• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akran Zorbalığı

O zaman size gölge anne olmak düşüyor. Çocuğunuzun peşinde olun. Sınıfı daha sık ziyaret edin.

Öğretmenle istişare yapın, rehber Öğretmenizden nasıl bir yol izleyebileceğim öğrenin..

Baktınız düzelme olmuyor Okulu değiştirin olsun bitsin ama elinizi çabuk tutun 2. Döneme geçmeden halledin.
Öğrrletmenle görüştüm, görüşmeye de devam ediyorum ama çözümsüz kaldık gibi.

Çocuk bu. Çocuğun korteks sizin gibi mi sanıyorsunuz siz? Küçücük çocuğu dövenler de demek ki sizin gibi yetişkinler. O ne anlar ne bilir? Rehber öğretmenle konuşacaksınız, ailesiyle konuşacaksınız her neyse. Çocuk sizin muhatabınız mı? 6 yaşında küçücük çocuk. Sanki 16 yaşında.
Valla şunu da göz önüne alin lütfen
O ne anlar ne bilir demişsiniz ya Gerçekten öyle değil anlıyor biliyor bilerek yapıyor
Yanlışlıkla değil bilerek yapıyor
Bakın konu sahibi ne diyor kizim kiminle oynasa gidip onunla konuşuyor kızıma dair diyor şimdi bu bilmeden yapılmış bir sey mi hayır değil gerçekten değil
Bakın geçen gün daha taş çatlasın 4yasinda erkek çocuğu annesinin yanında minik kediye tekme attı ben hemen müdahale ettim kadın bana diyor ki vursun ne olacak sokak kedisi o
İşte bu çocuk merhameti öğrenir mi
İşte akran zorbalari bunlardan çıkıyor sonra ne güzel diyorlar di mi suça suruklenmis çocuk bak sen
O kadına zor çünkü yavrum o kedi de bir can taşıyor demek anlatmak izah etmek umursamıyor ki
Ben oturup anlatırdım mesela anneleri babaları evleri var derdim onun da canı var canı yanar derdim şimdi kizim 12 yasinda harcligiyla kedi mamasi alıp sokak kedisine veriyor misal
Yani ben sizin nezdinizde sizin gibilere söylüyorum lütfen zalimi savunmayın ya lütfen yanlışı savunmayın lütfen nasilsa benim başıma gelmedi demeyin zalime merhamet mazluma eziyettir
Niye merhametiniz zorbalanan çocuğa değilde zorbalayan çocuğa neden ?

Merhaba hanımlar

Kızım iki sene ana okuluna gitti. İlk sene çok güzel anlaştığı bir arkadaşı vardı. İkinci sene de aynı sınıfa devam ettiler. Başka bir kızı da aralarına aldılar ve o andan sonra kızım ve iyi anlaştığı kız sıkıntı yaşadılar. Yeni gelen diğer çocuğa onunla oynama, o seni sevmiyor, çıkarı için yanında, seni köle olarak kullanıyor tarzında şeyler söylemiş. Bunlar daha altı yaşındalar ve bu yaşta bir çocuk bunları muhtemelen aileden görüyor.

Neyse ben kızımı başka bir arkadaşla oynaması için teşvik ettim ve bir süre sonra yeni arkadaşına da aynı şeyleri söyledi. Bu defa, belki de sadece kızımla oynamak istiyor ve diğerlerini o yüzden uzaklaştırıyor dedim ve o yolu denedik. O da değil. Kızım dışlansın istiyor. Bir sene öyle böyle geçti kurtulduk dedik. Şimdi 1. sınıftalar ve aynı sınıfa düştüler. Sınıfı değiştiremedim. Öğretmenle konuştuk değişen bir şey olmadığı gibi dört farklı çocuğa yine aynı şeyleri söyledi. Önmüzde dört sene var ve kızım yıpranıyor. Nasıl baş edeceğimi bilmiyorum.

Bir ekleme daha yapayım.
Öğretmen bazen sınıfın fotoğrafını gruba atıyor. Kız her fotoğrafta kızımın dibinde, ayrı durduğu bir tane bile yok.

Dün başka bir konu için okula gittim. Tenefüstelerdi, sınıfa çıkıp kızımı kapının önüne çıkardım, o da peşinden çıktı. X nereye gidiyorsun diye kızıma soruyor. Ben de dayanamadım. Sana ne sende mi gelecen dedim.

