2011 Mayıs Annelerinin Ek Gıda Serüveni Başlıyoorr :)))

Fdilek48

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2010
2.104
0
66
Muğla
Yeni konumuz vatana millete hayırlı olsuunn:))9Nereden nerelere geldikk ..bütün heyecanlarımızı ilklerimizi burada paylaştık..Sıra geldi ek gıdalara geçmeyee ...Birbirimize fikirler verelim..2010 mayıs annelerinden öneriler alalım..Paylaşalım paylaştıkca güzelleşelimmm:))))

çok güzel bir konu olmus canım ek gıdaya nasıl geçtimizi bir bir anlatalım benım oglum emmeyi 5 gündür bıraktı yanlız mama ile besleniyo kısa bir zaman sonra ek gıdalara bizde geçicez o zamana kadar gecenlerden bilgi ahibi olurum

gissemli emmeyi bırakması erken olmuş canım..benim başlamama 1-2 ay var ama şimdiden konuyu açalım dedim :))
Neler verilmeyecek onları konuşalım ilk..benim aklıma gelenleri yazayım...
İnek sütü,yumurta beyazı,bal,patlıcan,domates,..
Ayrıca ilk geçiş zamanlarında meyve ve sebze püreleri ve yoğurtla başlanmalıymış...Birde mesela elmamı verdik 2-3 gün başka bişey vermeyip takip etmeliyizki alerjik bi bünyesi varmı ona bakmalıyız...
Birde püreleri cam rendeyle yapmalıyız..Metal besin değerini öldürüyo..Blenderda çok önerilmiyo...

topik hayırlı olsun,güzel paylaşımlar diliyorum:)) benim kızım daha yarın 3 aylık oluyor,şimdiden öğrenirim ben de buradan bir şeyler

bakla çilek ve kivi de verilmiçekmiş canım bende çok üzü
lüyorm emmeyi bırakmasına ama hep zor emdi neler yaptım bilemezsin. 4. ayın içindeyiz 4. ay bitip 5 e gişrince başlıyacagız ek gıdalara

ben blendırı düşünmüyorm canım gıdaları hazırlarken süzgeçten geçirmemi önerdiler cam rende kullanıcam bende cam rende ile rendeleyip bez süzgeç hani içine yogurt koyuluyor bez varya onunla suyunu çıkarıcam meyve sıkacagıda kullanmıcm biraz büyüyene kadar zaten emmedi oglum için ugrasıcm bu arada pekmezi,n bebeklere verilick ilk ek gıdalardan oldunu gelişimi için bebegin gerekli oldunu doktorumuz söyledi

selam kızlar bende merakla bekliyorum tecrübeleri...

ben daha emziriyorum ama bilgilenmek açısından faydalı olacak bu konu eline sağlık dilekcim..

oğlum perşembe günü 4. ayını bitiriyor. ben ek gıdalara yavaş yavaş geçmeyi planlıyorum. tabi önce dr.a danışarak. ama bu konuda kafam çok karışık. büyüklrim inek sütünü sulandır şekerle pirinç unuyla muhallebi yap diyor. uzmanlar şeker inek sütü yasak diyor. yoğurt vereceğiz de nasıl yoğurt vereceğiz? o da inek sütünden yapılmıyor mu????? annem her yediğin yemeğin suyundan ver idyor uzmanlar meyve suyu, muhallenbiyle başla diyor. ne yapacağımı şaşırdım!!!!!

kızlar benim miniğim de 3.5 aylık ... önümüzdeki ay başlayacağız biz de ek besinlere.. doktorumuz öyle söyledi. sanırım tek öğün yoğurt verilcek.. yoğurt makinaları var acaba onlardan mı alsam ben de bilemiyorum... bir de babymix in başlangıç için ilk yoğurdum yoğurtları var onları soruıcam doktorumuza... meyve püreleeri verilecek cam rendeyle sanırım bazı meyvelr de sonraki aylarda başlanacak.. bir de birşey sorucam size............ 4.aydan itibaren geceleri iyice doysun diye ballı tahıllı kaşık mamalrı var onlardan vermeyi düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz?

küçük bilgiler:
gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir. Bir kez katı besinleri tattıktan sonra her öğünde aldığı katı besin miktarı gittikçe artacaktır. Yeni beslendiğinde olabildiğince çok seçenek sunarsanız bebek, zengin çeşitle beslenmeye alışır ve yeni tatlara karşı tepki göstermez. İstediği kadar yemesine izin verin. Hiçbir zaman zorlamayın. Yemek zamanları bebeğin kişilik gelişimi için de önemlidir

• Bebeğinize ilk vereceğiniz ek gıda Pirinçli bir mama olmalıdır.
  • Pirinçli mamadan sonra bebeğe başlanacak ek besin sebze çorbası olmalıdır. Genellikle öğlen öğünlerinde tercih edebilirsiniz.
  • Meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayabileceğimiz ek gıdalardandır. Meyve genelde ara öğünlerde tercih edilir ve ilk olarak elma, havuç suyu ile başlanır.
Bebeğiniz 6 ayına geldiğinde; ara öğün olarak yoğurt vermeye başlayabilirsiniz. Bu aylarda meyve olarak muz, portakal,kivi de başlanabilir.

