Adabı muaşeret yahu . Adapsız misafirlik

Adabı muaşeret demişsiniz de, insan kendinde olmayanı başkasından beklememeli...

Sizin barsaklarınız kurmalı saat gibi çalışabilir, başkalarının ki evinizin ortasına etmedikçe sizi ilgilendirmez.

senin bence acilen bir psikolğa gidip yardım alman lazım bu düşündüklerin hiç normal değil insanlar ne zaman tuvalaete gitcekelrini sana mı sorcaklar..?

Vücudun biyolojık saati vardır . Hangi saatte büyükabdestini yapmaya alıştırırsan ertesi günü o saatte gelir . Sabah Evinden yapılıp çıkılır . Çünkü İnsanın yaptığı en iğrenç en mahrem iştir . bunu bilen buna dikkat eden birsürü insan var.

benim ruh hali ile problemim yok ama ot çöp bitki çayında uzman olmuş insanların kendi bedenleri ile ilgili bir durumu bilmemeleri üzücü geldi.

ADABI MUAŞERET KURALLARI
1- Büyüğünü geçmeyip azıcık geriden takip etmek
2- Mümkünse sol taraftan gitmek
3- Etrafındakilerin dikkatini çekmemeye dikkat etmek
4- Zati eşyalarını taşımakta yardımcı olmak

MÜSAFİRLERE KARŞI ADAB
1- Müsafiri tebessümle karşılamak ve münasip bir yer göstermek
2- İhtiyaçları ile alakadar olmak
3- Müsafiri kendi arzusu ile başbaşa bırakmak
4- İkramda ifrat ve tefrite düşmemek
5- Hürmette kusur etmemek
6- Müsafire muhtaç olacağı yerleri ve şeyleri önceden hazırlayıp
göstermek
7- Giderken dış kapıya kadar uğurlamak ve gideceği istikamet ve
vasıtasında yardımcı olmak

MÜSAFİR OLARAK GİTTİĞİ EVE GİRİŞ ÇIKIŞ ADABI
1- Mümkün olduğu kadar habersiz gitmemek
2- Gitmek için uygun vakitleri tercih etmek
3- Kapıyı ya da zili çaldıktan sonra sırtı dönük halde beklemek
4- Mahremiyyet ölçülerine azami dikkat etmek
5- Odadaki eşyaları incelememek, tenkitte bulunmamak
6- Ev sahibinin bilgisi dışında hareket etmemek
7- Evdeki eşyayı izin almadan kullanmamak
8- Zamanı gelince mutlaka ayrılmak, yük olmamaya çalışmak

GİYİM-KUŞAM ADABI
1- Elbiselerinin dar olmamasına dikkat etmek
2- Düşük kemer, bol paça pantolon ve yırtmaçlı ceket gibi münasip
olmayan kıyafetlerden kaçınmak
3- Pantolonlarda kemer kullanmayı adet haline getirmek
4- Pantolonlarda mümkünse fermuar yerine düğmeyi tercih etmek
5- Elbise, gömlek ve kravat arasındaki ahengi temin etmek. Birbirine
uygun renkler giyinmek
6- Sandalet tipi ayakkabıları giymemek
7- Elbiselerde üzeri şekilli, yazılı olanlardan kaçınmak
8- Aksesuara iltifat etmeyip sade ve ağırbaşlı giyinmek
9- Giyim eşyalarının naylon olmamasına dikkat etmek
10- Gömlek ve pantolonların ütülü, ayakkabıların boyalı olmasına
dikkat etmek

HUSUSİ ODALARA GİRİŞ ÇIKIŞ ADABI
1- Müsait bir zaman seçmek
2- Üç defa kapıya vurmak
3- Maruzatını en kısa yoldan düzgün ifadelerle yapmak
4- Edepli bir şekilde girip çıkmak
5- Oturacaksa münasip bir yere ya da işaret edilen yere oturmak
6- Boş koltuk varken yere oturmamak

