2012 Mart Bebişlerinin Ek Gıdaya Geçişi

esracakan

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Nisan 2010
64
0
36
44
Kocaeli
merhaba arkadaşlar,bebişim 3.ayını bitirecek ,ben 1 ay sonra ek gıdaya azar azar geçmeyi düşünüyorum sizler ne düşünüyorsunuz?

bu konu erken açılmış olsada çok işimize yarayacaktır..inş herkes tecrübelerini bildiklerini ve yaptıklarını aktarır güzel paylaşımlar olur.çünkü bu konuda biraz bilgisizm ..5 ayı bitirsin o zmn başlamayı düşünüyorum ben yavaş yavaş 4 ayı bitirdiğindede gıdım gıdım meyve sularından filan tattırabilirim belki
herkesin fikirlerini merakla bekliyorum

benim için de daha erken daha 2.5 aylığız bende 6.ayda başlamayı düşünüyorum...ama hazır mama vermeyi düşünmüyorum yaa dün biraz araştırdım internetten evde kendim bişiler yapmak istiyorum inşallahh...meyve sebze püreleri pirinç unları vs..

4. ayını bitirdiğinde ben de başlayacağım azar azar tattırmaya. 1 ay böyle devam edeceğim sonra da başlayacağım tamamen ek gıdaya.
Ben 6.ayını beklemeyeceğim çünkü okullar açıldığında bebeğime bakıcı bakacak bu yüzden de alışma sürecinde ben yanında olmalıyım diye düşünüyorum.

bende 1 ay sonra tattırmaya başlayıp,yavaştan başlicam..sadece anne sütü yetenler 6. ayı bekleyebilir ama biz mama takviyeli anne sütü alıyoruz bu yüzden 4 ay uygun geliyor bana

bende 4 aylık olunca günde bir kere bi kaç kaşık meyve suyu vermeye başlıyacağım...

hatta tarih bile koydum kendime 15 Temmuzda ilk elma suyumuzun tadına bakacağız inşallah

ben arada tattırıyorum, yemeklerden değil tabikide, mesela elmayı azıcık ağızına değdiriyorum, kızımda diliyle yalıyor geçende parmağımın ucuyla ayranın tadına baktı bide salatalığın tadına baktık

ben çok hevesliyim, bana kalsa ek gıdaya hemen başlamak istiyorum

oğluşum 3.ayını doldurdu dün..1 çay kaşığı kirazın suyunu verdim dün,iştahla yedi..bugünde milupanın sütlü pirinçli muhallebisini verdim bir kase çok severek yedi..

ek gıda vermeye başlayan anneler varsa nasıl başladılar yazarlarsa ne iyi olur..bende iki hafta sonra filan azar azar başlamayı düşünüyorum ama nasıl ve ne vericem bilemiyorum

ben de bu başlığı bekliyodum.bizde başından beri mamayla gidiyoruz 1 aydır da memeyi reddediyoruz dr. bu ay başlatır muhtemelen.o yüzden tecrübeli arkadaşların bilgilerine ihtiyacım var

bizim doktorumuz 4. ayda ek gıdalara başlanabileceğini söyledi.ama eğer anne sütü yetersizse ve kilo alımı azsa. sonuçta bi şekilde beslenecek bu bebişler.ek gıdaya başlayan yada başlayacak olan anneler içiniz rahat etsin yani.bizim biraz daha zamanımız var ama güzel tavsiyelerinizi ve tariflerinizi takip edicem.tüm bebişlere sağlıklı büyümeler diliyorum

bizde doktora gittik bugün su bile verme diyo doktor yaaa tamam tamam deyip geçiştirdim kırkımız çıkar çıkmaz başlamıştım valla ben gerçi sevmiyo oğluşyum suyu ama arada kaşığın ucuyla elma suyu yoğurt kiraz çorba suyu ne bulursam bi ağzına değiriyorum yani ne olacakki sanki yemesini bilmiyo zaten yalıyo sadece

ben kızıma 6.ayı dolmadan hiç bişey vermicem...
dr.muzda ilk 6ay sadece anne sütü ver diyo sadece az az su verebilirsin dedi.

