- 10 Ekim 2014
- 32.980
- 148.653
- 798
- Konu Sahibi lattesizkitapsiz
-
Konusu acilmisken, Amerika'da herkes birbiriyle ismiyle hitap eder. Doktora gidince ismiyle hitap edersin, kres ogrencileri bile ogretmenlerine ismiyle hitap eder ve bu oranin normalidir. Ama bizim ulke bunu kaldirmaz. Ve bu isimle hitap etme olayi bir sure sonra saygisizliga doner. O yuzden herkes birbirine siz demeli bence. Zamanla samimiyete binaen konusma sekli degisebilir tabi.
Özellikle beden gücüne dayali islerde calisanlar yapiyolar bunu, temizlikci vs, bi anda ense şaplak, iş sallama moduna döndü bana gelenler benim civikligim yüzünden vdgdgHer şey her yerde uygulanamaz aslinda. Şu ulkede şu yapiliyor vs diye kiyas etmemek lazim.
Burada bazilarina biraz guler yuz gostersen işini yarim yamalak yapmaya başliyabiliyor mesela. Buna çooook fazla ornek verilir.
Oyle hitap seklini degistirince avrupa olmuyor, cozulmuyor yani mevzu derin. Hitap şekilleri en son değişecek şey şu durumda.
Egitim de bir yere kadar. Beynimize kodlanmis bu cehaleti okuyarak da asamiyoruz. Genel bir sıkıntı var. Ahlak vs gibi.. Hepsi birbiriyle baglantili ve duzelmiyor.Haddini, yerini, konumunu bilme, baskalariyla kendini doğru konumlandirebilme, bunlar biraz da okur yazarlikla, egitimle paralel giden seyler. Cahil cesareti sıkıntıli bisey.
Özellikle beden gücüne dayali islerde calisanlar yapiyolar bunu, temizlikci vs, bi anda ense şaplak, iş sallama moduna döndü bana gelenler benim civikligim yüzünden vdgdg
biraz aile yetiştirmesi de varHaddini, yerini, konumunu bilme, baskalariyla kendini doğru konumlandirebilme, bunlar biraz da okur yazarlikla, egitimle paralel giden seyler. Cahil cesareti sıkıntıli bisey.
Bence rahatsız olmakta haklısınız. Benim çalıştığım kurumda da hekimlerle bir arada çalışıyoruz ve asla laçka bir dille yaklaşmıyoruz. Bende doktor olsam belirli bir saygı beklerdim.Merhabalar hanımlar,
Aslında bu başlığı açacağıma direkt ad soyad kimlik versem daha gizli kalacağım bir durum olurdu , her neyse.
İçimde baş edemediğim şeyler var ve sormak istiyorum.
Daha önce burada açtığım konularda belirtmistim; işyerinde bazı sorunlar yaşıyorum
Gelecek ay muhtemelen kurumum değişecek.(kendi istegimle)
Sorunumu umarım kısa tutabilirim, elimden geleni yapacağım.
Ben ambulans hekimiyim
Ambulansların çoğunda hekim olmaz , mesela bulunduğum şehrin tek doktorlu ambulansi benim istasyonum.
Sağlıkta hatta 112 bünyesinde çalışmayan pek kimse icerisini bilmediği detaylı anlatacağım.
112 servisi iki yerden oluşur , bir
bildiğiniz ambulans 2 onu yonlendiren komuta ekibi.
Siz 112 yi arar adres verirsiniz komuta ekibi bu adresi bize atar ve bizde gideriz , komuta her hareketimizi kontrol eder (ambulanslari izleme cihazı ile izlerler her şeyin süresi var vs vs)
komutada da ambulansta da
hekim , paramedik ve att çalışır
Hasta ile ilgili herhangi bir sorun yaşadığımizda komutayı arar, çözüm bekleriz.
komutada hekimler telefonla konuşmaz evrak işi yaparlar yani çözüm için konuştuğum kişi att ya da paramedik.
Ana sorunlar burada başlıyor, ilk başlarda her vakada arıyorlardı
teyit amaçlı ...
yahu sen zaten tablete vaka gönderiyorsun çıkış yapiyoruz , arabada kontağı açtığımız anı görüyorsun , her şeyi görüyorsun.
Çıkma zamanımız gelmeden teyit için aramak nedir ???
Ve beni aramak nedir?
Ana sorun burada başlıyor, ben daha önce hep hastanede çalıştım orada ast/üst kavramı inanılmaz oturmuştur ama burada oturmuyor ve ben hiç kişiliğime uygun olmadigini düşündüğüm bir hale büründüm.
Komutadaki personel beni arıyor bana diyor ki "arkadaşım"? ' arkadaşlar' ???
en son dedim ki ya siz benim eskidemlim olan komuta hekimine de arkadaşım mi diyorsunuz?
Diyemez çünkü.
Bir hocam, bir doktor hanım demekten bile aciz misiniz?
sonra bırakıldı o laf ,
sorun sadece bu değil tavırlarını kaldıramıyorum, mesela bir şey anlatacak diyor ki ; ben gerekirse sizi o sahaya çekerim buraya çekerim ??
ya sen hayırdır diyesim geliyor?
"hocam gerekirse o vakaya çıkarsınız" demek böyle zor mu ?
