mrb bende arada bir yazanlardanım. ama sürekli sizi takip ediyorum. sütünü sağan annelere bir soru sormak istiyorum. sütümün rengi 2,5-3 ay sarımtrak ve daha yağlıydı. şu anda ise beyaza yakın . aynı pastörize sütlerin rengi gibi. sizlerde durum nasıl? b
kızlarr yaa benim kızımın uykusu biraz tuhaf.yani akşam 8 ya da 9 gibi uyuyup 1 saat kadar uyuduktan sonra uyanıyor ve gece 2-3 e kadar uyumuyor.oynuyor konuşuyor. gece de 2 saatte bir kalkıyor. hele dün saat başı kalktıaşağıdaki yazıyı buldum. fikriniz nedir?
Bebek Hastanesi sitesinden
BEBEKLİK ÇAĞINDA UYKU SORUNLARININ ÖNLENMESİ
Bence çoğumuz bebeklik döneminde geleneksel yöntemlerle büyütüldük ve büyüklerimizden hâlâ geleneksel yöntemlerle çocuk bakımını öğreniyoruz, bu yöntemlerin doğruluğuna inanıyoruz… Oysa özellikle yenidoğan döneminden itibaren yapılan hatalar, bebeklerde alışkanlıklara ve bu hataların devamı olan zorunluluklara yol açıyor. Söyle ki:
Öncelikle yenidoğan bebekten başlayalım: İlk 3 ayında bebek acıkınca ağlar, emzirilir, doyar, susar. Altı kirlenince ağlar, temizlenir, susar. Gazı olunca ağlar, sırtı sıvazlanır, gazı çıkarılır….SUSMAAAZ! Gaz nedeniyle uzun uzun ağlar ve bu dönemde sallanmaya alıştırılır (-ki sallama dışında da bebeği rahatlatan yöntemler vardır,ama bu sallama en kolayı ve “geleneksel” olanıdır). İşte ilk 1-3 aylık bebeğin ihtiyaçlarının karşılanacağını görüp ağlayarak kendini ifade ettiği ve annenin de bebeğin ağlama sesini tanıyarak sorunlarını giderme tecrübesini edindiği döneme “bağlanma” dönemi denir.
Oysa 3. aydan itibaren bebekte biyolojik 2 önemli değişim başlar: 1- Gece kakaları azalır veya biter, 2- Gece acıkmamaya başlar ! (Evet, doğru okudunuz; acıkmaz) Uyku sırasında bebek hareket etmez, vücut sıcaklığı düşer, kalp ve solunum hızı yavaşlar, yani bazal metabolizma hızı tümden azalır. Son aldığı anne sütü veya mama ona 7-8 saat aralıksız uyumaya yetecektir.
Oysa bebekte bu dönemde aralıksız uyuyabilmesine engel olan ve aşılmasında yardımımıza ihtiyaç duyduğu iki de önemli hususu bilmek gerekir:
1- EEG ile yapılan araştırmalar göstermektedir ki bebeklerin beyinleri erişkinden farklı işler. Bebek her 50 – 60 dakikada 1 derin uykudan yüzeysel uykuya geçer, hatta uyanır. (Bu süre erişkinde 120 -150 dakikadır: Düşünün gecede 2-3 kez uyanıp sağdan sola döner, eşinizi görür, belki de saçını okşayıp gene dalarsınız. Ama bu sırada tekrar dalmanız için size kim yardım eder?) (1)
2- Bebek henüz varlığının farkında değildir: Anneyi kendisinin, kendisini annesinin bir parçası sanır. Cee oyunu sırasında yüzünüzü kapattığınızda sizi görmeyince endişelenişini, hattâ oyunu uzatırsanız ağlayışını düşünün! Bebek görmediği annenin var olduğunu idrak edemediği bir dönemdedir. Annesinin sesini bile duysa illâ temas edecek veya emecektir. İşte bu algı sorununa seperasyon anksiyetesi, tam karşılığı olmamakla beraber “kaybetme fobisi” denir.
Bu algı sorunu ve gece 50-60 dakika aralarla uyanmasını bir arada düşünürsek;
İlk 3 ayında ihtiyaçları karşılanan, ağladıkça doyurulan, hattâ maalesef sallanan bebek, 3 aydan sonra da gece uyanıp ağladığında annelerin yanlış yorumu devreye girmekte: "Acıktı, emzirmeliyim" Ama hayır, emzirmek bu dönemden sonra bebeğin kendi kendine uyuma yeteneğiNİ geliştirmesine engel olur.
