2012 ekim bebekleri ek gıdaya başlıyor :))

gaz sorunu yüzünden bende korkuyorum herşeyden, o gaz yapar mı? bu uytmaz mı? hala gazlar peşimizde, içimizde :) bnim kızımın ek gıdalrı resmen gaz ilaçları oldu. hele bitanesini öyle çok seviyoki, kaşık kaşık veriyorum sanırsınız bişey yediriyorum, annem meyve suyu sandı :) öyle iştahlı içiyoki. elma, armut havuç suyu, daha ileri geçemedik bizde. yalnız değilsin yani :)

Blender yerinede çatalla ezip ver dedi ama daha cam rendede yaptıgım elma puresini yerken boğazına takılıyor nasıl alışacaklar anlamadım dişde yok

aynı fikirdeyim, cam rendede havuç rendeledim, boğazına takıldı sürekli. zaten 3 kere boğulma tehlikesi geçirdik şimdiye kadar, ek gıdalardan bende çok tırstım. anne sütüne devam, ama elimiz mecbur, benim 20 günüm kaldı, sonrasında mecbur başlıcam 6 aylık oluyo

Anladım cnm banada duduklu kolay geliyo öyle yapayım saglık ocagindaki ebe bana uç çeşit sebze yap demişti bide icine kemikli et koy kaynatirken vitamini geçsin dedi aklında bulunsun:44:

ya eskiler hep kemik suyu filan diyo ama yeni araştırmalara göre kemik suyu bebeğin sindirimi ve böbrekleri açısından çok zorlayıcıymış tavsiye edilmiyo, böyle okudum da aklınızda bulunsun belk araştırmak isteyen olur diye söyliyim dedim, ben vermicem kaynamış kemik suyunu.

zafi;

Bizde de ilaç konusunda ben direndim, başından beri o kadar çok uğraştım ki ilaç vermemek için. Ha hiç mi vermedim? Tabiki de ilaç verdiğim geceler çok oldu ama yok arkadaş, ben bu gaz konusunda sıcak havludan gördüğüm yararı hiç bir ilaçtan görmedim! Ek gıda konusunda da yeni bir fikir düşürdün aklıma şu anda, bizim ek gıdalarımız gaz ilaçları oldu dedin ya hani, gerçekten olabilir aslında! Belki de rezene ya da anason çayıyla bir şeyler hazırlayabiliriz!!!

İlk başlayanlar için taneli vermeyin

en azından ben öyle yaptım başlangıçta blendırdan geçirdim HERŞEYİ sonra yutma alışkanlığını kazanınca taneli ama çokda büyük olmasın

ilk başta beğenmedi gibi gelebilir ama ikinci yada üçüncü denemede daha iyi ağzını açtığını göreceksiniz. ek gıda verecekseniz pes etmeyin derim.

günlük yaptığım için ben ağzı kapalı küçüj bir tencere kullanıyorum. zaten patatesleri ince ince doğrayınca pişme süresi uzamıyor. yarım saatte pişiyor.

(kabak-patates-havuç ince ince doğra üstü geçecek şekilde su koy 15 dk sonra pirinci at. pirinç pişince kapat. blendırdan geçir kaşık maması gibi kıvamlı , tadıda lezzetli oluyor. yedirirken de 1 çay kağından az zeytinyağ ile karıştır)

misafirliklerde sorun oluyor, yemege sadce annelere gıdebılıyoruz, dısarda da sırf meme verıorum mecbur.. annemlerde de ne yaparlarsa onu ezıp verıyorum.. ben boyle buyumuşum cunku cok da gözun gıbı bakınca nazara gelıolar bebişlerr

dediğin gibi dışarda maalesef istediklerimizi yapamıyoruz.

bizim bebekliğimiz /çocukluğumuz ile şimdiki bebişler / çocuklar çok farklı. yemesinden-yatmasına kadar. eğitim/bilgi arttıkça özen de yapılması gerekenlerde artıyo. önceden mama mı vardı, hazır bez mi vardı, ıslak mendil mi vardı. birçoğumuz eminim zor şartlarda büyümüşüzdür. Ama şimdi imkan var bebişler için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. gözümüz gibide bakıyoruz.