Evet anneler az el atın, yoksa çocuk mocuk demeden kulaklarını eline vereceğim az kaldı.
Bizzat yaşamış biri olarak yazıyorum lütfen gerekirse okul değiştirin çocuğunuzu buna maruz bırakmayın izleri kalıcı oluyor ben 3. Kızımda yaşadım ve inanın çok üzüldü yavrum belli bir zaman hep içine kapandı yeni yeni açılıyor bende kendisi bas etsin baş etmeyi öğrensin hayatta hep ben olmayacağım yanında vs vs dedim ama doğrusu bu değilmiş yaşayarak öğrendim doğrusu anında müdahale etmekmis lütfen ciddiye alın bunları yaşamasın

Google yazın Konya'da ilkokul çocuğu arkadaşını öl.d.ür.dü diye çıkar
Ve bu ailenin daha önce de yine bir çocuğu akran zorbalığı sebebiyle hayatını kaybetmişti

Geçenlerde de 13 yasinda erkek çocuğu sonif arkadaşını boğazından bıçakladı o da 13yasinda

Yani öyle bazılarının dediği gibi aman nolacak çocuk bilmiyor anlamıyor meselesi değil ağaç yaşken eğiliyor

Ve bu ailenin daha önce de yine bir çocuğu akran zorbalığı sebebiyle hayatını kaybetmişti

Geçenlerde de 13 yasinda erkek çocuğu sonif arkadaşını boğazından bıçakladı o da 13yasinda

Yani öyle bazılarının dediği gibi aman nolacak çocuk bilmiyor anlamıyor meselesi değil ağaç yaşken eğiliyor
Kesinlikle öyle. Bunu da hatırlatan bir başvuru yapmak lazım cimer e

Az önce gördüm haberde yaa şok oldum birde katliam yapacağım daha okula gelemeyecek falan demiş
Yeni nesil çok zor yaa

Sanki siz abartiyorsunuz gibi geldi.akran zorbaligi daha farkli bisi ve biz ustesinden okulu .degistirerek geldik.su an oglum mutlu
Akran zorbalığının türleri farklı. Siz hangi türünü yaşadınız bilmiyorum ama bu da duygusal zorbalık olarak anılıyor. Ailemde eğitimciler de var ve bu konuda aynı fikirdeler. Akran zorbalığı olması için sürekli ve kasıtlı biçimde zarar vermesi gerektiğini biliyorum. İki yıldır üşenmedim saydım yedi farklı arkadaşına aynı cümleleri kullanmış. Yani hem kasıt hem süreklilik var.

Ayrıca bunu sadece zorbalanan çocuğun ailesi değil hepimizin abartması lazım. Bu çocuk başka birine de kafayı takabilir. Bu yaşlarda benim kızımın arkadaş iliskilerine musallat olan büyüyünce de başka arkadaşının kocasına musallat olur.

Valla şunu da göz önüne alin lütfen
O ne anlar ne bilir demişsiniz ya Gerçekten öyle değil anlıyor biliyor bilerek yapıyor
Yanlışlıkla değil bilerek yapıyor
Bakın konu sahibi ne diyor kizim kiminle oynasa gidip onunla konuşuyor kızıma dair diyor şimdi bu bilmeden yapılmış bir sey mi hayır değil gerçekten değil
Bakın geçen gün daha taş çatlasın 4yasinda erkek çocuğu annesinin yanında minik kediye tekme attı ben hemen müdahale ettim kadın bana diyor ki vursun ne olacak sokak kedisi o
İşte bu çocuk merhameti öğrenir mi
İşte akran zorbalari bunlardan çıkıyor sonra ne güzel diyorlar di mi suça suruklenmis çocuk bak sen
O kadına zor çünkü yavrum o kedi de bir can taşıyor demek anlatmak izah etmek umursamıyor ki
Ben oturup anlatırdım mesela anneleri babaları evleri var derdim onun da canı var canı yanar derdim şimdi kizim 12 yasinda harcligiyla kedi mamasi alıp sokak kedisine veriyor misal
Yani ben sizin nezdinizde sizin gibilere söylüyorum lütfen zalimi savunmayın ya lütfen yanlışı savunmayın lütfen nasilsa benim başıma gelmedi demeyin zalime merhamet mazluma eziyettir
Niye merhametiniz zorbalanan çocuğa değilde zorbalayan çocuğa neden ?
zorbalanan çocuğa zaten üzülüyoruz sorun burada hepsinin 6 yaşında olması. Onlar hiçbir şeyden sorumlu değil. Bak ne güzel dediniz aile. Çocuk masıl farkında olabilir Allah aşkın o yaşları hatırlamayacaklar bile.
Geçen benim oğlumu kendi sınıfından birinin abisi zorbalamış ve itmiş. Hemen annesine güzellikle yazdım. Daha benim çocuğum küçük neden böyle yapmış lütfen uyarır mısın dedim. O da hemen soruyorum dönüş yapıyorum dedi. 10 dk sonra dönüş yaptı ve benim oğlumun da okulun yeni yapılan inşaatını izlemek istediği için tehlikeli diye uyardığını benim oğlanın umursamadığı için o da sinirlenip ittiğini söyledi. . Ama ben söyledim o senin kardeşin sakın bi daha sert davranma ona, uyardım dedi çözdük ve çocuk artık oğluma abi oldu sahip çıkıyor. Oğlum da onun sözünü dinliyor seviyorlar birbirlerini.
Yani sorunlar aileyle konuşarak istişare edilerek de çözülmelidir. Kalkıp çocuğa kızmadım ne hakla kızabilirim? Ama annesine söyledim çünkü onu uyaracak olan. Ne diyor? Neymiş kadınla iletişime girerse erkekler de karışırmış iş kötü olurmuş. Ne alaka? Daha kendisini tutamayan, iletişim kuramayan yetişkinlerin çocukları da pek normal olamaz zaten.

