2015 Eylül Anneleri ve Bebişleri ( Doğum Sonrası Paylaşımlar)

Freyza__
Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kemik suları taze hazırlandığında kemik parçalarının içerdiği ılık ve kıkırdak dokusundan gelen besleyici öğeler ile zenginleşiyor. Ayrıca kemik içerisindeki mineral kompozisyonu da çok kısmı oranda suya geçiş gösteriyor.Kaynatırken sirke konduğunda kalsıyum etkisi yapar.
Et ve tavuk kemikleri içerisinde kırmızı ılık ve sarı ılık olmak üzere iki tür ılık var.
Kırmızı kemik iliği, besleyici değeri çok daha yüksek, alyuvar ve akyuvarların kök hücrelerinin oluştuğu proteince zengin bölümler. Kemik yaşlandıkça kırmızı kemik iliği yağ depocuğu sarı iliğe dönüşüyor.
Kırmızı ilikli kemik alırken dikkat etmeniz gereken; düz yüzeyli kaburga kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçmeniz.
Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunan ise daha çok sarı yağlı ilikler. Restoran menülerinde gürme tariflerle yer alanlar da çoğu zaman bu sarı ilikli kemikler.
Tavuk kemikleri kırmızı ilikçe çok zengin. Tavuğu pişirdiğinizde suyun donması ile kolayca elde ettiğiniz jölemsi madde de bu kırmızı tavuk iliğinden beşininizdeki suya ne kadar çok kollojen ve jelatın geçtiğinin bir göstergesi.

Kemik İliğindeki Jelatın ve Diğer Proteinler

Kemik suyunu jöleleştiren jelatın %13-15 oranında protein ıçerir. Bu ılık proteinleri gaştırık salgılarını artırır, karaciğer fonksiyonları için gereklidir, plazma üretiminde kullanılır, doku onarımında rol oynar. Kemik suyu jelatını ayrıca faydalı bakterilerin sindirim sisteminde tutunması içinde ortam sağlar.

Kıkırdak Yapı Taşı Maddeler

Taze kemik suyu hazırlamak üzere kullandığınız kemiklerin eklem bölümlerindeki kıkırdaklar ise sizin eklem sağlığınız için çok gerekli glukosamine-chondroitin- tıp III kollojen-hyaluronik asit-sülfür gibi kıkırdak yapı taşlarının doğal kaynağıdır.

Mineraller

Kemik yapısındaki kalsıyum-magnezyum-fosfor mineralleri kemik suyu hazırlarken işi eşlinde geçen uzun sürede çok kısmı olarak suya karışır. Kemik suyu hazırlarken şu ve kemiklerle beraber elma veya üzüm şirkesi ekleyerek kemik minerallerin daha fazlasının suya geçişini teşvik etmeye çalışabilirsiniz.

Malzemeler :

• Dananın ayak ve kaburga kemiği
  • Kuzunun kemikleri

Yapılışı :

Kemik suyunu kasabımın tarifine göre hazırladım. Kemikleri 1 gün ve 1 gece su içinde beklettim. Suyunu sürekli değiştir dediki saldığı kanın içinde beklemesin diye. Bu bekletme işlemi önemliymiş. Su soğuk olmalı ve soğuk kalmalı bekleme süresinde dedi. Ben balkonda beklettim. Ertesi sabah zaten temiz su çıkmaya başlamıştı. Sonra kemiklerin içindeki ilikler eriyene kadar kaynattım ben normal tencerede 2 saat kadar kaynattım ikide bir bakıp bakıp. düdüklüde nasıl olur bilmiyorum. pişme işlemi tamamlanınca çok ince bir süzgeçle hatta bir tülbentle süz dedi ben tülbentle süzdüm kemik parçası kaçmasın diye. içinde kalan ilikleri suyuna kemiği sallayarak düşürttüm. bu kalan ilikleri çıkarıp özellikle yedirmemi söyledi. Elimde koca bir tencere su oldu. yarım litre kadarını ayırıp kalanını küçük küçük pet pardaklarda dondurdum. Donanı bardaktan çıkarıp buz halinde buzdolabı poşetine aldım. (pet bardakta fazla kalsın istemedim)[/QUOTE]

[/QUOTE]
Biz ailecek ondan taş gibiyiz demekki

Simdi verilmez mi agir mi olur? Ay ne bilim kiyma verilince gaza geldim zaar.

