7 aylık kızımı dogru beslıyormuyum?

7 aylık bi bebeğe danone vermeye nasıl cesaret edebiliyorsun ki..???

Asla bundan sonra danone ya da herhangi başka hazır bir şey verme..

Mama da verme bence artık...6 aydan sonra inek sütü hariç her şeyi azar azar verebilirsin bebeğine...

Ama doğru pişirme şekli de önemli tabi....

Bol bol taze meyve püresi ver , kendi yaptığın yoğurttan ver , çeşitli çorbalar yap ama asla hazır gıda verme...

Kendi kızım 3 yaşında ve yediği danoneler sayılacak kadar azdır..Onları da zoraki almışızdır yani..
Ben besleyici olduğunu düşünmüyorum ,, olsa bile içindeki katkı maddeleri ile yarardan çok zararı oluyordur.......

Hayır doğru beslemiyorsunuz.

Ben kızım 4,5 aylık olunca tekrar işime döndüm, iznim bitti.

İşe döneceğimi doktorumuza söyleyince artık yavaş yavaş ek gıdalara başla dedi.

Biz mevsimine göre meyve püresi, ev yapımı yoğurtla başladık.

Bebeklerin bir anda ek gıda ile doyması imkansız maalesefki.

Mesela ilk sebzemizde kabaktı. Kabağı boş suda haşladık, ezdik, içine sadece 1 damla zeytin yağı koyduk ve yedirdik, aradan 10 dk. geçtikten sonra (çünkü doyası yiyemiyorlar) aptamil biberon maması verdik. Akşamları da ben emzirdim, böyle böyle başladık ek gıdalara.

Siz artık yoğurt, meyve püresi, tek tek sebzeleri vermeye başlamalısınız.

İleriki dönemlerde de sebzeleri ikili karışım olarak vermeniz gerekiyor (mesela kabak ve havuç püresi) gibi.

Artık çorbalara da başlamalısınız, tuzsuz tanesi olmayan sadece un ve yoğurtla yapılan yoğurt çorbası verebilirsiniz.

8. aydan sonra sabah kahvaltısına bile başlamalısın, tek kullanımlık labne peyniri, 2-3 adet bisküvi, birkaç damla pekmez, ve bir yumurtanın sarısının 1/8 inden oluşacak şekilde.

9. aydan sonra yukarıdaki kahvaltı karışımına dövülmüş un haline getirilmiş ceviz, tuzsuz kavrulmamış badem, fındık da eklemelisiniz.

Yine 8-9 aydan sonra yavaş yavaş köfte verebilirsiniz.

Size katılıyorum, benim kızımında yediği danone yoğurt sayısı 3-5 i geçmez ki şuanda 5,5 yaşında hala yemez.

Zaten doktorumuzda hazır kavanoz mamaları, danone yoğurtlar sadece komşu, gezme ve alışveriş yemeği olabilir (imkanın yokda) demişti.

Yani dışarı çıktığında çok acıkırsa ve yanında yedirecek birşeyin yoksa hani belki olabilir demişti.

. meyve püresini cam rendede iki dakikada hazır edersin tam mevsimi armut, elma, şeftali, kayısı, karpuz suyu, bunları verebilirsin. ister sularını çıkart ister cam rendede püre haline getir.

sabah ilk kalktığında devam sütünü verirsin ne kadar içiyorsa ama günde en az 500 ml devam sütü ya da anne sütü alması lazım. sen süt vermediğine göre en az 500 cc devam sütünü ver.

