Amin. Allah yardımcınız olsun.Bakin biliyor musunuz ben acilde calisan bir doktor olarak bogaz agrisi ile gelen hastama sinirlenmiyorum. Cunku empati yapabiliyorum yutkunurken bile agri hissediyor mesela, grip de olsa hastalik zordur. Bir sekilde poliklinik saatinde gidememis belli ki. Hepsini tek tek ozenle muayene ediyorum ve ilaclarini yaziyorum.
Ama hasta serum istiyor (neymis bu serumun hikmeti ben anlayamadim), igne yaptirmak istiyor (sanki bogaz agrisini geciren bir igne var) ve ben diyorum ki bakin 4 yatagim var iceride, ikisinde solunum arrestine girmek uzere olan 2 KOAH’li hastam var. Birinde atesli bir cocuk var. Digerine belki bir kalp krizi gelecek. Serum degil hikmeti olan sey, onun icine koydugumuz ilac zaten ama senin burun akintini bogaz agrini bir anda yok edecek bir ilac simdilik yok diyorum. Her seferinde terbiyesizlikle ve tartismayla karsilasiyorum. Allah bana ve tum saglik calisanlarina sabir versin.
Bu ne hastaların ne personellerin suçu değil. Sistemi sorgulamak lazım.Acilin amaci mesai saatleri disinda poliklinik hizmeti vermek degildir ki. Tabi ki personel bosluk bulup uyumak zorunda cunku bu sistem saglik calisanlarini 24, hatta 36-40 saat hic uyumadan calismaya mecbur birakan bir sistem.
Panik atak, yuksek ates acil kabul edilebilir zaten. Ama onun disinda 3 gundur bogazim agriyor isten izin alamadim diyen bir insanin yaptigi tek sey acil hastalarin hakkini yemektir.
Ayrica adi ustunde “acil”.
Hıhh işte siz güzel açıklamışsınız. Siz güzel güzel anlattıktan sonra geriside onların insanlıgına kalır... ama hiç bi zmn acili bunla meşgul etme deme lüksü olamaz hiç bi sağlık çalışanının.Bakin biliyor musunuz ben acilde calisan bir doktor olarak bogaz agrisi ile gelen hastama sinirlenmiyorum. Cunku empati yapabiliyorum yutkunurken bile agri hissediyor mesela, grip de olsa hastalik zordur. Bir sekilde poliklinik saatinde gidememis belli ki. Hepsini tek tek ozenle muayene ediyorum ve ilaclarini yaziyorum.
Ama hasta serum istiyor (neymis bu serumun hikmeti ben anlayamadim), igne yaptirmak istiyor (sanki bogaz agrisini geciren bir igne var) ve ben diyorum ki bakin 4 yatagim var iceride, ikisinde solunum arrestine girmek uzere olan 2 KOAH’li hastam var. Birinde atesli bir cocuk var. Digerine belki bir kalp krizi gelecek. Serum degil hikmeti olan sey, onun icine koydugumuz ilac zaten ama senin burun akintini bogaz agrini bir anda yok edecek bir ilac simdilik yok diyorum. Her seferinde terbiyesizlikle ve tartismayla karsilasiyorum. Allah bana ve tum saglik calisanlarina sabir versin.
Ama hasta serum istiyor (neymis bu serumun hikmeti ben anlayamadim), igne yaptirmak istiyor
Ben geçen sene oğlumu götürdüğüm acil serviste havale geçirip ölen bebek ve doktor ve hastane çalışanlarına saldıran aile yakınlarını gördüm. 4 saat sıra beklemişler , yüksek ateş ile gelip 3-4 saat beklemeleri normalde mümkün değil çünkü gerçekten yüksek ateşli ise hemen müdahale ediyorlar. Ben ne zaman gitsem oğlumun ateşi yüksek ise önce ateşini ölçtürüp içeri giriyorum. Kimse yönlendirmemiş ateşi ölçtür öyle bekle dememiş.... Bir yerde bir hata var ama en büyük problem cahillik aslında...Aynı kişiler yakınlarının başına ölümcül bir olay geldiği zaman da "Niye hastama bakmıyorsun" diye doktor dövüyor. Vallahi bunlar eğitilmezdir, olan da sağlıkçılara oluyor. Bir şey de ben eklemek istiyorum:
Acillik bir durumunuz varsa dahi cümbür cemaat sürüsüne bereket vaziyette gitmesinler şu acil servise. Yanlarında bir refakatçi nelerine yetmiyorsa. Cümbür cemaat dolduruyorlar o acili, iki masa atsak herif çay kahve bekleyecek utanmasa.
