Kizimla birlikte ol ak çok tatlı.ama sizleri de burayı da özledim biraz düzenim otursa geleceğim hemen.yazdıklarınızı okuyamiyorum okumak istiyorum kızım uyanık hep ilgi istiyor o uyurken ben de uyumaya çalışıyorum.şimdi uykudan çalarak bir görüşelim dedim.öpüyorum sizleri...
Bu arada Lilacsofie son mesajı okudum insanlar çok acımasız bazen.neyse ki senin gibi tecrübeli bir anneye sahip bu forum.sayende bizlerin de gözü açılıyor.
Kizimla birlikte ol ak çok tatlı.ama sizleri de burayı da özledim biraz düzenim otursa geleceğim hemen.yazdıklarınızı okuyamiyorum okumak istiyorum kızım uyanık hep ilgi istiyor o uyurken ben de uyumaya çalışıyorum.şimdi uykudan çalarak bir görüşelim dedim.öpüyorum sizleri...
Bu arada Lilacsofie son mesajı okudum insanlar çok acımasız bazen.neyse ki senin gibi tecrübeli bir anneye sahip bu forum.sayende bizlerin de gözü açılıyor.
Lilacsofie neler yaşamıssın ilk bebeğin de çok üzüldüm ama bunlar sana tecrübe katmış ve bizlere de tecrübe oluyor paylaşımlarin...iyi ki burdasin canım gönülden teşekkür ediyorum sana..
12 mayısMinnakımı kucagıma aldım:)mayıs guzeldır guzell:))
Lilacsofie canım iyiki burdasın okurken çok üzüldüm yazdıklarını. Sen çok güçlü bir annesin keşke tanışsak senin gibi bir arkadaşım olmasını çok isterdim normal dışardada.
iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
Lilacsofiee
Gozlerim dolarak okudum..Insanlar gercekten acimasiz..Ve ne kadar cok biliyorlar anlamiyorum..
Biri bisy diyecek olsa hemen aklima geliyorsun :) Cok sukur yakinimdakiler boyle degiller,ara sira standart fikirlere bagli misafirlerimiz oluyor,hemen gazi var galiba vs diyorlar azcik sesi cikinca :) ayaklarini cekiyorsa gazdir gaz dedii hatta bugun biri yok uzatiyor dedim :) gazzdir gaz dedi inatla..Kaliplasmis fikirleriyle hic cekilesi degiller gercekten,hic takilmiyorumda :)
Normaldede cok takilacak biri degilim ama tabii sizin deneyimlerinizin cok katkisi var,yoksa caresiz kaldigim kizimin nobet gb agliyor saatlerce dedigim donemde dinleyebilirdimde oylelerini ama iyi ki sana danistim,ve sagolsun oyle insanlarla alakasi olmayan bir annem var bana cok yardimci,fikirlerimi dinleyen..
Gozunuzaydiinn :)
Canım,
Üç yıl önce oğlumu doğurduğumda, ilk hafta nerdeyse 24 saat meme emmişti. O kadar toy ve cahildim ki; sütün gelmesi yetmesi-yetmemesi ne demek bilmiyordum bile. Filmlerdeki gibi kadın doğurur ve bebeği koynuna koyarlar emzirir işte diye düşünüyordum. Her neyse.... İlk haftadan sonra doktor kontrolüne gittiğimizde oğlum alması beklenenden fazla kilo almıştı. Yani herşey yolundaydı...
Daha sonra ben doktora, sürekli emmesi normal mi diye sorma gafletinde bulundum. Doktor bunun normal olmadığını, bundan sonra 2-3 saatte bir 15 dk - en fazla 30 dk emzirip daha sonra kesinlikle bir dahaki emzirme saatine kadar emzirmeden, emzik vermemi söyledi. Evet bakarsan kitaplar ideal emzirmeyi ilk haftalardan itibaren 2-3 saatte bir 30 dk olarak yazıyor ama ben buradakiler dahil olmak üzere pek çok annenin emzirme serüvenine böyle ideal sürelerle başladığını zannetmiyorum...
Bir sonraki hafta oğlum kilo almayı bırak, kilo vermişti... Aynı doktor, sütümün yetmediğini, bebeğimin çok küçük olduğunu, bu durumda derhal mama takviyesine başlayacağımızı ve eğer kilo vermeye devam ederse ikimizi de hastaneye yatıracağını söyledi!!!
