Acil serviste yaşadığım rezalet

Acile hayatımda birkaç kez çok zorda kalmışsam gittim. Sağlıkçıyı ancak sağlıkçı anlar çünkü bizde bıkıyoruz saçma sebeplerle gelenlerden. En son acilde renal kolikten kıvranırken önümdeki adam triajda bir haftadır başım ağrıyor diyordu sinirden delirmiştim

Amin. Allah yardımcınız olsun.

Bende bir konudan bahsetmek istiyorum; yazıldı mı emin değilim detaylı okuyamadım bir çok mesajı.
Biliyoruz ki burada hamile kalmak isteyen bir çok bayan var ki bunlardan biride bendim 1 seneden fazla bekledim.
Ama hiçbir ay gecikmeden KAN TAHLİLİ vermeye acile gitmedim. Hamile olduğum halde kan vermek için gittiğim hastanede(kadın doğuma sıra yoktu, sağlık ocağına gitmeyi bekleyemedim haftasonuydu, ağır işte çalışıyordum ama kimseye mani olmamak amacıyla gece saatinde gittim) başkaları yüzünden ben azar işittim. Neden? Hanımlarımız günü gelmeden 10 gün öncesinden kan vermeye acillere koştuğu için. Bende bu süreçten geçen biri olarak her aşamasını çok iyi biliyorum ancak devlete hem maddi külfet oluyor hemde kişi içinde iyi değil. Belki bir çoğunun bu yazdığım hoşuna gitmeyecek ama en azından gebeliği netleştirmeden acile gidip kan vermeyelim. Sağlık ocağına gidebiriz.
Ayrıca diğer konularda herkese katılıyorum. Ki yazıldığı gibi araştırma hastaneleri sonraki zincir grubudur. Grip gibi olaylarda sıra bulamıyorsak sağlık ocaklarını kullanmak çok daha mantıklı mesela.

Bu ne hastaların ne personellerin suçu değil. Sistemi sorgulamak lazım.
Gece nöbeti oldugunu bilen bi polis askerde nöbette uyursa nasıl garip bi durum olur bilemiyorum. Nöbetten önce ona göre hazırlanıp uykusunu alıp gitmeli. Hıı eğer gündüz çalıştıgı halde gecede çalışıyorsa bu yardım bekleyen hastaların suçu olmaz. O çalışma şartlarını sağlayanların suçu olur.
Mesela bayram dönemi hiç izin alamaz dinlenemezdik. Acile boğaz ağrısıyla gittim. Gitme hakkım var. Çünkü çalışma şartlarım buna göre şekilleniyor. Sağolsun doktorda durumu anlayıp ona göre yardımcı olup yönlendirdi. Bazı ilaçlar reçetesiz alınmıyor. Ve malesef hastalıgı ayakta geçirmek zorunda olabiliyor insanlar.
Doktor geçici olarak yardımcı olup bi uzmana görünmelisiniz diyordu. Mesela egzama için acile gitmek zorunda kaldım. Kötü gözüken hastalara sıramıda verdim. Doktor muayene edip bi krem yazdı ve sayesinde o zorlu haftada acı çekmek zorunda kalmadım....
İnsanlar birbirine karşı anlayışlı olsa sorun biter.
Acilin amacı öleceginizi hissederseniz gelin demek mi. Yada dayanabiliyosan otur evde acı çek demek mi... yok yanii imkanı veren devlet bunu kötüye kullananlar hariç kimse bu hizmeti sınıflandıramaz....

Bir çok şehirde devlet hastaneleri şehrin çok uzagında. Özellere muayene ücreti vermemek için acile giden insan var.
Yine diyorum bu durumu kötüye kullanan insanlar hariç... bu hizmetleri hak etti bu millet. Çünkü yıllarca ilaç ve hastakaydı kuyrugunda beklediler...
Çalışma şartlarını sistemi sorgulamak dururken imkansızlıklar yüzünden acile gidenleri sorgulamamalıyız. Görev görevdir. Mesleğini seven herşeyi göze alarak bu işi yürekten yapan bi sürü doktor var, hemşire var.
Her meslekte insanlarla uğraşmak zordur elbette ama yine de kimse kusura bakmasın öksürükten uyuyamıyorsam ve gündüz çalışmak zorundaysam acile giderim....
Şimdiye kdr da hiç bi acilde durumum acil değil diye yardımcı olmaktan çok söylenen kimseye denk gelmedim.

