Kızlar geçen gün yaşadığım hindistan cevizi macerasını okuyan hatırlar. O günden sonra düşündüm, hindistan cevizini de hazır almamaya kadar verdim. En azından deneyeyim dedim. Bugün de evde hindistan cevizi yaptım, gayet de güzel oldu, şimdi kaloriferin yanında kuruyor.
Bu da bana bir vesile oldu, biliyorsunuz evde yapabileceğim şeyleri dışarıdan almıyorum. Ama aslında evde yapabileceğimiz daha çok şey var. Mesela bu olay başıma gelinceye kadar hindistan cevizi yapmak hiç aklıma gelmemişti benim. Evde başka neleri yapabiliriz, aklına gelen varsa paylaşsın lütfen. Yani; yoğurt, peynir, kefir, turşu, salça, tarhaha, makarna gibi bilinenlerin dışında neler olabilir başka?
Ben aklıma gelen birkaç şeyi yazayım, özellikle bebekli-çocuklu aileler için fikir olur belki.
Hindistan cevizi: Migros'tan bir adet hindistan cevizi aldım (2-3 lira bir şeydi). Kabuğunun nasıl kırıldığını internetteki videolardan izledim. En zor kısmı kabuğunu kırmaktı, yaklaşık 10 dakika sürdü. Sonra içini minik rendede (sarımsak rendeleri var ya, onun bir boy büyüğü, elimin yarısı kadar) rendeledim ve tepsiye serdim.
Karabiber: Her zaman tane alıp kendim öğütüyorum.
Pudra şekeri: Asla hazır almıyorum, özellikle böyle toz halindeki gıdaları dışarıdan almak tehlikeli, mutlaka katkı oluyor. Normal şekeri öğütücüde çekip pudra şekeri yapıyorum.
Pirinç Unu: Yukarıdaki ile aynı mantık. Organik pirinç alıp öğütücüde çekip pirinç unu yapıyorum. Arada çocuklara meyveli muhallebi yapıyorum, mis gibi oluyor. Bir paket pirinç 3-5 ay gidiyor.
Keten tohumu: Gene öğütücü mucizesi, tane alıp öğütüyorum, arada çocukların keklerine, ev pudinglerine katıyorum. bebekken yoğurtlarına katardım.
Aynı mantıkla kakao yapılabilir sanıyorum, emin değilim? Yani çekirdekten alıp öğüterek. Ben içmiyorum ama kahve içenler evde öğütebilirler, mis gibi kokar eminim.
Tahin yapmayı denedim tam istediğim gibi olmadı. Susamın cinsi de önemli sanırım, istediğim kadar yağı çıkmadı, gene de balla karıştırılarak afiyetle yenildi.
Kızım büyüdükçe daha talepkar oluyor, onun taleplerine yetişebilmek için evde bisküvi ve cips de yapmaya başladım, isteyene tarif veririm, çok basit ve besleyiciler
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.