Oğlum, eşimin ailesindeki tek torundu. Tek erkek çocugunun tek oğlu... Hastane lafını duyunca aile büyükleri çileden çıktılar. Olaylar ne zaman çığrından çıktı bilmiyorum. Artık sürekli mama yapıyor, kağıtlara kaç saatte bir ne kadar cc içti diye çetele tutuyordum. Emzirmem resmen yasaktı. Eşimin annesi birkaç gün sabaha kadar başımızda nöbet tutmuştu....Sırf keyif için bile olsa emzirsem, " sen şimdi çocuğu neden emziriyorsun ki, ne içiyor göremiyoruz, ne içecek ki zaten" deniliyordu. Sonra sütüm yaramıyor oldu. Ben emzirmeye utanır hale geldim. Sütümü sağıp vermek istedim makinalar kiraladım ama bir Allah'ın kulu da yemeğime, evimin işine yardımcı olmuyordu. Sütümü sağmak istesem biberonları yıkamak, sağma aletlerini steril yapmak çok zaman alıyordu. Uykusuz yordum ve çok moralsizdim. Zaten sağdığım miktarlar gitgide azaldığı için artık ben de teslim olup mama vermeye başlamıştım.
Bu süreçte oğlumı gizli gizli emzirmeye çalıştığımı bilirim. Çünkü en yakınlarım sanki oğluma sütümü değil de zehir veriyormuşum gibi davranıyorlardı.
Aradan üç ay geçtiği zaman resmen bildiğin depresyondaydım. Kilo verememiştim, kendimi çok değersiz hissediyordum. Anne bile sayılamazdım sonucta biricik oğlumu besleyemiyordum bile... Eşimle yeni evliydik ama aramızda dağlar olmuştu sanki... Uykusuz mosmor gözaltlarımla, bakımsız, elinde biberon üstünde günlerce aynı mamalı sütlü gecelikle gezinen iğrenç biri olmuştum. Banyo yapmak istesem kimse gelip te oğlumu tutayım demiyordu bile, ama emziriyorum haaaa desem koşar gelirlerdi kesin zehirli sütümü vermeyeyim diye!!!!!
Lohusalığı filan kalmamıştı. Sabaha karşı okunan ezanlarda hungur hungur aglayıp camdan aşağı bakıp kendimi atsam da kurtulsam dediğimi hatırlıyorum; tövbe Yarabbi hormonlar insanı ne kadar zayıf hale getirebiliyor....
Üç ay sonra doktor değiştirdim. Eski doktor oğlumun bir aşısını unutmustu çünkü. Kaç tane doktor değiştirdim bilmiyorum ama bir tanesinin önünde birgün bir anda ağlamaya başladım. Olan biteni bir çırpıda anlattım, artık kaldıramadığımı söyledim. Kadıncağız, kızım deli misin git emzir çocugunu hemen, üzerine de mama yap doymazsa içer, doyarsa içmez zaten artık mamalar anne sütü ile aynı değerde nerdeyse dedi...
Eve nasıl koştum, oğlumu nasıl ağlayarak kucağıma aldım anlatamam. Gözlerimden hiç öyle yaş akmamıştı o güne dek çağlayanlar gibi ve iki gögsümden de çağlayanlar gibi süt akıyordu aynı anda... O anı ömrümce unutmayacağım.
Yanlış doktor seçimi, yanlış tavsiye ve ebeveynlerin klasik davranışları sonucunda resmen dipsiz bir kuyuya yuvarlanmıştım. Lohusalığımın en değerli günleri ağlayarak acı ve hatta anne olamadığım hissiyle geçmişti. Sonraki günlerde yavas yavas sadece emzirmeye gectim, oğlum doyuyor mama almıyor ve kılosu ıyı gıdıyordu fakat ne yaparsam yapayım o en yakınların zavallı yavruya acıyan bakısları kaybolmuyordu ki... Zavallı açtı, hiç te yaramayan sütü içmek zorundaydı... Derken tüm bu yasananların etkısı altında en fazla 6 ay emzirebildim. Oğlumun kesintilerden ve daha ufacıkken memeden mahrum kalmaktan dolayı meme ile bağı da artık kopmuştu.
