açılmıyor yazı ama..
bu yıkanabilir bezlere pek sıcak bakmıyordum. hani bildik denenmiş her zaman iyidir. ama acaba yeniliklere de açık olmak lazım ..
bilmiyorum valla. yani büyük ihtimal yine hazır bez alırım ama yine de bu yıkanabilir bez bilgilerini ve yorumlarını takip edeceğim.
Açılan sayfada yazanları yapıştırdım bende :))
Ben deneyince yazıcam ...
ilk kullandığım kumaş bez yerli bir marka, çocuk doktorumuzun da tavsiye ettiği baby neo oldu fakat ben bu markadan hiç memnun kalmadım. malzemesi mikrofibermiş, dokusu polara benziyor, hemen kuruyor. % 100 koton olmasını tercih ederdim, güya epey araştırdığımı sanıyordum ama en önemli detayı atlamışım. ayrıca tasarımla ilgili bir sorun olsa gerek, iki yanındaki bantları ne kadar yukardan bağlamaya çalışırsanız çalışın, bant kenarları bebeğin tenine değiyor ve değdiği yeri tahriş ediyor. bu nedenle iki defa üst üste bu bezlerden bağlayamadım, bir kumaş bir kağıt bez şeklinde gittim ki kağıt taktığımda tahriş olan yer düzelsin. bunun bir yöntem olmadığı apaçık ortada. fazla uzun sürmedi, bıraktım. sonra belki rüya'ya küçük gelmiştir diye düşünerek bezleri daha küçük bebeği olan bir arkadaşıma verdim ama onlar da rahat kullanamadılar.
tık
ilk hayalkırıklığından sonra kumaş bezden vazgeçmedim, araştırmaya, kumaş bez kullanan annelerle yazışmaya devam ettim. bu arada mevsimler değişti, sonbahar geçti, rüya 1 yaşını doldurdu, kış bile geldi. daha sonradan çok büyük pişmanlık duyacağım ağırdan almalar, ikinci denemeden önce de sürdü.
sonunda kanada kökenli kushies'in 5'li deneme setlerinden iki tane almayı başardım. şimdi toplam 10 adet bezimiz var ve artık dışarıda 3-4 saatten daha uzun kalacağımız zamanlar dışında kağıt bez kullanmıyoruz. geceleri de kumaş bez bağlıyorum ve genellikle emmek için uyandığı zamanlarda bezi değiştiriyorum. değiştiremediğim günler de oldu, pişik ya da sızdırma gibi bir sorun yaşamadık ama benim tercihim gece bir defa değiştirmekten yana.
sızdırmaz çok amaçlı kirli çantası
temizlik konusuna gelince, kirlenen 9 adet bezi önce çamaşır sonra da kurutma makinesine atıyorum. bezler birkaç saat içinde hazır oluyor. bu döngü genellikle 2-2.5 günde bir tekrarlanıyor. çişli kakalı bezler bana her gün giydiğim kot pantolondan daha kirli gelmiyor. sonuçta kot pantolonla toplu taşımaya biniyorum, banklara bazen kaldırımlara oturuyorum ama kotu yıkamak istediğimde hiçbir zaman 40-50 dereceden daha yüksek derecelere ihtiyaç duymuyorum. bezleri de üzerindeki ibareye uyarak 40 derecede, çok uzun olmayan bir programda yıkıyorum, hiç leke falan kalmıyor.
aklıma gelmişken söyleyim, rüya'nın bezini değiştirirken doğduğundan beri, ıslak mendiller yerine kendi ıslattığım pamukları kullanıyorum. ıslak mendiller, özellikle kokulu olanları bana bile dokunuyordu, rüya'nın doktoru da ıslak mendillerden uzak durmamı söyleyince, çok mecbur kalmadıkça pamuk kullanmaya devam ettim.
son olarak, kumaş beze geçmekte bu kadar geciktiğim için çok pişmanım, son derece tembel bir insan olarak söylüyorum, yıkanabilir bebek bezi kullanmak hiç zor değil. hatta ilginç bir zamanlamayla, bu kadar bekledikten sonra yıkanabilir bez kullanmaya, tam taşınma, iki ev arasında mekik dokuma döneminde başlamış oldum. doğada kaybolmayan bezleri, bebeğin tenine aylarca, yıllarca değen kimyasalı düşününce, harcadığınız çok az ekstra çabaya kesinlikle değiyor. bu yılı bitirmeden kumaş beze geçebildiğim için yine de sevinçliyim ama keşke bunu rüya doğar doğmaz yapabilseymişim.