Acile gidip sürekli meşgul edelim demiyorum. Ama kimsenin şartlarını imkanlarını bilmeden, devletin sundugu hizmetlerden faydalanmasını sorgulayamayız.

Acil de çocuk dr arkadasima gece 3te bir bebek getirmisler, arkadaş şikayetiniz ne demiş anne 'bu çocuk gelişmiyor' demiş.

Millet kafayı yemiş, gariban bir adammış baba, hastane şehrin dışı taksi ile gelmişler, arkadaşımda kadına bu saatte bu adama yazık sürüklemişsin peşinden yarın polikliniğe götür ne acelesi vardı gece gece demiş. Kocasına çocuk hasta bizi hastaneye götür demiş.

Bunun gibi niceleri, acil servisi ve orada yaşananları çok iyi bilirim gercekten acil durumu olan hastalar bunlar kadar yaygara etmiyor.
Allah kolaylık versin, sabah sıra almaya üşenen geliyor.

Hıhh işte siz güzel açıklamışsınız. Siz güzel güzel anlattıktan sonra geriside onların insanlıgına kalır... ama hiç bi zmn acili bunla meşgul etme deme lüksü olamaz hiç bi sağlık çalışanının.
Devlet size gece çalışma şartlarını maddi manevi daha iyi sunsun. Belkide sunuyordur. Bilmiyorum. Ama ben olsam iş iştir görev görevdir diye bakardım olaya. Bazen basit görünen bi hastalık belirtisi belki bi acil doktoru sayesinde ölümden döndürebilir insanı. Örnekler çok

Aynı kişiler yakınlarının başına ölümcül bir olay geldiği zaman da "Niye hastama bakmıyorsun" diye doktor dövüyor. Vallahi bunlar eğitilmezdir, olan da sağlıkçılara oluyor. Bir şey de ben eklemek istiyorum:

Acillik bir durum varsa dahi cümbür cemaat sürüsüne bereket vaziyette gitmesinler şu acil servise. Yanlarında bir refakatçi nelerine yetmiyorsa. Cümbür cemaat dolduruyorlar o acili, iki masa atsak herif çay kahve bekleyecek utanmasa.

Ama hasta serum istiyor (neymis bu serumun hikmeti ben anlayamadim), igne yaptirmak istiyor

Plasebo etkisi, sen de bilirsin belki. Serumu alınca otomatik olarak belirtileri hafifliyor çünkü psikolojik olarak onun bir tür "ilaç" olduğunu düşündüğünden direkt iyi geleceğine inanıyor bilinç dışında.

Yaşadığım şehirdeki insanlar bu konuda çok bilinçli sanırım. 4 senede 5 kere acile gittim. Tek seferde hasta yakınları da dahil 10 kişi ya gördüm ya görmedim. Aşırı tenha oluyor. Genelde hastalığımın kendiliğinden geçmesini bekleyen birisiyim. Yani o hastalık zirve yapmadan kolay kolay gitmem hastaneye. Hiç ilaç kullanmadan domuz gribi atlatmış bir insanım. Domuz gribini atlatabildiysem diğer hastalıkları da kolay atlatırım gibi bi düşüncem olmaya başladı.

İlk gittiğimde aşırı ishal ve kusma, karın ağrısı şikayetiyle gittim. Gıda zehirlenmesiymiş.