Şimdi dönüp bakıyorum... Vah bana vah bu yasanananlara... Yazıklar olsun o doktora, ve anlayıstan uzak bır anda dusmana donusen o en yakınlara....
Tüm bu tecrubemden sonra kızımı dıledıgım gıbı emzırıyorum, maasallah kılo alımı gayet ıyı ve sadece anne sutu alıyor. Eger boyle olmasaydı ben kotu anne mı olacaktım. Annelık bu kadar basıt mı? Oğlum üç yasında şimdi o kadar ıyı anlıyorum kı, annelık ne kadar karmasık birsey. Onunla yasayıp onun ıcın nefes almak demek. Gecenlerde 5. Kattan dusen oğlunun arkasından bır kadın atladı. Bahcelerının cıkısı yoktu, kurtarma ekıplerının onu ordan alması zaman alacaktı ve annesı hıc dusunmeden oğlunun pesinden atladı, bilinci kayıp bir sekılde oglunu o bahceden cıkardı ve kurtardı. (Sımdı ıkısı de ıyıler yasıyorlar:) Sorarım sana acaba o annenın annelıgını sorgularken " acaba ilk altı ay anne sütü mü yoksa mama mı verdıgı aklına gelır mı? " Annelık onun ıcın canını bıle ısteye seve seve feda etmek demek. Daha da ömrümüzce kimbilir ne tur sınavlardan yollardan gecmek demek. Bu yuzden lutfen rıca ederım benım ve pek cok annenın dustugu hataya dusme; lohusalıgını annelıgını doya doya yasa... Guzeller guzelı oglun anne sutu ıcse de, mama ıcse de goz acıp kapayıncaya dek buyuyecek. Oncelerı tek koluna sıgıyordu, sımdı ıkı koluna ancak yatıyor, bır an gelecek kucagına dahı alamayacaksın. Her anını özleyeceksın. Tadını cıkar annelıgının. Kımseye hesap vermek zorunda degılsın. Senın tek hesabın once Allah'la vicdanınla ve yavrunla olabılır. Onunla mutlu kahkalarla sevgıyle oyunla hesapsız kıtapsız gecırdıgın her anı, onun kumbarasına atılmıs bır altın say...... Ilerde sana ınan kı benı ne sutuyle beslemıstın dıye sormayacak.
Cnm ne güzel dillendirmişsin yaşadıklarımızı. Bnm hm süt az hmde sağlık sorunlarım bebeğime yetemediğimi düşünmekten çekip gidedim var . Bugün çok ağrım vardı karnımda bbreğimdeki stent kaymış stent çıkartılacak taşlar kırılacak tabi bu süreçte bebeğmden uzak kalcam. Ve banada çocuğuma da bakacak tek kişi eşim. Annnemn bnden önemli işleri var bu sezaryanlı halimle sadece 5gün kaldı yanımda sonra bana da kmse bakmamıştı zamanında dedi ve çektii gtti bdahada gelmedi... ergün ağlıyorum....
Bebeğine sağlıklı sıhhatli kavusmussundur inşaallah canımm..
Suyun geldikten sonra sancın baslamadıgı için mi acılman olmadı?
Bebeğine sağ salim kavuştuktan sonra doğum şeklinin nasıl olduğu teferruat tabiki
Hamileler grubundan terfi etmiş olup bizi bir kişi daha azaltmana üzüldük aslında ammmaa bir anne daha mis kokulu yavrusunu koynuna aldı(alacak inş) şükürler olsun..
Ayağını sürüyüp gideydin de bu garibanları da arkandan sürükleseydiinnn
Suyum geleli 7 saat oldu acilmam 1 cm hala. Dr biraz acilman olsa suni ile hizlandiririz ama rahim olgunlasmamis demekki suni sanci ise yaramayabilir dedi. Suyum artık berrak değil daha kAnlı geliyor, o yüzden fazla beklemek Uygun değil dedi, sezeryan seceneği sundu. Baska bir sezeryana girdi cikincaya kadar karar ver dedi. Tamam dersek sezeryana alıcak hemen
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Pes yani kibarlık yapma cnm sen de söyle durumunu.
Sarı ve cıvık normal de yeşili bilemedim. Üşütme olabilir mi? Bir doktora sorsanız?
