- 30 Ekim 2018
- 2.946
- 4.312
- 133
- Konu Sahibi Pembis Hayaller
- #9.021
Merhaba kızlar
Özel sektörde doğum izni ve maaş durumları ile ilgili konuya hakimim. Bizim 16 hafta doğum iznimiz oluyor. Bu 16 haftayı iki şekilde kullanmak mümkün. Hamileliğinizin 32. haftası bittiğinde doğum iznini başlatırsanız, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere izninizi kullanıyorsunuz. Diğer seçenek ise, doktorunuzun size "çalışabilir raporu" vermesi şartıyla 37. haftanızın bitiminde doğum iznine ayrılmanız halidir. Bu durumda da 3 hafta doğumdan önce 13 hafta doğumdan sonra olmak üzere izninizi kullanıyorsunuz.
16 haftaya ek olarak 6 ay ücretsiz izne ayrılabilirsiniz. (Yani maaş almaksızın) Çoğu kurum buna çok sıcak bakmadığı için devlete göre bizleri zorluyor.
Süt izni de 6 ay boyunca günde 1.5 saat olacak şekilde sağlanıyor.
Maaş konusuna gelecek olursak, doğum izninde olduğunuz 16 hafta boyunca maaşınızı çalıltığınız kurum değil, ssk öder. (Raporlu olduğunuz için) 4 ay hiç maaş almazsınız ve 4 ayın sonunda ssk size tüm maaşlarınızı toplu bir şekilde yatırır. Ptt üzerinden paranızı alabilirsiniz. Bazı kurumlar çalışanı mağdur etmemek adına, insiyatif alarak maaşınızı 16 hafta boyunca düzenli bir şekilde yatırabilir fakat izin bitiminde ptt ye yatan parayı kuruma teslim etmenizi ister.
Özel sektörde, ssk 4A grubu çalışanları için süreç bu şekilde işliyor.
Biraz uzun oldu :)
Çok güzel yazmışsınız gerçekten :) ama ilk doğumumdan tecrübemi paylaşmak istiyorum, ben doğum raporu ödeneğini 4 ayın sonunda toplu olarak değil 4 ay boyunca her ay sonunda çalışıyor gibi aylık olarak almıştım zaten işyeri muhasebecinize maaşınızın nasıl yatmasını istediğinizi belirtiyorsunuz oda rapor bildirimini ona göre yapıyor ve rapor paranız o şekilde yatıyor, bir de PTT'ye giderek almak zorunda değiliz benim e-devlet hesabıma tanımladığım banka iban numarama yatıyordu.
Son olarak yazınızdaki Bazı kurumlar çalışanı mağdur etmemek adına, insiyatif alarak maaşınızı 16 hafta boyunca düzenli bir şekilde yatırabilir fakat izin bitiminde ptt ye yatan parayı kuruma teslim etmenizi ister. Cümlesini anlayamadım? Ben rapor ödeneğini her ay maaş gibi aldım ama sonrasında herhangi bir yere geri ödeme yapmadım bunu da kendi tecrübem olarak belirtmem istedim ki okuyanlar bilgi edinmiş olsun diye :)