sonra kahvaltı verirsin bir gün peynir ( tuzu alınmış kibrit kutusu kadar peynir ya da labne peynir sen ek gıdaya çok adapte olamadığından şimdilik bir tatlı kaşığı labne koy ), isteğe göre ufak bir dilim tam buğday ekmeği ya da eti cici bebenin vitaminli bebek ekmekleri var ondan da verebilirsin, bir çay kaşığı tereyağ, bunları isterse taze meyve suyuyla isterse devam sütüyle karıştırıp verebilirsin ya da tadlarını bilmesi için teker teker verebilirsin. aynı menüye istersen 8-9. aydan itibaren zeytin de ilave edebilirsin. bir gün yumurta veriyorsan bir gün verme. yumurtanın sarısı olacak beyazını kesinlikle vermeyeceksin 1 yaşına kadar. yarım yumurta sarısı verebilirsin ama süt ürünleriyle ( peynir, devam sütü, tereyağ ) gibi ürünlerle verme ki yumurtaki demiri alabilsin. bir tatlı kaşığı pekmezi de yine süt ürünleriyle beraber olmamak kaydıyla verebilirsin.

yoğurdu evde kendin sütle veya devam mamasıyla mayala günlük olarak ver. yoğurdu tek başına yemiyorsa içine çok olmamak kaydıyla muzu püre haline getirip karıştırıp verebilirsin veya başka bir meyveyi.

sebze çorbaları ya da sebze pürelerini evde kendin hazırlayabilirsin. ilk defa vereceksen bir küçük patatesi soyup doğra, bir küçük ya da yarım büyük havucu da doğra, içine bir yemek kaşığı kadar bezelyeyi ekle bunları ya buharda pişir ya da düdüklü tencerede pişir blenderdan geçirip ver bebeğine. ya da çatalla ez pütürlü gıdalara alışmasını sağlamak için. zamanla bu karışımın içine sarımsak, az soğan, kabak vs. gibi çeşitlendirebilirsin ya da ayrı ayrı sebzeleri değiştirip hergün taze olarak hazırlarsın.

inek sütü, bal, kivi, patlıcan bunlar 1 yaşına kadar verilmiyor, bunun haricinde 9. ayla birlikte et ve tavuk da verebilirsin. ama 7 aylık olduğundan şimdilik sebze meyve yoğurt ve devam sütünden oluşan bir menü hazırlarsın.

bebeği yemesi için zorlama ama vaz da geçme. zorlarsan ileride iştahsız bir çocuk olur. bir kaşığa burun kıvırdı diyelim ısrar etme daha sonra yine dene. olmadı ertesi günlerde yine dene yeter ki ısrarcı olma bir süre sonra kendiliğinden çözmüş olacaksınız ek gıda olayını zaten. bir de bebişin suyunu ihmal etme çok olmamak kaydıyla yani 30 ,ila 100 cc yeterli olur bu sıcaklarda daha fazla isteyebilir istemesi normal verirsin.

benim bebeklerin çocuk doktorunun bize önerdiği ve benim de hala da uyguladığım önerileri yazdım umarım yardımcı olur birşey sormak istersen sorabilirsin ek gıdadan korkma 1-2 aya kalmaz hepsi çözülür sabırlı olursn ve doğru uygularsan.

Son düzenleme:

Evet doğru söylemiş doktorunuz...

Ben de 0-3 yaş çocuk gelişimi kursuna gitmiştim ve hocamız asla hazır gıda vermeyin , heleki mama kız çocuklarda çok zararlı demişti ...
Ve ben de o yüzden kızıma asla hazır bir şey vermedim.....En basitinden bebe bisküvisi bile yedirmedim zararlı olmasın diye...

Her şeyi ev yapımı verdim ve çok şükür boyu ve kilosu en üst seviyelerde....

ŞU an tek yediği hazır gıda dondurma ama bazen onu bile tereddüt ediyorum acaba zararlı olur mu diye..???

Dondurma ve çikolataya doktorumuz 1 yaşında izin vermişti.

Kaliteli ve bilindik marka olursa verebilirsin demişti.

Çocuğun şekerede ihtiyacı var demişti.