Aaa aşkolsun eğer kayınvaliden gözüyle görüp, ölçemiyorsa gelmiyor demektir tabii. Varsın bebeğin 20 gunde 800 gr alarak doydugunu cumle aleme ilan etmiş olsun.... Şaka bir yana maaşallah kilo alımı çok güzel, sütünüz bol ve yeterli demektir. Kilo alımı bunun yegane ölçüsüdür. Ancak bebeğiniz henüz çok küçük, belli bir emme düzeni olmaması, başka sıkıntılarında da (gaz, ağrı, uyuyamama vs) meme araması çok doğal. Bu da dışardan doymuyor gibi görünebilir. Çok yorgun olduğunuzda sütünüzü sağıp bebeğe bakacak olan kişilere bırakmanızı ve kesintisiz uyumanızı tavsiye ederim. Zira bir öğünlük biberon dolusu sütü bıraktığınızda, hem sizin hem de bebeğe bakan kişinin artık açlık gibi bir kaygısı olmayacaktır ve bebeği başka yollarla teskin etmeye gayret edecektir. Siz de buarada dinlenebilirsiniz.
Canlar çok uzun zamandır giremedim, yazdıklarınızı takip edemedim kusura bakmayın...
Ben dogumdan sonra 3 hafta süt derdi ile ugrastım. Her kafadan bir ses cıkıyordu. Emzirdikçe sütün çogalır dediklerinden, surekli memeye tutuyordum bizim oglanı. Mama verme, emmez dediklerinden azıcık mama veriyordum. İçmedigim yemediğim sey de kalmadı. İncir suları, humana, malt tablet, lactamil...ohooo...20 gün sonunda gördük ki, bebeğim daha yeni dogum kilosuna ulasmıs, ki o da zaten 3 kiloydu. Yavrum 20 gün huzursuzdu, uykuları düzensizdi zaten. Nasıl bir vicdan azabı anlatamam... doktora bagırdım resmen bana bunun acıklamasını yapın, neden artmıyor sütüm diye... acıklama yok... Emzirmenin yanında hastane pompası kiralayıp onla da sagdıgımı da söyleyeyim size... Ne zaman sagsam 5 cc...
En sonunda Internette yetersiz glandüler doku diye bir şey okudum. Süt bezlerinin yetersiz oluşu... Ergenlikte bir şekilde göğüsler olması gerektiği gibi gelişmiyor. Bir çok belirtisi var..Adeta beni anlatıyor...Ebeyle konustum, gösterdim..evet sen de öyle bir durum var gibi dedi...Göğüslerim yeterli süt üretemiyor maalesef... Keşke önceden bilseydim de çocugumu ac bırakmasaydım o kadar gün...Zaten mamayı normal ölçülere getirince hemen kilo aldı, güzel uyumaya başladı... Biberona alısmasın diye 25 gün kadehle verdim, ama artık ölcüler byüdü biberona gectik... Biberona gecince, şimdi gogsumde emerken sinirleniyo...Ki anne memesi gibi olan, Calma Medela biberon aldım ama...yine bizim ki memede gelen miktarı begenmiyor, biberonla agzına dolu dolu gelmesine alıstı...Bu gidişle memeyi de komple bırakacak...Çok üzüldüm, çok yıprattım kendimi...Annelik yapamıyorum, yetemiyorum ded,m... ama caresi yok işte...kısmetı buymus
Canlar çok uzun zamandır giremedim, yazdıklarınızı takip edemedim kusura bakmayın...
Ben dogumdan sonra 3 hafta süt derdi ile ugrastım. Her kafadan bir ses cıkıyordu. Emzirdikçe sütün çogalır dediklerinden, surekli memeye tutuyordum bizim oglanı. Mama verme, emmez dediklerinden azıcık mama veriyordum. İçmedigim yemediğim sey de kalmadı. İncir suları, humana, malt tablet, lactamil...ohooo...20 gün sonunda gördük ki, bebeğim daha yeni dogum kilosuna ulasmıs, ki o da zaten 3 kiloydu. Yavrum 20 gün huzursuzdu, uykuları düzensizdi zaten. Nasıl bir vicdan azabı anlatamam... doktora bagırdım resmen bana bunun acıklamasını yapın, neden artmıyor sütüm diye... acıklama yok... Emzirmenin yanında hastane pompası kiralayıp onla da sagdıgımı da söyleyeyim size... Ne zaman sagsam 5 cc...
