Arkadaşlar avrupayı ne sanıyorsunuz? Orda da insanlar ıssız kalıyorlar iş arıyorlar, yetmiyor karı koca çalışıyorlar, tacizler ,tecavüzler ,kazalar ,kavgalar.. vs oluyor. Tek fark sosyal devlet olayı gelişmiş evet ama bizim odedigimizden çok daha fazla vergi ödüyorlar. Mesela evcil hayvaniniza vergi ödüyorsunuz, 800 -900 ortalama emekli maaşı iken ev kiraları 600-700 €' dan başlıyor. Yeme içme ucuz ama o kadar. Kârı koca çalışmazsa geçinmesi mümkün değil. Yerli degilseniz sizin de basiniza her an bir kose basinda birsey gelebilir ve polis ya faili bulamaz veya yeterli delil yoktur. Yuzlerce suriyeli cocuk ortadan kaybolur neden? Organlari alindigi için. Siz muslumansaniz zaten soylemeye gerek yok ne oldugunu
. Sakin beni linç etmesin kimse bu bilgiler cok saglam. Yurt disinda farkli ulkelerde uzun yasam deneyimlerim de mevcut. Diplomat gozunden anlattim size bunlari.Daha milyonlarca şey var. Bizim de ülkemiz zor ama oralar cennet burası cehennem degil.
Ben yurtdisinda yasiyorum ve ne ben, ne baskasi "yurdisi cennet, burda 0 olay yasaniyor, herkes mutlu mesut el ele tutusmus kumbaya sarkasini söyledi" demedim, demiyoruz.
Evet burda 2 kisi çalismali iyi bir yasam için ama en azindan çoçugumu iyi bir doktora götürmek için yüzlerce euro harcamiyorum (30 euro harciyorum ve vergiden bide düsüyor). Kresi 300 euroydu, simdi okula basladi ve okulda sicak yemek yedigi için aylik 60 euro. Etin fiyatina hiç baktigimi hatirlamiyorum, 10-15 euro sanirim kilosu. Türkiyede 70-100 lira arasi. Burda 15bin euroya aldigimiz araba, Türkiyede 150bin liradan asaga degil.
Egitim sisteminde özel/devlet ayrimi yok. Herkes çoçugunu "en iyi okula" yollayabiliyor. Sürekli sinav yok. Üniversiteye gitmek için kyk borçlari yok.
Ha burdada torpil var fakat burda bir rektör 2 kizini, bir damadini egitim görevlisini yapamaz. Türkiyede saglam bir dayin yoksa, hiçbir yere giremiyorsun. Burdada tecavüz, katiller var fakat cezalarini aliyorlar. "Beni tahrik etti" diye, mahkemeye takim elbise ile geldiler diye ceza indirimi almiyorlar.
Daha basit bir örnek vereyim, ben ögrenci yillarimda çok sik toplu tasima araçlarini kullandim. Sabahin köründe ve aksam 10-11'de kullandim. Tek kaldigimda oldu otobüste ve asla korkmadim. Korkulcak birsey yok. Türkiyede insanlar tek kalmamak için dolmustan erken iniyorlar. Ve böyle bir milyon tane daha örnek var.
Yurtdisi tekrar, cennet degildir fakat Türkiye en basit ihtiyaçlari (emniyet, egitim, gida,..) bile vatandaslarina veremiyor. Bunu kabul etmek lazim.