp dağıttığı tv dolabının içini boşalttım ve balonlarla doldurdum açınca balonların üstüne gelmesine bayılıyor lego aldım hiç oynamadı kafamıza atmaya yarıyor mutfakta süzgeç ve küçük kavanozlarla oynamaya bayılıyor birde yüksek yerlerde ne varsa onları çekip almaya başladı su aralar bizim oyun anlayışımız böyle pilli oyuncakları yere atıp pilleri çıkarmak vazgeçemediklerimizden bende hepsini kaldırdım biraz daha oyuncağın ne olduğunu anlayınca vermeyi düşünüyorum şu anda pek anlamıyor birde bebedorun çıngıraklarından aldık onu çok seviyor içinde boncuklar var o ses çıkardıkça çok hoşuna gidiyor ama 2 dakika sürmüyor anında nereye fırlatırsa artık

playskool ılk arabam kullanan varmı kızlar.ogluma dogum gununde hedıye geldıde.pek oynamıyo.benım oglumdamı bı tuhaflık var anlamadımkı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…