2012 Şubat Anneleri


Çok teşekkürler Azelyacım. Benim bu sefer kan testi yaptırmama fırsat kalmadı. Kızıma hamile kalmadan önce o kadar çok yaptırdım ki, bu sefer gittik ve çok şükür kesemizi gördük. İnşallah mide bulantılarımız olmaz. Olursa da çok şiddetli olmaz inşallah. Şu anda tek korkum o.
 
valla bizde iyiz bebk mevlutune gittik asude bebegin mevlutu oldu pekde sirin masallah yaaa Allah bizlere gormeyi nasip etsinnn
kizina da gecmis olsun insALlh gecer canimmbuzlu agiz lastikleri var eline onlardan ver agrisi biraz olsun dinerrr
 
Son düzenleme:
Teşekkürler gurbetgüzeli. Buzlu veremiyorum çünkü boğazları enfeksiyon olmuş kızımın. Diş yüzünden dedi doktorumuz da. Havuç falan veriyorum sert olsun diye.İnşallah sağlıkla alırız kucağımıza bebişlerimiz. Senin çocukların kaç yaşlarında?
 
cumayi iple cekiyorum insAllah sorunsuz keseyi goruruz

Görürsünüz canım endişelenme. Sen içini ferah tut. Bende kalp atışlarını duymak için sabırsızlanıyorum. Dokturm 2 hafta sonra çağırdı ama 7. haftada duyabilir miyiz acaba kalp atışlarını? Kızımda 8. haftada mı görmüştük tam hatırlamıyorum. O zamanlar benim için rüya gibiydi..:89:
 
ayy canim yaa iyi havucta iyi gelir gecmis olsun tekrar
kizim 11 oglum 9 kucuk oglum 5 yasinda canim
7.haftada kalb atisini gormus bizim kiz erken buyumeye basladi yani bakalim biz ne yapicazzztadini cikar ohhh misler gibi valla bende ole yapicam insAllah
 
Maşallah canım senin çocukların da büyümüş. Rahat rahat yaparsın inşallah herşeyi gönlünce. Sağlıkla kucağımıza alalım hepimiz. Normal doğum mu hepsi?
 
5. GEBELİK HAFTASI


BOY: 5 mm KİLO: 0,4 gr


"Pirinç tanemi" görme zamanım geldi. (Bu arada içimdeki bebeğimin büyüklüğü nedeni ile ismi "pirinç" oldu !!!)

Bu haftaki randevumda doktorum ilk kez vajinal ultrasonografi ile gebelik kesesini "uterus" (rahim) içerisinde gösterdi.

Ayrıca gebelik kesesi içinde prinç tanemin kalp atışlarını da eşimle birlikte adeta soluğumuzu tutarak izledik. Kalp atışları bir kuşun kanadını çırpmasına benzemekteydi.

Doktorumun anlattığına göre; bu hafta Pirincin gelişim bilgileri şöyle:
Kalp, beyin, omurilik, kaslar ve kemikler gelişmeye başlamış. Bebeğimin gelişimini üç ayrı ortamdan gerçekleşiyor. Endoderm, Mezoderm ve Ektoderm…


Endoderm tabakası’ndan; akciğerleri çevreleyen zarlar, dil, bademcikler, üretra (idrar kanalı), mesane ve sindirim sistemi gelişiyormuş.

Mezodermden ise; kaslar, kemikler, lenf sistemi, dalak, kan hücreleri, kalp, akciğerler ile üreme ve boşaltım sistemleri farklılaşıyormuş.