yaşasın istedigim konu açılmış nihayet
beslenmede sorunlar yaşayan anneler için cok iyi olacak burası insallah
ben de bu hafta baslarız herhalde diyordum ama iki hafta daha beklemeye karar verdim kg kaybımız olmadıgı için
malum benim kızda işhtahsızlık var son zamanlrda neyse düzelicek insallah

ben de meyve suyu ve yogurtla baslamayı planlıyorum kısmetse
araştırıyorum devamlı ama deneyimsiz olunca insan cekniyor
acaba yutabılecek mi sindirebilecek mi bakalım neler yasıycaz hayılrısı

su ana kadar ben de erik karpuz erimiş dondurma kayısı tattırdım tattırmak denirse ona da diline degdırıp cektım
ama hicbirne ne olumlu ne olumsuz tepki vermedi kuzum :26:

Ek gıdaya bir anda başlanmıyor aslında. Tam anlamıyla başlamak 1 aydan fazla zaman alıyor.şuanda tadımlık herşey, alerji yapacak mı, sevecek mi diye denemeler yapıyoruz. ağustos ayına kadar böyle devam ederiz biz, ağustosta da tam anlamıyla başlarım yani doyumluk. çünkü eylülde iş başı yapıyorum ve saati saatine ne yiyeceğinin listesini hazırlayıp bakıcıya vermem gerek.

ben elma, muz ve şeftaliyi denedim.

netten araştırdığımda rendeyle rendeleyip suyunu verin diyordu ama öyle yapınca elma taneleri kalıyordu, ben de önce rendeleyip sonra temiz bir tülbentten geçirdim.Ama oğlişim hiç sevmedi elma suyunu. birkaç gün denedim ama geri püskürttü. Sonra şeftaliyi denedim onda da aynı şeyi yaptı.

bir de muz denemek istedim tabi onun suyu çıkmıyor önce kaşıkla muzu eziyorum üzerine kendi sütümden koyuyorum ve yine tülbentten geçiriyorum. resmen kaşığa saldırıyor aşkım çok seviyor muzlu anne sütünü . 1-2 saniye geciksin kaşık hemen yaygarayı basıyor meleğim. versem küçük bir muzu yer ama ben küçük bir parça veriyorum şimdilik.

1-2 defa da pirinç ununu yaptım. 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı pirinç unu koydum. pirinç ununu fazla koyunca katı oluyor, bizimkiler küçük olduğundan sıvı olması gerek. onu da çok sevdi ama ben en fazla 6-7 kaşık verdim. bir de bunun içine birkaç ölçek mama da konuluyormuş ama bizde mama olmadığı için ekleyemedim sizde varsa ekleyin öyle daha besleyici olur.

Bizim ilk deneyimlerimiz böyle.

temmuz ayında da sebze çorbasını deneyeceğim inşallah.

en merakla takip edeceğim konu burası..dün denemek amaçlı şeftali suyu verdim oğluşuma henüz cam rende almadığım için makinede sıktım 5 6 çay kaşığı verdim çok sverek içti vermeyince biraz mızmızlandı ama sonra ağlamadı çok şükür

Ben kızım süper kabız olduğu için (haftada bir kaka yapıyor maalesef) zaten kayısı suyu veriyorum bir aydan fazla zamandır, ama düzenli değil. Bizim ek gıda maceramız da böylece kayısı suyuyla başlamış oldu.

Meyve suyu ve püreleri ile başlayacak anneler, muz, şeftali ve elma dışarı çıkmayı zorlaştırır, armut, erik ve kayısı ise kolaylaştırır bilginize. Pirincin de kabızlık yapma ihtimali var.

