Merhaba 2017 ekim annesi olarak öneriler için geldim:) bütçeler ihtiyaçlar farklı oluyor deneyimlerimi yazayım. Yazayım dedim ama bu deneyim değil destan oldu:)
Mobilya/beşik: Bebek mobilyasını çilekten aldım. Dolabı ve şifonyeri aktif kullanıyorum. Karyola almadım. Hem oda ferah kalsın istedim hem de acil görmedim. 2-3 yaş civarı montessori tarzı yer yatağı yapacağım. Tahterevalli den sallanan aynı zamanda park yatak olan bir yatak aldım. Ahşap park yatak benim içim estetikti. Park yatak kullanışlı arkadaşlar. Ben kendimce park yatağı çok
estetik bulmamıştım ondan ahşap park olanından aldım. Şakın özenip şu sepetli şeylerden almayın 6-8ay diyorum maksimum daha fazla kullanamazsınız. Sonuç olarak bence eviniz bir dolap ayırmak şart part yatak önemli. Anne yanı derseniz de o da çok büyük değil. Zaten emzirmeye kalkılıyor ve odada oluyor beşik yanımda olmayıversin dedim.
Bebek arabası: Eğer sık arabayla(araçla) gezecekseniz ve travel sistem araçlar güzel. Ancak hantallar. Yani ay hemen takayım sırtalanayım diyemezsiniz. İsterseniz daha basit katlanan inglesina zippy tarzı hafif araçları seçip bebek oto koltuğunu ayrı alabilirsiniz. Ben o hantal olanlardan aldım:) Evinizde asansör yoksa veya araba bagajında (araç size ait olacak eşiniz alıp gitmeyek gibiyse) saklayamayacaksınız almayın. Memnun kaldım çünkü geniş ben çok gezdiğimden içinde rahatça uyudu. Araba koltuğu olarak neredeyse bir yaşa kadar da kullanılabilir. Mothercare dan orb almıştım en güzel tarafı kendi etrafında tekerler sabit olup koltuk kısmını döndürebilmek. Çok arabada bu özellik YÖK sanırım. Yani diyelim ki güneş geliyor yolda hop tek hamlede bebeğin yüzünü ters döndürüyor um. Ancak sepeti küçük Zaman zaman keşke hafif olanlardan alsaydım dedim ama hemen geçti:) 1 yaş sonrasına ya da 8-9aylıkken almaya bırakırsanız arabayı o zaman baston alabilirsiniz.
Bebek kıyafeti: Bebeğe ıvır zıvır hediye geliyor acele etmeyin. Ancak pamuklu olsun şöyle olsun tarzı olsun gibi takıntılarınız varsa hediyelere güvenmeyin. Eldivenler 1ay sonra kullanılmıyor çocuk ellerini keşfetsin diye. Bere hele neredeyse hiç kullanmadım. İlk günler anne zoruyla falan:) sanırım üç tane set hastane çıkışı tarzı almıştım. Bu yeterli. Ek olarak 4-5 zıbın ve patikli alt iyi olacaktır. Ben gaza gelip hm den 2-4qy sanırım bu bedende şık ceketler kapişonlu sweetler aldım gereksiz. Anneler örmeye meraklı ama gereksiz. Belki bir yelek olabilir hatıra olsun diye kırılmasınlar diye... Çorap olayını da abartmaya gerek YÖK zaten patikli alt kullanıyorsanız 3-5tane bulunsun yeter. Müslin örtüler kullanışlı. Şöyle ki altına ser terini alsın gezmeye gittiğinde puseti ört yerelinde banyo sonrası sar suyu emsin. Bence bir tane alın bulunsun. Ağız bezi ve önlük vardı kullanmadım ama abartmandan bir set ağız bezi kullanılabilir önlük setlerin içinden çıkıyor.
Banyo gereçleri: Küvet aquascale aldım baya para verdim ama tartısı suya gire gire bozuldu. Ucuz yollu alın. Alabiliyorsanız katlananlar var onları tercih edin az yer kaplar. Banyo filesi neredeyse oturana kadar size çok yardımcı olacak alın bence. Termometre benim küvetin kendisinde vardı ilk aylarda pimpirik olunduğundan alınabilir. Sonra zaten sıcak/soğuk olduğundan ağladığını ya da çekindiğini anlarsınız ilk aylarda bebek neye ağlıyor kestirmesi güç. Şampuan mustela set aldım şimdi bübchen kullanıyorum ikisi de iyi. Marka çok da mühim değil ama paraben konusunda hassassanız fiyatlar artıyor. Konak oldu bizde Konak tarağı işime yaradı. Tırnak makası ve kulak çöpünü unutmayalım zaten bir kutusu çok uzun süre gidiyor. Burun aspiratörü hep kullanılıyor. Otribebe var bizde. Diğerlerine oranla ucu yumuşacık bir kez alınıyor zaten bence bunu alın. Yedek uçlar ve fizyolojik sıvı alınarak devam ediliyor)
Ev tipi anakucağı: Bu şart değil. Evin durumuna odaların yakınlığına bağlı. Benim yatak odam ile salon ayrı köşelerde. Salonum çok küçük koltuklarda ya da yerde duramazdı. Bebekle vakit geçirirken ya koltuğa yatıracaksınız ya da yere minder atacaksınız. Ben anakucağında yatırdım genelde. Sallanma özelliği de oluyor. Salonda çok çok işimi gördü en memnun olduklarımdan. Ben prego aldım. Yine alacak olsam prego alırdım. Ama ucuzu pahalısı hepsi aynı şeye hizmet ediyor.
