alişveriş bagimliligi

Benim alacağım şey 100 tl diyelim ki bunu alabilmek için kaç saat çalışmam gerek diye düşünürüm ona göre gerekliyse alırım. Telefonumda alışveriş uygulaması yoktur. Önceden netten alıyordum o da sürekli bsyler bak vakit kaybettiriyor. Artık net kullanmıyorum. Her gün de çarşıya çıkmam çıksam almak isterim alırım da.
Siz de maaş yatınca birikim hesabınıza atın. Para olmayınca almazsıniz herhalde.
Geçmişte yokluk çekmeniz sizi bu duruma iten sebep olabilir. Geçmişte yaşadığın eksikliği kapatmak gibi.

herkese iyi aksamlar
benim uzun zamandir bi problemim var.surekli alisveris yapma istegim var ozellikle giyim uzerine.param olmadiginda yapmam ama maasimi aldigim gibi butun parami alisverisle bitiririm.oyle bisey ki dunyadan kopuyorum aklimdaki tek sey o elbiseyi ayakkabiyi yada cantayi almak oluyor.genelde uygun seyler aliyorum ama sonucta aliyorum.gecen kis etiketi uzerinde olan kiyafetlerim vardi.birini alirdim onu giymeden baskasini siparis ederdim.bunu yenmek istiyorum ama dayanamiyorum aklima girdi mi tamamdir.suan 3 ayri yerden kargo bekliyorum ve aklim baska bisey de.bu durumda olup atlatan varsa banada yardim etsin.
Bütün para derken , asıl ihtiyaçlar dışında kalan tüm para mı? Yoksa komple mi maaşı harcıyorsunuz ? Ortalama miktar nedir ?

Neyseki uygun şeyler alıyormuşsun. Senin tek ayakkabıya dünya para döküp gözünü daha pahalı bir ürüne diken türün de var :KK14: en son 1800 tl ye çanta aldım. Maaşım 5000 tl:olamaz:

😮😮benim maaşım da size yakın en pahalı çantam 100 tl falandır. O kadar fazla da yoktur cantam Bilemedim. Şaşkınlıkla okudum yazdiginizi.
Neyseki uygun şeyler alıyormuşsun. Senin tek ayakkabıya dünya para döküp gözünü daha pahalı bir ürüne diken türün de var :KK14: en son 1800 tl ye çanta aldım. Maaşım 5000 tl:olamaz:

Ben de öyleydim birkaç aydır kredi kartı belimi büktü ve şükür 1 aydır kendimi tutuyorum ama borclarida odeyemedim

İnstagramda minimalizm ve sade yaşam üzerine sayfalar var, onları takip edebilirsin. Bu forumda da ekonomi, finans, borsa bölümü var, oraları takip edip kendini birikime yönlendirebilirsin. Kapsül gardırop mantığına girebilirsin.

Bu kadar çok alışveriş yapıyorsan muhtemelen epey bir kıyafet, ayakkabı ve çantan vardır, onları almayı bırakıp kendini araba almak gibi bir borca sokabilirsin. Beni hayatta en mutlu eden şeylerden biri yeni yerler gezip görmektir. Gezmek şu hayatta sana kıyafetten daha fazla şeyler katar. Yurt içi, yurt dışı turlara katılabilirsin. Ama turlara katılıp kendini yine alışverişe vermemelisin. Ben gittiğim yerlerden sadece bir magnet alıyorum.

Maaşı aldığınız gibi dolar veya altın alın bir kısmıyla. Harcayacağınız kısım kalsın hesapta

içinizdeki duygusal bir boşluğu almak ile dolduruyorsunuz..
o boşluk ne ancak siz bilirsiniz,
bunu oturup iyice düşünün bence..