selam kızlarr..
bnde cok sevdım burayı yaa ıyıkı acmıssınız...
bnde su an notlar alma asamasındayım annemlerde oldgumdan duzen oturtamadım henuz ama nohut buyuklugunde tatmaya basladık bızde yenı mamalarııı
bebek bıskıvısı cıcı bebe verıyodum ben ama ıcınde seker var dye ıcıme de sınmıyodu sızın bu ev yapımı bıskuvıyı yapayım dıyorum ama
tam bugday ununu nerden alıcaz bulunur mu marketlerdeee:26:

ben küçük tencereye koyuyorum her yaptığımda başka bir sebze ekliyorum bugün ıspanak attım bakalım şimdi vereceğim...

eğer elmayı sevmediyse armut ver bizimki bayılıyor elmayı yemişti ama pek severek değil ama armuta bayılıyor. ben önceleri suyunu verdim sonra süzgeçten geçirdim şimdide çatalla ezip veriyorum maaşallah yiyor bizim başımız kutu mamalarla belada beyimiz hiçbirini beğenmiyor hemşire meyve kat dedi onuda yemedi....

ben verdiğim hiçbirşeyde öğüne geçmedim çünkü çok az yiyor 5-6 kaşık ancak doyacağını sanmıyorum çünkü memeye düşkünlüğü devam ediyor aynı saatlerde emiyor hiç farkı olmadı... yoğurdu çok sevdi löpür löpür yiyor bir armut suyu birde yoğurt...

dün spor çıkışı bizim hemşireyi gördüm bana içinden nasıl geliyorsa öyle yap internete bakma doğru olduğu kadar yanlış bilgide çok yemeklerini çocuğun yiyeceği şekilde hazırlamay başla artık dedi

Hilalhili;

Evet deneyebilirim armudu. Zaten damak zevki bana benzediyse benimde elmaya aram çok iyi değildir ama armuta bayılırım :))

Sebzeleri haşlayarak püre yapan arkadaşlar, miktarlarını da yazabilir misiniz lütfen, hangisinden ne kadar konunca kıvam ve tat iyi oluyor. Bir de -bu kadar bilgisiz olduğum için utanarak soruyorum artık ama- bu kaşık mamaları ne zaman/hangi durumda veriliyor? Yani hiç ek gıdaya başlamamışsam direkt onu verebiliyor muyum ya da örneğin sebzeyle, çorbayla falan doymadıysa üstüne mi veriyorum, normal günlük rutin var da öğünlerin birinde mi onu veriyorum yani nedir tam olarak? Yaşadığım şehir küçük, özel çalışan tek bir doktor yok, hastanede de sağolsun gelişim uzmanı 'hı hı evet bekleyebilirsiniz biraz daha' deyip geçiştirdi, doymuyor diyorum yoğurt ver o zaman diyor ilgisiz ilgisiz ama yemiyor ki benim kız, o konuda da aynı ben ne yazık ki (

Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinlere baslanir. Anne sütünün tadi annenin yediklerine göre degisir. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebekler ek besinlere geçiste daha az sorun yasarlar.
6. aydan itibaren bebegin enerji gereksinimi sadece mamalarla veya anne sütü ile çogu kez yeterli olarak karsilanmaz. Anneden aldiklari demir ve çinko depolari 6 ay civari tükenir.6. aydan itibaren çene ve dil koordinasyonunu giderek artmasi da ek besinlere geçisi kolaylastirir.
Ek besinlere geçisin uzunca bir süreç oldugu akilda tutulmali ve bebek az yedigi veya isteksiz oldugu zamanlarda anneler telasa kapilmamalidir.
Bebegin hem yemek ritüeline alismasi ve sosyallesmesi; hem de yavas yavas yeni tatlar tanimasi için 5 -5,5 ayliktan itibaren sofraya alinip kizartma ve baharatli gidalar disindaki sebze yogurt gibi gidalarin –bebek istekliyse- tattirilmasi önerilmektedir.
Bebekler muhafazakardir. Bu nedenle bebegin bir gidayi sevip sevmeyecegini anlamak için araliklarla 8-10 kez denenmesi uygundur.

Bebege ilk baslanacak gidalar sebze ve meyvelerdir. Yurt disinda bazi merkezlerde tahil önerilmektedir. Ama tahilli mamalar genellikle vanilya ve seker içerdikleri için bebekler daha sonra dogal tatlar olan sebze ve meyvelere daha zor alismaktadir.
Ek gida baslanirken en önemli iki prensip ek gidalari küçük miktarlarda baslayip giderek arttirmak ve iki yeni gida arasinda olabilecek gida reaksiyonlarini gözleyebilmek için 4-5 gün zaman birakmaktir. Bebek oturur pozisyonda beslenmelidir. Besinler kasikla verilebilecek kivamda olmalidir. Emmeye alisik olan bebek ilk kez kasikla beslendiginde kasigi-kasikla yemeyi bilmedigi için- diliyle itebilir. Bu durum besin reddi olarak degerlendirilmemelidir.
Yeni besinleri aç karnina denemek önerilir.

