2012 ekim bebekleri ek gıdaya başlıyor :))

kızlar dün arkadaşımla konuştum 1,5 aylık oğlu var ek gıda konusunda bilgi verdi bana 6 aylık olana kadar hiç bir şey vermemiş sütü yetmediği için devam sütü vermiş 6 aydan sonra sebze ve meyveye başlamış ama hiçbir zaman ne suyu nede püresini vermemiş hep çatalla ezerek yedirmiş şuan hiçbir yemeği seçmiyor ve gayette sağlıklı sebzeleri küçük küçük doğruyor bir kaşık zeytin yağıyla pişiriyor içinde bir kaşık kıyma atıyor 1 yaşına kadar böyle beslediğini söyledi benim oğlum 5 in daha ortasına gelmediği için bu yönde çok cesaretli değilim ama 6 dan sonra bu şekilde vermeyi düşünüyorum çünkü püre yiyen çocuğun herşeyi püre olarak yemeğe devam etmek istediğini bir yerde okumuştum....

kızlar tahıllı mama veren yok mu? ona ne zaman geçcezki?

ben bugün çıkıp biraz araştıracağım malum küçük bir ilçede olduğumuz için herşeyi bulamıyoruz....zaten ne versen yiyorlar bizim oğlan dün tahin pekmez yumurta sebze çorbası yoğurt ne verdimse yedi....tabii nohut tanesi kadar ama itiraz etmedi sevdi

sevnih benim oğlumda bu arı mamaya bayılıyor ama şeker katkılı olduğu için içim hiç rahat değil ben bir çay kaşığı arı mamaya bir ölçek devam sütü katıp gece yatmadan önce veriyorum devam sütünü tek sevmedi...

ben de bikaç kişiden duymuştum püreye alışıp daha sonra taneli gıdaları yediremediklerini

en azından 7 ayı doldursun diye bekliyorum ama alışma aşamasını püreyle geçiricem yutamaz şimdiden gibi geliyor

4. Aydan İtibaren Beslenme

Anne sütüne ek olarak, başlanabilecek ek gıdalar:

Sütlü kaşık maması
Meyve püresi
Tahıllar, lif ve demir açısından zengin besinlerdir; özellikle C vitamini içeren meyvelerle alındığında demir emilimi artar. Bebeğe ilk başlanacak tahıl sindirimi en kolay olan pirinç olmalıdır.

Meyve püreleri genelde ara öğünlerde tercih edilmelidir. Akşam üzeri yada öğleye doğru verebilirsiniz. En iyi başlangıç meyveleri; elma, şeftali, muz, armut olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta meyveler mevsiminde verilmelidir. Muz kabızlık yapabilir. Bu nedenle çok sık verilmemesi gerekir.

5.-6. Ayda Beslenme:

Anne sütüne ve önceki aya ilave olarak başlanabilecek ek gıdalar;

Tahıllı kaşık maması
Sebze püresi (Sebze Çorbası)
Yoğurt
Bu aylarda bebeğinizi farklı tatlardaki meyve ve sebzelerle tanıştırarak, onu değişik besinlere alıştırabilirsiniz. Günde 2-3 kez meyve tüketimi, kabızlığı önler ve sağlıklı bağırsak hareketleri bakımından önemlidir.

Sebze çorbalarına ilk olarak patates, havuç ile başlayabilir sonra kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilave edebilirsiniz. Başta sadece tek bir sebze ile başlamalısınız. Daha sonra bu sebzeleri ikili, üçlü karıştırarak basit sebze çorbaları yapabilirsiniz. Patates kabızlık yapabilir. Bu nedenle onu diğer sebzelerle karıştırarak verin.

7.-8. Ayda Beslenme:

Anne sütüne ve önceki aya ilave olarak başlanabilecek ek gıdalar:

Yumurta Sarısı
Tuzsuz Peynir
Balık eti
Bebeklere 7. aydan sonra, demir bakımından zengin gıdalar verilebilir. Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta sarısı bu gıdalardan bazılarıdır.

Kahvaltıda kullanacağınız peynir tuzsuz olmalı, en iyisi lor peyniri yada keçi peyniridir. Peyniri suda bekleterek tuzunu alabilirsiniz.

8. aydan itibaren:

Taze balık ve bakliyatlar verebilirsiniz.

9.-10. Ayda Beslenme

Makarna, bulgur, pirinç pilavı
Sofra yiyeceklerinin tattırılması

11.-12. Ayda Beslenme:

Çocuk bu dönemde aile sofrada ne yiyorsa tattırılmaya başlanır.
1 yaş sonrası yumurta beyazı kullanabilirsiniz.

Fazla tuz, bebekler ve çocuklar için zararlı. 1 yaşını doldurmamış bebeklerin günde 1 gramdan fazla (400 mg sodyum); 1-6 yaş arası çocukların da günde 2 gramdan fazla (800 mg sodyum) tuz almamaları öneriliyor. Çünkü tuz miktarının biraz yükselmesi bile ileride tansiyon riskini arttırıyor.
[

alıntıdır.

şuan için bencede erken ama 6 ayı bir geçsin deneyeceğim cesaretliyim bu konuda....

kizlar ben inek sutunden yapmayi tercih etmedigim icin bebelac2devam sutu ile mayaladim. 100cckaynamis suya3olcek (tepeleme)devam sutu kattim (bebelac kavonoz mamasinin kavonozu ideal 100cc su aliyor hem olcu yapip hem yogurdu icine mayalayabilirsiniz) sutu ilitip ardindan sutas babymix yogurdu maya olarak kullandim 3tatli kasigi kadar,sarip sarmaladim kimildatmadan 3,5saat beklettim. cok kivamli olmuyor hafifte tatlimsi tadi var ama gayet basarili. inek sutu kullanmak istemeyenler deneyebilir. icine pekmez katip minigime verdim bugun kuzucugumda afiyetle yedi.

