Ada sanki sadece bize adad

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
zaten o da diyorki ben yemicem ama size yedircem.
bide ne adamış biliyormusunuz?
adağın pişircekmiş kapının önünde yanında da 1 çuval ekmekle dağıtacakmış :olmaz:

Canım ya, benim bildiğim adağı yakın akrabalar da yiyemez. Ama adak illaki adayan kişi tarafından yapılmalı. Sen kaynıvalidene aynen böyle söyle, eğer siz verirseniz adağının olmayacağını söyle.
Kayınvalidende bir hoşmuş bu arada, bari eti pişirdikten sonra milletin ağzınada tıkmayı adasaymış. Yahu gidin bir hayır kurumuna hiç olmazsa kimsesizler faydalansın nimetten.

kaynanan yanlıs ıstemıs aslında dıcekdıkı ben adagımı kesıyorum kendı param ıle ..
ama onumuzdkeı ay para lazım olsa sızden ısterım dese ıdı ya..ozaman haklı olurdu..

kim de bizimkilerde mi o düşünce olcak.
kızım bunlar beni zaten kral faysalın kızı sanıyolar.
biz para biriktiriyoruz diye, bizden zengini yok
ağlıcam yaaa mafoldumben

eşiniz naapsınn adamcağız , eşinize izah edin durumu, siz söylemeyin bence. bak böle böleymiş, borçla olmazmış falan diyin ama herhalde benim param annemin parasıdır diye düşünüyordur eşin.
bence siz hiiç kendinizi üzmeyin eşinize diyin bak kabul olmazmış ama illa anamın gönlü olsun diyosan kardeşler toplanın üzerini toparlayın hayatım, bize ağır gelir biliyosun, herkesverebildiği kadar versin kimseye de fazla yük olmasın de

ben desem ki hayır kurumuna verelim bana derler ki "delimisin elaleme mi yedircez"
bana kalsa ben aynen deidğini yapardım

Adak için parayı kendi vermeli diyorsunuz.Kayınvalidenzi çalışıyormu..?
Sonrada 8 oğlundan alsın dersiniz...
Eee o zaman kendi kesmeyince nasıl adak olir?

Bana tezat geldi.
Bence;
Kocası versin parasını alsın kessin...

kim de bizimkilerde mi o düşünce olcak.
kızım bunlar beni zaten kral faysalın kızı sanıyolar.
biz para biriktiriyoruz diye, bizden zengini yok
ağlıcam yaaa mafoldumben
pekı bısı sorcam sık sık ısterlermı para yada gonderırmısınız? devamlı?..
ve bana gore dusuncelı kaynananız ..okadar cok seyler duydum kı kaynanalar hakkında cocuklarına adak keserken sorunlar yasamasız sızın kılerı kotu yapmadı benım ıcın..

Bende öyle biliyorum....Adak adadigin vakit kendi paran ile keseceksin...ve adayacaksin....yani o etden ne sen nede ailen yiyebilir....dagitman lazim...:delphin:

Konus kayinvalidenle...ve esinle konus o söylesin...

Tam olarak bilmiyorum ama galiba 7 sene vakti varmis....CADIARZU

Bana tezat geldi.
Bence;

kocasımı??
kocası zaten adam olsaydı kadın belki hiç istemezdi!!!

pekı bısı sorcam sık sık ısterlermı para yada gonderırmısınız? devamlı?..
ve bana gore dusuncelı kaynananız ..okadar cok seyler duydum kı kaynanalar hakkında cocuklarına adak keserken sorunlar yasamasız sızın kılerı kotu yapmadı benım ıcın..

genelde direk para istemez, ya bahane çıkar yada başka bişey.
ama ben zaten istemeden veririm ona, benim kızdığım böyle şeyler olunca yüksek miktarda ödemeler yani hemen bize yükleniyolar.