Bizzat yaşamış biri olarak yazıyorum lütfen gerekirse okul değiştirin çocuğunuzu buna maruz bırakmayın izleri kalıcı oluyor ben 3. Kızımda yaşadım ve inanın çok üzüldü yavrum belli bir zaman hep içine kapandı yeni yeni açılıyor bende kendisi bas etsin baş etmeyi öğrensin hayatta hep ben olmayacağım yanında vs vs dedim ama doğrusu bu değilmiş yaşayarak öğrendim doğrusu anında müdahale etmekmis lütfen ciddiye alın bunları yaşamasın
Aslında doğru olan sizin yaptığınızdı. Çocuklar yaşayarak, tecrübe ederek mücadeleyi öğrenmeli ama bu toplum buna fırsat vermiyor. Bize de yol göstermek ve gerektiğinde mücadele etmek düşüyor. Artık mottom, nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.

Siz bence pek iyi değilsiniz. Bu çocuk hayatı boyunca hiçbir şeyle kendisi başedemeyecek mi? Dayak yok bi şey yok aslında öyle abartılı bir şey de yok neden kendi kendine başetmesine izin vermiyorsunuz? Hayatı boyunca hep siz mi müdahale edeceksiniz? Öğrenmesin mi bi şeyler?
Vallahi zamane çocuklarına çok üzülüyorum.
Ayrıca ortamı saatle dinlemeniz suç değil mi? Öğretmenler idare öğrense dava açmaz mı?
Öyle demeyin, saatle ortamı dinlemesi abartı olabilir ama çocuğuyla ilgilenmesi destek olması çok iyi. Bende o yaşlarda dışlanırdım, öyle kötü söz eden kavgacı bi çocuk da değildim üstelik. Sakin, kendi halinde, sevecen bi çocuktum ama dışlandım yine de. Ailemle de hiç paylaşmamışım, onlarda farketmemiş. Sonra her yerde dışlanan kişi oldum, çünkü girdiğim her yeni ortama "yine ben dışlanacağım" düşüncesiyle girdim. 30 yaşındayım ve hâla aşamadım bu durumu.

Bence o cocuk alıp duvara firlatmalik.

Buyrun basin begenmedimleri. Neresi küçük
Kötülük düşünürken zorbalık düşünürken o küçüklüğü nerede kalıyor? Aynısını ona yapınca niye ay yazık çocuk ama o dahaaaa oluyor? Hadi ordan be
Eskiden eğitimde şiddet varken akran zorbalığı çok azdı, sonrasında şiddet gitti. 2. Olarak cezasızlık okulun efendileri öğretmen iken çocuklar ve velileri oldu, sonuç bu. En azından çocuklara şiddet durumunda ağır cezalar gelmeli, okuldan uzaklaştırma, okul değişikliği gibi.

Eskiden eğitimde şiddet varken akran zorbalığı çok azdı, sonrasında şiddet gitti. 2. Olarak cezasızlık okulun efendileri öğretmen iken çocuklar ve velileri oldu, sonuç bu. En azından çocuklara şiddet durumunda ağır cezalar gelmeli, okuldan uzaklaştırma, okul değişikliği gibi.
Disiplin cezaları kalktı cocugun sınıfta kalması kalktı davranis şeylerine hep artı arti artı veriyorlar karnede.
Eskıden bize öğrenci değerlendirmesi yazarlardı karnenin bı köşesine.
Sımdı cocugunuz mükemmeller var
Ya da ben öyle denk geldim
Gık diyemiyorsun cocuga

Diğer çocuk sizin kızınızı kıskanıyor gibi geldi bana
Daha güzel daha Nahif daha tatlı diye belki de

Ne iğrenç ve sınır bilmez çocuklar yetiştiriyor anne babalar ya
Sokaklar psikopat dolu olacak 20 yıl sonra
Kağıt Ev diye bir dizi vardı, o aklıma geldi.

