Bebeklerin çoğunda ilk üç ayda görülen gaz sancısı için kullanılan ağrı kesici ilaçların kolon (kalınbağırsak) kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı. Zaman’ın haberine göre Kolik olarak isimlendirilen bu ağrılar için piyasada genellikle Tarım Bakanlığı’ndan izin alınarak satılan ürünler bulunuyor.
sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: “Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın.” Tuncer’e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı. Çünkü ruhsatlandırma sürecinde bebekler için “sağlığına uygun mu, yoksa zararlı mı” diye özel bir inceleme yapılmıyor.
Kanser Savaş Dairesi Başkanı Tuncer, her bebeklik döneminde ortaya çıkan gaz sancılarının ortalama 100 günden sonra ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Annelere bu süreçte yavrularına ilaç vermek yerine doğal yöntemlere başvurmalarını tavsiye ediyor. Karın bölgesini bebek yağı ya da elma yağı ile masaj yapmalarını veya sıcak torba koymalarını öneriyor. En önemlisi de bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmesini istiyor. Piyasada gaz sancısını gideren ilaçlardan onlarca bulunduğunu kaydeden Tuncer, “Aileler doğal olarak bebekleri sürekli ağladıkları için bu ilaçlara yöneliyor. Bunlar çok zararlı ve uzun vadede bağırsak hareketlerini yavaşlatıp kabızlık meydana getiriyor. Bu da kolon kanserinin en önemli nedenleri arasında bulunuyor. Bunun için aileler kesinlikle çocuklarına kolik için ilaç vermesin.” diyor. Tuncer, bu ilaçların sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması için çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, “Şu an Tarım Bakanlığı bu tür ilaçlara izin veriyor. Fakat bebekler için ne kadar kullanılacak, yan etkileri nelerdir. Bunlara dikkat edilmiyor. Doğru olan bu ilaçlara sağlık Bakanlığı’nın ruhsat vermesi.” diye konuşuyor. Her bebek ağlamasının kolik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de ifade eden Tuncer, sebebi bilinmeyen ağlamalarda mutlaka doktora başvurulmasını istiyor.
Tümör akciğer ve karaciğere yerleşebiliyor
Kolon yani kalın bağırsak, sindirim sisteminde atık maddelerin depolandığı kısımdır. Kolonun son parçası rektum olarak adlandırılır ve anüsle (dışkının çıktığı yer) birleşir. Kolon ve rektum tümörleri (kanser), boru şeklindeki kalın bağırsağın iç yüzünde büyür. ıyi huylu olanlar ‘polip’ olarak adlandırılır ve komşu dokulara ya da diğer organlara yayılmaz. Polipler kolonoskopi sırasında kolayca çıkarılabilirler ve zararsızdırlar. Ancak çıkarılmayan polipler yıllar sonra kanserleşebilir. Kolon kanserinin komşu dokulara yayılması veya uzak organlara (akciğer ve karaciğer gibi) yerleşmesine ‘metastaz’ adı verilir. Metastaz durumunda tedavi şansı daha da azalır.
Kolik nedir?
Yeni doğan bebekler, fizyolojik gelişimini henüz tamamlamadığından bazı ağrı ve sancılar çeker. Özellikle sindirim sistemi tam olarak gelişmediğinden anne sütü dahil bütün gıdaların emilimi güçleşir. Bu da bebeklerin bağırsağında gaz yaparak karın ağrısı çekmelerine yol açar. Bebeklerin sürekli ağlamasına sebep olan gaz sancısına ‘kolik’ adı verilir.
Gerçekten böyle mi ki..:26:
bizim doktorlar hiç vermediler gaz ilacı demek ki bi doğruymuş dedikleri aynen böyle söylediler bağırsak hareketleri kendiliğinden düzene girmeli diye
hele sab simplex mi ne çok zararlıymış kaçakmış ülkemizde de , amerikadan gelen dadıların çantalarından toplayıp el koyuyorlarmış avrupada nurse harvey ler de aynı şekildeymiş gerçi o burda piyasada yok
canım dikkatimi cektü maksimum 90 ml mi veriyonz siz benimki bazen 120 ml yiyor bi ögünde zamanla arttırdı miktarını hatta ben kendim kısıtlıyorum kızıyor o zaman bana ama bikac gündür gece yemeleri sorunlu bizde de ya uyku sıkıstırıp uyumamasından ya da bılmıyorum baska neden 60dan fazla yediremiyorum yarı ac uyuyor resmen hem aglıyor cıngar cıkarıyor acım dıye hem de biberon agzında geveliyor reddediyor ama saatli yedigimiz icin biz biliyorum yani cocuk ac niye böyle bi huy edindi bilmiyorum ama cok asabım bozuluyor valla
Bebeğin 2 aylık sa 120 verirsin, ben bir buçuk zannettim. Emin ol gece benimki de az içiyor. Sanırım hemen hemen hepsi böyledir. Doktor uyuyorsa uyandırmana bile gerek yok demişti. Meraklanma büyüyecekler bizde ml hesabını bırakıcaz inşallahh
emzik konusunda koleksiyonumuzun ilk parcası nuk kaucuk emzikti bizimki her tür emzigi alıyor yalnız benim kaucuk emzige acayip gıcıgım var bilmiyorum farkettiniz mi kacuk emzik kullanan anneler dikkat etmenizi tavsye ederim şiddetle sürekli steril etmeme ( önce elde yıkıyorum sonra steril makinasında sterlze ediyorum) emmıyorken kutusunda tutmama ragmen emzigin dibinde kücücük ipler yapısmıs oluyor kaucuk elektriklenme yapıp mıknatıs gibi cekiyor ip çöp tüy iyice dbine dogru bakın dikkat edip ben de sonradan fark ettim emzigin icine giden suyu bosaltmak ıcın cekelerken görünmüyor göze batmıyor ama inceleyince görüyorsun cocugun agzına sokuyoruz neticede bu da beni cok sinir ediyor acıkcası ama doganın kanunu elektrklenme de napcan
dalini tavsiye ederim, bize iyi geldi. Ama ben ucuz olan roxy mi ne bir dahaki sefere onu deneyeceğim. Alerji yapmazsa pahalısına gerek yok bence.hacı şakirin sabun tozunu kullanıyorum ama durulamayı bir kez yapıyordu mini programda yıkıyordum. bundan sonra ekstra durulama yaptıracağım. deterjanı da daha az koyacağım.
