Ailem beni özgür bırakmıyor?

Ekonomik özgürlükle bitmiyor tabi ki olay. Evi ayırmak lazım. 30 yaşında adam ailesiyle yaşıyorsa zaten sıkıntı var. Düzgün bir bölümü kazanıp uzak bir yerlerde çalışacaksın. Abin yetişkin bir adam parasına hakim olabilir ama baban böyle yaparsa her zaman babana muhtaç kalacak.
Sen işe falan girme şimdi. Otur insan gibi yks çalış. Başka kurtuluş yok.

20 yaşındaysan bu sınava 3.girişin. Önceden eşit ağırlıkçıydım geçen yıl sayısala döndüm diyorsun. Eşit ağırlıktan sayısala dönüp 1 senede 12k yapan adam önceki 2 girişinde de ea alanında en kötü ilk bindedir. Onda da zaten hukuk istemiyorsa en güzel ünilerde ybs işletme iktisatı yazmış olurdu şu vakte kadar. Boğaziçi GSÜ Koç vs gibi ünilerde.

Hadi önceki senelerde kötü yaptın mucizevi şekilde 1 yılda sayısala geçip 12k yaptın diyelim. Bahsettiğin tipteki bir aile senin fikrini bile sormadan tıpı ya da en güzel mühendislikleri yazar başa. Mutlak karar mercinin "baba" olduğu yerde hiç kimseye 3 sene sınava girip 12k yaptıktan sonra "ben bir sene daha gireceğim ya pilotaj istiyorum" deme hakkı vermezler.

Küçüksün, toysun. Ailen iyi veya kötü. Burada senin anlattığın kadarını biliyoruz. Detayı bilemem lakin çok kötü insanlar olsa sen şimdi emin ol böyle rahat rahat evde oturamazdın. Çoktaaan işe koyup paranı yerlerdi ya da kocaya verirlerdi. Mutsuzsun, parasızsın, gidecek yerin yok. Deniz, kum, güneş, şort bilmem ne mi sence şu an esas mesele? Ailenle bütün çatışmaların muhtemelen sınavı kazanamadığın için oluyor.

Kendine en büyük kötülüğü sen yapıyorsun. 4 sene yks için yazık değil mi? Yaşıtların 3.sınıfta. Şu durumda yapabileceğin tek şey oturup adamakıllı bir sıralama yapıp doğru düzgün bir bölüme gitmek. Daha sonra da atanıp ya da işe girip yolunu ayırmak. Abinin parasını vermesi onun seçimi. Belki de çok müsriftir vs bilemem. Neticede babaya kafa tutacak potansiyelde ve sesi çıkmıyorsa orada bir işler vardır. Ben bunu da inandırıcı bulmadım şahsen ya neyse.

İki çıngar çıkarıp resti çeksen kimse parana el koyamaz. İşi bırakıyorum de bakalım bir daha istiyorlar mı parayı. O kadar despotlarsa da belki bir miktar ellerine verirsin susarlar. Kız çocuğunun kaçıp gitmesinden korkulur, 3 kere sınava girmesine müsaade eden 4.ye de ses etmeyen aile o kız işe girsin, öpüp başına koyarlar. Hiç sanmıyorum paraya el koyacaklarını. Kaldı ki üniversiteye gitsen 4 sene o pinti dediğin aile karşılayacak masraflarını. Bu da tuhaf. Adamlar bu kadar paragözse senin okuma yolculuğunu bu kadar uzattırmazdı.

Senin üzerindeki paraya gelince de formalite icabı yapılmış o para. Üzerinde söz hakkının olmadığı, sana üzerinde tasarruf hakkı verilmemiş para senin paran değildir. Lakin çalışıp kazanacağın para senin olur. Ben bu üniversite sıralaması hikayesine inanmadım. Zaten doğru olup olmamasının da bir önemi yok. Bak yolun yol değil. Doğmamış çocuğa don biçilmez diye bir laf var. Meslekleri kötüleyen şeyleri çok izleme. Kimse kendine rakip istemiyor. Kendini geliştiren, çabalayana her zaman iş ve fırsat var. Her şey torpil değil.