Kızım bugün 5,5 aylık . Bizim menülerimiz:

- havuç-elma püresi

- mandalina / portakal suyu

- yoğurt (bazen sade , bazen bebe bisküvisi ile, bazen reçel ile)

- yoğurt çorbası

- tarhana çorbası

- şehriye çorbası (kıymasız) (tavuk suyu ile)

- sebze çorbası (patates,havuç,kabak,pirinç) (ıspanaklı sevmedik)

- kahvaltı (labne peynir, siyah zeytin, yumurta sarısı (4/1), ekmek içi, 1 kaşık devam maması, reçel)

- kaşık maması (aptamilin sütlü pirinçli, ve tahıllı olanından)

- bazen de devam maması (2 kaşık) ile bebe bisküvisi (4 tane) 60 cc su ile

- ayrıca her gün günde 4 defa kaynamış soğumuş su

işte böyle :)

fikir olur belki size

maşallah kuzuya erken başlamış mamalara ben hala korkak anne aynı gün içinde kahvaltı, yoğurt, sebze vermeye korkuyorum

tavuk suyu 7. aydan sonra değil mi canım?

portakal mandalina da veremiyorum ben alerjik olabilirmiş, pişiğe sebep olabilirmiş, midesine rahatsız edebilirmiş diye

tarhana, şehriye, yoğurt çorbası annem ver diyor da 7. ayı beklemeden vermem diyorum ,sinir oluyor eminim bana

ekmek, reçel, zeytin, labne, yumurta maşallah güzel kahvaltı yapıyo kuzu

selam

bizim maalesef anne sütümüz yok

o yüzden herşeye erken başladık. başlamak zorunda kaldık. ama kötüde olmadı. şimdi sorunsuz bir şekilde yazdıklarımın hepsini yiyor.

portakal-mandalina-tavuk suyu belki ama diğerlerini az az vermeni öneririm.

dün oğluma yoğurt çorbası yaptım ama pek hoşlanmadı galiba

yanlız pirinci yutamaz gibi geldiği için piştikten sonra blenderdan geçirdim.

alışması için şimdiden taneli mi yedirmek lazım acaba :26:

Son düzenleme:
bir de bebe bisküvisi yaptım akşam

2 çay bardağı tam buğday unu
1/2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı pirinç unu
4 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
kıvamı ayarlamak için 1 yemek kaşığı kadar da yoğurt

Topigimiz hayirli olsun kızlar benim olgusum 15 Ekim doğumlu yavaşdan katilara başladı sebze puresi ile ilgili yapım seklinizi merak ediyorum haslayarak pişirmek zaman aliyo dudukludede az miktarda hiç yapmadım deneyen oldumu bide hangisi vitamini daha az yok ediyo acaba bu isler zormus ya memeyi veriyorduk bitiyordu ne güzel her nekadar nazlida emse:)

ben düdüklüde yapıyorum 1 patates-1 havuç-az brokoli / ıspanak / balkabağı / kabak / pirinç ne koycaksam soyup yıkayıp doğrayıp koyuyorum

çok az suyla pişirip blenderdan geçiriyorum, azcık zeytinyağ ilave ediyorum

suyunu atmadığım için vitamini de kaybolmuyor

Anladım cnm banada duduklu kolay geliyo öyle yapayım saglık ocagindaki ebe bana uç çeşit sebze yap demişti bide icine kemikli et koy kaynatirken vitamini geçsin dedi aklında bulunsun:44:

Blender yerinede çatalla ezip ver dedi ama daha cam rendede yaptıgım elma puresini yerken boğazına takılıyor nasıl alışacaklar anlamadım dişde yok

Bunu firinda pisiriyormusun?

Arkadaşlar lütfen bana da öğretin nasıl başlayıp nasıl alıştırdığınızı ya başaramıyorum bir türlü ben ( Benim kızım Eylül doğumlu ve farkındayım çok geç kaldık, hala azıcık bisküvi (o da keyfine kalmış) ya da ennnn fazla bir çay kaşığı yoğurdu geçemiyoruz bir türlü, açmıyor ağzını, veremiyorum hiç bir şey. Elma deneyeyim dedim ona da ı ııh, ondan da nefret etti minnoşum. Bu denediklerime alışmadan da başka bir şeye geçmek istemedim ve doktorumuz da sağolsun ağzını açıp tek bir şey söylemedi, nasıl başlayacağımı bilemiyorum kimse yardımcı olmuyor. Ne yapıp ne vereyim ilk, nasıl başladıysanız bana da tavsiye edin birşeyler n'olur hadi ( Bu arada gaz sorunumuz da had safhada devam ediyor, o yüzden de korkuyorum herşeyden... ((

Merhaba arkadaslar bu topigi cok sevdim.ya ne zormus ek gida.heryerde farkli bilgiler var ornegin bi yerde anne sutu zaten aliyor yogurt icin acele etmeyin yedinci aydan sonra baslayin yaziyor,baska yerde yogurtla ek gidaya baslayin diyor.benm oglumda alti ekim dogumlu.hala tattirma asamasindami kalayim ogunemi geceyim karar vermedim.her aksam bir suru notlar aliyorum ama bir turlu duzene koyamiyorum.sinava calismadim bu kadarben su ana kadar elma armut pureleri verdim.bi kac kere patates puresi tadimlik ama.birde pirinc unundan muhallebi.kahvalti olayi daha hic yok.birde milupanin beslenme programi var baya guzel bilgiler var tavsiye ederim.paylasimlara devam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…