• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akran Zorbalığı 2.Perde

Nazoo1

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
31 Ekim 2025
392
966
18
Merhaba Hanımlar.

Daha önce aynı başlıkta bir konu açmıştım. Kızım ilkokul birinci sınıfta ve arkadaşından duygusal zorbalık gördüğünü düşündüğümüzü yazmıştım. Bu süreçte defalarca okulla görüştüğümü, he hı deyip geçiştirdiklerini de anlatmıştım ve sizden fikir istemiştim. Çok güzel, aklı başında, yol gösterici yorumlarınız oldu. Özellikle eğitimci üyeler çok yardımcı oldular. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Geçen sürede kızım içine kapandı. Önceki konumdaki mevzudan olduğunu düşündüğüm için de öğretmenle görüşmeye gittim. Sanki daha önce sonuç almışım gibi. Kadın bana kızın sınıf arkadaşlarıyla oynamıyor, başka sınıftan arkadaşlarının yanına gidiyor dedi. Ben de o zaman sınıfta bir sorun var ki çocuk kaçıyor dedim. Kadın sınıfta her şey normal, sizin çocuğunuzda sıkıntı olabilir dedi. Madem çocuğumda sıkıntı var beni neden aramadınız, terapi, uzman, bir çaresini arasaydık dedim, cevap yok.

Kızıma bunun üzerine üç seans oyun terapisi aldırdık ve sonuç, çocuğun sınıfta dışlandığından, arkadaş edinmekte bir sıkıntısı olmadığı halde sınıfta arkadaş edinemediğinden, öz güveninin zedelendiğinden uzman görüşüyle de emin olduk. Doktorun yazılı görüşünü de aldık. Doktor sınıf veya okul değiştirmeyin, mücadeleyi, öğretmeniyle iş birliği yapmayı öğrensin dedi.

Sorum şu. Sözlü talep işe yaramıyor, defalarca denendi. Mecburen müdüre doktorun önerileri ile birlikte bir dilekçe verip öğretmeni ve rehberlik servisini harekete geçirmesini sağlamak zorundayız. Böyle olunca da resmi süreç başlatmış olacağız ve bu durum öğretmen öğrenci ilişkisini zedeleyebilir mi. Diğer durumda da harekete geçmesek bir sorun yok deyip yine geçiştirilir miyiz. Ne dersiniz, ya herro ya merro deyip gelişine yapıştırmak mı yoksa öğretmenle konuşup onun keyfini beklemek mi çocuğum için daha az hasarlı olur.

Son düzenleme:
Merhaba Hanımlar.

Daha önce aynı başlıkta bir konu açmıştım. Kızım ilkokul birinci sınıfta ve arkadaşından duygusal zorbalık gördüğünü düşündüğümüzü yazmıştım. Bu süreçte defalarca okulla görüştüğümü, he hı deyip geçiştirdiklerini de anlatmıştım ve sizden fikir istemiştim. Çok güzel, aklı başında, yol gösterici yorumlarınız oldu. Özellikle eğitimci üyeler çok yardımcı oldular. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Geçen sürede kızım içine kapandı. Önceki konumdaki mevzudan olduğunu düşündüğüm için de öğretmenle görüşmeye gittim. Sanki daha önce sonuç almışım gibi. Kadın bana kızın sınıf arkadaşlarıyla oynamıyor, başka sınıftan arkadaşlarının yanına gidiyor dedi. Ben de o zaman sınıfta bir sorun var ki çocuk kaçıyor dedim. Kadın sınıfta her şey normal, sizin çocuğunuzda sıkıntı olabilir dedi. Madem çocuğumda sıkıntı var beni neden aramadınız, terapi, uzman, bir çaresini arasaydık dedim, cevap yok.

Kızıma bunun üzerine üç seans oyun terapisi aldırdık ve sonuç, çocuğun sınıfta dışlandığından, arkadaş edinmekte bir sıkıntısı olmadığı halde sınıfta arkadaş edinemediğinden, öz güveninin zedelendiğinden uzman görüşüyle de emin olduk. Doktorun yazılı görüşünü de aldık. Doktor sınıf veya okul değiştirmeyin, mücadeleyi, öğretmeniyle iş birliği yapmayı öğrensin dedi.