Mesela benim kızım sütlaç vs. sevmez, bitki çaylarını şekersiz içer, şeker ihtiyacını karşılamak için veriyordum. Ben verdim 1 yaşından sonra ama az az. Mesela o zamanlar 2-3 günde 1 tane napoliten gibi.

ben de çok zorlandım su bile içmiyorlardı.sebzeyi kesinlikle yediremiyordum 7. aydan sonra meyve-sebze fileleri kullanmaya başladım. patatesin tadına öyle alıştılar daha sonra da pürenin içindeki patates tadını alıp diğer sebzeleri de birlikte yemeye başladılar. şimdi çok şükür herşeyi yiyorlar. ek gıdaya başlanması ve devamlılığı çok zor gerçekten ama ısrarcı olmayınca gerçekten çözülüyor yavaş yavaş. biz bile hiç tatmadığımız bir yemeği yerken tereddüt ediyoruz çocuklar ne yapsınlar sabır ve zaman gerekiyor sadece.

ben de cope gidecegini bile bile pisiriyorum hala. umarim duzelir kilo alimi durdu neredeyse

şoktayım resmen şokta.. tamam bilmeyebilirsiniz.. etrafta hiç büyük yokmu.. 6 AYLIK bebek birçok şeyi yiyebilir ki 7 aylık.. yazık üzüldüm hemde çok..
ben biraz garip bir anneyim.. tamam acemiliklerim oldu ama doğal besledim kızımı danone en fazla 2 tane yemiştir 3,5 yaşında çikolatayla 2,5 yaşında tanıştı. tuzu şekeri hiç katmadım.. bizde onun sayesinde azalttık.. yaşıtlarına göre zayıf ama ben muhallebi bile vermedim.. herkes kızdı.. ya çocuk çikolata yemezmi yemez kardeşim yemez.. çürük dişlerinin ağrısını o çekecek ben değil.. zaten 3 4 yıl sonra istediğini yiyecek engel olamayacam.. ben niye şimdiden aburu cuburu hazır şeyleri yedireyim ki yediği kızımın bildiği tek abur cubur ceviz ve badem.... lütfen biraz daha dikkat cam rendede rendele meyveleri yoğurdunu mayala yedir.. çorba yap sebzelerden at içine azıcık etini .. ver sabahları yumurtasını..
canım çok güzel yazmışsın.. ama çilek 1 yaşından önce yasak diye biliyorum.. ben..

hazır olan herşeyden korkuyorum ben.. emigülatör E500 karmin gibi maddelerin hatta beyaz ekmeğin zararından bahsetmişti bir uzman televizyonda korkmuştum resmen.. özellikle çilekli ürünlerde karmin kullanılıyormuş.. ki karminde böcekten yapılıyor var mı daha ötesi

Son düzenleme:

yemek vermiyor musun hic ???
sadece meyve ve süt icin bebeginiz büyük artik

bu da doğru değil.Çocuğun şekere yani karbonhidrata elbet ihtiyaca var ama bunu çikolata olarak alması çok yanlış.Meyvelerden,bakliyatan,tahıldan da karşılar şeker ihtiyacını.Çocuğun çok canı çekerse verilebilir ama şeker ihtiyacı için özellikle verilmemeli

benim anam babam da bunun binde biri kadar dikkat etseydi ne yedigime
kıskandım

ay sinir oldum burda insanlar tavsiye icin degil resmen kendilerini tatmin icin yazmislar bilmis bilmis. resmen konu sahibini azarlamislar tamam en iyi siz biloyorsunuz en saglikli bebeklerde sizin cok bilmisler

Konu sahibini yadirgamadim ben sahsen..ozellikle ilk bebekte insan 6. Aydan sonra gercekten sasiriyor ne verecegini ve cogu kiside akil vermek yerine bilmislik tasliyor cevrende…6 ay boyunca ya mama icmis bu cocuk ya anne sutu..ek gidaya gecmek zorunda artik..insan bocaliyor..birden sunu yer mi bunu yer mi diye dusunuyor…

Herneyse ben ogluma vermedigim yogurt kalmadi…hazirdan tut ev yapimina hepsini denedim…ama benim bebegim yiye yiye markasiz bir meyve yogurdunu sevdi..digerlerini getirin danone de dahil buna yemiyor…halbuki ben normal yogurt yesin istiyorum..ozellikle ev yapimi olsa super olur…

4. aydan sonra yogurt vermeye baslamistim halbuki sevemedi yogurdu ne yapayim?