Çözüm:
Emzirme, sallama, emzik, mama vs her türlü uykuya dalmayı kolaylaştırıcı yönteme uyku yardımcısı denir. Bunlarsız, bebeğin kendi kendine uyuması için ona fırsat tanımalı ve yüreğinize taş basıp biraz ağlamasına izin vermelisiniz.(2) İlk gece birkaç defa 3-5 dakika fasılalarla ağlayan ve yardım edilmeden dalan bebek daha sonra da kendi başına uyuma yeteneğini sürdürebilir. Her 3-5 dakikalık ağlamanın ardından bebeği alıp sadece 1 dakika kadar emzirmeksizin, kucaklayıp tekrar yatağa koyun. Bunu art arda birkaç kez yaparsanız bebek bundan iki mesaj çıkarır: 1- Annem burada 2- Kendi başıma uyumalıyım. Birkaç gecelik sabrın sonunda gece aralıksız uyuyan ve daha huzurlu bir bebeğiniz olur. Bana da dua edersiniz.( Doğumundan itibaren izlediğim ve bu yöntemi öğrenip uygulayabilen çok sayıda anne var, hepsi de başarılı olmalarını elerine ve büyüklerini dinlememelerine borçlular)
Uzm. Dr Erdem UZUNOĞLU
03,12,2006
benim kizim 4. ayini gecti yarim zor zahmet arada bir dönüyor bu bebekten bebege degisir kafana takma bence bana doktorumuz hanfendi briaz tembel egzersiz yapin evde simdi belli bir saatimiz var karin üstü yatiyoruz yan yatiyoruz sitrini sivazliyorum bir sag bir sol oyun oynuyoruz cok hosuna gidiyor sagina soluna dikkatini cekecek seyler koyuyorum kafasiyla resmen daireler ciziyor dönerler yakinda merak etme
MAASALLAH KUZUNAbenim cadi kizimda dogudugundan beri sakin bir bebisdi karni tok olunca ve gazi olmadigi zamanlar biz 1 ay uykuyusuzluk cektik ondan sonra hersey düzeldi sükürki hatta benim kizim son 2 aydan beri geceler 10 11 de yatardi sabah 6 ya kadar sonra mamasini icip 10 kadar tekrar uyurdu gece uykumuzun MAASALLAHI VAR ama 3 günden beri hafif kirginlikmi desem damaklarini cok kasiyor parmagimla üstünden sürdüm sanki birseyler varmis gibi geldi cözemedim ama 3 günden beri uyku düzenimiz hafif bozuldu gece 1 kadar oturmak istiyor tam dalamiyor gözünden saat 10 da uyku akiyor ama direniyor uykuya dün biraz aksama dogru aksam sporu yaptik oyun oynadik yorgun düsüp uyudu bu seferde emzigine gittim 1 saat boyunca 5 dkikaya bir atiyordu bakalim bu aksam nasil olacak :)
Kızlar oğlumun deli gibi salyası akıyo 3 gündür. Yanakları tahriş oldu kırmızı kırmızı hep. Yatarken bile salya sızıyo ağzından. Diş çıkarırken böyle olurmuş erken değil mi ya. Bi de huzursuz 2 gündür.
merhaba kızlar keyifleriniz yerindedir umarım.size bi sorum olacaktı 4. ayını doldurupsa bebekleri dönemeyeyn varmı bu internet kafamı çok bulandırıyo 4. ayında bebekler dönebilir diyo ama benimki hala dönemiyo bide bişey verince uzamıp alabiliyormu? bunları merak ettim paylaşırsanız sevinirim.
benım kı de dönmüyorama normal diye düşünüyorm :26: her bebeğin gelişimi farklı
cnm her salya akışı dişin habercisi değil bnm kızın önü sırılsıklam oluyo resmen o kadar salya akıtıyoki .. bu aylarda olurmuş herhalde baloncuk falan yapmayı seviyolarmış tükürükle:) diş için erken daha... huzursuzluğu başka bişeyden de olabilir cnm
Kixlar merhaba perisan durumdayim oglum son 3 gundur gece uykusu uyumuyor surekli uyanio aglayarak dun gece 2 de uyandi uyumadi 4 e kadar salya zaten deli gibi akiyor .4 aylik olduk bebegin huyu degistii sizdedevar mi
benimkide 4 aylığı 16 gün geçti ve dahada huysuzlaştı bide demir damlasına başladık o da etki ediyor heralde çoçuk 4 ay hergün büyüğünü yapabiliyorken artık fitille zor yaptırıyoruz.ne olduysa 4.aydan sonra oldu geceleri 6-7 kere kalkıyor...eskiden 2-3 kere kalkıyordu bende çözüm arıyorum ....
cnm selam..bebişine fitil vermektense debritad şurubunu kullan..benim oğlum 1 aylıkdan sonra kaka yapamıyodu fitil yerine bu şurubu içti çok iigeldi..şimdi bile hala günde 1 çay kaşığı veriyorum.sorunluyken yarım ölçek günde 3 kere idi. doktorun varsa yada sağlık ocağına gidiyorsan sor ve kullan mutlaka fayda görürsün..zararlı değilmiş 2-3 yıl bile kullanabilirsin dedi doktorumuz..
canım seninki kaç aylık benim ki 4. ayını 9 gün geçti.eline bişey verince biraz uzanmaya çalışıyo ama tam kavrayamıyo.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?