Cuma Zayıflama Yarışması 5. Takım

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir ?

Yer fıstığının vitamin ve mineral deposu olması bilinen bir gerçektir ve insan sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür. Fıstık B6, B9 vitaminleri yanında, niasin, riboflavin, thiamin gibi, vitaminlerin yanında, sağlık açısından çok fazla faydalı olan pantotenik asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır. Fıstığın içerdiği yukarıda sıraladığımız vitamin ve mineraller, organların sağlığı açısından hayati önem taşırlar. İnsanı kansere karşı koruyabilir, kalp sağlığına iyi gelebilir ve antioksidanları sayesinde daha fazla yarar sağlayabilir. Yazımızın bu bölümünde faydalarını ayrıntı olarak sizlerle paylaşacağız.

1.Kanser

Yer fıstığının kanser türlerinden birkaçına iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle kolon ve mide kanserine karşı etkili bir koruyucudur. Özellikle insanların kansere yakalanma riskini minimuma indirir. Kolon kanserini inceleyecek olursak haftada gerekli yer fıstığı tüketen kadınların ve erkeklerin kolon kanserine yakalanma riskleri %25 ile %70 arasında azalmaktadır. Özellikle kadınlar için bu oran en yüksek sıralardadır ve kadınlara sağladığı fayda bunla sınırlı değildir.

Mide kanseri bakımından etkisine bakacak olursak yer fıstığının polifenolik asidi yüksek oranda içerisinde bulunduruyor olması nedeni ile birlikte mide kanserine yakalanma riskini oldukça düşük bir seviyeye indirmektedir.

2.Safrakesesi Taşları

Yer fıstığının safrakesesi taşı nedeni ile oluşan ağrılara iyi gelmesi bir yana safrakesesine de oldukça faydalıdır. Haftalık olarak yer fıstığı tüketiminin tamamlanması ile birlikte safrakesesinde taş oluşumu engellenmekte ve hatta safrakesesi sağlığı yer fıstığı sayesinde koruma altına alınmaktadır.

3.Sinir Hastalığı

Yer fıstığının içerisindeki polifenolik asitler sinir sağlığı için faydalıdır. Bu nedenle sinirlerle alakalı tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Alzheimer hastalığı bunlardan sadece birisidir. Yaşlılığın getirdiği sinir tahribatında da yer fıstığı etkilidir.

4.Kolesterol

Yer fıstığının kolesterol bakımından faydası göz ardı edilmemelidir. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olarak iyi kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır.

Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren yer fıstığı bu sayede koroner kalp hastalıklarına karşıda önleyici bir görev üstlenmektedir. Yani yer fıstığı kalp sağlığı açısından da oldukça önemli bir üründür.

5.Kilo Verme

Özellikle kadınlarda haftalık yer fıstığı tüketim miktarı oldukça önemlidir. Gerektiği şekilde tüketimi tüketilirse bayanların obezite sorunu ile karşılaşmamalarına neden olmaktadır. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen fıstık ezmesi tokluk hissine neden olarak yeme isteğini en aza indirger ve bu sayede kilo verme konusunda rahatlık yaşanmaktadır.

6.Kan Şekeri

Yer fıstığında bulunan yağlar ve karbonhidratlar kana karışması açısından oldukça etkili olanlardır ve bu nedenle kan şekerinde ani bir dengelenme bile yaşanabilir.

7.İnme Riski

Yer fıstığı mono-doymamış yağ asidi (MUFA), özellikle de oleik asit yeterli seviyelerde oluşturmaktadır. Düşük mono-doymamış yağ asidi kandaki “kötü kolesterol” ve artışlara neden olmaktadır. Araştırmalar tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan yer fıstığının sağlıklı kan lipid profili kayırarak koroner arter hastalığı ve inme riskini önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir .

8.Sağlıklı Vücut

Yer fıstığı antioksidan özelliğe sahip olması ile de bilinmektedir. Böylelikle, biokanin-A ve genestesin maddeleri ile birlikte vücutta serbest radikallerin etkisini kırarak genel sağlıkta insan vücuduna fayda sağlamaktadır.

Sağlıklı bir vücut ile birlikte enerjik bir insan modeli ortaya çıkmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise yer fıstığının içerdiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliğidir ve bunlar güçlü enerji kaynaklarıdır.

9.Cilt Sağlığı

Yer fıstığının içerisinde E vitaminin bulunduğunu daha öncede söylemiştik. E vitaminin insan vücuduna etkisine bakacak olursak ilk olarak cilt karşımıza çıkmaktadır. Cilt sağlığının en temel maddesi E vitamini olduğundan yer fıstığı cilt sağlığını korumaktadır ve bunun yanında güneşin zararlı ışınlarından cildi korumaktadır. Bunlara ek olarak egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı da koruyucu ve oluşan hastalıkları da geriletmektedir.

10.Saç Sağlığı

Yer fıstığı genel olarak saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Omega 3 yağları içeren fıstık, saçların dökülmesini engeller, ayrıca yumuşamasına ve parlak görünüm kazanmasına yardımcı olur.

yüz gramında da 26 gr protein varmış

Son düzenleme:

bende ufak tefek kaçamakların vucüda pozitif etkisini yanımda bi arkadaş sayesinde öğrendim valla, ben sıfır kaçamak yaptım o ara sıra kaçamak yapıyodu ama o benden daha iyi veriyodu valla çaktırmayım ama ufak tefek kaçamak vücuda önemli bence.