Sorum şu. Sözlü talep işe yaramıyor, defalarca denendi. Mecburen müdüre doktorun önerileri ile birlikte bir dilekçe verip öğretmeni ve rehberlik servisini harekete geçirmesini sağlamak zorundayız. Böyle olunca da resmi süreç başlatmış olacağız ve bu durum öğretmen öğrenci ilişkisini zedeleyebilir mi. Diğer durumda da harekete geçmesek bir sorun yok deyip yine geçiştirilir miyiz. Ne dersiniz, ya herro ya merro deyip gelişine yapıştırmak mı yoksa öğretmenle konuşup onun keyfini beklemek mi çocuğum için daha az hasarlı olur.
Sınıf değişikliği mı talep edeceksiniz? Aynı öğretmen ile kalacaksa yönetime gitmenin faydası olmaz yine sınıfta o öğretmenin vicdanına kalacak

Açık açık kızınıza zorbalık yapan, dışlayan bir sınıf arkadaşı var mı? Varsa ve öğretmen bir şey yapmıyorsa o öğrencinin velisine ulaşıp durumu açıklamak lazım.
Önceki konunuzu bilmiyorum ama anladığıma göre şu an böyle bir durum yok. Çocukların bu kadar üstüne düşmemek gerek bence, başka sınıftan arkadaşları varmış, gidip onlarla oynasın. Sürekli çocuğunuzun yanında olamazsınız, hayat boyu kaynaşamadığı ortamlarda bulunmak zorunda kalacak. Sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurması için teşvik edebilirsiniz belki.
Olmuyorsa da olmuyor. Kızınızın çok kötü etkilendiğini hissediyorsanız sınıfını veya okulunu değişmeyi düşünebilirsiniz. Yanına gittiği arkadaşlarının sınıfına geçebilir belki

Doktor sınıf veya okul değiştirmeyin, mücadeleyi, öğretmeniyle iş birliği yapmayı öğrensin dedi.
Eski bir egitimciyim. Doktorun tavsiyesini çok hayalci buldum açıkçası. Gercekci olun ve sınıf değiştirin lütfen. Mücadeleyi her türlü öğretecek zaten hayat. Bu yaşta çocuğa eziyet etmeye gerek yok. İşbirliği de zaten iki taraflı bisey. Gönülsüz öğretmenle yapılabilecek bisey değil.

Sınıf değişikliği mı talep edeceksiniz? Aynı öğretmen ile kalacaksa yönetime gitmenin faydası olmaz yine sınıfta o öğretmenin vicdanına kalacak

Sınıf değişikliği yapmak istemiyoruz. Hakkını yemeyelim öğretmenimiz öğretim kısmında çok çok iyi, kızım da çok seviyor ama eğitim kısmında sorun yaşıyoruz, ona da hak veriyorum. Hangi birinin sorununu tek tek çözsün.

Benim canımı sıkan nokta, bak hocam böyle böyle bir durum var gelin çözelim dediğimde geçiştirilmiş olmak ve son noktada da sorun senin çocuğunda olabilir denmesi. Bir yandan naa benim çocuğumda sorun sınıfında demek istyorum, diğer yandan sakin ol çocuğun arada zarar görmesin diyorum.

Eski bir egitimciyim. Doktorun tavsiyesini çok hayalci buldum açıkçası. Gercekci olun ve sınıf değiştirin lütfen. Mücadeleyi her türlü öğretecek zaten hayat. Bu yaşta çocuğa eziyet etmeye gerek yok. İşbirliği de zaten iki taraflı bisey. Gönülsüz öğretmenle yapılabilecek bisey değil.
Bence de öğretmenin motivasyonu çok önemli. Ve anlaşılan sizin öğretmenin pek umurunda değil durum. Ben olsam ben de değiştirirdim okulu veya sınıfı. Mücadeleyi başka yerde öğreniverir bişey olmaz, kıyamazdım 🥹

Kızınız sevdiği arkadaşlarının annesi ile dışarda buluşun. Çocukları da buluşturun. Anneler ne kadar iyi anlaşır,okul dışında ne kadar çok vakit geçirirlerse o kadar iyi anlaşıyorlar. Mutlaka anlaşacağınız birirleri vardır. Eğer kızınız yanına arkadaş çekerse rahatlar ve güçlenir.
Birde zorbalıkla nasıl başa çıkması gerektiğini öğretin.