Ama 6-7 aydan sonra ev yemeklerinin hepsini vermeye basladim..bazi seyler haric..bir cok kez kustu benim yavrum ek gidada…cunku zamanlamayi iyi yapamiyordum galiba…mama veriyordum yarim saat sonra ek gida veriyordum mesela megerse midesine fazla geliyormus..zamanla arayi 1-2 saat yaptim ve kusma bitti cok sukur…simdi gene arada kusuyor ama fazla geldiginde ve sevmedigi birseyi yerken…genelde ogurmeye basliyorsa vermiyorum baska..

Birde genelde salcali yemekleri seviyor benim bebis…hatta sade patates havuc filan verdim baslarda, herhalde tatsiz tuzsuz geldi yemedi..bende sevdigi gibi yaptim…buarada ben ekmege cikolata surup azar azar isittiyorum benim oglum 10 aylik gerci…kimi nutella surer kimi ise sarelle…yani marka iyimidir kotumu cok bakmiyorum..herseyin en guzeli kendi evinde yapmak aslinda…

Buarada meyve puresi 1 kez aldim hazir oylesine yiyecek mi diye bakmak icin, ama sevmedi…bu yuzden ya seftaliyi soyup yediriyorum ya da elma ve muz…sade muz kabizlik yapabiliyor o yuzden dikkatli olun…arada bir potibor biskuviyide ezip yediriyorum ya da kendim sutlac yapinca veriyorum bir kac kasik…pilav mercimek corbasi sehriye corbasi, taze fasulye…kofte manti filan…tabii bunlari yiyebilecegi gibi hazirlamak lazim..

Herhalde bu zamana kadar vermedigime pisman oldugum birsey var o da balik…bundan sonra haftada 1 kez en azindan balik vermeyi dusunuyorum…vermeme sebebim ise sutle birlikte balik iyi olur mu diye dusundugumdendi…hani ya balik bayatsa filan diye dusundugumden…

Amac kesinlikle bilmislik taslamak degil nacizane kendi yaptiklarimi anlattim..arada bir hazir seyler verilmesinide anliyorum..kolay degil insan sasiriyor heleki calisiyorsan cok zor oluyor..ama yavas yavas gunluk yaptigin corbalardan vermeyle baslayabilirsin canim…Allah hepimize kolaylik versin ve yavrularimizi esirgesin.

Son düzenleme:

bence verdigimiz bilgilerede dikkat edelim! neden mi? 1 yasindan kucuk bir bebek zaten inek sutu icemez sut olarak ne icsin bu bebek? 9 aya kadardi saniyorum gunluk 500 ml sut icmek zorunda bu bebekler...

bende bebegimin 1 yasina girmesini bekliyorum..1 yasindan sonra mamayi kesip inek sutu vermeyi dusunuyorum mesela...

buarada arkadasin biri karminden bahsetmis dogru demis...

simdi colanin icindede var bu madde..sirf bu yuzden colayi biraktim ben mesela...kirmizi ve pembe olan seker cikolata herneyse cogu seyde var bilginize...ama su da varki disleri ciktigi andan itibaren bebeklerin disleride gunde bir kez fircalaniyor..yani seker cikolata dislerine mi zarar veriyor mu bedenine mi diye dusunmek daha dogru bana kalirsa...

beyaz ekmek zararli deniyor…kepek ekmegi diye sattiklari ekmegin icine kattiklari boya maddesine ne demeli? Hazir olan degil…aldigimiz meyveler sebzeler gubrelenme ve hormonlama islemlerini neden saymiyorsunuz? Ictigimiz inek sutleri ciftlikten dahi alsak…pastorizede..hangi islemlerden geciyor biliyor muyuz? O sutun sagildigi inegin nasil beslendigini biliyor muyuz? Seker icin en tatli zehir deniyor…hic birimiz yemesek daha iyi ama….Kaldiki bende hersey ev yapimi olmasi taraftariyim…zor bu isler vesselam…

