- 14 Şubat 2012
- 6.206
- 8.824
- 448
Çocuklara dur demek ne mümkün mazallah psikolojileri bozulur.Simdiki cocuklar fazla ozgur bence. Evin reisi cocuklar oldu gunumuzde.
Neden derseniz bizim zamanimizda ayni seyin ikincisini alacak paramiz yoktu. Cocuk olarak bile oyuncagimizi kirarsak yenisinin alinmayacagini biliyorduk.
Daha iyiydi bu durum bence.
Cocuklar artik yapma'dan dur'dan anlamiyor. Etrafimda da gordugum bu sekilde
yaa bilmiyorum, biz el bebek gul bebek buyumedik. Marketlerde yerlere yatmadik, annemiz bir kere gozumuzun icine bakinca mesaji aldik, elimizdekilerin kiymetini bildik. Bu yeni nesil beni korkutuyor... Tum etrafimdaki aileleri dusunerek soyluyorum, konuya ozel degil...Çocuklara dur demek ne mümkün mazallah psikolojileri bozulur.
Bende yeni anneyim çok bilgiçlik taşlamak istemem ama bence hicbisi olmamis gibi davranmayin üç yaşındaki bı çocuk gayet herşeyi anlicak durumda ve yaptiginin bı cezası olmalı mesela sevdiği bı oyuncağı elinden alın ve birdaha vermeyin yada çok sevdiği bı gezi atiyorum park bir müddet cezalı oldugunu ve gitmemesi gerektigini soleyin yani yaptığı şey doğru deil ve bence hicbisi olmamis gibi davranmak sizi onemsememesini sağlarevet bugün 3 yaşındaki oğlum laptopu bilerek yere attı ve elime aldıgımda ekran tamamen gitmişti, tuzla buzla olmuştu..
Tabii ki maddi değeri olan hiçbir şey evladımdan kıymetli değil. Ama çok üzüldüm yaptığına.. Çünkü ilk kez değil bu kırma davranışı.. Sabırla tamir ediyorum, yenilerini alıyorum.. Ama her seferinde konuşuyorum, uyarıyorum, anlatıyorum..
Şimdi hiç bir şey olmamış gibi davranıyorum..
Eşime de söylemedim, söylemeyecegim.. Daha fazla üzülmesini istemiyorum çünkü.. Daha önce iki kez servise gönderdik bilgisayarı zaten..
Ben kendim göndersem servise yapılır mı acaba eşimin bilgisi olmadan?..ne kadar tutar fiyat olarak?.. (Garantisi doldu çünkü)
Peki nasıl tepki vermeliyim oğluma?
(Olayın sebebi ise ben başka bir işle meşguldüm..oğlum bilgisayarı aldı, atacakmış gibi yaptı, atmayacaksın di mi oğlum dedim.. Hayır atmazsın sen dedim..yere bıraktı ve olan oldu..dikkat çekmek için yaptığını düşünüyorum ama yine de yapmamalı.. Bir şeyi yapmaması gerektiğini söylediğimde beni dinleyebilmeli diye düşünüyorum.. Bu yüzden kalkıp hışımla elinden almadım. Tabi şimdi pişmanım keşke alsaydım diye..)
Siz sakamisiniz yaa bu şekilde anneler olduğu sürece sayenizde ben merkezli çocuklar yetisecek siz annesiniz bı yandada egitmensiniz kırdın döksün misafirlikte bile bu nasıl bı zihniyet ya hayret dogrusuTabiki asla kızmam kırsın döksün aslan yavrum benim her yeri. Hatta misafirlikte falan da asla dur demem evin altını üstüne getirsin benim yavrumdan değerli mi? Çocuğum dur yapma dersem mazallah çok kötü etkilenir ilerde en birinci çocuk olamaz.
Siz sakamisiniz yaa bu şekilde anneler olduğu sürece sayenizde ben merkezli çocuklar yetisecek siz annesiniz bı yandada egitmensiniz kırdın döksün misafirlikte bile bu nasıl bı zihniyet ya hayret dogrusu
Yok duymadim sizin bilgili beyniniz sayesinde öğrendim teşekkür ederim :))))) çok komiksinizİroni diye bir şey duydunuz mu?
Tabiki asla kızmam kırsın döksün aslan yavrum benim her yeri. Hatta misafirlikte falan da asla dur demem evin altını üstüne getirsin benim yavrumdan değerli mi? Çocuğum dur yapma dersem mazallah çok kötü etkilenir ilerde en birinci çocuk olamaz.
Evet kizmamali ama kirsin doksun degil tabiki. Cocugun nerde durmasi gerektigini ona ait ve bize ait olan seyleri tehlikeliyi kirilabiliri biz ogretmeliyiz.Tabiki asla kızmam kırsın döksün aslan yavrum benim her yeri. Hatta misafirlikte falan da asla dur demem evin altını üstüne getirsin benim yavrumdan değerli mi? Çocuğum dur yapma dersem mazallah çok kötü etkilenir ilerde en birinci çocuk olamaz.