Baktınız hiç olmuyor bence çocuğu yormaya gerek yok. Okul değiştirme imkanı varsa değiştirin.

Eski konunuzu bilmiyorum birkaç öğrenciden mi zorbalık görüyor yoksa tüm sınıf mı dışlıyor?
Dışlama nasıl, oyunlarına mı almıyorlar?
Evladın zorbalanması çok kötü bir durum..
Ama bazen, evde gördüğümüz çocuklarımız okulda aynı olmayabiliyorlar
Geçen gün şöyle bir durum yaşadım
Oğlumun sınıfında bir kız var annesinin ve bizlerin yanında inanılmaz sessiz ve tatlı bir kız
Annesi de öyle.. annesi kızının çok sessiz ve kibar olduğunu hep söyler ki görünürde öyle
Fakat oğlum hiç sevmiyor kızı nedeni ise sürekli alttan alttan kışkırtması.. oyuncağını alıp saklıyormuş, yapıştırıcıları karışsa seni öğretmene söyleyeceğim diyormuş (oğlum da söylemesin diye komiklikler yapıyormuş.. bunu artık oyun haline getirmis)
Dün de oğlumun oyuncağını izinsiz almış..
Bunun sonucunda muhtemelen oğlum tarafından dışlanacak. Çünkü ben uzak durmasını söyledim..
Birkaç veli arkadaşlarla görüştüğümde onların da çocuklarına yaptığını öğrendim.

Demek istediğim acaba oynama şekli arkadaşlarını rahatsız ediyor olabilir mi?

Kızım bu sene 1. Sınıfa başladı. Sınıfında 15 erkek 7 tane kız öğrenci var. Öğretmeni bu okula bu sene başlamış ama 17 yıllık ogretmenmis. Kızınız normalde çekingen , sessiz onunla oynanmazsa başka arkadaşlarının yanına gidip oynamazmi ?

Bence zedeler. Aslında zedelenmesi gerekiyor ama henüz o seviyede değiliz. Ben olsam okulunu değiştirirdim
Bütün ihtimalleri o kadar uzun uzun düşündüm ki haklı olmama rağmen acaba ben mi takıntı yaptım diye düşünür hale bile geldim. Sene ortasındayız uyum sorunu orada da yaşayacak. gittiğimiz yerde de aynı şeyle karşılaşabiliriz. Çocuk bizden her zorda kaçmayı öğrenecek. Böyle böyle mağdur olan çocuk gittiği okullarda sorunlu ilan edilecek. Ben kalmak ve bu soruna kim neden olduysa onunla çözmek taraftarıyım. Hele de haklıyken, elim kuvvetliyken. Sadece hangi yöntemle çözmeli onda kararsızım

Benim kizim 2.5 yasinda ve kreste yeni ogretmenleri basladigindan beri icine kapanmis. Bana bu durumu veli toplantisinda soylediler ve kizima otizmli dediler ama cocuk kres disinda cok neseli ve surekli insanlarla iletisim icerisinde. Doktorla gorustuk ve cocukta sorun olmadigini anladiktan sonra ilk is baska kres bulduk. Simdi elimde ne var ne yok ise bunlari sikayete hazirlaniyorum. Ne cezalari var ise cekecekler ve bununla yuzlesecekler.
Orasi egitim ve ogretim yuvasi. Cocuklar toplum icerisinde nasil davranmasi gerektigini de orada ogreniyorlar. OGretmen ben karismiyorum diyemez. Cekinik bir cocuk var ise veli ile birlikte isbirligi yapip bu durumu en hizli sekilde cozmek onun mesleginin taniminda var. Sizin kizinizin gittigi ilkokul, lise degil universite degil. Bu tarz durumlarda ne yapmasi gerektigini tek basina cozebilecek tecrubesi yok. Aile ve ogretmen isbirligi icinde hareket etmek zorunda.
Ben yurtdisinda yasadigim icin, ben direkt kendimize avukat buldum. Avukatimla cozecegim bu isi ama turkiyede bu isler nasil ilerliyor bilemiyorum.