HAVLU TUTMA VE VERME ADABI
1- Havluyu verirken iki elinin iki parmağı ile (başparmak ve şehadet parmağı) havlunun iki ucundan düzgün ve gergin bir şekilde tutmak
2- Havluyu alırken yine aynı parmaklarla almak
3- Havluyu eline ve elbisesine sürmemek
4- Münasip bir yerde durmak
5- Kadife havlu kullanmamak, pamuklu, suyu iyi emen cinsten olmasına dikkat etmek
6- Tercihen beyaz renkli havlu kullanmak

SOKAKTA YÜRÜME ADABI

1- Trafik kurallarına riayet etmek, varsa yaya kaldırımından yürümek, yoksa araçların geliş yönüne karşı yürümek
2- Sağa sola mümkün
oldukça bakmamak
3- Yürürken bir şey
yememek
4- Ciddiyet ve vakarla
yürümek
5- imkân nisbetinde
beraber yürüyen iki kiĢinin
arasından geçmemek,
beraber yürürken
baĢkalarını da aralarından
geçirmemek
6- Yol üzerinde rastladığı, engel olacak şeyleri kaldırmak

bak bakalım bu kurallar nelermiş.senin misafirlere nasıl davranman gerekiyormuş

Son düzenleme:

ya allah allah benımkı haftalık gelıyo ben anormalmıyım o zaman:44:hem kaka saattının oldugunuda ılk defa sızden duydum

ben evime gelene tuvaletin temiz olduğunu rahatlıkla kullanabileceklerini söylerken sizin bu tutumunuz.... tatlım sen misafirden bıkmışssın sanırım, soğuduğun için her yaptıkları batar olmuş. bence bi süre davet etme kimseyi bi kafanı dinle üzerindeki şu bıkkınlığı at... anlıyorum seni herkesin bi zaafı vardır. senin ki de bu sanırım. gelenin çok olduğu için sanırım iyice büyümüş.. sen beni dinle alma buara misafir.

arkadaşım afedersin ama bunun kabızlığı var rahatsızlığı var.
herkes bi akşam onda gitti diye ertesi akşam ona beş kala gidip 'beş dk kaldı' diye tuvalette beklemiyo ban yiyeceğim şimdi.
yemek yemediysen ya da fazla yediysen değişebilir.saat mi bu kurup zamanlayasın?

yahu bk un ne zaman geleceği bellimi olur ? yemiştir bir şey sıkıştırmıştır belki dakka dakkasını tutarmı bu işin?

kusura bakmayın ama yazdıklarınız çok incitici...bu yazıyı okuyan ve misfiri ve misfir olmayı seven kişiler ne düşündü sizce??
emin olun sizin misafirden nefret ettiğiniz kadar misafir aşığı insanlar var..
türk kültürü misafiri sever...ağırlamayı, misafire ikramı yedirip içirmeyi, evinde ne varsa ayağına kadar getirip, misafiri padişah gelmiş gibi yüce tutmayı.....
bizler böyle gördük böyle yetiştik...size değer verip evinize konuk olmuş bir insan hakkında çok acımasızsınız...yazık acıdım size gelenlere...
ne yapsın tuvaleti geldiyse sıkışsın patlasın mı? büyük abdest yapmasınmış...bunu nasıl bir mantıkla yazdınız yahu...
küçüğünü yap ama büyüğünü yapma..terlik giysin zaruri...
elleriyle yemesin aman yağlanır...
çocuklarını salmasıni kucağında paket gibi tutsun...haa birde şu var, çocuğuna ılık çay istemesin
arkadaşım şakamı yapıyorsun sen gerçekten ciddimisin??
misafirin çocuğu baksın mı siz yiyip içerken..hele ki bu çocuk yaaa...hayretler içindeyim...misafir size yardım etmek zorunda değil..o misafirdir...
bak arkadaşım...bizler türk görenklerine uyan insanlarız..
benim evime misafir gelse önüne terlik uzatmam eğer isterse giyer istemezse giymez...
evimde ne varsa allah ne verdiyse yedirir içirirm...doydum dese bile ısrar edilir bizde...
çatalla bıçakla yiyecem diye zahmet etme sakın tatlım, elinle ye rahatına bak çekinme burası senin evin sayılır deniilir bizde...
ki misafir utanıp sıkılmasın diye...
çocukları doyurmak aman yarabbi, onlar bakarken ben nasıl yiyeyim...
çocuklara özel sofra hazırlarım, tıka basa yediririm...ılık çay neymiş elime mi yapışır...keşke misafirlerim memnun ayrılsınlar..
bundan büyük huzur mu var ki..
çok acıdım size inanın..
ne kadar acı ki, misafir kültürünün en zirvesini yaşayan türkiyede böyle düşünen insanların olması...
umarım fazla misafiriniz gelmez...başka bişey bulamadım yazacak...