Aslinda uzmanlar zaten yapmaması gerektiğini bildiği birşey için tek bir kez komut verin diyorlar. Atma canım, bitti. Sonra tamamen arkanizi dönüp ne tekrar cümle kuracaksiniz, ne de kaş göz yapacaksınız.
Evet bir süre daha devam edecek bu huya. Ama sizden tepki alamadikca vazgeçecek. Alışkanlıklar kolay yerlesmiyor. Sabretmeniz lazım. Siz peş peşe atma, atma oğlum, atma tamam mi, atarsan kırılır, baban üzülür dedikce, özellikle ilgi çekmek isteyen çocuklar üstüne üstüne gidiyor. Ve tek çaresi tek komut verip gerisini görmemek. Gerildiginizi belli etmeyeceksiniz. Bu sefer her dikkatinizi cekmek istediginde, sizin gerildiginiz şeyleri ezberleyip yapacaktır. Cocuk diyoruz ama aslinda cok menfaatciler
Benim oğlumda 3 yaşındayken tv yi kırmıştı... maalesef evde yanliş giden biseyler var... hırçınlığı bu yuzden... cok fazla oyun oynayin oglunuzla...evet bugün 3 yaşındaki oğlum laptopu bilerek yere attı ve elime aldıgımda ekran tamamen gitmişti, tuzla buzla olmuştu..
Tabii ki maddi değeri olan hiçbir şey evladımdan kıymetli değil. Ama çok üzüldüm yaptığına.. Çünkü ilk kez değil bu kırma davranışı.. Sabırla tamir ediyorum, yenilerini alıyorum.. Ama her seferinde konuşuyorum, uyarıyorum, anlatıyorum..
Şimdi hiç bir şey olmamış gibi davranıyorum..
Eşime de söylemedim, söylemeyecegim.. Daha fazla üzülmesini istemiyorum çünkü.. Daha önce iki kez servise gönderdik bilgisayarı zaten..
Ben kendim göndersem servise yapılır mı acaba eşimin bilgisi olmadan?..ne kadar tutar fiyat olarak?.. (Garantisi doldu çünkü)
Peki nasıl tepki vermeliyim oğluma?
(Olayın sebebi ise ben başka bir işle meşguldüm..oğlum bilgisayarı aldı, atacakmış gibi yaptı, atmayacaksın di mi oğlum dedim.. Hayır atmazsın sen dedim..yere bıraktı ve olan oldu..dikkat çekmek için yaptığını düşünüyorum ama yine de yapmamalı.. Bir şeyi yapmaması gerektiğini söylediğimde beni dinleyebilmeli diye düşünüyorum.. Bu yüzden kalkıp hışımla elinden almadım. Tabi şimdi pişmanım keşke alsaydım diye..)
Bebegim henuz doğmadı, kendi şahsi tecrubelerim yok açıkçası. Ama 5 senedir düzenli şekilde pedagoga giden sorunlu bir yegenim var, ondan bildiklerimi söylüyorum.Bu doğru ve etkili bir yöntem gerçekten. Ama fırsat/maliyet hesabı yapmak gerekiyor. Bazen anı kurtarmak, çocuğun eğitim sürecini firesiz tamamlamaktan daha önemli olabiliyor. Mesela çocuğu elindeki laptopu fırlatmak üzereyken ya da ne biliyim kediyi camdan aşağı atmaya çalışırken yAkalarsak 'yapma' deyip arkamızı dönmek konudaki gibi üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu durumlarda söz konusu nesneyi elinden çekip güvenli bölgeye almak, en sert ifademizle göz kontağı kurup bir 'hayır' çekmek uzun vadede çocuk için sıkıntı yaratmaz, hatta olumlu etkisi olur.
Buarada alıntıyla bir alakası yok ama aklımdayken yazayım. Küçük çocuklara uzun soluklu ceza vermek - bir hafta parka gitmek yok vs - hem doğru değil, hem etkili olmaz.
Bende öyle yapıyorum atmaca gibiyim sayelerinde gözüm kulağım elim üzerlerinde mecburen miniklerSözlü uyarı 4 yaştan önce özellikle erkek çocuklarda pek işe yaramaz yani atmıycaksın dimi? Diye sormanız sözlü uyarınında daha karışık hali anlaması zor. Böyle birşey yaptığında hem sözlü olarak uyarın ' atma' 'atma elimdekini' gibi kısa ve net şekilde, hem de fiziksel olarak temas edin yani omzunu , elini hafifçe tutmak gibi. Fiziksel temas olamıyorsa enkazından göz teması kurun , sadece duymasın görsün sizi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?