Bana tezat geldi.
Bence;
İlla ki birinden istenecekse diğer çocuklarından da istesin demiş..

canım adak kişinin borcu harcı yoksa kendi parasıyla kesilir ve yakın akrabalar bundan yıyemez bak ev halkı demiom bile

bence sen eşinle konuş..eşin söylesin adağın sadece kendi parası ile olacağını ve yakınların yiyemeyeceğini..
ya bu zamanda herkes kendi kafasına göre iş yapıyor..kimse doğrumudur yanlışmıdır buna bakmıyor..şaşırıp kalıyorum..aynı zamandada bildiklerimiz yozlaşıyor ,değişiyor..yanlış olanlar sanki doğruymuş gibi görülüyor..

sizin paranızla yapılan adak kabul olmaz ve yakın akrabalarda yiyemez:olmaz:siz hiç para vermeyin vur yumruğunu masaya sürekli böyle istiyosa.:enbuyukkk:

canım diyanetin fetfa hattını arayın sorun
oğlunun parasıyla kurban kesilmez derler
deki kayınvaldene anneciğim sonra fetvayı dinlemezsen başına bir şey falan gelir
bari adağın var tam usulüne göre davran hem bu dünyada hemde öteki dünyada kalbin huzur bulsun
eğer gücü yoksa oruçda tutabilir
din kolaylaştırılmıştır.........

zaten o da diyorki ben yemicem ama size yedircem.
bide ne adamış biliyormusunuz?
adağın pişircekmiş kapının önünde yanında da 1 çuval ekmekle dağıtacakmış :olmaz:

Canım yorumların hepsini okumadım ama adak kesen kimse hem kendi yiyemez hemde çocukları yani sizede yediremez. Bunu k.validenize siz söylemesenizde eşinizin söylemesi lazım. o zaman adağı yerine gelmez olanda zavallı ineğe ve sizin paralara olur.

Hepimiz bi fetva kurulu olmuşuz ki kaydirigubbakcemile3öldüm vallakaydirigubbakcemile3
Arkadaşların fikirlerine katılıyorum..
Ben de söyliyimde kurul tamamlansın..
Adak kendi kazancıyla alınmalı..
Kesen kişi,eşi,çocukları yiyemez diye biliyorum ben..
Aaaa.bir de inekten adak olmaz.Kayınvaliden yanlış adamış..
Dolayısı ile bu adak geçersiz bile sayılır.
Erkek hayvan olmalı biliyorum, bir de 2 yaşını mı geçmeli ne?
Ben fetva kurulu azası böyle biliyorum..:utangac:

O zaman koysun kapının önüne ekmekleri onları dağıtsın..
İnekten adak olmaz yanii..

eşiniz, kayınvalideniz ve siz birlikteyken, bulunduğunuz şehrin diyanet vakfını arayın.. eşiniz konuşsun..

onlar zaten byle bir adağın kbul olmayacağını söylerler..

en kestirme ve en kesin çözüm bu ..

Canım allah kolaylık versin sana.
Benim bildiğim adak başkasının parasıyla yapılmaz adayan alır ve o evin içinde pişmez fakir fukaraya, komşulara dağıtılır.
Senin kaynana bunu bence yediği ekmek gibi biliyordur da, işine öyle geliyor.

eşiniz, kayınvalideniz ve siz birlikteyken, bulunduğunuz şehrin diyanet vakfını arayın.. eşiniz konuşsun..

onlar zaten byle bir adağın kbul olmayacağını söylerler..

en kestirme ve en kesin çözüm bu ..

canım en güzel ve mantıklı çözümü sen bulmuşsun bak ne güzel alkisalkisalkis
bir arkadaşın dediği gibi bizler fetva kurulu değiliz tabi. konu sahibi de zaten bu adak olurmu olmazmı dan ziyade adağı gerçekleştirmek için gereken parayı kayınvalidesinin kendilerinden istemesine dertlenmiş ve bizimle derdini paylaşıyor ve tabi fikir de istiyor.

adak konusunda benim de annemden ve diğer aile büyüklerinden bildiğim:

adak adayan kişi maddi gücü yerinde olduğunda adağını yerine getirmeli.
başkalarından alınan parayla adak yerine gelmez. bu çocuğu bile olsa.
kesilen hayvanın eti kesinlikle adak yapılan evde pişmez ve ev halkından kimse o eti yemez, yememeli. fakir fukaraya dağıtılmalı diye biliyorum.

adak için istenen parayı bu durumda vermeyin bence. kayınvaliden şöyle de düşünmüş olabilir, yani adak için para ayırmıştır, adağını yerine getirecektir fakat sonra kendisine para kalmayacak herhalde. benim geçim param kalmadı, o parayla adağımı yerine getirdim şimdi siz bana biraz para gönderin demektense şimdiden sizden adak için para istiyor ama yanlış tabi. hem paraya ihtiyacı varsa bu sadece sizden çıkmamalı, bütün çocukları elini cebine atmalı bu durumda.

Back
X