2013 Yaza Merhaba, Kilolara Elveda Diyenlerin Paylaşım Alanı

tresli olay analizi
yaşadığımız şeyleri yazmak gerçekten insanı rahatlatıyormuş ben bunu gördüm.

stresli olay analizi stres yaşadığınız bir olayı yazmanızla başlıyor
ben bazen yazarken şunu görmüştüm, o an stres yaptığım şeyin çok da büyütülecek bir olay olmadığını .

bu analizi yaparken şimdi söyleyeceği belli başlıklar altında yazmalısınız ve sorulara cevap vermelisiniz. ister bilgisayarınıza ister bir kağıda yazın.

STRES YÜKLÜ OLAY: olayı kısa ve net bir şekilde tanımlayın bazen yazdığımız şeyin içinde birden fazla olay oluyo.

BEKLENTİLER:

Bu olayda kendimden ne bekliyordum? bu soruya cevap verin
Bu olayda başkalarından ne bekliyordum? bu soruya cevap verin
Bu olayda dünyadan, evrenden, kaderden ne bekliyordum? bu soruya cevap verin

BELİRSİZLİK:
Bu olayda nasıl bir belirsizlik vardı? bu soruya cevap verin

ÖNEM:
Olay gerçekleştiğinde aklınızdan ilk geçen şey neydi ? olduğu gibi yazın
Bu olayın sizin için anlamı ne?

verdiğim bu başlıklar altında stres yüklü olayınızı analiz edebilirsiniz isterseniz bana gönderin bende yorumlayıp analiz etmeye çalışayım öğrendiğim kadarıyla

ödevlerimiz
bugünkü ödevlerimiz

1. YÜRÜYÜŞ VEYA BAŞKA BİR EGZERSİZ
2. NEFES EGZERSİZİ
3. BUGÜN ÖĞRENDİKLERİMİZİ BİR BAŞKASINA ANLATMAK
4. STRESLİ OLAY ANALİZİ

ilk üçünü bugün mutlaka yapmaya çalışın diğerini de ne zaman isterseniz o zaman yapın.

öDEV: olumlu 2 şey yazmak
kızlar bugün sizlerden istediğim bir şey de gün içinde yaşadığınız 2 güzel olumlu olay bulmanız.

çok basit şeyler olabilir.
mesela sabah birinin size gülümseyerek günaydın demesi,
yolda, bahçenizde veya saksınızdaki bir çiçeğin açması,
sevdiğiniz bir kişinin sizi araması,
trafikte birinin size yol vermesi veya başkasına yol vermesi vb. olumlu 2 şey bulmanızı isteyecem. gün içinde bunları fark etmeye çalışın.

akşam da bir kağıda veya bilgisayarınıza bunları not alın. bunu hergün için yapmanız gerekiyor. çok basit birşey zor değil.

buradaki amaç ne olabilir sizce??? paylaşımlarınızı bekliyorum.

gevşeme egzersizi
bugün size gevşeme egzersizinden bahsedeyim biraz. bana mail adresini yazanlara tüm meditasyon dosyalarını gönderdim. bunların içinde kasma gevşeme ve doğrudan gevşeme egzersilerini uygulayabilirsiniz.

yalnız tekrar hatırlatayım hamile arkadaşlar ve yeni transfer olmuş kızlar kasma gevşemeyi değil doğrudan gevşemeyi yapsınlar.

ben psikoloğa ilk gittiğimde kasma gevşeme uygulamıştık, stres eğitiminde de ders sonlarında gevşeme yapıyoduk süper oluyodu.

gece uykumuzda aslında 2 saat derin uyku uyurmuşuz. kasma gevşeme egzersizini tam olarak uyguladığımızda bedenimizin gevşediğini, uykudan uyandığımızı hissediyoruz ki bu 2 saatlik derin uykuya eşitmiş.