Bizim kabızlık problemimiz olduğu için ne yapacağımı bilmiyorum hiç. Oğlumda hiç böyle bir sorun yaşamamıştım, her şeyi yiyordu, ama şimdi elim kolum bağlı. Önümüzdeki bir ay deneme ve alıştırmalar yapacağım, temmuz gibi çorbalara geçmeyi planlıyorum.

Aylık Bebek Beslenmesi, 3 Aylık Bebeğin Beslenmesi ve Bakımı

Bugüne kadar yalnızca sütle beslediğiniz çocuğunuza artık ek mamalar vermeniz gerekmektedir. Önceki yıllarda çocukları 1-1,5 yaşına kadar yalnızca emzirmek en iyi yöntem sanılırdı. Oy.sa, günümüzde yapılan araştırmalar bu uygulamanın yanlış oldu.ğunu ortaya koymuştur. Çocuğa üçüncü aydan başlayarak ek mamalar vermek artık normal ve gerekli kabul edilmektedir. Nite.kim, mide ve bağırsak sisteminin bu besinleri sindirilebilecek du.rumda olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. Öte yandan, yapılan tah.liller sonunda bu aydan başlayarak anne sütündeki demir, kalsi.yum ve vitaminlerin çocuk için yetersiz olduğu da saptanmıştır.

Üçüncü ayda bebeğinize verebileceğiniz ek mamalar sebze ve meyve püreleri ve muhallebidir.

Kullanabileceğiniz sebzeler ise, patates, havuç, ıspanak, ka.bak, kereviz ve bezelye olabilir.

Meyveler ise şunlar olmalıdır: Portakal ve elma. Muhallebide kullanılacak unlar ise pirinç, buğday, arpa, mı.sır, yulaf unlarıdır.

Sebze püresi nasıl yapılır?

İki çorba kaşığını dolduracak kadar sebzeyi ilk önce iyice yı.kayın. Yıkanmış ve ufak parçalara doğranmış olan sebzeyi bir ten.cereye koyun, üzeri örtülene kadar sıcak su ile bir tutam tuz ekle.yin. 20 dakika kadar kaynatılan sebzeyi bir tel süzgeçten geçirin. Bu şekilde hazırlanmış sebze püresini önce azar azar çocuğa ve.rerek onu püreye alıştırmaya çalışın. Eğer püreyi yemek istemez.se biraz daha tuz katın. Yine de istemiyorsa o zaman fazla ısrar etmeyin ve başka sebzeleri deneyin. Bir süre sonra çocuğunuz, daha önce beğenmediği püreyi büyük bir olasılıkla yiyecektir.

Bazı sebzeler çocuklarda alerjik tepkiler yapabilir. Döküntü, kızarıklık, kaşıntı vb. gibi. Bu gibi durumlarda doktorunuza danış.madan çocuğunuza yeniden aynı sebzeyi vermeye kalkışmayın. Sebzelere karşı çocuğunuzun tepkisi anlaşıldıktan sonra püreye iki üç çeşit sebze daha karıştırabilirsiniz. Bu sizin ve çocuğunuzun isteğine kalmıştır. Eğer dilerseniz, bebeğinizin püresine bir miktar süt de koyabilirsiniz.

Meyve püresi:

Tam olarak yıkanmış ve kabukları soyulmuş meyveleri rende ya da preste ezebilirsiniz. Başlangıçta elmanın haşlanmış olması çocuğunuzun elmayı sindirmesini kolaylaştıracaktır. Aslında çocu.ğa verilecek meyvelerin hepsi olgun olmalıdır. Buna rağmen elde ettiğiniz püre koyu bir kıvamda ise içine süt katabilirsiniz.

Muhallebiler:

Daha önce saydığımız un çeşitlerinin birinden iki çay kaşığı alınır ve hafif ateşte kavrulur. Bu şekilde sindirimi kolaylaştırılmış olan unun üzerine iki çay kaşığı şeker eklenir. Bu karışıma -önce.leri yarı süt yarı su, daha sonraları süt miktarını çoğaltarak 5. ayda tam süte geçilecek şekilde- süt konur ve yarım saat kadar kayna.tılır.