nete baktım cidden varmış valla, ama şekersiz fıstık ezmesi diyo, kabuklu fıstıkta oluyodur heralde. ben başlarsam dayanamam kesin ama, 1 kase yerim heralde :)

ee süpermiş, alıyım madem

canım after eight hariç menünü beğendim dediğin gibi isveç hiç olmamış ama şu çikodan tatlıdan 1 hafta uzak dursan belki kalorisi düşük ama kan şekerini oynatıyo
canım çok hoşuma gitti sen sevmemişsin ama ben hurma ile yaptım yalnız chia nın şişirdiğini daha önce test etmiştim ama bu sefer kesinleşti düne nazaran 100 gr artı çıktım o kadar menüye rağmen bi daha chia yı sadece haftasonunda yapacağım

canım eğer bi kase yerim kesin diyorsan kabuklu fıstık al.. çünkü ondan 1 kase yersen gene içinden 30-40 gr fıstık çıkıyor en fazla bak bi de ne buldum nette:

Kalorisi çoktur ama şişmanlatmaz

Belinizi kalınlaştırmayacak tek bir kalori deposu varsa, o da fıstıktır. Fıstık, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi de artırmaz. Yapılan bir çalışmada, bir grup deneğin günlük yediklerine 8 hafta boyunca her gün 100 kalorilik yerfıstığı da eklendi ve çalışmanın sonunda hiçbirinin kilolarında artış görülmedi. Bunun sebebi yer fıstığında bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlardı!

İKİ SİHİRLİ NUMARASI DAHA VAR
Bu besinler sizi o kadar tok hissettirir ki farkında olmadan yediğiniz diğer yiyecekleri azaltmaya başlarsınız. Yerfıstıklarının iki tane daha sihirli numarası vardır:
1- İçerdiği yağ ve kaloriler sindirim sisteminiz tarafından tamamen emilemezler.
2- Patates kızartmasından ya da bir dilim pastadan aldığınız yağı yakmak ne kadar zorsa yerfıstığından aldığınız yağı yakmanız da bir o kadar kolaydır. Vücudunuz yer fıstığının içerdiği tekli doymamış yağları çok hızlı şekilde enerjiye çevirebilir.

* Cinsel arzuyu artırır.
* Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
* Fazlası hazımsızlık yapabilir ve zararlıdır. (harbiden fazlası bende hazımsızlık yapıyor )
* Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.

tamam o zaman kabuklu fıstık alıp uzun uzun yerim çok yemiş gibi olurum bende :)

tamam o zaman kabuklu fıstık alıp uzun uzun yerim çok yemiş gibi olurum bende :)

Ben de öyle yapıyorum hem yavaş yediğin için de iyi ve faydalı oluyor. ama çok sevdiğim için kocam sağolsun 1 kilo çiğ fıstık almış o bi bitsin de kabukluya tekrar geçiş yapıcam

kaptanım hurmayı ezipte mi koydunuz
ben doğramıştım dibine çökmüştü belki oyüzden beğenmemişimdir
ama kefirle chia nın kıvamına bayıldım daha bi puding gibi oluyor

kaptanım hurmayı ezipte mi koydunuz
ben doğramıştım dibine çökmüştü belki oyüzden beğenmemişimdir
ama kefirle chia nın kıvamına bayıldım daha bi puding gibi oluyor
canım ben blendar dan geçirmiştim o yüzden beğendim doğramadım tamamen ezilmişti

Selam kızlar, perşembe günleri cok yogun oluyorum, hemen bi girip kaçayım akşama gelirim anca.
Gecen hafta tartılmamıstım hatırlarsanız, bugun tartıldım 65.8 cıktım yani 2 haftada 1.4 kg almısım

Selam kızlar, perşembe günleri cok yogun oluyorum, hemen bi girip kaçayım akşama gelirim anca.
Gecen hafta tartılmamıstım hatırlarsanız, bugun tartıldım 65.8 cıktım yani 2 haftada 1.4 kg almısım

çokta fena değil aslında ama azıcık dikkat diyo sanki ördekcim, ayda 1 kilo normali derler (8-12 kilo ile doğuma gidenler ki ben hiç öle doğuma giden görmedim :)) hadi 2 kilo diyelim. kendini ona ayarla bari :)

Aydınlı olup keşkek sevmeyen bi seni duydum bide oğlum var heralde :))

Slm kızlar 2 gündür boğazımda bi gıcık öksürük var dün gece bide buna başağrısı eklendi teraffu içmeye başladım ya sanki biraz iyi geldi tabi ayşe nin sütlü zencefil tarifi de işe yaradı bugün daha iyim sanki akşam belli oluyo gerçi bu hastalıklarda

geçmiş olsun canımm, aynen hastalıklar gece azar derler

Menün güzel yalnız o kaçamak diye yazdığın ne anlamadım cnm 20 dk yürüyüş cezası keseyim sana kaçamak dedin diye kal pek yokmuş ama:)
Bu arada fıstıklar ilgili olanı bende duydum inşallah işe yaramıştır cnm bence sen bu hafta çok güzel bi eksiyle gelcek sin cnm

geçmiş olsun canımm, aynen hastalıklar gece azar derler
Sağol cnm aynen öyle akşam yemeğinden Sonra bi ağırlık halsizlik yatıyorum gıcık tutuyo bi garip oldum inş atlatırım hemen hiç yatak döşek formatına geçemicem zira bu ara çok işim var haftaya da eşim izinli evin tadilat işleri var biraz onlarla uğraşcaz ayy iş çok ta işte allah sağlık versin

canım cezamı akşam eliptik bisiklette yaparım bence de güzel bi - göriciiimm

kaçamağım bir cins çikolata canım nestle markası adı da after eight. bir tanesi 7 gr yaklaşık olarak ve 28 kaloriye denk geliyor

Olur cnm
Hiç denk gelmemişim çikolata yani kalorisi azmış ama kaçamak işte:))

Amin canım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…