öncelikle kendinize rahat bir koltuk seçin, ben yatarak da yaptım bunları. özellikle gece yatarken yapıyodum ve çok güzel uykuya devam ediyodum.

gözlerinizi kapatın, burnumuzdan derin nefes alıp ağzımızdan verelim. nefes egzersilerinde öğrendiklerimizi yapıyoruz. önce nefes alırken aynı anda ellerinizi sıkabildiğiniz kadar çok sıkıyosunuz ve nefesinizi verirken gevşetiyosunuz. bunu iki kere tekrarlayın ve ellerinizin gevşediğinde karıncalanmayı ve sıcaklığı hissedin. aralarda sadece nefes alıp verin.
sonra nefes alırken kollarınızı mümkün olduğunca gerin gerin ve nefes verirken rahat bırakın. bu arada elleriniz gevşek olacak sadece kolları çalıştırıyosunuz. bu şekilde tek tek omuzlarınızı, yüz kaslarınızı, karnımızı, göğsünüzü, kalçanızı, bacaklarınızı, ayaklarınızı nefesle birlikte kasıp gevşetiyosunuz. aralarda bir boşluk sadece nefes yapın.

en son tüm kaslarınızı aynı anda nefes alırken kasıyosunuz eller, kollar, yüz, ayaklar, bacaklar hepsini anda iyice gerin işte bu halimiz stresliyken vücudumuzun yaşadığı gerginliği ifade ediyor. sonra gevşeyin. gözlerinizi açmadan hazır gevşemişken kendinizi zihninizde mutlu hissettiğiniz bir yerde hissedin gidin oraya, deniz kenarı olabilir, güneşlenin, denize girin çıkın suyun dalgaların sesini dinleyin, ormanlık bir yerde olabilir, kuş seslerini hayal edin ağaçların çiçeklerin güzelliğini kokularını hissedin. uzun bir süre orda kalın sonra yavaş yavaş gözlerinizi açın. tam olarak yaptıysanız sanki uykudan uyanmış gibi olacaksınız.

hadi kolay gelsin...

devler
Selam kızlar,
gününüz güzel geçiyordur inşallah. ödevler yapılıyor mu merak ettim ve tekrar hatırlatayım dedim.

1. Nefes egzersizi
2. gevşeme egzersizi
3. stresli olay analizi
4. olumlu iki güzel şey.

olumlu yaşadığınız olayları paylaşmanız iyi oluyo kızlar.
bunu biraz daha geliştirmek istiyorum. bunları yazarken sizin birilerine yaptığınız olumlu şeyler ve başkalarının size veya başka birine yaptığı olumlu şeyler olarak ayırmalısınız artık.

yarın sizinle strese yönelik yeni şeyler paylaşıcam. takip ederseniz sevinirim.

Haydi derse......stres
ilk sayfalarda size bahsetmiştim ama tam olarak tanımını yapalım stresin. stres faktörleri olayı "tehlike" gibi algıladığımızda ortaya çıkıyor.
Yeni stres tanımımız: Bedenimizi ve zihnimizi harekete geçiren enerji..

Strese verilen anlık tepkiler:
Farkında olmadıklarımız:
* beden kimyasının değişmesi/hızlanması
* göz bebeğinin genişlemesi
* kortizol, kortizon, tiroid, endorfin artışı,
* cinsel hormonlarda azalma
* sindirim sisteminin yavaşlaması
* insülin azalması, kan şekerinde artış,
* oksijen tüketiminde artış,
* kanın kalınlaşması
* beyin kimyasının değişmesi/hızlanması,
* dikkat "tehlikeye"
* bellek "tehlikeye"
* bilişsel işleyiş " olay ve baş etme"

Stres tepkisi mekanizmasına bakalım,
olay bir ihtiyacın giderilmemesi ise bedenin savaşmak ya da kaçmak için hazırlanması ile ENERJİ ortaya çıkıyor,
bu enerjinin dağıtımı SİNİR SİSTEMİ ile, üretimi de HORMON SİSTEMİ ile oluyor.

Strese verilen anlık tepkiler:
Farkında olduklarımız:
* kalp atışlarının hızlanması
* ellerin ve ayakların soğuması
* kesik ve hızlı soluklar
* ellerin titremesi
* İskelet kaslarının kasılması
* tüylerin diken diken olması
* tuvalete gitme ihtiyacı.

