Kızlar biz de 4 ay aşılarımızı olduk.
@creamole123 arkadaşım teşekkür ederim doktor tavsiyesi için gayet memnun kaldık İsmail beyden
Doktor demire başlattı, ferrum, kilosu başına 1 damla şeklinde olacak. Demir için test yapmaya gerek yok çünkü bebeklerde anne karnındayken anneden aldığı demir onu ancak 4 aya kadar idare ediyor, sonrasında da eee bu çocuk demir içeriği olarak et yemiyor, baklagil yemiyor, anne sütüyle geçen demir de çok az, o zaman nerden karşılayacak demir ihtiyacını, mecbur dışardan vermek zorundayız, çünkü demir beyin gelişimi de dahil bebek için çok gerekli dedi. Demirle ilgili bir sürü şey anlattı da artık detaylarını yazmayayım.
D vitamini devam, ama biz öncesinde Pedia-d hep 3 damla şeklinde kullanıyorduk, fazla gelir 1 damla yeterli dedi.
Ayrıca artık ilk aylardaki gibi siz uyandırıp emzirmeyeceksiniz saat takibi yapmayacaksınız. bebek zaten sadece acıktığında emmek isteyecek, o da 3 saatte bir 5 dk yeterli olur dedi. Siz ne kadar zorlasanız da eğer toksa memeden 2 hüp çeker başını etrafa çevirir, bakınır. Ama bunu sakın meme reddi olarak düşünmeyin, bu tamamen gelişiminin bir parçasıdır dedi.
Kilo olarak geçen ay sınırda almıştı bu sefer biraz daha iyi almış çok şükür. Genel olarak da doğumundan itibaren kilosundaki artış persentil olarak ortalama çıktı.
Mama ile beslenen bebeklerde eğer kg alımı az ise o zaman ek gıdaya erken başlatıyorum ama size şu an ihtiyaç yok sırf anne sütü ile devam edin dedi. Bir sonraki ay da iyiyse 6 ay dolunca ek gıdaya başlarız, şimdi su da dahil hiçbir şey vermeyin dedi.
Oturtmaya 5 aylıkken başlatıyoruz dedi.
Bu aylarda ellerinin ikisini birden ağzına sokar, çok fazla tükürük yapar çok normal dedi. Sırf diş için değil normal bir gelişim süreci bırakın ellerini emsin dedi. 5 ayda da çıkarabilir 1 yaşında da çıkarabilir. Aa benim çocuğum erken diş çıkardı gelişimi iyi, ya da eyvah geç çıkardı demek ki gelişim sorunu var anlamına gelmiyor dedi. Bazı bebeklerin 1 yaşında 1 dişi olurken bazı bebeklerde 10 tane diş bile olabilir dedi. Bizim bebeğin damaklarını kırmızı olarak gördü ama daha derinlerde uzun bir süreç olur sizinki dedi.
Özel aşılardan menenjit i ben diğer çocuklarımda 1 yaştan sonra yaptırdığım için geçen ay yaptırmamıştım, doktor erken yapılmasını öneriyorum dedi, bir sonraki aya rotarivüsün 2. dozu ile birlikte menenjit i de yaptıralım dedi.
Gözünün çapaklanmasını sordum, doğumdan itibaren 2 göz pınarımız olur dedi bazen bunlarda darlık olabilir o zaman göz çapaklanır 6 aya en fazla 1 yaşa kadar düzelir, bazı bebeklerde kanal tamamen tıkalı olur o zaman hiç çapaklanma da olmaz ama bebeğin gözü de kuruluktan ötürü hiç açılmaz o zaman ufak bir operasyonla kanalı açarız dedi, ama size gerek yok düzelir 2 aya dedi.
Baş şeklini sordum, bebeklerin başı hamur gibi olur, bu hem başının büyümesi için hem de bir darbe aldığında kendisini hızlı onarması içindir, ama bazen bu şekil bozukluğu gibi sıkıntılara da yol açabilir, ama 2 saat aynı pozisyonda yatırdım bozuldu anlamında değil, 6-7 ay boyunca sürekli aynı pozisyonda yatırmanız lazım ki bozulsun, şu an sizin bebekte çok hafif bir düzlük var ama bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra o tamamen düzelecek merak etmeyin dedi.
Bacakları kuru dedi, nemlendirici sürmeniz yeterli başka bir şeye gerek yok dedi.
Kakası kıvamı katı değil suluysa 3-4 günde bir yapabilir normal dedi.
Bebek henüz dönmüyor dedim bu ay döner dikkatli olun dedi.
Aklımda kalanlar bunlar.