Cilt, tırnaklar, saç, gözün lens tabakası, işitme sistemi, burun, sinüsler, ağız, anüs, diş mineleri, hipofiz bezi, meme dokusu ve sinir sistemi ise "ektoderm tabakası"ndan farklılaşıyormuş. Ektoderm tabakası "nöral plaka"yı oluşturmak üzere kalınlaşıyor, bu plakanın kenarları kıvrılıp ve "nöral oluk" adını alıyormuş.
Nöral oluk, nöral plaka.. Tüm bu terimden hiçbir şey anlamamıştım. Neyse ki doktorum açıkladı: ‘Bu, embriyonun sinir sisteminin ilk taslağıdır ve ilk gelişen organ sistemlerinden birisidir’.
Ben ise sabahları kendimi artık daha yorgun hissediyorum. Bulantı ve aşerme gibi belirtiler kendini hafifte olsa göstermeye başladı. Canım karpuz, soğan, limon gibi gıdaları çekiyor. Mevsim itibari ile karpuz bulmamız biraz zor gibi..
Beslenme konusunda biraz tereddütlerim var, özellikle de bulantılar artarsa diye doktorum hafif, katı ve kuru gıdalarla beslenmemi önerdi. Ben az bile yesem bebek beslenebiliyormuş.
Bu haftadan itibaren bir takım psikolojik şikayetlerim de olmaya başladı. Daha nedense depresif ve melankolik hissediyorum kendimi.. Doktorum tüm bunların hormonal değişimlere bağlı olduğunu ve normal olduğunu söyledi. Vucudum adeta değişen ortamlara karşı kendisini adapte etme telaşına girdi.
İyi ki doktorum eşimi bana destek olması için uyarmış, bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum…
ALINTIDIR....

MERCIMEKLER BUYUMEYE BASLADI BIZLER BU HAFTADAYIZ INSALLAH
 
İLK ÜÇ AYDAKİ FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER ve SIKÇA SORULANLAR

• Yorgunluk, halsizlik
• Bulantı ve kusmalar
• İdrara sık çıkma
• Göğüs Hassasiyeti
• Baş ağrısı ve kendini iyi hissetmeme
• Hafif kilo artışı
• Nokta şeklinde kanama (lekelenme).
• Kasık ağrısı
• Uykuya eğilim, psikolojik huy değişiklikleri

İlk üç aylık dönem vücudumuzda önemli değişikliklerin olduğu ve gebeliğe adaptasyonun gerçekleştiği bir dönemdir. Kişi bu dönemde gebeliğin ilk heyecanını yaşarken bir takım sorunlarla da karşı karşıya kalabilir.

İLK ÜÇ AYDA SIKÇA SORULAN SORULAR

"Bu bulantılarım ne zaman bitecek?"
Gebeliğin erken dönemindeki bulantı ve kusmalarda; plasentadan salgılanan hormonlar, annenin psikolojik sıkıntıları, B6 vitamini eksikliği, gebeliğe bağlı mide-barsak sistemindeki değişiklikler, tiroid bezinin normalden çok çalışması gibi pek çok neden suçlanmıştır.

Gebelikte mide ve barsaklar, gebelik hormonlarının etkisi ile daha yavaş boşalır. Buna bağlı hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikayetleri olabilir.
Midesinde gebelik öncesinde ülseri olanlarda bulantı ve kusma şikayetleri daha dirençli ve uzun süreli olabilir. Ayrıca bulantı ve kusmalar, stres ve yorgunluğa bağlı olarak da artabilir.

Bulantı ve kusmalar sabahları daha sık olmakla birlikte, günün her saatinde karşınıza çıkabilir. Genelde ilk gebeliklerde, genç kadınlarda ve ikiz gebeliklerde daha şiddetlidir.

Bulantılar, çoğunlukla 4 – 8 haftalıkken başlar ve 14 – 16 haftalıkta azalır. Fakat bazı kadınlarda bulantı ve kusma 3. aydan sonra başlayabilir ve bazı kadınlarda ise tüm gebelik süresince devam edebilir. Bu tür durumlarda eğer verilen ağızdan ilaç tedavilerine rağmen problem devam ederse hastaneye yatırılarak serum ile besleme gerekebilir.

Öneriler
Gün içinde daha sık ve küçük öğünler şeklinde yemeniz bulantılarınızı azaltır. Yemekler sırasında az sıvı almak da iyileşmeye yardımcı olur. Bunları yapmanın amacı mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmaktan kaçınmaktır. Çünkü her iki durum da bulantıyı arttırabilir.

Beslenme diyeti olarak katı, kuru, yağsız ve tuzlu gıdalara yönelin. Eğer tatlı veya meyve yediğinizde bulantınız olmuyorsa bunları da yiyebilirsiniz.