Daha işe girmeden paramı alırlar bana kalmaz senaryoları kurma. Sınavı kazanmadan her bölüm için karamsar olma. Önce sınavı kazan. Tatilin gezmenin nasılsa sırası gelecek. En güzel yıllarını ailen değil sen kendine zehir ediyorsun. Aklını başına al. Ha şayet 12k sıralama olayı doğruysa -ki sanmıyorum- mezuna kalmak büyük hata olur. Yaz güzel bir mühendislik, üniversite keyfine bak.

Pilotaj için ödemeyi euro şeklinde alıyorlar diye biliyorum. Az önce Özyeğin pilotaj ücretine baktım, Ayjet'le anlaşmalılarmış. 2.830.000₺ gibi bir ücreti var eğitimin yanlış bakmadıysam. Yurt ücreti de dahil değil. İstanbul'a gidecek, 4 yıl kalacak yer geçim vs derken sıkıntı biraz dediğiniz planı uygulaması. Üzerinde bu kadar para olduğunu sanmam. Kaldı ki hiçbir aile de 20 yaşındaki kızın o kadar yüklü parayı alıp elini kolunu sallayarak gitmesine müsaade etmez. Huzur vermezler.

Pilot profili olmaması konusuna katılıyorum. Ne istediğini bilmiyor muhtemelen 12k olayı da doğru değil. Bence pilotaj hayalinden vazgeçip biraz gerçekçi hayaller kurması gerek konu sahibinin. Ha illa pilot olacağım diyorsa da önce başka bir bölüm okuyup bitirdikten sonra lisans mezunlarının başvurabildiği Türk Hava Yolları Uçuş Akademisinin burslu pilotaj eğitimine başvursa daha mantıklı olur. Eğitim ücretini maaşından kesiyorlar diye biliyorum. Siz de bahsetmişsiniz zaten. Ama konu sahibinin bu kafayla bir yere varacağını pek sanmam.

Canım tercihini yapıyorsun.bankadan kimliğinle paranı çekip basıp gidiyorsun.madem 1 milyona yakın para var 5 yıl okuyana yeter

Elinize, aklınıza sağlık gerçekten ya. 1 senede kim nasıl sayısala gitsin de tüm dersleri halledip kötü bir obp ile derece yapsın sonra da elinin tersiyle itsin. Mantıklı değil diyince de çemkiriyor herkesi kendiniz gibi sanıyorsunuz diye. Yorumun alnından öpüyorum

Siz o evden, konfor alaninizdan çıkmamak için yeterince bahane edinmişsiniz kendinize, babanızın birşey yapmasına gerek yok ki. Ne demek evden çıkıp gitsem beni ot bağımlısı yaparlar? Çoğumuz üniversite okuduk başka şehirlerde, çalıştık, kimimiz tek başına yasadi hayatını kurdu. Kimimiz tamamen ailelerimizden bağımsız yaptik bunu. Ot bağımlısı mı olduk? Üniversiteyi kazanmissiniz, yapacağınız tek şey gidip bankadan paranızı çekmek, okuyacağınız şehre doğru yola çıkmaktı. Ama siz bu gidişle "nasılsa okutmayacaklar" diye üniversiteye hazirlanmayi da bırakırsınız.

Bu arada, bahanelerinize ışık tutan insanlara cemkirmissiniz ya, insanlara boşuna yansıtma yapmayın. Ezik olduğunuzu, bunları hakettiginizi falan kimse söylemiyor size, muhtemelen siz öyle olduğunuza gönülden inanıyorsunuz ki bu cendereden çıkmak için hiçbir cabaniz yok.

Ne diyorsun sen ya ne otu ne ukraynası ne amerikası.... Ben üniversiteden bahsediyorum. Yani üniye gitmemeyi o kadar kafaya koymuş ki üniversite dışında her şeyi döşemiş. Sen önce nörolojiye git beyinde bir hasar var mı kontrol ettir canım. Gülüm emin ol Amerika'da uyuşturucu şeker gibi . Herkes kolayca erişiyor .Uff çok ge*izekalisin ya. Kullandığın het cümleye satır satır açıklama yapamam.