b....ku bile kıymetli dedikleri böyle bi durum galıba,,, yaptırmak istemıyor arkadaşım yabancı istemıo ustune ,,, nıye zorla yapacam die ugraşıosnz ki??? kocaman insanlarsnz ya.... bi hesaplayamadnz biolojikk saatinzi supanekee

Çok kuralcısınız.
Yakın yerden mesela komşularınızdan gelen olsa tamam dediğiniz doğru olabilir evinde halleder gelir.
Uzaktan ya da birkaç mahalle öteden gelse ne yapsın ben bi eve gidip geleyim şeyim geldi mi desin ?
Her misafirden sonra zaten WC temizliği yapılır zorda değildir su ve çamaşır suyu bitti.
WC kullanma özürlüler içinse siteminiz haklısınız.
Ama bu tavrınız yansıyorsa misafirlere korkudan WC ye taşınma ihtiyac hissedebilir.İnsanın yahu çalar saat gibi kurulmaz ki bu WC ihtiyacı.

avm'lerde b.k kokusu? afedersiniz hiç duymadım nerede yaşıyorsunuz? kendini bilmeyen insanlar tabi vardır ama düşüncelerinize katılmıyor diye insanlara böyle konuşamazsınız..
en başta psikoloğa gidin diyen arkadaşa abartmış demiştim ama kusura bakmayın haklıymış.bu ne saldırganlık,kırılmayın ama bu üslupla dostunuz olmamasına şaşırmayın..

birde antreye kadar koku yayılıyosa tiksinmekte haklısın. ama bunun çözümü wc ye sokmamak deil. acilen havalandırma sıkıntını çöz. o zaman koku sorunu hallolur. en azından eve yayılmaz

ya Allah'ını seversen insanlar için fizyolojik biyolojik kimyasal ne kadar kesinlik varsa hepsini alt ettin hee...insan üstü zor davranışlar değilmiş....umarım ishal ol ve çok önemli bir davete git saatlerce orda bulunmak zorunda kal bak bakalım noluyomuşşşş ????

anlayamadım... başlığı görünce kesin dedim yine kendini bilmez misafirlerle ilgili bir örnek okuyacağım ama okuyunca pek de hak vermedim size. hadi çocuğuna sahip çıkmayanlar kendi evi gibi davrananlar ev sahibine yardım etmeyenler şu bu vs anlıyorum ama bazı dediklerinize hiç katılmıyorum... tamam bende bir eve misafir gidiyorsam çok ihtiyaç duymadıkça kullanmam lavabolarını ama bu da lavabodur ihtiyacı olmayanın gireceğini düşünmüyorum... ve aynı şekilde de katılıyorum arkadaşlara gitmeyip de ne yapsınlar??? duş konusunda da çok şaşırdım şahsen ben de başkasının evinde duş almak istemem rahat edemem çekinirim. ayrıca ne bileyim birkaç saatten fazla oturanlardan da pek haz etmiyormuşsunuz da e misafir bu.. misafir sevmiyorsanız kabul etmeyin. garip geldi

bence siz psikoloğa falan gidin.böyle giderse daha çok yalnızım hiç arkadaşım yok diye konular açarsınız.diğer konularınız bu konunuzla ne kadarda baglantılı.

Benim metabolizmam çok çalışıyor yani neredeyse ne yersem yiyeyim 15 dk içinde gelir wc ihtiyacım
Eve kadar tutamam ne yani sancıdan mı öleyim?
Acaba benimde arkamdan böyle mi düşünüyorlar bir daha gitmeyeyim kimseye en iyisi
aklıma gelirse de poşete yapar camdan sallarım klozetleri pislenmez tövbe tövbe

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…