Hastane: İnstagram sayfalarında gezen süsler çok güzel değil mi? İnsanın aklı kalıyor. Ama ben Doğum yapmışken ne insanlara cupkek börek kurabiye yedirmek isterim ne birşey. Çok saçma geliyor o anı yaşayınca. Ben tam girişirken bu işlere son anda vazgeçtim. Bulut şeklinde bebeğimin adını yazan ışıklı bir pano yaptırdım gece lambası da oluyor onu kapıya astık. Gelenlere tepsi içinde kürdana batırdığım lokumları ikram ettik. Hediyelik hazırlamıştım telaştan vermeyi unuttum(k) elimde kaldı:)
Doğum fotoğrafçısı: Öncesinde profesyonel makinası olan bir arkadaşımız eşimle benim güzel bir alanda fotoğraflarımızı çekti. Bu yetti bize. Doğumda da beni Doğuma hazırlayan hastabakıcı telefonumuzu istedi fotoğraf çekti. O kadar alışmışlar ki para verip çektirsem bu kadar olurdu. Zaten hastane politikası gereği içeriye steril olmadığından fotoğrafçı almıyorlarmış. Tabi görüntü kalitesi prf makine ile kıyaslanamaz. Bu tamamen tercih meselesi imkanınız varsa Doğum öncesinden ziyade Doğum anını çektirin. Bu fotoları birleştirip fotokitap yaptırdım.
Doğuma giderken: Bebek orta boy valiz yaptım. Bir de bebek bakım çantası. Orta boy valizde iki gecelik (biri şade biri daha şık) lohusa külot pedi (bu çok güzel depend di galiba) emzirme sütyeni, havlu, süt sağma makinası(çok gerek YÖK çünkü ilk günler süt çok yoğun çekilmiyor. İlerde gerek var mı evet belki. Ama erkenden almazdım şimdiki aklım olsa. Çünkü ücretsiz izne çıktım meme ile bebek bir arada:)) gögüs pedi (ilk günler çok akmasa da bulunsun belki benim sütüm çok gelmemiştir) meme ucu için krem (meme ucu bebek emmeyi tam öğrenemediğinden bir süre sonra tahrip oluyor yaklaşık 15gün süren acı ile karşılaşabilirsiniz kanayabilir ama geçecek) bir de meme ucu yoksa (sağlık ocağına gösterip sorun isterseniz) çıkartıcı ve silikon meme ucu. Dönerken giyeceğim kıyafetler, terlik, kuruyemiş ve hazır deli2go sandiviçlerden (odanıza yemek geldiğinde bebek uyandıysa altını alma emzirme derken yemek yiyemiyorsunuz).
Bebek için klasik zaten bez alt açma( bunu şakın kumaş vs almayın kullan at olanlar var pratik hem hem de bulaşma vs olmadıktan sonra kullanıp atmaya da gerek yok) pişik kremi, ilk günler için pamuk, ıslatmak için su kabı, bebek kıyafetleri (2set iyi olur tek yetmeyebilir. Çünkü herkes acemi oluyor kaka bulaşabilir işleyebilir kusabilir), battaniye( bu da iki tane olsun en az aynı mantıkla)
Emzik? Farklı görüşler var. Ben vermek istemiyordum ama yanıma almıştım. Tutmadı zorlamadım. 1aylık civarı öylesine verdim tuttu. Ben memnunum. Bebekten bebeğe değişir. Piyango bebek denilen sessiz bir miniğiniz olursa zorlamaya gerek yok tutsun diye. Ama sırf beni emmek istiyor hep diye verenler var o yanlış. İçgüdüsel olarak o hareketi yapıyor ve kokunuzu istiyor zaten.
Bebek bezi? Premium çare dalgası beni de vurdu ben de kullandım memnun kaldım. Sonra Hughes e geçtim. P. C. Daha inçe ve tutuşu iyi. Huggies kalınca tutuşu iyi daha güven verdi:) Külot beze geçtik ilerde onun huggies olanı kötü prima çok iyi. Bence bez olayı şans bebeğe bağlı.
Mama? İhtiyaç durumunda hastanelerde oluyor ve veriyorlar (devletteki durumu bilmiyorum) biz ihtiyaç duyduk 40haftalıkken beklemek stres yarattı bende (mekonyum yutma hareketlerinde kalp atışında zayıflama gibi durumlarla karşılaşmaktan çekinmeye başladım) sezeryan oldum. Hiç sancım yoktu. Sütüm ikinci gün geldi tam olarak. O yüzden mama verdim. Ama azmettim bir ay sonunda bıraktık mamayı.
Deterjan? Ben önce roxy ve hacı Şakir’in toz olanlarını kullandım zaman zaman kalıntı bıraktı. Ariel sıvı bebek deterjanına geçtim memnunum.
Aklıma gelenler bunlar.