En sonunda Internette yetersiz glandüler doku diye bir şey okudum. Süt bezlerinin yetersiz oluşu... Ergenlikte bir şekilde göğüsler olması gerektiği gibi gelişmiyor. Bir çok belirtisi var..Adeta beni anlatıyor...Ebeyle konustum, gösterdim..evet sen de öyle bir durum var gibi dedi...Göğüslerim yeterli süt üretemiyor maalesef... Keşke önceden bilseydim de çocugumu ac bırakmasaydım o kadar gün...Zaten mamayı normal ölçülere getirince hemen kilo aldı, güzel uyumaya başladı... Biberona alısmasın diye 25 gün kadehle verdim, ama artık ölcüler byüdü biberona gectik... Biberona gecince, şimdi gogsumde emerken sinirleniyo...Ki anne memesi gibi olan, Calma Medela biberon aldım ama...yine bizim ki memede gelen miktarı begenmiyor, biberonla agzına dolu dolu gelmesine alıstı...Bu gidişle memeyi de komple bırakacak...Çok üzüldüm, çok yıprattım kendimi...Annelik yapamıyorum, yetemiyorum ded,m... ama caresi yok işte...kısmetı buymus
Dışkısı normal emen bebeklerde sarı olur zaten fakat arada bir mama veriyorsan yeşil olur ya da anne sütü emiyorsa sadece demek ki o asıl yağlı sütü ememiyor ilk çektiği yani fazla kuvvetli beklemediği su gibi kıvamda olan sütü iciyordur. Yani emme süresi mühim değil belki tam çekemiyor sütü benim kizimdada öyle oldu ve emmekte sıkıntı çektiği için bende artık sağıp veriyorum. Bunu önlemek için ve memede uyumayı da bölmek için sıkça pozisyon degisikligi iyi ouyor. Her iki göğsü ver 15 dak ara ile sonra yüzü sana bakacak sekilde tersten emzir ki arka süt kanallarindaki sütü de emsin. Annenin dediği bir nevi doğruluk payı da olabilir. Benimde sütüm az geliyor sağıp biriktirmesin evvel bunu anlamamıştım açıkcası. Kızım su an 3 haftalık ve normalde 130 cc süt içmesi gerekiyor ama sağıp verdigim sütüm anca 70-80 cc. Kızım o yüzden cok sık emiyordu ve bazen 2 saat sırf memede duruyordu sonra aglayıp inliyordu sıkıntıdan.
Canım sen bir rahatsızlıktan söz etmiştin süt olmuyor diye, onun belirtileri felan ne imiş bende öğrenebilir miyim?Canım ne güzel yazmışsın... daha güzel anlatılamazdı gerçekten... Öyle yorucu bir süreç yaşadım ki, dogumdan beri, daha keyfine varamadım anne olmanın...Hatta çoğu zaman ogluma bakamayacakmısım gibi geliyor...Öyle yetersizlik duyguları sarmış... Bir de her mama hazırladıgımı görene ayrıca dert anlatmak zorunda kalıyorum...emzirdikçe sütün gelir lafından fenalık geldi, dolayısıyla her defasında benim durumum öyle değil, süt bezlerim gelişmemiş diye anlatıyorum...Suçlu hissetmemden zevk alıyor adeta insanlar... İlk hafta kendi annem dahil olmak üzere başımda emzirmemi izleyip "Sık bakalım, gelecek mi" bakıyorlardı. Günde 9-10 saat memeye tutuyordum oglumu...Bu seferde "bos meme veriyor, aç bırakıyor" dediler...Herkes kötü niyetli değil elbet, yardımcı olmaya çalışan, kendi tecrübelerini paylaşan da var...Ama benim toleransım iyice azalmış, alıngan, mutsuz bir insana dönüşmüşüm işte...
Hee bu arada evde yanımızda calısmaya baslayan kadın hırsızlık yaptı, onu gönderdik, başkası geldi, o da gitti....Şimdi tanıdık birini bulduk, yatılı oldu, ona da alışamadım pek ama napalım...