Elma ve/veya seftali püresi, pirinç unu ile hazirlanmis muhallebi ve yogurt ilk baslanacak ek besinlerdir. Allerji yapma riski olan turunçgiller, yumurta, ekmek, balik ilk verilecek ek besinler arasinda yer almaz. Çilek, kivi gibi tropikal meyveler de 8 aydan sonra ve dikkatle denenmelidir.
Sebze püresi meyveler posali olarak yenebildigi andan itibaren verilebilir. Baslangiçta havuç, patates, pirinç ve yag eklenerek hazirlanir. Zaman içinde maydanoz, kabak, ispanak kereviz, karnabahar gibi sebzeler -3 ila 5 gün araliklarla- eklenebilir. Sebze çorbasi yaparken olabildigince mevsim sebzeleri kullanilmalidir. Pirasa ve taze fasulye gibi sebzeler püre haline getirilmeleri zor oldugu için erken dönem sebze pürelerine konmazlar. Baklagil grubu 7-7,5 aydan sonra önerilir. Patlican besleyici degeri olmadigi ve bol nikotin içerdigi için; bakla ise nadir bir hastalik olmakla birlikte favizme yol açabilecegi için önerilmez.
Sebze çorbasi baslandiktan sonraki 1-2 hafta içinde bebegin anne kaynakli demir depolari da tükendigi için demirden zengin gidalar beslenmeye eklenir. Kirmizi et, tavuk etinin beyaz olmayan kisimlari ve karaciger(1-2 hafta araliklarla 1 köfte kadar) diyete eklenebilir.
Yumurta sarisi, kuru baklagiller demirden zengin ama emilimi düsük besinlerdir. Bu besinlerdeki demirden daha iyi yararlanmak için C vitamininden zengin domates, turunçgiller , aci olmayan sivri biber gibi besinlerle birlikte tüketilmesi önerilir. Yesil yaprakli sebzeler de demir kaynaklari arasindadir. Örnegin sebze çorbasina 1 yaprak ispanak veya pazi konabilir. Yesil yaprakli sebzeler bekletildiginde nitrit olusumunun artacagi unutulmamali ve yesil yaprakli sebzeler günlük tüketilmelidir.

Anne sütü ile beslenen bebeklere 3 ögün, anne sütü almayan bebeklere is 5 ögün ek besin verilebilir. Ek besinler 4-7 ay arasi püre; daha sonrasinda ise ezilmis-parçalanmis olarak verilmelidir. Çocuklarin pütürlü yemeleri için dise ihtiyaçlarinin olmadigini ; damaklarini kullanarak pütürlü besin alabileceklerini akilda tutmak gerekir. Bu nedenle bebege pütürlü gida vermek için dis çikmasini beklemek gereksizdir.

***Meyve püresi: Meyveler çok tok tutmayacagi için ara ögün saatlerinde sabah 9:30-10:30 gibi veya ikindi de verilir. Ilk verilecek meyveler mevsimine göre elma-armut veya kayisi- seftalidir. Meyveler cam rende ile rendelenir ve kasikla verilir. Miktar giderek arttirilarak bebegin bitirebilecegi büyüklükte bir kaseye ulastirilir.

***Sebze çorbasi: Yarim küçük patates, yarim küçük havuç , 1 tatli kasigi silme pirinç ve bir yemek kasigi yag ile hazirlanir. Sebzeler yikanir, kabuklari soyulur ve küçük küpler seklinde dogranir. Küçük bir tencerede (tercihan çelik) 2 su bardagi su ile pisirilir. Sebzeler yumusadiginda çatalla ezilerek bebege verilir. Yag olarak zeytin yagi tercih edilir. Zaman içinde 5-7 gün araliklarla 1 köfte kadar kiyma, mevsimlik sebzeler, bulgur, mercimek eklenir. Sebze çorbasi ögle ögününde verilir. 1/8 çay bardagi ile baslanarak bebegin bitirebilecegi büyüklükte bir kaseye dek arttirilir. Tercihan tuz kullanilmaz, ama bebek yemiyorsa biraz tuz eklenebilir.

*** Kiyma: 6. ay sonundan itibaren, bebeginiz tam bir öün sebze püresi almaya basladiginda 1 ögünlük sebze püresine 1-2 çorba kasigi kadar kiyma ilavesi yapilabilir.