Ben geçen sene oğlumu götürdüğüm acil serviste havale geçirip ölen bebek ve doktor ve hastane çalışanlarına saldıran aile yakınlarını gördüm. 4 saat sıra beklemişler , yüksek ateş ile gelip 3 saat beklemeleri normalde mümkün değil çünkü gerçekten yüksek ateşli ise hemen müdahale ediyorlar. Ben ne zaman gitsem oğlumun ateşi yüksek ise önce ateşini ölçtürüp içeri giriyorum. Kimse yönlendirmemiş ateşi ölçtür öyle bekle dememiş.... Bir yerde bir hata var ama en büyük problem cahillik aslında...
Ben onları hastaneye girerken sırada görmüştüm kuzum ama kendi oğlumun ateşi 41 olunca bebeğin nesi var diye ilgimi çekmemişti normalde hep yönlendiriyorum önce git şurada ateşini ölçtür öyle bekle diye... abartmıyorum eğer bizim ateş o kadar yüksek olmasaydı önümüzde tam 371 kişi vardı... düşün kaç saatte gelir , o kadar kalabalıktan bence yetkili kimse yönlendirmemiş onları aslında triaj da gelme nedenini sorunca yüksek ateş ise önce ateş ölçtür diyor ama anlamadım ne olduğunu nasıl olduğunu belki ilk geldiklerinde çok yüksek değildi ateş birden yükseldi o da bir muamma tabi ki...Zannetmiyorum, kendileri de ölçmemiştir. Bizim malum kesim biliyorsun, geçer geçer diye yatırmış uyutmuştur; çocuk uyanmayınca acile getirmişlerdir. Siz niye getirmediniz erken denmesin diye de yalan atmışlardır. Var böyle insanlar, çocuk 40 derece ateşle gidecek de hiçbir sağlık çalışanı müdahale etmeyecek, imkansız. Ben 4-5 saat sancı çektikten sonra şiddetli karın ağrısıyla ağlaya ağlaya gitmiştim, o yoğunlukta o kadar güzel ilgilendiler ki hepsine minnettarım. Çok zor durumda kalmadıkça acile gitmem, o ölümcül gelebilecek hastaların vebalini alamam üstüme.
Ben onları hastaneye girerken sırada görmüştüm kuzum ama kendi oğlumun ateşi 41 olunca bebeğin nesi var diye ilgimi çekmemişti normalde hep yönlendiriyorum önce git şurada ateşini ölçtür öyle bekle diye... abartmıyorum eğer bizim ateş o kadar yüksek olmasaydı önümüzde tam 371 kişi vardı... düşün kaç saatte gelir , o kadar kalabalıktan bence yetkili kimse yönlendirmemiş onları aslında triaj da gelme nedenini sorunca yüksek ateş ise önce ateş ölçtür diyor ama anlamadım ne olduğunu nasıl olduğunu belki ilk geldiklerinde çok yüksek değildi ateş birden yükseldi o da bir muamma tabi ki...
Ya ben yıkarım zaten orayı almama şansları yokSenin oğlunun da yüksekmiş, bak ilgilenmişler söyledikleri halde onlarla niye ilgilenmesinler? Vardır başka bir şey, bebek ateşlenmelerini yabana atacaklarını sanmıyorum.
Ya ben yıkarım zaten orayı almama şansları yokSıradakilerin hepsi bize kötü kötü bakmıştı onu niye alıyorsun bütün çocuklar ateşli diye görevli seninde çocuğun 41 derece ateşli olsa onu da alırım merak etme demişti..
Her şeyin başında cahillik var ne yazık ki... Müşahade odasında doktor bizi cam kenarında ki yatağa aldı , serum bağladı , benim oğlumda sadece külot vardı soymuştum komple ve karlı bir gündü camı açtı.... Yan yatakta ki kadın bağırdı burada bebek var zaturre edeceksiniz diye doktor sakince yanıt verdi senin çocuğununda ateşi yüksek ve ısının düşmesi gerekli önce o çocuğu sen neden tekrar giydirdin soy dedi ... Ateşli bebeği battaniyeye sararsan havale geçirmesi çok da anormal değilBebek o ya, çocuk daha. Çocuğu mu kıskandı koca koca insanlar? Bu bencillikle ne olacak sonumuz bilmiyorum, erkek arkadaşım bu ülkede sağlıkçı olmak akıl işi değil diyor. Haklı.
Evet bunu degistirmek lazim bir an once.Plasebo etkisi, sen de bilirsin belki. Serumu alınca otomatik olarak belirtileri hafifliyor çünkü psikolojik olarak onun bir tür "ilaç" olduğunu düşündüğünden direkt iyi geleceğine inanıyor bilinç dışında.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?