Maaşınızın bir kısmını bir yere bağlayın kalanıyla idare edin ve kendinizi bu parayla ay sonunu getireceğim diye şartlandırın.hatta durumunuz müsaitse yatırımlık küçük bir ev yada araba gibi birşey için bağlayın parayı. Sonra zaten istemesenizde idare etmek zorunda kalıyorsunuz. Başka türlü zor.

Üfff bi bende yok galiba şu alışveriş aşkı :KK43: senin durumunu bilemiyorumda bende birşey alamıyorum.alışverişe çıkınca çok zor beğeniyorum ve almamak için bir bahanem mutlaka oluyor.Inan gerçekten ihtiyaç olursa alıyorum oda mecburiyetten.Mesela aynı ayakkabıyı sürekli giyiyorum.Kaliteli alıyorum evet ama sürekli giyiyorum o yırtılana kadar.ondan sonra alternatife geçiyorum :KK43: Çalışan bir insan olarak bu durumda çok zor oluyor.Bu işi dengede yapabilenlerede hayranım.Bende kendi durumumdan şikayetçiyim mesela.Benim derdim para harcamamakta değil,mesela beğendiğim bişey üzerimde iyi durmuyor mutsuz oluyorum,yada kumaşı kalitesiz diye almıyorum,alışveriş yerleri aşırı kalabalık oluyor o ortamdan sıkılıyorum filan.Benimkide tersi bi dert işte.Çözümü olan varsa banada yardım etsin

Evli değilsen çocugun yoksa amaaan harca gitsin.evlendikten sora hele çocuk varsa merak etme sana sıra gelmez:) hayata birdaha mı gelcen , çalışıosun hakediosun..

Meblağı seni kasmayacak sadec temel ihtiyaçlarının oarası elinde kalacak şekilde kredi yoluyla bir borca gir.yatırım gibi..arsa arba vs..hayat sigortası tarzı birleyde olabilir.yada kendisine güveniyorsan eşine yada annene ver paranın büyük kısmını.istesem de bana para vermeyin de

Son düzenleme:
Yada ucuz şeyler değilde pahalı ama tek ürün al mesela..böylece gerçekten ama gerçekten ihtiyacın olan şeyin en kalitelisini almış olursun.manevi tatmin olur bana göre

ben fakir bi aileden geldim ogretmen olmadan once bi kurusun bile hesabini yapardim.bi keresinde yirtik ayakkabiyi tamir edip idare etmisligim var.universitedeyken kac yil ayni elbiseyle dolastim bunlari soyluyorum cunku zamaninda cok fakirlik gordum.belkide boyle yapmamin sebebide odur yoksa simariklik degil
Sebep belli. İnsan zamanında arzu ettiklerinin ilerde kölesi oluyor malesef. Bilinç altı naparsın:110:
kendinizi frenlersiniz bunu görüyorsunuz sebebin az çok farkındasınız.
İlla gidip psikologa para bayilmaniza gerek yok sebebi hic tahmin etmiyor olsaydiniz olabilirdi. Önce kendiniz başa çıkmayı deneyin

herkese iyi aksamlar
benim uzun zamandir bi problemim var.surekli alisveris yapma istegim var ozellikle giyim uzerine.param olmadiginda yapmam ama maasimi aldigim gibi butun parami alisverisle bitiririm.oyle bisey ki dunyadan kopuyorum aklimdaki tek sey o elbiseyi ayakkabiyi yada cantayi almak oluyor.genelde uygun seyler aliyorum ama sonucta aliyorum.gecen kis etiketi uzerinde olan kiyafetlerim vardi.birini alirdim onu giymeden baskasini siparis ederdim.bunu yenmek istiyorum ama dayanamiyorum aklima girdi mi tamamdir.suan 3 ayri yerden kargo bekliyorum ve aklim baska bisey de.bu durumda olup atlatan varsa banada yardim etsin.
İçinizde bir boşluk var mı? Hayatınızda eksik gördüğünüz bir yer var mı?

Çocuk doğurun, kendinize harcayacak paranız kalmaz böylece.

Back
X