İlk kalktığınız zaman eğer bulantınız çoksa yataktan çıkmadan önce demli olmayan bir çay için. Yatağın başında galeta, tuzlu kraker gibi kuru şeyler bulundurun.

Sabahları yataktan ani bir şekilde kalkmayın. Gebeliğin erken döneminde sık görülen yorgunluk da bulantıyı şiddetlendirebilir.

Hoş olmayan koku ve yiyeceklerden kaçının. Özellikle mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.

Tüm önlemlere rağmen bulantınız geçmiyorsa doktorunuza başvurun. İlaç tedavisi veya hastaneye bir süre için yatışınız gerekebilir.

"Kendimi daha sinirli, gergin ve alıngan hissediyorum"
Gebeliğin ilk 3 ayında hamile bayanlarda bazı psikolojik değişiklikler ortaya çıkabilir. Örneğin kişi çok neşeliyken aniden ağlama krizlerine tutulabilir. Bazan çok sinirliyken bazı günler sakin olabilir.

Gebelikte depresyon, aşırı alınganlıklar, aşırı uyuma isteği gibi şikayetler sık olarak görülür. Gebeliğin ilk 3 ayı gebeliğe adaptasyon dönemidir ve kişi gebeliğe uyum sağladıkça bu sorunlar da yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

Yine, gebeliğin son haftalarında tekrar bir takım huzursuzluklar ortaya çıkabilir. Bu huzursuzlukların kaynakları ise doğumla ile ilgili endişeler, doğum sonrası anne olmanın getirdiği tedirginlikler, bekleyen maddi ve manevi yükümlülüklerdir. Kişi sinirli, heyecanlı olabilir, uyku problemleri ortaya çıkabilir.

Öneriler
Tüm bu şikayetler geçici olan ve fazla endişe edilmemesi gereken durumlardır. Hemen hemen her kadın bu duyguları yaşar.

Benzer şekilde baba adayında da bir takım sıkıntılarla yüzleşebilirler. Eşinin durumu hakkında endişeler taşıyabilir ve konuyla ilgili bilgisi yoksa ona yardım edememenin üzüntüsünü yaşayabilir. Bu nedenle çiftler kendilerinden önce böyle bir deneyim yaşayan arkadaşları ile konuşarak onların tecrübelerinden yararlanabilirler.
Ancak unutulmamalıdır ki en profesyonel yardım, konunun uzmanı olan hekim ve psikologlardan alınabilir.

"Sürekli idrara çıkıyorum"

İlk üç ayda rahmin büyüyen hacmi ile birlikte böbreklerin fonksiyonlarındaki değişimler size idrara çıkma ihtiyacı hissi verir. Hatta
hapşırırken, öksürürken ve gülerken idrar kaçırabilirsiniz. Bunun nedeni, büyüyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskıdır.

İdrar şikayetleri 4. aydan sonra hafiflese de son aylarda bebeğin başının mesaneye basısı sonucu genellikle yeniden artacaktır.




Öneriler
Hamileliğin bu dönemlerinde sürekli idrara çıkma problemleriyle başedebilmek için; yatmadan birkaç saat önce su içmeyi kesmeniz önerilir. Böylelikle gece boyunca daha az kalkarsınız ve uykunuz bölünmez.

Ancak tüm hamilelik süresince sıvı alımını azaltmanız kesinlikle önerilmez. Çünkü bol su içmenin gebelik üzerine pek çok olumlu etkisi vardır.

İhtiyaç hissettiğiniz her an idrarınızı yapın. İdrarınızı tutmak, idrar torbanızın tam olarak boşalamamasına sonucunda idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir. İdrar yaparken öne doğru eğilmeniz idrar torbanızın tam olarak boşalmasına yardımcı olur.

Sık idrara çıkma (pollaküri), idrar yaparken yanma ve sızlama (disüri) ile birlikte kasık ağrısı şikayetiniz varsa bu durum sistit (mesane enfeksiyonu) veya diğer idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olabilir, bu konuda hekiminize danışınız.
İdrar yolu enfeksiyonları ve sistit ile ilgili bilgiler için tıklayınız >>

"Göğüslerin sızlıyor"
Östrojen, prolaktin ve progesteron adı verilen hormonlarının salgılanmasının artması gebe kadının göğüslerindeki değişikliklerin temel nedenidir. Gebeliğin ilk birkaç haftasında göğüslerinizde hafif değişiklikler hissedebilirsiniz, bunlar ağrılı olabilir.