Stres yaşadığımızda sinir sistemi hızlanma moduna geçerken üreme hormonları üretimi ve salınımı yavaşlıyor.

.

derse devam
daha önce bahsetmiş olabilirim stresin aslında enerji ortaya çıkardığı için yararı da var ama anlık streste var. şimdi bunlara bakalım.

Anlık stresin yararları:
bedene en üst düzeyde bilgi sağlıyor,
kan akımını hızlandırıp gerekli yerlere ulaşımını sağlıyor, hızlanan kan akımı için daha fazla oksifen sağlıyor.
oksijen taşıma kapasitesi artıyo, kan kalınlaşıyo ve olası yaralanmalarda fazla kan kaybını engelliyo,
ekstra enerji dağıtımı ve üretimi için metabolizma hızlanıyor.
dolaşım hızlanıyo, solunum hızlanıyo, kan basıncı artıyor,
fiziksel zorlanma yada yaralanmada ağrı/acı duyumunu azaltıyo,

kronik stresin zararları:
hatalarda artış, duyu organlarının yetersizliği,
kalp yetmezliği, kalp krizleri, yüksek tansiyon,
kanın kalınlaşmasıyla damar sertliği, felçler, damar tıkanması
uykusuzluk/aşırı uyku, sinirlilik, kilo kaybı/artışı, tiroid hastalıkları,
diyabet, protein kaybı, depresyon, ankisiyete, öfke
bağışıklık sisteminin zayıflaması, kanserler, cinsel işlev bozuklukları, bellek sorunları
böbrek yetmezliği, sırt ağrıları, migren ağrıları,
hazımsızlık, bulantı, ishal/kabızlık, gastrit, ülser

erse devam...
iyi stres-kötü stres etkisinden az önce bahsettim.
özetle;
iyi (anlık) stres: bir tehlike algılamasında mücadele etmek ya da kaçmak için bedeni ve zihni harekete geçirecek enerji
kötü (kronik-birikmiş) stres: bedende hastalıklara ya da ölüme yol açabilecek tepkileri başlatan fiziksel ve kimyasal değişiklier.

bu durumda stresin iyi yönetilmesine yönelik neler yapmalıyız??
stresin nasıl yönetileceği hayatımızın kalitesini belirler.

Hayatımızı ve yaşadığımız stresi yönetebilir miyiz? yönetmek elimizde mi? bunları soralım kendimize.

stres yönetimini nasıl yapabiliriz?
genel olarak:
durumu değiştirme, sorunu çözme bunu yapamıyorsak duruma gösterilen tepkiyi değiştirme yolunu denemeliyiz.

stres yönetimi; öfkelenmemek üzülmemek veya korkmamak değil, öfke, üzüntü, korkularımıza kulak vermek, değerlendirmek, ihtiyacımızı karşılamak üzere harekete geçmek, öfke üzüntü korku sonucunda kanda oluşacak kortizol vb hormonların birikmemesine çalışmaktır. biliçli farkındalığımızı devreye sokmalıyız.

bugünlük bu kadar yeter..

ödev tekrarı
ödevleri hatırlayatım dedim kızlar

1. Nefes egzersizi
2. gevşeme egzersizi
3. stresli olay analizi
4. olumlu iki güzel şey. (sizin birilerine yaptığınız ve başkalarının size veya başka birine yaptığı olumlu şeyler)

gündelik işler egzersizi
kızlar bugün size anlatmak istediğim şey gündelik işler egzersizi.

gündelik yaptığımız işler esnasında kendimizi yaptığımız işe vermeye yönelik şeylerden bahsedicem. kafamızda bişeyler varsa takılıp kalmışsak iş yaparkende zihnimizde düşünmeye devam ederiz bu da olaya daha çok takılıp kalmamıza ve bunu giderek sorun haline getirmemize sebep olur. örneklerle açıklayayım.