İkincide 2 hafta yattığım yerden kalkamamıştım baya kötüydüm ama sıradan bi griptir geçer diye oyalandım. Çevremdeki herkes abarttığımı söyledi falan. Boğaz ağrısından konuşamamaya başladığımda gece eski ev arkadaşım taksi çağırdı yürü seni hastaneye götürüyorum dedi. Oradaki hemşireler boğazımın haline o kadar şoke olmuşlardı ki bu zamana kadar nasıl dayandın diye sordular. 9 tane de iğne verdiler... Ağır bir boğaz enfeksiyonuymuş.

Üçüncüde gittiğimde çok az keyfiydi kabul ediyorum. Okulun en yoğun olduğu zamandı ne aile hekiminden ne doktorlardan 2 haftadan önceye randevu yoktu. -Okuduğum ilde aile sağlığı merkezi hastanelerden çooook daha kalabalık oluyor.- Okulda da boş günüm hatta boş saatim dahi yoktu mecbur hafta sonu gidecektim. Öksürük ve göğüs ağrısı şikayetiyle acile gittim maalesef. Doktordan da ‘acillik durumun ne’ diye azarımı da yedim ama gerçekten başka çarem yoktu o hafta.

Diğer ikisinde erkek arkadaşım için gitmiştim. Birinde ctesi sabahı sırtı tutuldu ani ters bir hareketle. Pantolonunu bile ben giydirmiştim eğilemediği için. Kas gevşetici ağrı kesici iğne yapmışlardı sadece reçeteli satılanlarından yazmışlardı bir de. Diğerinde de o zehirlenme geçirmişti.

Randevu bulamamaktan çok şikayetçiyim ama. Bölgeme bakan aile hekimini üç gidişimde de orada bulamadım, daha kaydımı dahi okuduğum şehire alamadım. E-nabızdan taşımıştım neden bilmiyorum, onaylanmamış. Onaylanmayacaksa neden orada taşıma butonu var . Geçende erkek arkadaşım göz için randevu aldı. 16 gün sonraya... Randevu günü geldiğinde hastaneye gitti, randevuları kaybetmişler. Randevu saatinden tam 5 saat sonra sinirle çıktı hastaneden muayene olamadan. Eskiden hastanede sıra bekleniyordu şimdi evde bekliyoruz, üstüne de hastanede bekliyoruz sağ olsunlar.

Ben geçen sene oğlumu götürdüğüm acil serviste havale geçirip ölen bebek ve doktor ve hastane çalışanlarına saldıran aile yakınlarını gördüm. 4 saat sıra beklemişler , yüksek ateş ile gelip 3-4 saat beklemeleri normalde mümkün değil çünkü gerçekten yüksek ateşli ise hemen müdahale ediyorlar. Ben ne zaman gitsem oğlumun ateşi yüksek ise önce ateşini ölçtürüp içeri giriyorum. Kimse yönlendirmemiş ateşi ölçtür öyle bekle dememiş.... Bir yerde bir hata var ama en büyük problem cahillik aslında...

Zannetmiyorum, kendileri de ölçmemiştir. Bizim malum kesim biliyorsun, geçer geçer diye yatırmış uyutmuştur; çocuk uyanmayınca acile getirmişlerdir. Siz niye getirmediniz erken denmesin diye de yalan atmışlardır. Var böyle insanlar, çocuk 40 derece ateşle gidecek de hiçbir sağlık çalışanı müdahale etmeyecek, imkansız. Ben 4-5 saat sancı çektikten sonra şiddetli karın ağrısıyla ağlaya ağlaya gitmiştim, o yoğunlukta o kadar güzel ilgilendiler ki hepsine minnettarım. Çok zor durumda kalmadıkça acile gitmem, o ölümcül gelebilecek hastaların vebalini alamam üstüme.

