2010'da evlendik kızlar, peki ya sonrası, hadi paylaşalım... :)

ben hastayken ölüp sonra dirliyorum bir rahatlıyorum agrı gecince huzur geliyor

ay ama kızlar bide gülesim geliyo niyemi:))
benim herif:)))) beni ilk defa böyle gördü çok korkmş kıyamam acile bi girişi varki kapıyı bi itti kapı duvara vurdu geldi gitti:))))

hemşire güvenlik zıpladı yerinden resmen:)))))

Adet Sancısı ( Dismenore ) 02 Eylül 2010

Pek çok kadın adet gördüğü dönemde çeşitli organik ve psikolojik rahatsızlıklardan sıkça yakınmakta ve doktora başvurmakta iken, bu dönemi belirgin bir şikayeti olmadan geçiren kadınlarda vardır. Bu farklılığın temelinde şüpesiz kişisel, metabolik,hormonal, psikojenik farklılıklar yatmaktadır.

Dismenore ağrılı adet görme anlamına gelir. Periyodik olan bu ağrı diğer şikayetler ( bulantı,kusma,İshal ) ,baş ağrısı,emosyonel bozukluklar ve çarpıntı ile de beraber olabilmekte ve kadının günlük aktivitesini etkileyerek, tedavi arayışına itmektedir, özellikle çalışan ve okuyan kesimde iş gücü kaybı ve devamsızlıklara neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda tüm kadınların % 10 - 50 de farklı derecelerde dismenoreye rastlanmaktadır ve kadınların % 90da en az bir regl döneminde rahatsızlık görülmüştür.

Dismenoreyi Primer ve Sekonder olarak ikiye ayrılarak incelemek mümkün :

A.Primer Dismenore: En sık karşılaşılan jinekolojik yakınmalardan birisi olup, ergenlik sonrası olguların yaklaşık % 50`sinde primer dismenore görülmüştür. Genellikle genç kadınların hastalığıdır ve 10`lu ,20`li yaşlarda görülmektedir. Primer dismenoredeki tanı kriterlerini şöyle sıralayabiliriz :

1- Dismenore menarştan( ilk adet görme) kısa süre( 2 yıl içinde) sonra başlar.

2- Rahim, yumurtalık ve diğer organlarında bir patoloji yoktur.

3- Ağrı genelde batın alt bölgede lokalize olup kramp veya spazm şeklindedir.

4- Ağrı genellikle adet kanaması ile birlikte başlar ve 48-72 saat içinde sonlanır.

B.Sekonder dismenore : Sekonder dismenore genellikle primer dismenoreye göre daha ileri yaşlarda ( genellikle 25-30 yaş arası ) ortaya çıkar.Sekonder dismenorede ağrı regl dan önce başlayabilir ve tüm regl period boyunca sürer.Genellikle pelvisin daha derinde, künt tarzında hissedilen bir ağrıdır ve bele yayılabilir.Sekonder dismenore nedenleri şöyle sıralanabilir:

1- Endometriyozis

2- Myoma uteri

3- Endometriyal polip

4- Geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar

5- Rahim içi araç kullanımı ( RİA)

6- İç genital organlarda venöz konjestion

7- Uterus pozisyon anomalileri

8- Servikal stenöz

9- Sağ vena ovarika sendromu

10- Jinekolojik operasyonlara bağlı yumuşak doku yırtıkları

11- Doğuştan uterus anomalileri

Ağrı mekanizması: Primer ve sekonder dismenoreli kadınların adet kanlarında ve endometriyum larında PGF2 alfa denen madde yüksek bulunmuştur. Primer dismenorede ağrı rahim kasılmalırının artış sonucu, fakat sekonder dismenorede ağrının kaynağı ise rahimden başka pelvis içinde yer slan komşu doku ve organlarıdır

BELİRTİLER:

Primer dismenorede ağrı genellikle adet kanamasından hemen önce veya kanamayla beraber ortaya çıkar ve genellikle bir gün içinde sona erer, bazı kadınlarda uzaya bilir.Ağrı genellikle spazm şeklinde olup en şiddetli olarak alt batın kadranlarda hissedilir,sırt bel ve uyluklara yayılır,Çoğu zaman ağrıya bulantı,kusma,ishal çarpıntı,baş ağrısı,baş dönmesi, halsizlik,sinirlilik,bayılma gibi şikayetler şeklindedir.Sekonder dimenorede ağrı genellikle adet kanamasından bir hafta kadar önce ortaya çıkar, adet kanamasına yakın 2-3 gün önce şiddetlenir ve adet kanaması ile birlikte azalmaya başlar.