Ben kıyma vericem canım dediğim gibi demir lazım bana kan damlası vermiyorum ciğer veremiyceme göre hergun köfte yediricem.Pazartesi başlıcam.
Kuzu kiyma mi normal kiyma olur mu? Aslinda benim dondurucudaki de kendi hayvanimizdan. Annemler vermez oyle ilac falan ama.

Uzaktan kulaklarını kapatıp göğsüme bastırıp kurutuyorum. Belkide kucağımda diye sesi çıkmıyor. Süpürgede de kucağımdayken sesi çıkmıyor.
Benimki süpürgeye bayiliyor ya. Calistigi sürece çit yok pür dikkat bakiyor. Erkek ya yarin bir gün is makinesi izleyecek benim oglum alistirma yapiyor

0 – 6 Ay => SADECE ANNE SÜTÜ ( Bebeğin aylara göre büyümesi izlenerek )

6. Ay => ANNE SÜTÜ
Devam Maması ( veya inek sütü )
Yoğurt
Meyve Suyu ( taze ) , sebze suyu
Pekmez
Yumurta Sarısı ( ¼ oranında )

7. Ay => ANNE SÜTÜ
Yumurta Sarısı ( tam )
Bisküvi, pirinç, pirinç unu, sütlü mama
Meyve Suyu ( taze)
Yoğurt
Et ( Tavuk Eti veya Balık Eti )
Bitkisel Yağlar
Sebze Püre veya Sebze Çorba
Pekmez
Devam Mamaları

8. Ay => ANNE SÜTÜ
İyi ezilmiş ev yemekleri ( kıymalı ve sebzeli )
Tam Yumurta veya Pastörize Peynir
Tahıl – Kurubaklagil ezmeleri
Pekmez
Süt veya Yoğurt
Devam Mamaları

12. Ay => ANNE SÜTÜ
Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim ( Ev yemekleri, Dolmalar, Kıymalı Sebze Yemekleri, Tarhana, Mercimek, Unlu ve Yoğurtlu Çorbalar, Makarna, Pilav )
500 mlt Süt veya Yoğurt
Pastörize Peynir
Yumurta
Etler ( Tavuk Eti, Balık Eti, Dana Eti )
Meyve veya Taze Meyve Suları

Bebeğe ilk yaşın sonuna kadar kaynamış su verilmelidir.