Ben onları hastaneye girerken sırada görmüştüm kuzum ama kendi oğlumun ateşi 41 olunca bebeğin nesi var diye ilgimi çekmemişti normalde hep yönlendiriyorum önce git şurada ateşini ölçtür öyle bekle diye... abartmıyorum eğer bizim ateş o kadar yüksek olmasaydı önümüzde tam 371 kişi vardı... düşün kaç saatte gelir , o kadar kalabalıktan bence yetkili kimse yönlendirmemiş onları aslında triaj da gelme nedenini sorunca yüksek ateş ise önce ateş ölçtür diyor ama anlamadım ne olduğunu nasıl olduğunu belki ilk geldiklerinde çok yüksek değildi ateş birden yükseldi o da bir muamma tabi ki...

Senin oğlunun da yüksekmiş, bak ilgilenmişler söyledikleri halde onlarla niye ilgilenmesinler? Vardır başka bir şey, bebek ateşlenmelerini yabana atacaklarını sanmıyorum.

Senin oğlunun da yüksekmiş, bak ilgilenmişler söyledikleri halde onlarla niye ilgilenmesinler? Vardır başka bir şey, bebek ateşlenmelerini yabana atacaklarını sanmıyorum.
Ya ben yıkarım zaten orayı almama şansları yok Sıradakilerin hepsi bize kötü kötü bakmıştı onu niye alıyorsun bütün çocuklar ateşli diye görevli seninde çocuğun 41 derece ateşli olsa onu da alırım merak etme demişti..

En son acile gittigimde ambulansla bir bebek getirdiler. Cocuk hastanesi idi. Apar topar iceri aldilar bebegi. Bebek iceri alinirken bir kadin arkasindan bagiriyodu, onun isi acilse bizimki de acil diye. Halbuki gelen bebek vefat etmisti. Doktorlar hayata dondurmeye calisiyorlardi. Millette bencillik ve cahillik hat safhada. Hastaneler gereksiz yere insanla dolu. Allah kolaylik versin.

Bebek o ya, çocuk daha. Çocuğu mu kıskandı koca koca insanlar? Bu bencillikle ne olacak sonumuz bilmiyorum, erkek arkadaşım bu ülkede sağlıkçı olmak akıl işi değil diyor. Haklı.

Allah bütün doktorlarımızdan hemşirelerimizden hasta bakıcılarımızdan razı olsun... özellikle ambulans ekiplerinin çok hayatı değiştirdigine inanıyorum.
İnsanların anlayışsızlıgına rağmen doktorlarımız gerçekten mükemmel sabırlılar.
Öfkesini kontrol edemeyen kendini bilmezlerden korusun onları Rabbim.

Bebek o ya, çocuk daha. Çocuğu mu kıskandı koca koca insanlar? Bu bencillikle ne olacak sonumuz bilmiyorum, erkek arkadaşım bu ülkede sağlıkçı olmak akıl işi değil diyor. Haklı.
Her şeyin başında cahillik var ne yazık ki... Müşahade odasında doktor bizi cam kenarında ki yatağa aldı , serum bağladı , benim oğlumda sadece külot vardı soymuştum komple ve karlı bir gündü camı açtı.... Yan yatakta ki kadın bağırdı burada bebek var zaturre edeceksiniz diye doktor sakince yanıt verdi senin çocuğununda ateşi yüksek ve ısının düşmesi gerekli önce o çocuğu sen neden tekrar giydirdin soy dedi ... Ateşli bebeği battaniyeye sararsan havale geçirmesi çok da anormal değil

Kadinin birinin bebeginin ustune kaynar su dokulmus, cocugun gobegi birbirine yapismis ve buna ragmen o kadini kirmizi alana yonlendirmek yerine yesil alanda saatlerce bekletmeye kalkan saglikcilar gordum
Allah razi olsun bir guvenlik gorevlisi aldi da cocugu kucagina kendi goturdu kirmizi alana
Kadin kendini yirtiyir cocugu icin
Ondd igne vurdurmaya gelen haysiyetsiz ise kadina cikisiyor sirani bekle diye
Kafa goz patlatacaksin boyle insanlarin
El kadar cocugun kendini sıktigini gordukce icim gidiyor hala ne terbiyesiz yol yordam bilmeyen insanimiz var

Evet bunu degistirmek lazim bir an once.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…