Son düzenleme:
bnm oğlum 2,5 yasında hiçbi zaman böyle beslemedim gerçi oglum emdi ama emmesede böyle beslemezdim heralde
sabah mutlaka kahvaltı ver ister hepsini karıştır mama yap ister ayrı ayrı ver ben hep ayrı ayrı verdim
sabah 1 yumurta tereyag ekmek açık çay peynir zeytın bal yada pekmez (gerçi benm oglum yemezdi bal yada pekmez) bunların hepsini karıştırıp mama yapabilirsin öğlene doru arada meyve yada cam rendede meyve püresi verebilirsin öğlen mutlaka çorba çorbanın içine ne buluyorsam koyardım hergun ayrı bi çorba yapardım öğlen yediğini akşam yedirmezdim hepsini kevgirden geçirirdim bazen blendırdan ama içine herşey koyardım mutlaka tereyag+zeytınyag+et yada kıyma koyardım çorbayla yoğurt verirdim yine araada ev yoğurdu meyvelede karıştırırdım yada pekmezle verirdim akşamda etli çorba tavuk yada pilav makarna verirdim yatmadan muhallebi yada tatlı verirdim ama çok yemezdi onun yerine sut verebilirsin benm oğlum sut hiç içmedi bnce verdiğin hazır mamalar hiç saglıklı değil 4aydan itibaren ben hep böyle besledim hiç mama vermedim bnce cocuk doktorunlada konuabilirsin ama hazır gıda ver diyen bi doktordan arkana bakmadan kaç bana bi doktor önermişti allahtan vermedimmm yalan hep para için ben bile tadını hiç begenmezdim

bu arada amacım ahkam kesmek değil gerçekten yardımcı olmak yanlış anlaşılmasın bzim doktor 4. aydan sonra herşeyden az az başlayabilirsin demiş bazı kişiler 9. aydan sonra et tavuk demiş ben veriyordum 4,5aylıkkken tavuk suyu çorba yapardım çorbalarının içine kıyma koyardım sadece bal vermedim 1yasına kadar bide çok fazla tatlı vermedim tatlıyıda sevmiyor zaten oğlum ama her çocuk farklı tabi

herkese merhaba,
bence yanlış besliyorsun, bebeğinin çok güzel ayında yani artık bir çok şeyi yiyebilir durumdayken hazır gıdalara yönelmişsin.

mevsim itibariyle bütün meyvalar mevcut, cam rende ile vermeni tavsiye ederim.

yoğurtu kendi evinde yapabilirsin, ben kendi bebeğime hem ev yoğurdu verdim. en azından tefal ın yoğurt makinasını tavsiye ederim. çok pratik ve tutmama şansı yok gibi.

mama olarak da aptamil bence çok yanlış bir seçim. SMA ve HIPP daha kaliteli ve organik. tatile gitmeden önce bir yer tavsiye etmiştim. herkes telefonlarla ulaşmış ve mamaları bitirmişler, bana da tanıyanlar çok teşekkür ettiler, böyle fırsatlar oldukça sizlerle paylaşacağım. tatil dönüşü uğradım, SMA kampanyası stoklarla sınırlı olduğundan bitmiş, hipp kampanyası devam ediyor, o da stoklarla sınırlıymış, 1 adet 800 gr hipp 38 TL, 3 adet alırsanız 99 TL (33 TL ye geliyor) ve 3 alımda 1 adet ücretsiz ( kapak kampanyası varmış) yani 46 TL lik 800 gr Hipp mama 21 TL ye geliyor iletişim bilgilerini yine veriyorum.

herkese mutlu günler dileğiyle

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…