H heybenkimmmm , R reimsi ve kivircik2005 hesaplarından aynı vibeyi alıyorum. Öğrenilmiş çaresizlik.

Yıllarca mezuna kalmalarına izin veren aileyi eğitim açısından kötüleyemezsiniz.

Yok şehir yakın yazamam bahanesi

Yok çalışamam paramı alırlar bahanesi

Yok şu bölümü istiyorum illa bahanesi

Okumamak ve çalışmamak için adeta herşeye bir bahane var.

Çalışan kazık kadar adamın elinden bile kartını alan adam seni başka şehre okumaya gönderecek mi peki? Diyelim gönderdi maddi destek olacak mı? Ayrıca üniversiteye gidip gelsem demişsin. Üniversiteye gitmene izin veriyorlarsa git ve gelme gittiğin yerde iş bul Allah aşkına o ne öyle nazi kampi gibi

Ya ben anlamadım. Bu kız ea değil mi ? Tip mevzusu nerden çıktı. Pilotaj da sayısal değil mi ?
Ben de anlayamadım işte. Ea olup sayısaldan tıp kazanabilen illa ki vardır ama ilk 10 bine giren ea maalesef ilk 10 bin de sayısal sıralaması yapmıyor. Nerden çıktı tıp ve pilotaj çok merak ettim.

Ben naaaaallaaaakaa .vallahi ipin ucu dönüyor dolaşıyor gene bana dokunuyor .

Bankanın uygulamasında Qr kodu var atmye gidip çekebilir zaten.

Teşekkür ediyorum, çok zarifsiniz Ben aslında konu sahibinin asıl niyetini çözdüm gibi. Tatil diyor, aileden şikayetçi, sosyallik arıyor fakat şort giyememesine takıldığı kadar 3 kere sınava girmiş olup yine mezuna kalacak olmasına üzülmüyor. Bu rutine dönmüş onun için çünkü bu şekilde ailesini cezalandırıyor. Bu kadar baskıdan bunalan çocuk "yazayım da gideyim yeter ki" kafasında olur ya da işe girer.

12k sıralamasının hiçbir gerçeklik payı yok. Konu sahibi baba parası yiyenlere, rahatça tatil yapanlara özeniyor. Herkesin koşullarının ve şartlarının aynı olamayacağının farkında değil. Biz gerçekliği sorgulayınca hemen savunmaya geçip "en üstün sizsiniz" diyerek aslında kendi içindeki aşağılık kompleksini yansıttı. O da biliyor iyi bir yer gelmeyeceğini. Yükseklerde gözü var ama aklını kullanmıyor yahut potansiyeli yok.

Paradan bahsedip durması, kendi üzerine olan paradan bahsedip kullanamamaktan şikayet etmesinin asıl sebebi de babasının o parayla onu özelde pilotaja göndermesini beklemesi. İşe girmiyor, herhangi bir bölüm üniversite yazmıyor ki adamlar bezsin. Ailesinin mezunluklarından bunalıp "tamam bu parayla seni pilot yapalım" diyeceği günü bekliyor.
Lakin bu aile kesinlikle öyle bir teklifle gelmez. Özelde okutacak aile sınava 4.girişi beklemez en kötü 2.girişte özele yollardı.

Bazı aileler çok zengin de olsa çocuğuna yatırım yapmak istemez, eğitime harcanan parayı boşa gitmiş görür. Böyle ailelerde biraz gerçekçi hayaller kurup kendi şansını kendin yaratmak lazım. Konu sahibi sosyal medyaya çok maruz kalmış. Biraz daha mezunluğu uzatırsa ailenin de tahammülünün sonuna geliyor. Ya kocaya gidecek ya da orada burada işe koyacaklar. Üniversite mezunlarının iş bulamadığı yerde kendisini ne kadar nitelikli ve insan onuruna yakışır koşullar sunan bir iş bulur onu da hayal gücüne bırakıyorum.

