Geçer Semirancığım, yeter ki sağlık olsun. Umarım yoluna girer en kısa zamanda.
Geçmiş olsun canım

sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı önermişti bize doktorumuz, belki veriyorsundur. Eğer tekrarlarsa pirinç-pirinç unu, patates-havuç, elma vb. kabızlık yapan gıdaları kesip; ıspanak, pazı, armut, yulaf vb. laksatif etkili gıdalar ve bol sıvı ile beslemen faydalı olur. Umarım gerek kalmaz...
Ölçülerimiz aynı Yenacığım, damak tadımız da. Ben de mercimeği daha fazla severim, adı üzerinde mercimek köftesi değil mi? :))))
Peynir konusunda fazla deneyimli değilim ne yazık ki; sebebi de şu: Bir sene kadar önce çok şiddetli ürtiker (kurdeşen) döktüm, kortizon tedavilerine rağmen 15 gün yatırdı beni. Neyse o gece lor peyniri yemiştim; doktor kesin sebep bu diyemeyiz ama taze peynirde üreyen bir çeşit bakteriye bazı kişilerin aşırı duyarlılığı vardır demişti. stres de ikinci sebepmiş. O günden sonra tırstığım için ne taze peyni aldım ne de yaptım. Ama çocukla için 2 defa yapmıştım önceden ikiside iyi netice vermişti.
Şimdiiiii gelelim tariflere: Süt grubumda yapan çok, onlardan almıştım ben tarifleri: Şirdenle/Yoğurtla/Sirke ile 3 alternatif tarif vardı. Dördüncü bir alternatif de aktardan hazır maya almak, o daha yapay olduğu için en sondaki tercih tabii)
Peynirin hası koyun şirdeni ile hazırlanan mayadan yapılırmış aslında (eski Türkler de böyle yaparmış), eğer bunu tercih edersen ayrıca tarifini iletirim. Sakatatla aram olmadığından "şirden beni aşar abi" demiş ve sirke ve yoğurtla olan tariflerde karar kılmıştım.
Yoğurtla olan tarif de sirkedeki gibi kaynayan süte ekşimemiş yoğurttan 1 bardak katarak kestiriyorsun, 1 gece bekliyorsun, süzdürüyorsun (Bunu deneyeceğim dersen detayını yazarım) Ama herkes sirkeyi tavsiye edince ben onda karar kıldım.
Burada sirke önem taşıyor, ev sirkesi yoksa organik sirke almanı öneririm. 1 lt süt kaynamak üzereyken (kaynamadan) 1,5 çorba kaşığı sirke döküp karıştırıyorsun. 1-2 dk. karıştırıp altını kapatıyorsun. Zaten hemen üstte pelteler toplanmış oluyor. 15-20 dk bekleyip tekrar ocağa alıyorsun, kısık ateşte 15 dk kaynatıyorsun ve altını kapatıp soğumaya bırakıyorsun. Soğuyunca 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip tülbente alıyor ve iyice suyunu sıkıp çıkarıyorsun. Bu suyu tabii ki atmıyorsun, çocukların içeceği herşeye karıştırıyorsun, olmadı poğaça-ekmek vb. yapıyorsun :))) Dünyanın enbesleyici şeylerinden biri peyniraltı suyu :)) Peynirin hazııır. Unutmadan bu işlemler sırasında tencerenin kapağını hiç kapatmıyorsun :)))
Son notlar; hazır maya ile yapacaksan Rumeli markayı önermişler. Bir de tariflerimin yanına Devletşah yazmışım, sanırım onun sitesinde de güzel bir anlatım varmış? Bir de işi ilerleteceğim dersen, Artun Ünsal'ın "Süt Uyuyunca" isimli kitabını öneriyorlar. Ben de alacağım en kısa zamanda...
Bence bu mevzuda Beyzuş'un ekleyecekleri vardır. Bir hatam varsa düzeltir :))