Öneriler
Bu durumda göğüslerin uyarılmaması için yatarken sütyen giyilmesi ve meme uçlarına temastan kaçınılması bu tür şikayetleri bir ölçüde azaltacaktır.

"Başım ağrıyor ve çok halsizim"
Gebeliğin erken döneminde görülen baş ağrıları pek çok kadını rahatsız etmektedir. Kesin nedeni belli değildir, fakat gebeliğin erken döneminde görülen diğer rahatsızlıklar gibi, hormon düzeyinde ve kan dolaşımındaki değişiklikler ile psikolojik nedenler suçlanmaktadır. Baş ağrısında diğer olası nedenler ise aşırı stres ve yorgunluktur.

Hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez kafeini azaltırsanız veya tümden keserseniz, bu davranış değişiklikleri de sizde bir kaç gün baş ağrısı yapabilir.

Kendini iyi hissetmeme, hamile kadınlarda sık görülür ve hamilelik sırasında görülen dolaşım değişiklikleri sonucu olabilir.

Gebeliğin 6. ayından sonra gelişen baş ağrıları ise ilk aylardakiler gibi masum olmayabilir. Bu dönemlerdeki baş ağrılarında öncelikle tansiyonun ölçülerek kontrol edilmesi önerilir. Çünkü "Gebeliğe bağlı hipertansiyon" ve "preeklampsi (gebelik zehirlenmesi)" bu dönemlerde anne ve bebek sağlığını tehtid eden baş ağrısı nedenleridir.

Stres, yorgunluk ve açlık da kendini iyi hissetmeme ve bayılmaların (senkop nöbetlerinin) nedeni olabilir.

Öneriler
Gebeliğe bağlı baş ağrıları, yüzün ön tarafı ve kenarlarına, burun çevresine, gözlerine sıcak kompres uygulama ile azabilir.

Ayrıca gevşeme egzersizleri, baş ağrınızı azaltmanın yanı sıra kendinizi çok iyi hissetmenize neden olur. Bu egzersizleri gözünüzü kapatıp sakin güzel bir düşünerek yapın.

İyi ve dengeli beslenme, güzel dinlenme, masaj, hafif egzersiz veya yürüyüşler de önemli ölçüde şikayetlerinizi azaltacaktır.

Söylemesi çok kolaydır ama yaşamınızdaki stresi azaltmak gebeliğinizin ilk dönemleri ile geri kalanı kolay geçirmenizi sağlayacaktır.

Ağrı kesici kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışın.

"Ne kadar kilo almalıyım?"
Gebelik sırasında toplam 11-14 kg alınması normal olsa da, bunun yalnızca çok küçük bir kısmı ilk üç ayda gerçekleşir (ortalama 1 kg).

Zayıf bayanlar biraz daha fazla kilo alabilirken, kilolu bayanların biraz daha az kilo almaları önerilmektedir.

Bebeğinizin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. Daha sonraki dönemde ise bunlar büyüyüp gelişirler ve bebeğinizde kilo artışı görülür.

İlk üç ayın sonunda, bebek ortalama 8 cm. boyunda, 20 gram ağırlığında minyatür bir insan görünümündedir. Pek çok organ sistemleri oluşmuş ve hatta çalışmaya başlamıştır bile. El ve ayak parmaklarında minik tırnaklar vardır. Eller birer bezelye tanesi büyüklüğündedir.

Bebek emme hareketleri yaparak çevresini saran sıvıyı yutar ve yuttuğu sıvıyı alttan idrar olarak çıkarır.

Gebeliğin erken döneminde birçok kadın kendisini rahatsız eden belirtilerden şikayetçidir. Bunlar genelde endişe edilecek problemler değildir, fakat hangi belirtilerin doktora başvuracak durumlar olduğunu bilmelisiniz.

