Ben hastane çantama koymamıştım. Tamamen cahillikten emmeme ihtimalini bilmiyordum bile. O kısımları hiç düşünmemiştim. Koymama sebebim oydu yani. Emziririm diye düşündüm ama emzirme olayı üzerine bile yeterli düşünmedim. Nedir, nasıl yapılır, bebek tutulur falan bilmiyodum. Hatta meme ucunu 2-3 hafta nemlendirmek gerekiyormuş doğum öncesi. Daha sonra tahriş olmaması, yara olup kanamaması için. Ben bunu bilmiyordum. Benim de ilk 3 gün kanadı meme uçlarım. Çok acı cektim, emzirmek istemedim, ağladım. Her emzirdiğimde ilk dakikalarında ayaklarımın topuklarını yere vuruyordum bir de eşimin koluna yumruk atıyordum.

Kendi diyordu valla, vur bana vur diyordu acımı rahatlatmaya çalışıyordu

Neyse 3. Gunden sonra düzene girdi. Emzirme klinigindeki ebeler benim memeyi doğru pozisyonda vermediğim için açısını iyi ayarlayamadığım için yara olduğunu söylediler, bebegi tutmayı falan öğrettiler. Emzirme yastığı müthiş bir icatmış. Herkese öneririm. Epey kolaylaştırıyor işi. Neyse ne diyorduk. Bence al yanına pompayı. Sterilize edeceksen en fazla 2 gün öncesinden etmen gerekiyormuş, uzun süre kalınca sterilize etkisi geçiyor. Bir de en azından 3-4 gün lansinoh ya da medela göğüs ucu kremi sürüp nemlendirebilirsin. Sonrasında daha az yara olur.
Mochiye gelince, bende bir elektrikli, bir manuel bir de mochi toparlayici var. Bir memeden emzirirken ya da sagarken diger memeden de sut akiyor. Ozellikle sagmak icin ugrasmasan sadece o an sut akan memeye mochiyi taksan bile epey süt toplamis oluyor, bosa gitmemis oluyor sut. Tek başına pompa olarak yararlı diyemem, ben anlatılan kadar memnun kalmadım. Ama dediğim gibi emzirirken ya da süt sağarken diğer memeye takıp süt toplamış oluyorsun. Göğüs pedine gidecek zayi olacak süt değerlendirilmiş oluyor.