ben sab sımplex kullanıyordum bıraktım bünye iyice alıştı ve kızım kakasını yapamıyo artık
ahh aaahhh böyle olacağını bilseydim verirmiydim hiç kuzumaaa çok kızıyorum kendime çoooookkk
canım ben göğüslerimin boşaldığını süt kalmadığını fark ettiğim zaman mama veriyorum zaten bebek emdiğihalde ağlıyor oluyor doymadığı için.bizde reflü olduğundan arka arkaya vermiyorum emzirdikte sonraki öğünde meme yerine mama veriyorum.şimdiye kadar 60 cc den fazla çekmedi.o da belki 1 belki 2 kere genelde 30 40 civarında bırakıyor.
kızlar yok mu benim gibi sacları avuc avuc dökülen cok sinirimi bozuyor ya heryerden sac toplamak da cabası ki ben acayip uyuz oluurum kıla tüye kel kalıcam en sonunda bu ne ya napmam lazım acaba dogumdan sonra vitamni iccen demişti doktor unuttum gitti o hengamede acaba bişey mi eksik diycem de ac geziyoruz tabi bişeyler eksiktir
Bugün 2. ay aşılarımızı olduk bizBir haftadır bundan korkuyodum.. Çok ağladı Defne ama gaz sancılarındki kadar da değil Allah var.. Verem aşısı omuzdan, karma ve zatürre bacaklardan.. Şimdi de hala huysuz. Ama gazı da var, o olmasa nasıl olacaktı bilmem..
Sağlık ocağından dönerken kayınvalidem geldi, beraber dönüyoduk. Kuzunun arabasını ben itiyodum, tutturdu bu koltuk daha falza yatmaz mı diye, yok diyorum, ne biçimmiş diyo. Sonra telefonum çaldı, sen git var gücünle bastır koltuğa, çıktı yerindn öne doğru indi, kız neredeyse düşecek. Kemer takılı olmasa kafa üstü çakılacaktıBir de neyse ki uyuyodu da korkmadı çok. Ben sinirlendim, yok yok bişe yok diyo, onu düzeltcem derken çantasıyla küt diye bndirdi bi de arabaya. Neyse o da isabet etmedi. Ayh bi de sonra komşulara diyo ki, bu ne biçim araba, çocuk kayıyo gidiyo. Tepetaklak dönmese kaymazdı dedim de düzelttik. Sonra kaldırımdan indirirken de oto koltuğunu tamamen düşürmüş, ilk macerada çıktı herhalde yerinden. Habire atlayıp elinden almak istemiyorum da yahu bu kadın nasıl bakacak kızıma Ooooof of.
ben sab sımplex kullanıyordum bıraktım bünye iyice alıştı ve kızım kakasını yapamıyo artık
canım kızma kendine ne bileceksin ayrıca doktorlar da veryorlar asıl garip olan bu, kaçak giren bişey içinde ne var izin yok onay yok, eşimin çocuk doktoru arkadaşı da bizim doktorlar da dediler 10 çocuktan 2sinde belki işe yarar ama işin aslı ne faydası var ne zararı değmez vermeye diye, yine de insan çare arıyor işte ben de çaresiz kalsam verirdim bizim o sancı saatlerimiz giderek kayboldu artık en fazla yarım saat sürüyor ama gene de büyük demem belli olmaz
artık çok sıkıldım hiçbir kıyafetim olmuyo dışarları özledim hava düzelmiyo bunalıma giriyorum galiba yavaş yavaş kilo takıntım yok ama giyecek kıyafet yok çıkıp alamıyoprum da oooffffffffff
arkadaşlar benim çok ciddi bi sorunum var bacaklarımın her yerinde ve kollarımın üst alt kısmı kırmızı noktalarla kaplı, her bir kıl köküm kırmızı ve benekli gibi oldum çok fena bu nedir doğumla ilgisi var mı çaresi var mı yardım nolur
merhaba arkadalar ben de bebişimi dışarı çıkartmak istiyorum ancak bebek arabası şimdi olmaz dediler oto koltuğu ile gezemem ki. yenidoğan için kullandığınız araba markaları neler. bir de oyun halısı kullanmaya başlayan oldu mu?