TEDAVİ:

Primer dismenoreli hastaların tedavisi için çeşitli yaklaşımlar ortaya atılmıştır.Bu yöntemleri:

a) Medikal :

1.Psikoterapi

2. Analjezikler

3. Antikolinerjikler

4.Düz kasgevşeticiler

5.Alkol

6.Lokal sıcak tatbikatı

7.Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar

8.Ovulasyon baskılayıcı ilaçlar ( Doğum kontrol hapı)

b) Cerrahi:
1.Pesser tedavisi

2.Presakral Nevrektomi

3.Ovaryumların denarvasyonları

4. Pelvik pleksusa vajinal yolla alkol zerki ( Davis)

5.Uterosakral ligamentin kesilmesi.( Doyle operasyonu )

Sekonder dismenore tedavisi nedene yönelik olarak yapılır.

Op.Dr. Sait HALİL

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

bu benim doktorumun bir yazısı hayatım , herşeyi anlatıyo

iyiyim hemşo sen nasılsınzemuszemus
merkezdemisin

İyiyim canım merkezdeydim daha önce ama evlenince mecburebn eş durumu falan ilçeye geçtim 1 yıl merkeze geçemeyiz sanırım eşim sınıf öğretmeni bilirsin sınıf öğretmenlerinin atamaları çok kolay olmuyor

günaydın empatik

fotoları getirdinmiidelikafadulden

Günaydın tatlım koymadım fotoları nasıl yükleyeceğimi ve terar nasıl sileceğimi anlatırsan hemen yükleyebilirim hazır hepiniz burdayken bakarsınız
fatma & empatik günaydın
Günaydın arsecim

zuzuz88 canım tatlı şeyler ya çikolata falan rahatlarsın..sıcak bişeyler iç

oo benim aşkım bekarkende hep bilirdi...
bilmememsi imkansız..o perişanlıgı aglardı benle....

oleyy empatik resimlerie ekliyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:sm_cool:

:roflol::roflol::roflol::roflol:kaydirigubbakcemile3

evet bilirim canım şimdi nerdesin peki

empetik

ımagese gir..
fotonu yükle..foton yüklendikten sonra..ordaki forum kodunu kopyala.
cevap paneline gel..link ekleyi tıkla..kopyaladıgın kodu buraya yapıştır..ok.de

supercim sabahtan beri bir yudum su bile içmedim korkuyorum kusmaktan mideme güvenmiyorumki biraz bulantım var sankimeyvahedigeldismile

arse kışın sıcak iyi geliyor bana

pütürgedeyim canım pei ya sen malatya'da değilsin galiba,

süper tekrar nasıl silicem peki

sıcak şekerli su iç iyi geliyo ya da sıcak su torbası koy bitki çayı iç

oo benim aşkım bekarkende hep bilirdi...
bilmememsi imkansız..o perişanlıgı aglardı benle....

oleyy empatik resimlerie ekliyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:sm_cool:

bekarkende biliyordu ama hiç öyle döneme denk gelmemişti telefondan anlıyodu sesinmden faln zaten konuşamıydm bende ağlamktn

evlenince kurtarcam seni sancılarından diyodu ama kandırmış benialsanaalsanasmile

supercim sabahtan beri bir yudum su bile içmedim korkuyorum kusmaktan mideme güvenmiyorumki biraz bulantım var sankimeyvahedigeldismile

arse kışın sıcak iyi geliyor bana

evet banada sıcak iyi geliyo, zaten evlenirken ilk iş olarak 2 tane sıcak su torbası aldık eve.özellikle polar kılıflı olanları var onlardan aldım acayip güzel oluyo ve rahatlatıyo.ben birini tam rahim bölgeme koyuyorum,yani göbek deliğinin biraz alt kısmına,birinide ayaklarıma koyuyorum,çok rahatlatıyo. sıcağın rahatlatmasının sebebi,boşaltıyomuş, eğer dikkat edersen benim çoğalıyo öyle olunca .

oy anam oyyy pötürgedemisin sen aslen nerelisin yok canım ben istanbuldayım ama aslen malatyalıyım giderim sık sık

Aslen battalgaziliyiz ama bilmiyorum oraları babamlar çok küçükken taşınmşlar mereze bizim sülale merezde yani

banada sıcak çok iyi geliyor..sırtımı petek dayanıdıgmm an rahatlıyorum..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…