mesela diş fırçalarken aklımızdan bir sürü şey geçebilir, olayımız varsa onu düşünebilir veya o gün işte ne yapacağımızı ya da en basiti şunu mu giysem bunu mu giysem şöyle yapsam vs. düşüncelere kapılırız. yapmamız gereken şu.

fırçanızı aldınız diş macununuzu fırçaya sıktınız ağzınıza götürürken macunun kokusuna bi bakın içinize çekin kokuyu, sonra dişinize götürdünüz ve fırçalamaya başladınız fırçanın sesini dinleyin, macunun ağzınıza yayılıp o tadını hissedin, tamamen kendinizi bu olaya verin, o anda arkadaki dişlerimi de iyi fırçalamalıyım diye düşünün, ağzınızda biriken tükürüğünüzü ve onu yutmamaya çalıştığınızı hissedin. sonrasında ağzınızdaki ferahlığı yaşayın mesela. çok basit bir egzersiz bu ama göreceksiniz o anda diğer düşünceleriniz bir süreliğine de olsa gitmiş olacak.

ikinci örneğim, banyo yaparken.
suyu açtınız, suyun sesini dinleyin, elinizi suya sokun bakın ısınmışmı hissedin, siz elinizi akan suya soktuğunuzda suyun sesinin değiştiğini fark edin. sonra suyun altına yavaşça girdiniz teninizde suyu hissedin. şampuanı önce elinize dökün ve koklayın içinize çekin kokusunu ve sonra saçlarınıza sürün köpürtün saçlarınızı köpüklerle masaj yaparak hissedin, köpüklerin vücudunuza aktığını görün ve hissedin, bu şekilde devam edebilirsiniz duş jelinizi veya sabununuzu aynı şekilde kokusunu, vücudunuzdaki kayganlığını, cildinizin yumuşaklığını hissedin ve tüm banyo bayoyunca bütün duyularınızı çalıştırmayı deneyin ve banyonun keyfini çıkarın rahatlamaya çalışın, bunları yaparken aklınızdaki diğer düşünceleri kovmaya çalışın.

bunları yaptığınız zaman zamanla tüm işlerde yemek yaparken uygulayın mesela.
bende şöyle olmuştu, bunları öğrendikten sonra bir gün çamaşır asıyodum beyazları yıkamıştım. bir anda kendimi bu egzersizi yaparken buldum. çamaşırın ıslaklığını hissettim, sonra asmaya başlarken kokusunu içime çektim ne güzel beyaz olmuşlar dedim bu şekilde bir bakmışım koca sepet bitmiş

deneyin bunları kızlar..daha da geliştirebilirsiniz.

bilişsel hatalar
kızlar bugün sizlere hepimizin sıkça yaptığı bilişsel hatalardan bahsedicem.

bilişsel hatalar, hepimizin düşünürken ve olayları yorumlarken sıkça kullandığımız düşünme biçimleridir. eğer sorunlarımız varsa bu tür düşünceler bizi daha da olumsuza sürükler. mesela zaten üzgün olduğumuz bir gün "etrafta beni seven kimse kalmadı" diye düşünmek bize her zamankinden daha zarar verebilecek bir düşüncedir. duygularımız daha da olumsuzluğa sürüklenir. şimdi örnekler vereyim.

ya hep ya hiç düşüncesi: yaptığımız bir işle ilgili küçük bir eleştiriyi tam bir başarısızlık olarak yorumlamak

"bir kaşık tatlı yedim tüm diyetimi bozmuş oldum"
"ben tamamıyla düşüncesiz biriyim" burda doğrusu şu olmalı "bazen düşüncesiz bazen de gayet düşünceli olabiliyorum".

meli-malı cümleleri:

"her zaman başarılı olmalıyım", " asla öfkelenmemeliyim vs.
doğrusu her zaman başarılı olamayabilirim, öfkelenmek insanın doğasında var ben de öfkelenebilirim.

aşırı genelleme:

"hiçbirşeyi hiçbir zaman doğru yapamıyorum" " bugün herşey ters gidiyor" gibi tek bir olumsuzluktan birçok durum hakkında karar vermek. doğrusu "doğru yaptığım bir çok şey de var", "bir aksilik oldu o kadar herşeyin ters gideceği anlamına gelmez.

