Merhabalar,benim kızım da 10 gün sonra 5 aylık olacak.Her anne gibi bende uyumak istiyorum ve çok ama çok araştırdım.Tek tesellim bu sorun tek bende değilmiş,geneli böyleymiş.Yani gece 9-10 gibi yatıp sabah 7'ye kadar uyuyan çocuk sayısı parmakla sayılacak kadar az.Büyüdükçe gündüz uykuları azalıyor.Benim kızımda gündüz 4 uyku yapardı.Şimdi 3 uyku yapıyor.Bunun 2 tanesi kısa (yarım saatle 1 saat arası değişiyor),1 tanesi uzun uyku oluyor.(Yaklaşık 2 saat).Akşamüstü 5 mamasından sonra uyutmuyorum ve akşam 8.30 dedimi uykudan bayılıyor.Sonra 11'de mamasını alıyor,sonra gece 1'de bir daha kalkıyor.Daha doğrusu vızıldanıyor.Yine mama veriyorum.Daha sonra artık canı nasıl isterse.Bazen 3 saat sonra bazen 1 saat sonra uyanıyor.Artık üzerinde durmuyorum.Arada içtiği mamaları kar sayıyorum teselli olsun diye.Ama araştırdıklarımdan öğrendiğim şey şu:
1-Akşam asla ve asla uyku saatini kaçırmayın.Bebeğinizi iyi gözlemleyin.Uykusu geldiği anda yatırın.Çünkü uyku saatini geçirince böbreküstü bezleri adrenalin türü bir sıvı salgılıyor ve aktif hale geliyor bebek.Ve uyumuyor.
2-Akşam uykuya yatmadan önce belli bir ritüeliniz olsun.Mesela biz 8'de mama yiyoruz.8.20 gibi pijamalarımızı giyiyoruz ve ben bu arada sürekli "Hadi bakalım biz artık uyuyalım,o-oooo saat kaç olmuş,uyku saatimiz gelmiş" gibi konuşmalar yapıyorum.Saat 8.30 gibi odamıza gidiyoruz,ışıkları iyice karartıp,hafiften mırıldanarak ninni söylüyorum.Ve 5dk. içinde uyuyor.Buna iyice alıştı.Daha önce 9-9.30 gibi yatırıyordum yavaş yavaş bu saati öne çektim.
3-Gece acıktığı için uyanıyorsa,biberondaki maması bitmeden uyumasına izin vermeyin.Ben yanağını,gıdısını okşuyorum bir şekilde uyandırıyorum.Ama bunu yaparken asla ve asla ışıkları yakmayın,onunla konuşmayın.
İnşallah işinize yarar.6.aydan sonra daha uzun uyuyorlarmış,bekliyoruz bakalım...Hepinize bol uykulu geceler.