6. aydan sonra bebeğinize kahvaltı vermeye başlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta sarısı,(12. aydan önce beyazı verilmez) beyaz peynir ve pekmez ile hazırlayacağınız kahvaltı bebeğinize sağlıklı bir kahvaltı öğünü olacaktır.

tuz ve şeker 12. aya kadar verilmez..

Son düzenleme:
bakla çilek ve kivi de verilmiçekmiş canım bende çok üzü
lüyorm emmeyi bırakmasına ama hep zor emdi neler yaptım bilemezsin. 4. ayın içindeyiz 4. ay bitip 5 e gişrince başlıyacagız ek gıdalara

nekadar süre alırsa okadar iyidir..hiç alamayan bebekler var bunada şükürr ozaman...anne sütünü aldığı miktardansa aldığı zamanın uzunluğu daha önemli bence..çünkü her ay anne sütünün içeriği değişiyo....

ilk 2 ay püre yapmalıyız..ama sonraları hafif parçalı olmalıymış yoksa bebek katıya geçişte zorlanıyomuş...

canım ilk zamanlar sadece püre ve yoğurt falan diyolar..ama herşeyin tadını bilmeside önemliymişş...birde çalışan anneler ek gıdaya geçişte gecikirlerse çok zor oluyomuş..sizler evdeyken yavaş yavaş başlamalısınızz..bir anda hem anne yokluğu hem ek gıdaya geçiş zor oluyomuş bebeğe..

ben makina almıycam cam saklama kablarım var onlarda kendim yoğurt yapıcam..ilk zamanlar tutmaz belki ama öğrenirim zamanla..hem makinaların tek yaptığı sıcağı ayarlamak..onuda deneme yanılmayla yapabiliriz bence..biz neleri başarmadıkkii:))Bu bebekler neleri öğretti bize....hem o makinaların bazılarında plastik kokusu falan oluyo diye duymuştumm...ben günlük süt alıcam marketlerden..sekin yörsanın falan var onlarla mayalıycam..pastörizeden yapmak iyi değill..

faydali bir paylasim olmus.burdan birbirimize destek olarak bebeklerimize en iyi sekilde ek gidalara baslayabiliriz.emegi gecen arkadslara tesekkur ediyorum.

Sulu Sebze Püresi: Bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız. 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Almaya yakın 1 yemek kaşığı pirinç katılır (veya tatlandırmak için irmik katılır). Ateşten alınıp ezilir, püre haline getirilir. Daha sonra 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir. Bundan tam öğün olarak verilir. Bu sebzeleri tolere ediyorsa daha sonraki dönemlerde taze fasulye, mercimek, bezelye, domates, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak en son eklenir), gibi gıdalarda tek tek eklenebilir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası şeklinde yapılıp daha koyu olarak hazırlanır. Katılan suyu ilerleyen aylarda et suyu, kemik suyu şeklinde de yapılabilir. Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından bir yemek kaşığı yedirmek yayarlı olur.

Muhallebi: 5. aydan itibaren (ilk 4 ayda anne sütü almayan çocuklarda daha erken başlanabilir) sebze püresinde 1-2 hafta sonra başlanır. Genellikle akşamda tek öğün olarak verilir. Bir su bardağı soğuk süte (bir kahve fincanı su), muhallebinin hazırlanmasında kullanılan süt ilk dönemlerde sulandırılmalı giderek süte geçilmelidir; bir tatlı kaşığı pirinç unu ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişiriniz. . 6-7. aylarda pirinç ununa yulaf, mısır, buğday unları eklenebilir.

Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş veya kaynatılmış süt ılımaya bırakılır. Eli yakmayacak sıcaklığa gelince 100 ml (bir çay bardağı) yoğurt eklenir. Sütün üzeri kapatılarak kalın bir örtü ile örtülür, ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır. Bebeklere her gün taze yoğurt verilir.

yoğurt mayalamayı kendi sütünüzlede yapabilirsiniz.ama inek sütüne oranla daha sulu oluyormuş.150 ml anne sütüne 2 çay kaşığı taze yoğurt konuluyor.

ben zaten yoğurdu hep evde yapıyorum. tavsiyelerde bulunabilirim zamanı geldiğinde.
pastörize sütlemi yapıyosun?? günlük sütlerle yapın diyolar..ben 1 kere denedim çok sulu oldu bende süzme yoğurda çevirdim:))))

kahvaltısıda peynir (labne olabilir)yumurta sarısı pekmez ve anne sütüyle sulandırılabilir.
anne sütü çok iyi bir fikir..teşekkürler arkadaşım...peynir olarak lor peynirinde kalsiyum çok fazlaymış..Tuzsuz lorlarıda öneriyolar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…