***Yumurta: Ilk baslangiçta kati olarak ve yalniz sarisi verilir. Her defasinda biraz daha arttirilarak 1 hafta içinde bütün sariya ulastirilir. Özellikle sicak havalarda gün asiri verilmesi önerilir. Yumurta aki alerjen oldugu için 1 yasa dek önerilmez.

***Yogurt: Ilk verilecek ek besinlerdendir. Genellikle ikindide önerilir. Muhallebi uyerine de verilebilir. 1 litre süt kaynatilir. Birkaç dakika , parmak dayanincaya dek (40 derece) sogumaya birakilir. 1 çorba kasigi yogurt 1-2 çorba kasigi sütle sulandirilarak eklenir ve yavasça karistirilir. Haraeket ettirilmeksizin sicak bir yerde 6-7 saat bekletilir. Yogurt mayalamak için makineler de kullanilabilir.

***Tahilli çorbalar: 7. aydan itibaren mercimek, yogurtlu yayla, acisiz tarhana çorbalari verilebilir.

***Köfte: Yagsiz, sinirsiz dana veya sigir kiymasindan çok az ekmek ufagi, ve az tuz ilavesi ile hazirlanir. 8-9 aydan itibaren içine kimyon, nane ilave edilebilir. Yagsiz tava veya izgarada içinin de pismesine dikkat dilerek hazirlanir.

***Muhallebi.: Ilk verilecek ek gidalardandir. Sebze püresinden 1-2 hafta sonra baslanir. Formül sütler veya hazir kasik mamalari kullanilarak yapilabilir. Formül süt ile yapilirken 1 su bardagi(200ml) su 2-3 tatlin kasigi pirinç unu karistirilarak pisirilir. Atesten indirilir. Sogumaya yakin 6 ölçek mama katilir. Gerekirse tel süzgeçten geçirilerek yedirilir.
Ilk 12 ayda bebegin günlük süt gereksiniminin inek sütü ile karsilanmasi önerilmez. Çünkü bu dönemde bagirsak geçirgenligi fazla oldugu için alerji sik görülür. Bu nedenle en azindan ilk 6 ayda ; atopik çocuklarda ilk 12 ayda tam inek sütü kullanimindan kaçinilmalidir. Inek sütünün yogurt ya da muhallebi olarak tüketilmesi sindirim sistemi için daha az sorun olusturmaktadir. Bu nedenle gerektiginde inek sütü ile de muhallebi hazirlanabilir: 1 su bardagi süt, 3 tatli kasigi pirinç unu, iki tatli kasigi seker. Pirinç unu suyun bir kismi ile ezilir. Kalan su bu karisima ilave edilir. Kisik ateste boza kivamina dek pisirilir. Indirmeye yakin veya indirildikten sonra seker ilave edilir.
*** Kahvalti: Sebze, meyve , yogurt ve muhallebi oturtulduktan sonra sabah kahvaltiya baslanabilir. Beyaz peynir(suda bekletilip tuzu çikarilarak), 3-4 bisküvi veya ekmek içi, 1 çay kasigi tereyagi ve bunlari yumusatmak için anne sütü, formül süt , meyve suyu vb kullanilarak hazirlanir. 4-5 gün sonra içine yavas yavas arttirilarak yumurta sarisi eklenir. Istenirse 1 çay kasigi ev yapimi reçel veya pekmez konabilir.

6,5-8 aylik bebekte günlük diyet:

Sabah ögünü:
1 yumurta sarisi
Beyaz peynir(3*3cm dilim)
3-4 bisküvi veya ekmek içi
1 çay kasigi reçel veya pekmez
1 çay kasigi tereyagi
Anne sütü veya formül süt

Ara ögün(10:00-11:00 arasi)
Meyve püresi

Ögle ögünü(12:30-13:30 arasi)
Karisik sebze püresi
Anne sütü

Ikindi ögünü(15:30-16:30 arasi)
Muz veya elma püresi(1/2 muz veya elma + 2-3 bisküvi)
Yogurt 100-200 gram + 2-3 bisküvi
Veya anne sütü

Aksam ögünü
Muhallebi veya hazir tahilli kasik mamasi (200-250gr)
Anne sütü

Gece(uyanirsa)
Anne sütü veya formül süt

bende ilk başta patates-havuç-pirinci düdüklüde pişirdim. ilk üç seferde tel süzgeçten geçirip verdim. daha sonrada sadece çatalla ezip verdim. hala öyle veriyorum. ilk zaman biraz zorlandı pirinçler tam ezilmiyo çünkü. ama şimdi yiyo kerata. ek gıdaya geçişte de doktorumuzun dediklerini yaptım hep. ilk yoğurtla başladım. az az arttırdım. ilk 5 gün sadece yoğurt verdim. sonraki beş gün armut cam rendede. sonra elma. en sonda sebze püresine başladım. şimdi karışık veriyorum. bi gün çorba bi gün yoğurt bi gün meyve. haftaya 6 ay doluyo. ondan sonra sabah akşam vericem bakalım.