Kızım bu sene 1. Sınıfa başladı. Sınıfında 15 erkek 7 tane kız öğrenci var. Öğretmeni bu okula bu sene başlamış ama 17 yıllık ogretmenmis. Kızınız normalde çekingen , sessiz onunla oynanmazsa başka arkadaşlarının yanına gidip oynamazmi ?
Kızım çekingen değil. Şöyle değil. Okul dışında hafta sonları dövüş kursuna gidiyor. Kendi isteği ve oradaki ortam sert olmasına rağmen arkadaşlarıyla çok iyi. Servisteki arkadaşlarından ve yan sınıftaki arkadaşından sürekli bahsediyor ama sınıf hakkında tek bir şey söylemiyor. Orayı kafada kapatmış.

Bu arada abimin kizi da ilkokul zamani bu sekilde bir dislanma ile ugrasmak zorunda kalmisti. Yan sinifa gidip yan siniftakilerle takiliyordu tenefuslerde cunku butun sinif kustu kiza. O zaman abimler birsey yapamamisti. Ilk kez tecrube edindikleri bir durum ne yapacaklarini bilemediler galiba ama evde cocugu surekli gazladigimizi hatirliyorum. Simdi universiteye gidiyor. Gayet sosyal ve populer bir genc kiz oldu. Belki bir destek ile boyle durumlarda nasil davranmasi gerektigini ogretmeye baslayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda bazen insanlar yalniz kalmamak adina diger insanlari memnun etmeye odaklaniyorlar ve bu durumda kendi benliklerini bastiriyorlar. Bunu yapmadan bu sorundan ozguvenini gelistirip de cikabilecegi bir yontem olmali mutlaka.

Lisede akran zorbalığı yüzünden okul değiştirmiş biri olarak yazıyorum bazen ne kadar mücadele ederseniz edin olmaz.
Size de geçmiş olsun.

Mücadeleden ziyade evladım arkasında hakkını arayan bir ailesi olduğunu bilsin savaşı. Gerekirse okul değiştiririm ama bu saatten sonra orada da huzur bırakmam.

Yaşadığınız zor bir süreç ama biraz daha somut bilgiye ihtiyaç var. Zorbalamaktan kastınız nedir? Bunu yapan kimler? Bir kaç kişi mi tüm sınıf mı? Bazen çözüm yolu çok basit olabilir ama olay çok havada kalmış.

Bu arada abimin kizi da ilkokul zamani bu sekilde bir dislanma ile ugrasmak zorunda kalmisti. Yan sinifa gidip yan siniftakilerle takiliyordu tenefuslerde cunku butun sinif kustu kiza. O zaman abimler birsey yapamamisti. Ilk kez tecrube edindikleri bir durum ne yapacaklarini bilemediler galiba ama evde cocugu surekli gazladigimizi hatirliyorum. Simdi universiteye gidiyor. Gayet sosyal ve populer bir genc kiz oldu. Belki bir destek ile boyle durumlarda nasil davranmasi gerektigini ogretmeye baslayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda bazen insanlar yalniz kalmamak adina diger insanlari memnun etmeye odaklaniyorlar ve bu durumda kendi benliklerini bastiriyorlar. Bunu yapmadan bu sorundan ozguvenini gelistirip de cikabilecegi bir yontem olmali mutlaka.
Çok kıymetli bir yorum. Çok sevindim. Bize de örnek olsun.

Biz de sadece bu durumdan çıkmak değil, kişiliğinin geliştiği bu yaşlarda karakterini de güçlendirmek için uğraşıyoruz.

Back
X