Çocuğa Verilecek Ek Besinlerin Hazırlanması
Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş ve kaynatılmış süt 40-45 derece (el dayanır, dayanmaz sıcaklık) getirilir. Bir kg. süte, 1 yemek kaşığı yoğurt ezilerek ilave edilir. Sütün üzeri kapatılarak, kalın bir örtü ile sarılır veya ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır. Bebeklere her gün taze yoğurt verilmelidir.
Meyve Suyu ve Ezmesi (püre): Elma, şeftali, armut, muz, portakal, mandalina çocuklar için uygun meyvelerdir. Önce meyve yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir, süzülerek meyve suyu elde edilir. Dördüncü aydan itibaren meyve ezmeleri şeklinde de verilir.
Sebze Çorbası: 1 orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak,yaprak ıspanak veya diğer yeşil yapraklı sebze, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ. Sebzeler yıkanır, kabukları incecik soyulur, kazınır veya ayıklanır. 1.5 su bardağı su kaynama derecesine gelince havuç ve patates konup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yeşil yapraklı sebze eklenip 5 dakika daha pişirilir. Ateşten alınıp ezilir. 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası daha koyu olarak hazırlanır. Pişen sebzeler püre makinesinden geçirilerek ezildiği gibi tahta kaşıkla ezerek kevgirden de geçirilir.
Muhallebi: 1 büyük su bardağı (250 mL) süte, 2 tatlı kaşığı silme pirinç unu karıştırılır ve 10 dakika pişirilir. İçine 1 yemek kaşığı pekmez veya şeker konup altı kapatılır.
Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası da 4.ayda çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.
Kuru baklagiller: Et ve yumurta alamayan aileler, çocuklarına kuru baklagillerden yapılmış yiyecekler verebilir. Kırmızı veya kabuksuz sarı mercimek iyi pişirildiği takdirde bebek için iyi bir protein kaynağı olur. Diğerleri de dış zarları ayrılıp iyi pişirilerek verilebilir.
Mercimek çorbası: 1/8 su bardağı mercimek, 1/8 su bardağı bulgur veya pirinç, 1/2 havuç, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ. Kırmızı mercimek, bulgur ve havuç 1/2 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme suyu dökülmez. Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir. Kıvamı koyu olursa su ilave edilebilir. Yağ konur 4.aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak
sureti ile, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir. Mercimek sebze çorbası içine konarak da pişirilebilir.
Yumurta: Tencereye su içine yumurta yıkanıp konur. Kaynama derecesindeki suda 10 dakika pişirilir. Kabuğu soyulup akı ayrılarak sarısı verilir. Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip veya sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir. Yedi aydan sonra akı ile birlikte verilir.
Et ve Benzeri:

a) Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyunu çekene kadar ısıtılıp yukarıda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir. Kıyma, en uygun et verme şeklidir. Kıyma kavrulup soğutucuda saklanır, çorba hazırlanırken bundan eklenir.
b) Köfte olarak: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda bayat ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur. Köfteler, dibi yağlanmış kaim tavada kapalı olarak pişirilir. Normal büyüklükte bir köfte içinde 30 g. kadar et vardır. İlk başlarken 1/5 köfte verilir, miktarı gittikçe artırılır.
c) Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb: Tavuk eti kemiklerinden, balık kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbası içine katılır

Bebeklerin ve çocukların gelişimleri için son derece önemli iki ihtiyacı vardır. Protein ve demir. Bebeklerin 6. aydan itibaren demir eksikliği eğilimleri genelde artar. Bebeğiniz kırmızı et yemeye başladığında ise demir eksikliği riski azalır.

Faydaları

Kırmızı et hepimiz için en önemli demir kaynağıdır. Vejetaryen bir yemek tarzı, yüksek miktarda protein ve demire ihtiyaç duyan bebek ve çocuklar için çok sağlıklı bir seçim değildir. Mercimek, pekmez gibi besinlerde de demir vardır ama çocuğunuzun iki köfteden alacağı demiri mercimekten alması için neredeyse bir küçük tencere mercimek yemesi gerekir.

Kırmızı etteki demirin bir diğer özelliği de emiliminin kolay olmasıdır. Hayvansal gıdalardaki demir, mercimek gibi bitkisel kaynaklı demire göre çok daha kolay emilir.

Aklınızda bulunsun

Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.

Bebeğiniz kırmızı etin tadını ya da dokusunu sevmediyse endişeye kapılmayın, bir iki kere deneyin ama ısrar etmeyin. Birkaç hafta sonra yeniden deneyebilirsiniz. Unutmayın etin tadı da, dokusu da sebze püresi ve muhallebiden çok farklı. Anneler ette genelde 9 ay civarı daha iyi sonuç aldıklarını söylüyor. Üstelik 9 aylıkken harika bir parmak yiyecek olan köfteyi çocuğunuzla tanıştırabilirsiniz. Önüne koyacağınız ufak köfte parçacıklarını kendisi yediğinde büyük ihtimalle artık eti sevdiğine karar verecektir. Kırmızı et yemekleri için tıklayın.

Uyarı

Çiğ et ile temastan sonra ellerin çok güzel yıkanması şarttır. Böylece çapraz bulaşma önlenir.

Kırmızı et ama hangisi?