evde yaptığım bisküviyi beğenmedi benim kuzu uğraş didin yaranama bu sıpalara

cicibebe almış bugün bakıcımız tabi bana sormadan kızıyorum kızıyorum kendim söylüyorum kendim duyuyorum

1 küçük patates, 1 küçük havuç, ilave olarak da bir parça brokoli yada bir parça balkabağı şeklinde az suyla haşlıyorum ki suyunu dökmüyeyim

kaşık maması hiç vermedim bilmiyorum. similac'ın devam mamasına (2 numara) geçtik biz gün içinde anne sütü- kahvaltı- mama- püre - mama- meyve/yoğurt şeklinde oluyor genelde

akşamları da sadece anne sütü

kızlar biliyorsunuzdur mutlaka ama tekrar yazayım

balkabağı bebeklerin başlayabileceği ilk pürelerdenmiş ve çok çok faydalı bir sebze

önceleri soyulmuşlarından alırdım kendimize şimdi soyulmamış bütünlerden alıyorum, kesinlikle soyulmuş doğranmışları almamak lazım

bir de tarçın henüz vermedim ama bebeklerin ilk yiyebilecekleri baharatmış

bir de çok güzel bir site keşfettim, doktor bir annenin bebek yemekleriyle ilgili blogu

çok güzel bilgiler ve tarifler var

1 yaşına kadar inek sütü yasak deniyor ya yoğurt muhallebi çorba tarzı şeylerde inek sütü kullanmanın bir sakıncası yokmuş, bebekler onu tolere edebiliyormuş

gerçi ben yoğurdunu zaten inek sütüyle yapıyorum da muhallebi konusunda kafam karışıktı

artık geceleri muhallebiye başlıcam 9 gibi muhallebi vericem

kızıma sabah aptamıl 7 tahıllı yaptım ıcıne tereyag ve pekmez koydum yedırdım uzerıne 60 cc mama yedı uyudu.
öğle yemegı nı hazırladım sımdı pısıyor;havuc kabak,patates ıspanak ve kıyma haslanıyor.blenderden gecırıp az zeyınyagı ıle yedırıcem.
ıkındı olarakda yogurt ıcıne 1 tane rendelenmıs muz ve azıcık pekmez.
aksamda kasık maması aptamıl yıne.2 dılım portakal.
sonra kızım ıstedıkce sut(aptamıl devam sutu 2)

afiyet olsun kuzuya

kıymaya yeni mi başladın canım? ece 6ay 4 haftalık ; doruk 6 ay 2 hafta 2 günlük ,aramızda 12 gün var

kıyma için bu ayı doldurmasını bekliyorum bende

buarada kızlar; özellikle factorB'cim, pekmezle ilgili bikaç yerde okumuştum geçen gün de canan karatyın yazısında okudum

pekmezde kesinlikle demir olmadığını söylüyordu. bende demir alsın diye pekmez de veriyorum ama anlamı yokmuş

demir ilacı vermeye devam

malesef öyleymiş demir ilacını kestik bizde malum sebeplerden dolayı zaten bu ay kan sayımı yapılcak kızıma ona göre başlatıcak dr.muz... bize başka bi dr kesinlikle vermelisin dediği için kendi dr.habersiz başlamıştık... kendi dr.muza danıştım demir ilacını kestim kesmesinede yoğurduna pekmez katıp versem ne diyorsunuz diye, pekmezle demir eksikliğini karşılayamayacağımı ancak menusune dahil edebileceğimi söyledi... kan sayımı olmadanda kan ilacına başlamayı yanlış buluyor hepsi farklı konuşuyor:44: en sonunda kızımın dr.ben olcam...

pekmez verirsen bile süt ürünleriyle verme canım

herkes bişey söylüyo, herkes bişey yazıyo neye inancaz neye göre davrancaz bilmiyorum.

teyze gelmiş 70 yaşına bana diyo ki ben 3 aylıkken şehriye çorbası veriyodum off delirtiyolar beni herkes çok konuşuyo

birazcık büyük sözü dinlicekmişim öyle dedi

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…