hatalı falcılık:

"eşim beni aşağılayacak" düşüncesi mesela onun yerine düşünüyorsunuz, ona sor belki de anlayışlı davranacak, sormadan bilemezsin.

bilişsel hatalar
yukarıdaki örnekler gibi daha yaptığımız çok bilişsel hatalar var
kısa örnekler vereyim

olumluyu değersizleştirme : hazırladığınız güzel bir sofra için size gelen olumlu sözleri "ne olacak bunu herkes yapar" demek.

sonuca atlama :elinizde yeterince delil yokken doktora gittiğinizde size olumsuz şeyler söyleneceğini düşünmek.

zihin okuma: "şu anda benim için iyi şeyler düşünmüyordur", "insanlar benim için kimbilir neler düşünüyor" demek.

abartma ve küçültme: sizinle benzer sorunlar yaşayan başkaları da olmasına rağmen kendi sorunlarınızın daha büyük ve çözümsüz olduğunu düşünmek.

duygulara dayanma : "eğer bugün üzgün hissediyorsam demekki üzülecek bir şey vardır."

etiketleme : "bir hata yaptım" demek yerine "ben beceriksizim" demek.

bunları biraz düşünün kızlar, hepimiz yapıyoruz bu hataları.

kızlar gunaydın, herkese saglıklı ve stressız bır gun dılıyorum ofke nobetlerı ofke kontrolune daır konu ararken tesadufen bır konu gordum tup bebek tedavısınde ve tup bebek oncesı stres tedavısının onemını vurgulayan bır arkadasın topıgını okudum stres sadece ınfertılıte uzerınde degıl her acıdan bedenımızı olumsuz etkıleyen bırsey oldugu ıcın de hepınızle paylasmak ıstedım umarım faydalı olur, ben o arkadasın topıgıne bakacagım egzersızlerı detaylı olarak maıl atıyormus sızler ıle de paylasırım.

hepınıze guzel bır gun dılıyorum buaralar ben aktıfım ama sızler yavasladınız valla. duygu yok ıkı gundur, berıvanı bıldırım gunu gordum sadece, tultan ve cemrem haftasonundan berı yok, tosuncuk haftalardır yok zaten.

bugunku menum:

1 su bardagı sut,
bır el buyuklugunde koy ekmegı
ceyrep porsıyon haslanmıs patates baharatlı ve yagsız olarak yedım.

ıse gelınce acık sekersız cay, 5-6 adet meyve kuruları ( kayısı,erık ve armut olarak )

ara: 500 ml ılık su, yesıllık ve elma

yemekten once 500 ml daha ıcerım,

ogle yemegınde nohut ve bulgur pılavı varmıs.

aksama da tefalda az yag ıle tavuk sıs gıbı yapacagım, patates kzıartacagım ve yogurt ve yesıllık menum olacak. tekrar guncellerım menumu.

Filizcim vawwwwww harika bu yazdıkların süper emeğine sağlık
harika gidiyorsun yaşam enerjin geri gelmiş çokkkk sevindim

kızlarrrrrr galiba benimde artık bir sevgilim var aşık oldum

sanada geçmiş olsun canım valla çok fena bir durumdayım 10lu bir test yapıldı ama sanırım daha detaylı birşey yaptırmam lazım çünkü dayanılacak gibi değil bugün yine tuttu kaşıntılarım gören dayak yedim sanıyor o kadar fena şişiyor vücudum stres haliyle herkesde var ama mesela bugün neden oldu hiç bilmiorum yummurtalı hiç bişide yemedim

fesleğenim allah analı babalı büyütsün bebişini

bu çay diüretik bir çay ve bebeğine sütle geçer bebişinin böbreklerini yorarsınn bana kalırsa süt verirken hiçbir şey içme sudan başkaaa[/QUOTE]