Tecrübeli anneler ve birçok doktor, bebekler ve küçük çocuklar için daha az kirliliğe, ilaca ve yabancı maddeye maruz kaldığı için kuzu etini tavsiye ediyor.

100 gram dana etinde;

Mineraller
Demir: 2 mg.
Potasyum: 241 mg.
Fosfor: 186 mg.
Magnezyum: 20 mg.
Kalsiyum: 6 mg.

Vitaminler
Vitamin B1 .06 mg
Vitamin B2 16 mg

Gurme BEBEK

kemiksuyu ve kemiksuyundan yapılmış çorbalar hemen tüketilmeli ve tekrar tekrar ısıtılmamalı çünkü çok cabuk bozulma yapıyor

Kemik İlik Çorbası Yapılışı
Kalsiyum bakımından zengin olan kemik suyu bilhassa kış mevsiminde bedeni güçlendirmek ve mikroplara karşı direnci arttırmak için ufak büyük herkes tarafından tüketmesi gerekmektedir.

Kemik suyunun yararları nelerdir;
Kırılan kemikleri daha süratli iyileştirir.

Dana kaval kemiği suyu ile dizlerinizde tükenen sıvıların oluşmasını sağlar.

Çocukların kemik gelişimlerine çok ciddi katkı sağlar.

Kemik iliği vücuttaki bağışıklık sistemine yön veren Lökosit, Trombosit ve Eritrosit hücrelerine yardımcı olur.

Bu sebeple kemikten yapılan çorbaya, karahindiba ve sinirli yaprak eklendiğinde hem vücudu mikroplara karşı korur hem de kuvvetli bir antioksidan etkisi oluşturur.

Kemiğin içerisinde bulunan ilik vücudu soğuk algınlığına karşı korur.

Bebeklerin 9 aydan sonra kemik suyunu çorbalarına, yemeklerine karıştırmanız çocuklarınızın oluşumunu ciddi şekilde etkileyecektir. Yaşıtlarından daha uzun boya ve daha kuvvetli kemiklere sahip olduğunu göreceksiniz.

Kemik İlik Çorbası Tarifi ;
Malzemeleri
– 500 gr kemik
– 1.5 litre su

Terbiyesi ;
– 2 kaşık un
– 2.5 kaşık yoğurt
– 2 çay kaşığı tuz
– 1 tane yumurta sarısı

Nasıl Yapılıyor

Kasaptan aldığımız kemikleri bir gün süresince bir miktar tuz ve birkaç damla sirke eklediğiniz soğuk suda ve mümkünse soğuk bir ortamda bekletin.

Bekletmiş olduğunuz kemikleri sudan geçirerek tencerede ilikleri çıkana dek kaynatın.

Kemik parçalarının kaçmaması amacıyla temiz bir bez kullanarak süzün.

Süzdüğümüz suyun içerisine ilikleri, kemikleri sallamak suretiyle çıkartıp ekleyin.

İsteğinize bağlı bir miktar dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.

Kemik Suyuna Çorbanın Yapılışı
Yaptığınız kemik suyu kaynamaya devam ederken 2 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, 2.5 yemek kaşığı yoğurdu kemik suyundan da ekleyerek çırpın. Kaynayan kemik suyuna sürekli karıştırırken ince ince sürekli dökün.

Karışımı dökme işlemini bitirdiğinizde 2 çay kaşığı tuz ekleyip 5 dakika daha kaynamaya bırakın. (Bebeğiniz için yaptığınız çorbaları tuz eklemeden yedirmeniz sağlık açısından daha iyi olacaktır. )

Çorbanızı servis ederken yanısıra limon suyu ile sunu yapabilirsiniz.

Dilediğiniz zaman kullanabilmek için buzluğa et suyu koymak istiyorsanız bunun için buz kalıplarınızı veya köpük bardaklarını kullanabilmeniz mümkün. Plastik bardak kullanmamanızı tavsiye ederim.

Dilediğiniz zaman çıkarıp porsiyon et sularınızı kullanabilmeniz mümkün.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…