Bugün 2. ay aşılarımızı olduk bizBir haftadır bundan korkuyodum.. Çok ağladı Defne ama gaz sancılarındki kadar da değil Allah var.. Verem aşısı omuzdan, karma ve zatürre bacaklardan.. Şimdi de hala huysuz. Ama gazı da var, o olmasa nasıl olacaktı bilmem..
Sağlık ocağından dönerken kayınvalidem geldi, beraber dönüyoduk. Kuzunun arabasını ben itiyodum, tutturdu bu koltuk daha falza yatmaz mı diye, yok diyorum, ne biçimmiş diyo. Sonra telefonum çaldı, sen git var gücünle bastır koltuğa, çıktı yerindn öne doğru indi, kız neredeyse düşecek. Kemer takılı olmasa kafa üstü çakılacaktıBir de neyse ki uyuyodu da korkmadı çok. Ben sinirlendim, yok yok bişe yok diyo, onu düzeltcem derken çantasıyla küt diye bndirdi bi de arabaya. Neyse o da isabet etmedi. Ayh bi de sonra komşulara diyo ki, bu ne biçim araba, çocuk kayıyo gidiyo. Tepetaklak dönmese kaymazdı dedim de düzelttik. Sonra kaldırımdan indirirken de oto koltuğunu tamamen düşürmüş, ilk macerada çıktı herhalde yerinden. Habire atlayıp elinden almak istemiyorum da yahu bu kadın nasıl bakacak kızıma Ooooof of.
ben de alanyada yaşayan varmı diye soracaktım canım, sen çıktın19 mayısda alanyaya gidicez de havalar nasıl diyecektim, öyle bebişi güneşlendirebilecek kadar iyimi, burada rüzgaz olduğu için daha dışarda ne elini ne yüzünü açamıyorum..bir de denize giriliyormu? geçen sene soğuktu ya bir de yağmur vardı acayip...ama her sene olduğu gibi bu sene de 19 mayısı kaçırmaya niyetim yok
mert paşamızı tebrik ediyorum
sanırım demir eksikliği sebep oluyor ben de kullanmadım ya bi 20 gün anca içtim.bir de bebek anneye gülmeye başlayınca saçlar dökülür derler, yani doğal bir süreç canım kafaya takma...döküldüğü gibi çıkar
merhaba arkadalar ben de bebişimi dışarı çıkartmak istiyorum ancak bebek arabası şimdi olmaz dediler oto koltuğu ile gezemem ki. yenidoğan için kullandığınız araba markaları neler. bir de oyun halısı kullanmaya başlayan oldu mu?
valla haklısın , kauçuk steril makeinesinde bozulur diye hiç steril etmedim yıkadım verdim. Ama o kadar mikrop alsınlar artık bilmiyorum. Allah hepimizin bebeklerini korusun.
dalini tavsiye ederim, bize iyi geldi. Ama ben ucuz olan roxy mi ne bir dahaki sefere onu deneyeceğim. Alerji yapmazsa pahalısına gerek yok bence.
Arkadaşlar sab simplex tarım değil sağlık bakanlığı onaylı sab içerideki büyük parçalı gazları parçalıyor çıkmasını kolAylastırıyor. Bağırsaktan emilmiyor zararı bu yönlerden yok. Bizimki gibi kolikten kıvranan çocuğa nasıl ilaç vermezsin bilemiyorum . Bende az vermeye vermemeye çalışıyorum ama bazen yavruma kıyamıyorum işte , neyse ama zinco tarım bakanlığı tabi çare olurmu diye onuda aldım ama??
ilk bebekte bende bilemedim kullanmadım sap sap döküldü resmen kel kalıcam dedim ama dökülenler çıkıyor merak etme..denizde sürekli kullanıyorum maşallah daha başlamadı
bizimde yarın çok korkuyorum ya..rüzgarda hemşire yanlış yere vurmuş bacağı davul gb şişmişti,çokta ateş yaptı,sanırım artık ithal olmuş aşılar ama bakalım..
çalışmaya mı başlayacaksın..en iyi bakıcıdan iyidir yinede babanne içini rahat tut
1 hafta kullandım çocuk sersem oldu bi işede yaramadı bıraktım,doktor tavsiye etti üstelik
2 eşortmanla 2 ay geçirdim..ben bıktım kendimden inşallah kocam bıkmaz..kilo vericem diye bişeyde almıyorum..nasıl vereceksem
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?