Konu sahibi burayı okuduğunu düşünüyorum sakın ola sen kendi üstündeki parayı çekip evi terk etmeye kalkma. Ünivetsiteye bile daha başlamamış, işe girmeye de niyeti olmayan insan için aileden ayrılıp başka şehirde hayat kurmak mümkün değil. Pembe panjurlu evini tutup, pinterest odaları gibi döşeyip bir de kedi sahiplenerek mutlu mesut yaşama hikayesi senin durumunda gerçekçi değil. Öyle bir dünya yok. Parayı herkes kazanabilir ama herkes yönetemez. Bunu bildiğini hiç sanmıyorum.

O evden parayı alıp kaçarsan bir daha dönüşün olmaz. 1 milyon, düzenli geliri olmayan insanı hayat boyu idare edebilecek bir para değil. Kiralar en kötü 20 bin. Masrafın olacak, ilk zamanlar eline ilk defa bu kadar toplu para geçtiği için onu bunu almak isteyeceksin, para hızla azalacak. 20 yaşında heveslerinin çoğu daha kursağında olan bir kız o parayı 1 sene bile dolmadan bitirir. Faiz falan da kurtarmaz seni. Kaldı ki yan şehre okul okumaya gitsen kontrol edeceğinden emin olduğun babanın 1 milyonunu alıp evi terk ettiğinde "yolun açık olsun kızım" demesini beklemiyorsun herhalde. Ailen o parayı sana bir sebeple emanet etmiş. Sana vermemiş yani bunu bil.

Bulurlar ve elinden alırlar parayı, üstüne de evden kovarlar ortada kalırsın. Çoook küçüksün böyle saçma işlere bulaşma otur dersini çalış. Boş hayalleri bırak, herkes tıp pilotaj kazanacak diye bir şey yok. İlla ki başka ilgi alanların da vardır. Mezunluğun yılan hikayesine dönmüş, adamakıllı çalış ve üniversiteye git. Ya da okumada gönlün yoksa bir işe gir.
Kendini de adamları da oyalama. Evde durdukça psikolojin bozulur.

Abinle de kendini kıyaslama. Erkek çocuğunun disipline edilmesiyle kızınki aynı olmaz. Erkek eve bakmalı kafasında olduklarından çoğu aile oğlundan illa ki maddi destek alır birlikte yaşıyorsa. Yukarıda da dedim korkarlar kız çocuğunun gitmesinden. Hem senin durumunda ailen işi bırakırsın diye de korkar, kaç yıldır evde oturuyorsun. Üstünde çok baskı kurmazlar yeter ki sen kafada kurma. Öyle bir şey olursa da abinin çekemediği resti sen çekersin olmadı faturaları üstlenirsin vs ya da ufak bir miktar verirsin onlara her ay susarlar.

Son düzenleme:
O kadar mantıksız ki şu anlattıkların. Ya siz abi kardeş mağarada yaşıyosunuz ya da baya baya yalan atıyosun. Birinin kendi hesabındaki parasını banka kartı olmadan çekemeyeceğini mi sanıyosun cidden? Hayatınızda hiç bankaya da mı gitmediniz abi kardeş? Bankaya gidip kimlik gösterince vezne veriyor paranı. Hayır onu da geçtim telefondan QR koduyla da para çekiliyor artık. Bu kadar dünyadan bihaber olunmaz.

Polise gideceğine bankada vezneye gitseymiş zaten sorunu çözülürmüş. Bankada 1 milyonu olan ve düzenli maaşı olan bir insan kendine gayet ailesinden ayrı hayat kurabilir. 30 yaşında adam bunları bilmiyor olamaz. Abin kendisi aile evinde yaşamak istiyor demek ki istemese gayet de çekip gidebilir.

Son düzenleme:

Çok zekice olduğunu sandığınız, üzerinde uzun uzun düşündüğünüz şeyleri "karşımdakiler benimle aynı kapasitede mi ki" diye düşünmeden şöyle kendinden emin şekilde yazmanıza ba-yı-lı-yo-rum shjkll
Eminim tıpa girecek sıralamayı yapmışsındır

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…