"Lekelenme tarzında kanamalarım oluyor, normal mi?"
Gebeliğin tüm dönemleri içinde görülebilen kanama şikayetleri önemlidir. İlk üç aydaki hafif kanamalar genel olarak düşük tehtidine bağlı ve de %90 oranında dinlenme ile kendiliğinden geçen şikayetler olsa da siz "gebelik esnasında her türlü kanamanızın olması durumunda doktorunuza başvurunuz".

Kanamanın olması, gebeliğinizdeki bir problemin sonucu olabilir. Ayrıca bu durum yalnız bebeğinizin değil sizin sağlığınız için de riskli durumlar yaratabilir.

"Kasıklarım ağrıyor"
İlk hamile kaldığınızda kasıklarınızda, kalça ve belinizde ağrı hissi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Rahim büyürken onu tutan bağ dokuları da gerilir. Ağrının sebebi de bu gerilmedir. Rahatsızlık verici olsa da, endişelenmenize gerek yoktur.

Öneriler
Ilık bir banyo gevşemenize ve sancılarınızın hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca dinlenme egzersizleri ile de rahatlayabilirsiniz. Ağrılarınız dayanılmayacak kadar şiddetliyse doktorunuza başvurunuz.
 
Maşallah canım senin çocukların da büyümüş. Rahat rahat yaparsın inşallah herşeyi gönlünce. Sağlıkla kucağımıza alalım hepimiz. Normal doğum mu hepsi?
canim ilkim normal oldu ikinci sezeryan oldu ucuncu normal oldu ondan sonra dr hatasi yuzunde 3 sefer kurtaj oldun plesentanin parcasi icimde kaldi cok cektirdiler bana
 
Eğer bende meleğimi kaybetmiş olmasaydım 2012 şubat annelerinden biri olacaktım
28mayıs günü ne yazıkki bebeğimi kaybettim
keşke benim meleğimde içimde tutunuyor olsaydı da bende buraya farklı şeyler yazıyor olsaydım
 

canimmmm benim Allah tekrar nasip etsin sana, uzulme bundada vardir bir hayir
 
acelyacim nasilsin diger topiklein hizina yetisilmiyor valla bizimki yerinde sayiyor ne olacak bu halimizzz:)
 
Son düzenleme:
acelyacim nasilsin diger topiklein hizina yetisilmiyor valla bizimki yerinde sayiyor ne olacak bu halimizzz:)

İyiyim canım sen nasılsın? Evet diğer topicler baya ilerlemiş ama dur bakalım, daha anca yapılır testler eminim dolar burası da...Bereketli bir ay olmuştur inşallah
 
İyiyim canım sen nasılsın? Evet diğer topicler baya ilerlemiş ama dur bakalım, daha anca yapılır testler eminim dolar burası da...Bereketli bir ay olmuştur inşallah
dolu dolu konusalim heyecanlarimizi paylasalim istiyorum ins birbrimizden bilgiler edinelim istiyorum ins olacakkk
 
dirimcim hosgeldin nasilsin nasil gidiyor valla topige bekcilik ediyorum gelen gider olurda bos donmesin diye
 
dirimcim ne zaman dr.a gideceksin canim

Salı günü sabah 8:30 randevum.Aksam yazarım insallah iyi haberi.Ultrasonla görünmezse alttan muayene istemeyi düşünüyorum sizce bir sıkıntı olur mu bebek için.Henüz ne annemlerin ne de kayınvalidemlerin haberi var.Miniğin kalp atışlarını görmeden umut vermek istemedik ama onları her gördüğümüzde söylememek için kendimizi zor tutuyoruz.İki tarafın da ilk torunu olacak hayırlısıyla meleğim
 
canim benim tecrubeli bir anne olarak sana garanti verebilirim alltan muayene ol kesinlikle hic bir zarari yok cunku kesenin daha rahat gorulmesini sagliyor bide bir sey diycem esimizle ilsikiye giriyoruz demi onun zarari olmuyor korkma ultrasalin da zarari olmazzz ben soledim herkese dayanamadim valla ALlah herkese tattirsin bu duyguyu canim bn de cuma gidicem bakalim Hakktan hayirlisi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…