Muhallebide kullanılan un çeşidini zaman zaman değiştire.rek, içine bisküvi katarak çocuk için daha çekici bir mama yapabi.lirsiniz. İshali olan çocuklarda pirinç unu kullanmak daha uygun olur.
Üç aylık bir çocuğun yaklaşık olarak mama saatleri ve yiye.cek çeşitleri şöyle olmalıdır:

Saat 06.00 - Süt.
Saat 10.00 - Sebze püresi, arkasından süt ya da şekerli yo.ğurt.
Saat 14.00-Süt.
Saat 18.00 - Süt. Sütten önce iki çorba kaşığı elma püresi verebilirsiniz.
Saat 22.00 - Süt.

Şunlara dikkat ediniz:

� Çocuğunuza hiçbir yeni besini başlangıçta bir iki kahve ka.şığından fazla vermeyin.
� Hiçbir zaman çocuğun tadını bilmediği birkaç şeye birden başlamayı, küçükte alerji ya da başka bir rahatsızlık olursa hangi besinin kendisine dokunduğunu anlayamazsınız.
� Çocuk herhangi bir yiyeceği istememekte direnirse, geçici olarak bırakıp bir süre sonra yeniden vermeye çalışın.
� Vereceğiniz her türlü besinin çok temiz olmasına dikkat edin.
� Çocuk ilk defa yediği sebzeyi olduğu gibi çıkarırsa merak etmeyin, ama ishal ya da kakasında köpük görürseniz doktorunuza haber vermekle birlikte, büyük bir olasılıkla sebzenin çocuğunuza dokunduğunu bilin. Bir süre için o sebzeyi çocuğa vermemek daha uygun olur.

çok heyecanlı ve meraklıyım bu konuda daha henüz hiç birşey vermedim ama ramazan gelmeden ek gıdaya başlamak istiyorum enazından geçensene hiç tutamadım oruç kusmalarsan tiksinmelerden busene biraz tutayım inşallah

kızlar bende sürekli araştırıyorum, geçen kontrolümüzde doktorumuza sordum, şuan sadece anne sütü aldığı için gerek yok, bidahaki ay kilosuna bakarız, ona göre karar veririz dedi... sağlık ocağındaki hemşirede kesinlikle 6. aya kadar sadece anne sütü dedi... ama ben planımı yaptım bile bir iki ay günde bir öğün alışma süresi koydum... temmuzun ortasında başlayacağım... ama kafam biraz karışık, sizinde fikrinizi almak istiyorum:

aslında elma suyula başlayacaktım, günde bir kere 2-3 çay kaşığı meyve suyu/püresi verecektim.. ama şimdi bi kaç kişi dedi ki, sebzeyle başla, meyve tatlı olduğu için bebekler daha çok seviyor, sebzeye geçişte zorlanıyorlar, sevmiyorlar dedi... bana mantıklı geldi :26::26: o yüzden aceba meyve yerine önce havuç lamı başlasam diye düşünüyorum... 3-5 gün sadece havuç püresi veririm, sonra da azıcık patetes karıştırırım... 2 hafta sonra da bir öğün daha ekleyerek meyve suyu veririm diyorum...

amaaa aklıma takılan aceba hemen sebze vermek biraz ağırmı olur?

birde pirinç unu yazmışsınız, ama bence pirinç unun hiç bir besin değeri yok, sadece tok tutar... o yüzden pirinç unu vermeyi düşünmüyorum... eğer verecek olsamda içine mesela pekmek karıştırırdım, azıcık besin değeri olsun diye...

kızlar ben dün oğlum 5 6 ÇAY kaşığı şeftali suyu vermiştim..bugun öyle bir kaka yaptıki yattığı mindere bile geçmişti şeftalidenmi oldu acaba

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…