Böyle durumlarda öğretmenden çok birşey beklemeyin bence çünkü öğretmen olarak söylüyorum birçok öğretmen artık müdahale etmekten korkuyor bu durumlara çocuğun ailesi ile iletişime geçin
Onu da düşündük hocam ama okul sizin müdaheleniz daha da kötü olabilir biz halledelim dedi. Kaldı ki aileyle temas halinde eşim de girer ve maalesef önce kavga edip sonra konuşarak anlaşanlardan.

Diğer çocuk sizin kızınızı kıskanıyor gibi geldi bana
Daha güzel daha Nahif daha tatlı diye belki de

Ne iğrenç ve sınır bilmez çocuklar yetiştiriyor anne babalar ya
Sokaklar psikopat dolu olacak 20 yıl sonra
20 yıla gerek yok ki
Şimdiki ergenlerin icinde öyle sosyapatlar var ki geleceğin suçlulari
Okullarda disiplini yok ederek,öğretmenlerin elinden tüm yetkiyi alarak bu hale getirdiler çocukları
Anasıfi çocuklarının bile ağzında ne küfürler var.

Öyle demeyin, saatle ortamı dinlemesi abartı olabilir ama çocuğuyla ilgilenmesi destek olması çok iyi. Bende o yaşlarda dışlanırdım, öyle kötü söz eden kavgacı bi çocuk da değildim üstelik. Sakin, kendi halinde, sevecen bi çocuktum ama dışlandım yine de. Ailemle de hiç paylaşmamışım, onlarda farketmemiş. Sonra her yerde dışlanan kişi oldum, çünkü girdiğim her yeni ortama "yine ben dışlanacağım" düşüncesiyle girdim. 30 yaşındayım ve hâla aşamadım bu durumu.
Tam da evladım ileride sizin bu hissettiklerinizi hissetmesin diye bütün çabam. İnsanı, doğayı, hayvanı sevmeyi öğreterek büyüttüm ve sevgisiz insanların büyüttüğü ve sevgi dolu, mutlu insanlara tahammülü olmayan çocuklara feda edecek değilim. Hatalı olan biz değiliz.

Tam da evladım ileride sizin bu hissettiklerinizi hissetmesin diye bütün çabam. İnsanı, doğayı, hayvanı sevmeyi öğreterek büyüttüm ve sevgisiz insanların büyüttüğü ve sevgi dolu, mutlu insanlara tahammülü olmayan çocuklara feda edecek değilim. Hatalı olan biz değiliz.
Dürüst olacağım size. Bence sevgisiz büyüdüğünden değil. Aksine aşırı bir sevgi ve ego ile büyütülüyor bu çocuklar. Her şeye hakkı olduğunu sanıyor. Sonra başka çocukta istediği bir şeyi görünce o çocuğa kin besliyorlar. "Nasıl en iyisi ben değilim?" ya da "Neden en iyisi bende değil?" Ben yeni nesile bakınca sevgisiz büyüyen kimseyi görmüyorum, eski nesil( Boomer kuşağı) en ufak şeyde fayak yiyormuş örneğin.

Valla çocuktur falan diyemeyeceğim hiç, çocuksa herkesinki çocuk neden zorba biri yüzünden bir çok çocuk zarar görsün?
Bunların ilerisinide biliyoruz şimdi önlem alınmaz bu sefer ortaokulda lisede başkasının canı yanar, kimse kusura bakmasın 7sinde neyse 70indede o oluyor. Ayrıca hırçın ders dinlemeyen bi çocuk olsa neyse dersin bi sıkıntısı var heralde şu bu diye, bu çocuk direk fitne fesat takılıyor yani bunlara aklı yetiyor. Bilinçli olarak takmış kıza kafayı kimse onla arkadaş olmasın istiyor.
Bir çok yolda denenmiş bunu denediniz mi bilmiyorum ama sınıftan aynı kızınız gibi uyumlu arkadaş olabilcek bi çocuk ve annesiyle tanışın, okul dışı kaynaştırın, gelip o çocuğa böyle dese bile çocuk etkilenmesin arkadaş olsunlar, baktı bozamıyo arkadaşlığı o zaman salar belki sizin kızınızı.
Bu bence işe yarar, ben ilkokulu hatırlıyorum mahalleden kankilerim vardı kimse bizi ayıramazdı ne olursa olsun birbirimizi tutardık böyle bi arkadaşı olursa bu kızda uğraşmaz daha.

Back
X