Benim kazancım 3000-5000 arası, bir ayım bir ayımı tutmaz.Bazı aylar sabit 2 müşterinin siparişleri dışında iş bile olmaz, ama ne gelirse harcarım hani, o da ayrı bir durum
Sevgiliminkini inan bilmiyorum ama benden kat kat fazla aldığına eminim...
Ama inan bunun kazançla alakası yok, benim arkadaşım da 1000 lira kadar bir maaş alır, pazar pazar gezer birsürü şeyler alır...O da parasını sonuna kadar harcar, çokta iyi parçalar bulur valla bazen ondakilere de göz koyarım
Parasiz kaldigim zamanlarda oldu ayda 10 bin ytl kazancim oldugu zamanlarda oldu hepsinide yedim. Fakat sunu anlamiyorum parasizken ne sikayet ettim, ne de param varken harcamamazlik ettim.Parasi olan kisi neden harcayamasin ki bunda ayip birsey yok. Herkesin sartlari farkli. Sirf baskalari harcayamiyor veya fakir insanlar var diye alim gucu olan insanlarinda standardini dusurmek zorunda kalmasi,yaptigi alisveristen sucluluk duymaya zorlanmasi taraftari degilim. Nasil fakirlik ayip degilse durumun iyi olmasi zenginlikte ayip degil bence. Kimse kimsenin hayatindan sorumlu olamaz. Ha gonlunden gecer cok ihtiyaci olan birine yardim edebilir fakat parasi varsada gidip 3 milyarlik alisveris yapiyorsa durumu musaitse ve calisarak kazandigi paraysa bunun hesabini kimseye vermek veya ezilip buzulmek zorunda oldugunu da sanmiyorum.
Insanlarim alim gucu oldugu icin utandirilmasina da karsiyim.
bu benim de anlam veremediğim bir şey.
ekmek bulamayan insanlar var deyip kendini kısıtlamak anlamsız geliyor bana.israf kötü evet ama kişi çalışıp kazandığını da istediği gibi harcar.
anlamadığım,500tl ye ayakkabı alacağıma 100tlye alırım,dünyada aç insanlar var diye düşünenler,bu mantıkla bana göre ayakkabı için gözden çıktığı o 400tlyi başkalarına vermeli.
ancak o zaman mantıklı bulurum bunu.ama kaç kişi yapar ki,kalan 400le muhtemelen başka şeyler alıyordur
Sonuçta alın teri ile parasını kazanana bu ölçüde hayat standardına sahip olmak haktır. Gelirim şimdikinden yüksek olsa misal ucuz meyve alacağım diye semt pazarına gitmem, yakınımdaki marketi tercih ederim. Aylardır alacağım tablet için hem ucuz hem kaliteli olacak diye bu kadar araştırma yapmam. Giyimime bir nebze daha özen gösteririm. İstediğim kitapların, filmlerin orjinalllerini rahat rahat alırım. Ne bileyim, makyajda bile daha güvenilir markalara yönelirim. Bunları yapmam yanlış mı? Bence değil. Çalışıp kazanan bensem önce kendimi düşünmem normal, kazandığımın bana yansıması normal. Bana, yakınlarıma, komşularıma, yardıma ihtiyacı olanlara da.Buradan anladığım kadarıyla müsrifliğin anlamı kişiden kişiye değişiyor, bana göre müsriflik zaten var olandan ya da kullanılmayacak olandan fazla almak. Ama durumun varken daha kalitelisini daha fazla paraya almak değil.
Ayh ikinci gardolabı duyunca içime bir sıkıntı bastı. Benim ablamda aynı alışveriş manyağı. Benimle yaşamadığı halde ayakkabı dolabımı benden çok dolduruyor, gardolabımda aynı şekildeydi ama kriz geldi hepsini poşetleyip verdim. Şu kadarcık abartmıyorum annemlerin evi de benimki kadar işgal edilmiş durumda, bir de kendi evinde çift kişilik bir gardolabı daha var.
Yani diyeceğim o ki, böyle çevrenizdeki insanları eşyadan soğutmayın. Alışveriş kötü birşey değil ama kullanmadıklarınızı ayırın o 2 gardolaptaki her ürünü giyiyor olamazsınız. Evdeki eşyaları azaltın, yaşamınızı sadeleştirin, daha kaliteli zaman geçirirsiniz böylelikle evinizde.
Nasıl gözükürlerse gözüksün 5 farklı bota birden ihtiyacı olamaz mesela insanın. Bu sayıyı azaltmalı, yeni bir tane almaya karar verdiğinde elindekilerden birini atmaya karar vererek almalısın. Böylece elinde en azından sadece vazgeçemeyeceğin eşyalar kalmış olur ve belki kendini frenleyebilirsin.
Müsrifliğe gelince de bence müsriflik bir ürünün pahalısına, sahip olmakta değil, ihtiyacın olandan fazlasına sahip olmakta. Zaten aynı kalitede aynı bilinirlikte iki ürünün arasında ciddi fiyat farkı varsa, ucuz olan kendi kar payından tüketicinin kesesine katkı sağlamak için vazgeçmiyordur, ucuz emek gücünü sömürüyordur.
sizinki de baya enteresanmış.benimki ben alışveriş yaparken bunalıma girip soğuk terler döküyo nefret ediyo alışverişten sevgilinin değerini bil bence.ne güzel birlikte eminim daha eğlencelidir :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?