AMPK enzimi nedir? Ampk enzimi nelerde bulunur?

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
AMPK enzimi nedir: Adenozin 5 ′ monofosfatla aktive olan protein kinaz (AMPK), vücudun “enerji metabolizmasının ana düzenleyicisi” olarak bilinen bir enzimdir. Hücrelerimizde bir enerji sensörü olarak çalışır. Araştırmacılar, yaşlandıkça AMPK aktivitesinin önemli ölçüde azaldığına inanıyor. İştahta, vücut ağırlığında, enerji seviyelerinde vb. değişiklikler yaşamamızın bir nedeni budur.
ampk_enzimi.jpg

Enerji tükenmesi (veya hücresel enerji eksikliği) gerçekten AMPK aktivitesini uyaran şeydir. Bu, daha fazla proteinle aktive olan protein kinazın (AMP) üretilmesine neden olur. Bu, en iyi AMPK aktivatörlerinden bazılarının yararlı “stres faktörleri” olarak düşündüğümüz şeyler olduğu anlamına gelir. Bunlara kalori kısıtlaması, oruç tutma ve yoğun egzersiz dahildir.

Son zamanlarda bazı şirketler, yaşlanma karşıtı etkileri olduğunu iddia eden “AMPK aktivatör” takviyeleri yayınladı. Bazı takviyeler, adenosin 5 ′ monofosfatla aktive olan protein kinaz yollarını aktive etmeye yardımcı olabilir, ancak çoğu takviyenin etkili olduğunu kanıtlamak için şu anda sınırlı araştırma mevcuttur.

Ancak, doğal AMPK aktivatörlerinin birçok fayda sağlayabileceğini biliyoruz. Bu faydalar arasında inflamasyonu azaltmak , metabolik yolları iyileştirmek ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemek yer alır.

AMPK Nedir?​

AMPK, "adenosin 5' monofosfatla aktive olan protein kinaz" anlamına gelir. Enerji dengesinde önemli rol oynayan tüm canlılarda bulunan bir enzimdir.

Vücudunuzun enerji tüketimi ve üretimi arasındaki dengesini belirlemeye yardımcı olur. Vücut, mevcut AMP'nin adenozin trifosfata (ATP) oranını algılayarak AMP üretimini dengeler. ATP molekülleri, hücreler içinde bir yakıt kaynağı olarak görev yapanlardır. Enerji, hücrelerde ATP olarak başlar ve sonunda AMP'ye parçalanır.

Mevcut AMP ve ATP seviyelerinize bağlı olarak enerji üretimi ve kullanımı değiştirilebilir. Bu, iştahınız, vücut ısınız, fiziksel aktivite isteğiniz (enerji harcamanız), hormon üretimi ve diğer süreçlerdeki değişiklikler yoluyla gerçekleşir.

AMPK nerede bulunur?​

Vücuttaki dokularda, özellikle beyinde (hipotalamus dahil), karaciğerde, yağ hücrelerinde ve iskelet kaslarında depolanır. Adenozin 5 ′ monofosfatla aktive olan protein kinaz, genetiğiniz, yaşınız, diyetiniz, uyku düzeniniz, stres seviyeleriniz ve egzersiz alışkanlıklarınız dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilenir.

AMPK Sağlık Faydaları​

Adenozin 5 ′ monofosfatla aktive olan protein kinaz, enerji kullanımını düzenlemeye, homeostazı korumaya, kilo kaybını desteklemeye, iltihabı azaltmaya, metabolik yolları ve insülin duyarlılığını iyileştirmeye, fiziksel performansa yardımcı olmaya, otofajiyi ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye ve hormon üretimi ve doğurganlığa yardımcı olabilir.
  1. Enerji Kullanımını Düzenler ve Homeostazı Korur
  2. Kilo Kaybını Destekler
  3. Enflamasyonu azaltır
  4. Metabolik Yolları ve İnsülin Hassasiyetini İyileştirir
  5. Fiziksel Performansı Artırabilir
  6. Otofajiyi ve Sağlıklı Yaşlanmayı Destekler
  7. Hormon Üretimine ve Doğurganlığa Yardımcı Olur
Karın Yağını Yakar :
Karın veya visseral yağ, genellikle çekici olmayan olarak algılanmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bu yüzden bu yağı minimumda tutmak önemlidir. AMPK'nin devreye girdiği yer burasıdır. Aktive edilmiş AMPK, enerji için ekstra yağları ve glikozu karnınızda depolamak yerine yakar.

Ampk enzimi nelerde bulunur?​

ampk_emzimi_hangi_gidalarda_bulunur.jpg
Yüksek antioksidan, yüksek polifenol içeren gıdalar şunları içerir:
  • yapraklı yeşillikler, brokoli, enginar ve yeşil fasulye gibi taze sebzeler
  • yeşil çay
  • Kahve
  • kakao
  • yaban mersini, böğürtlen, ahududu, yaban mersini vb.
  • üzüm
  • zeytin yağı
  • nar
  • elmalar
  • soğanlar
  • tarçın, zerdeçal vb. gibi otlar ve baharatlar.
  • Ceviz, fındık

AMPK Yan Etkileri​

AMPK aktivasyonunun olası yan etkileri nelerdir? AMPK sinyalinin nörolojik bozukluklar ve kanser gibi belirli hastalıkların riskini nasıl etkileyebileceği hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Genel olarak, çalışmalar karışık sonuçlar göstermektedir. Bazıları, artan AMPK'nin bazı koşullar için riski artırabileceğini göstermektedir. Diğerleri riski azaltabileceğini gösteriyor.

Takviyelerin kalitesi sıkı bir şekilde düzenlenmediğinden veya kontrol edilmediğinden, herhangi bir AMPK aktivatör takviyesini denemeyi seçerseniz dikkatli olmanız önemlidir. Güvende olmak için, olası olumsuz etkileri belirlemek için aldığınız her takviyenin yan etki profiline bakın.

Farklı takviye kombinasyonlarının enerji dengesini nasıl etkilediğini göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Daha fazla bilgiye sahip olana kadar, saygın üreticilerden kaliteli ürünler satın aldığınızdan ve dozaj talimatlarını dikkatle uyguladığınızdan emin olun. Kronik bir sağlık sorununu tedavi etmek için ilaç alıyorsanız, herhangi bir yeni takviye almaya başlamadan önce doktorunuzla da konuşmalısınız.
 
Son düzenleme:
X