teşekkür ederim canım rabbim hepimizin evladına sağlık sıhat versin

çay için acaba arada bir içsem yinede zararı olurmu bebişe

amin canım rabbimin verdiğine hamd olsun
bende kapalıyım canım zaten ömrüm boyunca düğünümde dahil hiç ruj kullanmadım ben nedense hep huylanmışımdır rujdan fondoten alerjim var kullanamam sadece göz makyajı benimkide ama oda yetiyor zaten :):)

yaa kızımı doğurduğumda herkes aman emzir verirsin diye ısrar etti ama gram gitmedi sonra kız 2 yaşına gelince aynada kendimi görmekten nefret eder hale geldim 88 kiloyla diyete başladım 72 kiloya indim sonraaaa tekrar hamile kaldım ilk hamileliğimde 26 kilo almıştım hepsini verdim bundada 18 kg aldım 8 gitti 10 kaldı ama ben biran önce verip daha mutlu olmak istiyorum 70 kiloda kendimi çok mutlu hissediyordum :):) ideal kilomu sorarsan 60 falan ama orasını karıştırma :):)

aşırı kaşıntım var hiç sorma hele şuan bitlenmiş gibi kaşınıyorum :)

dünkü menüm

sabah 1 dilim ekmek 2 dilim pastırma çay

ara yarım simit az peynir

ara yarım bardak süt 3 adet hurma

öğlen 3 kaşık yeşil fasülye 2 kaşık fırında patates 2 kaşık yogurt

ara çeyrek simit
ara 3 hurma yarım bardak süt

akşam 1 kase mercimek çorbası 3 parça lor peynirli yağsız gözleme

2 litre su

dün leslie sanson un 3 milini indirdim ona başlayacağım geçmişte çok faydası olmuştu bana tavsiye ederim

ayrıca bu hafta bimde plates topu kondisyon bisikleti falan var sitesinden bir bakın isterseniz ihtiyacı olan varsa yani :)

paylaşımların çok güzel canım vakit buldukça parça parça okuyacağım

ödevi ilk yapan ben olayım bari :):)

1. sabah kalktım saat 10a tüm işlerimi bitirdim ki komşum zile bastı çay demledim gel içelim diye tüm yogunluğumu aldı resmen
2. senin verdiğin örneğe çok uygun akşam ilk defa çiçek dikmiştik eşimle çiçeklerim tutmuş ona sevindim

gün içinde bunlarıda yapacağım inşallah

Merhaba kızlar, bugün çok yoğun bir gündü benim, o yüzden giremedim. Öğleden önce hastane işleri vardı, sonuçları haftaya alacakmışım. Bu arada Pomocum ilginç şeyler paylaşmış, hızlıca baktım, güzel şeyler, uygulamak lazım bence de. Stresle başetmeyi öğrenmek lazım.
Berivan, ne güzel haberler bunlar Duygularının tadını çıkar, kim bu şanslı, ne durumdasınız, ya da ne durumdasın? E biraz detay güzel olur
Kızlar ben günümü toparlayayım aklımda kaldığı kadarıyla,

Sabah:
- 1.5 dilim kepekli ekmek
- 1 tk cevizli salça
- 1 kk peynir
- 1 avuç maydanoz
- 1 fincan şekersiz, sütlü neskafe

Ara:
- 2 fincan şekersiz, sütlü neskafe
- 1 kruvasan
- 1 dilim sucuk
- 1 parça simit (1/8 simit)
(hastaneden sonra eşim kahvaltı aldı dışarda ben de tırtıkladım, ondan biraz garip bir menü oldu)

Öğlen:
- Izgara mezgit (avuç içi kadar)
- 1 haşlanmış patates
- 3-4 kaşık sebze sote

Ara:
- 10 tane fındık
- 1 fincan şekersiz, sütlü neskafe

Akşam:
- 1 tabak kıymalı makarna (kerevizli, havuçlu, bol domatesli)

Epeydir dondurma yediğim için süt içmiyordum ama bu akşam süt içmeyi düşünüyorum, birazdan büyük bir bardak ballı sütümü içerim. Erken yatmayı planlıyorum zaten, çok yorgun hissediyorum.
Herkese iyi geceler, tatlı rüyalar...