Canım beniiiiimmmm o nasıl tatlı bir bebiş öyle, saçlarını yerim ben onun Allahım seni evlatlarından hiçCanım iyi ki sen de buradasın, ben de senin gibi bir arkadaşım olmasını çok isterdim. Baştan beri yaşadığımız pek çok olayı çok benzetiyorum ve hepsinin karşısında ne kadar sağlam durdugunu görüyorum.
Plojovic ile bulusacagız insallah. Komsum Sugar234 ile coktan arkadas olduk bile:) Tanısmamız için hiçbir sebep yok, aynı şehirdeyiz inşallah o günler de en yakın zamanda gelecek.
Allah anneni başından eksik etmesin. Ben de zorlandıgım her anda, kendı evlatlarıma ılerıde aynı durumdayken nasıl bır anne olacagımı hayal edıyorum... Insallah Allah sağlık sıhhat verır de, ben de o gunlerı görebılırım....
Yasadıklarımı yazarken o günleri hatırladım ve çok kötü oldum. Senle konustugumuz zaman Sezen'in yaptıgı gıbı, uzun uzun emiyordu oğlum o zaman. Meğer sık sık uyuyup kalması, emmeyi henüz yeni öğrenmesi ve o büyüme atakları dediğim şeylerden dolayı öyle uzun uzun emiyormuş. Eğer o doktorun yanlış yönlendirmeleri olmasaydı herşey çok farklı olurdu ama neyse geçti gitti... Bir kişiye bile iyi örnek olabiliyorsa yasadıklarım; boşa yaşanmamış demektir...
Buarada eşimle konustum. Haziran ayında buyuk olasılıkla Sapanca'ya geliyoruz:) Bebişlerle birlikte bulusacağız inşallah orda olursunuz...
Canım iyi ki sen de buradasın, ben de senin gibi bir arkadaşım olmasını çok isterdim. Baştan beri yaşadığımız pek çok olayı çok benzetiyorum ve hepsinin karşısında ne kadar sağlam durdugunu görüyorum.
Plojovic ile bulusacagız insallah. Komsum Sugar234 ile coktan arkadas olduk bile:) Tanısmamız için hiçbir sebep yok, aynı şehirdeyiz inşallah o günler de en yakın zamanda gelecek.
Allah anneni başından eksik etmesin. Ben de zorlandıgım her anda, kendı evlatlarıma ılerıde aynı durumdayken nasıl bır anne olacagımı hayal edıyorum... Insallah Allah sağlık sıhhat verır de, ben de o gunlerı görebılırım....
Yasadıklarımı yazarken o günleri hatırladım ve çok kötü oldum. Senle konustugumuz zaman Sezen'in yaptıgı gıbı, uzun uzun emiyordu oğlum o zaman. Meğer sık sık uyuyup kalması, emmeyi henüz yeni öğrenmesi ve o büyüme atakları dediğim şeylerden dolayı öyle uzun uzun emiyormuş. Eğer o doktorun yanlış yönlendirmeleri olmasaydı herşey çok farklı olurdu ama neyse geçti gitti... Bir kişiye bile iyi örnek olabiliyorsa yasadıklarım; boşa yaşanmamış demektir...
Buarada eşimle konustum. Haziran ayında buyuk olasılıkla Sapanca'ya geliyoruz:) Bebişlerle birlikte bulusacağız inşallah orda olursunuz...
Suyum geldikten sonra sancılarım başladı ve artarak devam etti canım. Hatta son 1 saat 5 dakikaya bir sancım vardı şiddetli. Ama açılma olmadı hiç. Suni sancı denemeden sezeryana karar verdik vakit kaybetmemek için.
Nihayet oğluşuma kavuştum bugün 13:10 da dünyaya geldi. Ben de yarım saat sonra odaya geldim. Sancı çekerek sezeryana gittiğim için, ayılma sürecim de çok ağrılı ve sancılı oldu. Ama Allah'a şükür iyiyiz şimdi. Oğluşum 40+3 te 52cm ve 3900 gr [emoji5]️ normal doğum olsaymış da bayağı hasarlı olurmuş herhalde. Ultrasonda 3450 gr demişlerdi. Elektrikli pompayla sağdık sütüm insin ve uçları belirginleşsin diye, kaşıkla da içirdik. Şimdilik bukadar çoookkk uykusuzum dinlenme zamanı...
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Hayırlı günler arkadaşlar nasılsınız
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?