Bana göre beni oradaki ATT bile aramamali ya , bir sorun olduğunda eskidemlim aramalı.
Oysa ben hasta vs danışmak için bile komuta doktoru ile görüşmek istediğimde bana ne hakkında görüşeceksiniz diyor ?
yahu adamla gecenin ikisinde 112 üzerinde muhabbet etmeyeceğim, ayrıca adam benim eskidemlim zaten ona söylesen benimle konuşacak (bizde meslek dayanışması çok fazladır)
illa kızmam gerekiyor,
bazen onlarda kızıyor ve bütün belgeler onların elinde oldukları için güç onlarda gibi davranıyorlar
(hakkımda yalan beyanla tutanak tutmaya çalışmışlardi)
tamam kendi eskidemlilerine davransinlar (ki bu da zaten yanlış )
ama ben şehrin 4 ambulans hekiminden biriyim , kimse beni sana harcatmaz
konu Zaten onların tavırları değil benim tavırlarım
bana buraya başlamadan önce sorsaydiniz insanların statüsüne asla önem vermedigimi söylerdim özel hayatımda da zaten her türden insan var.
Ama burada resmen karakterim değişti , geçen nöbette ambulans sürücüsü bana meslektaşız dedi , ellerim kaşınıyor bunları duyunca .
Neden böyle oldum anlamıyorum.
Bunları hekimlere anlatınca anliyorlar ama mesela birlikte çalıştığım insanlar , hocam ne olacak ki arkadaşım dese diyorlar.
Onca sene Amerikan dizilerindeki bu statusuzluge imrenmisken geldiğim hal beni çok etkiliyor .
biraz aile yetiştirmesi de var
ayrıca bizim ülkemizde inanılmaz bir ego sorunu var , insanlar alt kademe çalıştıklarını asla kabul edemiyorlar. Sürekli üstlerinin üstüne basmaya çalışıyorlar.
O yüzden kibar davranınca elinde patlıyor çoğu zaman.
herkes ister kimseye sınır koymasın rahat olsun ama elinde patlıyor işte ne yapılabilir
ertesi gün iş yapmıyor adam , yumuşak yüzlü olunca.
bunu kendi konumdan bağımsız olarak söylüyorum.
29 kasım tıbbi sekreterlerin Bayramı, niye ayrı bir bayram yapmışlar ki o zaman. Ben değil diye düşünüyordum, birkaç yerde de öyle okumuştum.
Ben de bazı sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını sahiplenme çabalarını anlamıyorum. 14 Mart Tıp bayramıdır deyince de sanki hakaret edilmiş gibi tepki veriyorlar.
Hiçbir hekimin hemşireler gününü, ebeler gününü sahiplendiğine şahit olmadım ama konu Tıp bayramı olunca bir sahiplenme hevesi geliyor bazılarına.
Şimdi bizim de bayramımız var da.Asıl,ilk olan 14 mart tıp bayramıydı.Sonra herkes bir günü bir bayram yaptı.17 şubat dünya kediler günü bile var.Ben 14 mayıs olarak kopya çektiğimizi düşünüyorum.
14 Mart tıp hekimlerinin bayramıdır.
Bu biraz da kültür meselesi. Orada abla, hala gibi hitaplar da yok. Aynısını burada biri yapsa saygısızlık olur. Hanım/Bey demek de kibarlıktır bana göre. Böyle başlayınca gerisi de kibar ilerliyor otomatik olarak.Konusu acilmisken, Amerika'da herkes birbiriyle ismiyle hitap eder. Doktora gidince ismiyle hitap edersin, kres ogrencileri bile ogretmenlerine ismiyle hitap eder ve bu oranin normalidir. Ama bizim ulke bunu kaldirmaz. Ve bu isimle hitap etme olayi bir sure sonra saygisizliga doner. O yuzden herkes birbirine siz demeli bence. Zamanla samimiyete binaen konusma sekli degisebilir tabi.
Hala alttakileri aşağılıyorsunuz.ayrıca bizim ülkemizde inanılmaz bir ego sorunu var , insanlar alt kademe çalıştıklarını asla kabul edemiyorlar. Sürekli üstlerinin üstüne basmaya çalışıyorlar.
O yüzden kibar davranınca elinde patlıyor çoğu zaman.
herkes ister kimseye sınır koymasın rahat olsun ama elinde patlıyor işte ne yapılabilir
ertesi gün iş yapmıyor adam , yumuşak yüzlü olunca.
bunu kendi konumdan bağımsız olarak söylüyorum.
Aynen dediğiniz gibi son senelerde buna denk geliyoruz. Ama denk gelmemiz doğru olduğu anlamına gelmez.Neden böyle olduğunu açıklarım ama yasaklı konulara gider. Ama yine üstüne bastırarak söylüyorum adı üstünde tıp bayramı.Buna ben karar vermedim. Son senelerde buna denk geldim. Tıp fakültesindeki kutlamalarda hocalar diğer sağlık çalışanlarının da gününü kutlayınca fark etmeye başladım. Ne zaman böyle bilmiyorum ama yıllardır durum bu. Tıp bayramında sadece hekimlerinki kutlanmıyor.
Haftaya belki üşenmezsem güncellerim. Geçen seneki sağlık bakanlığının paylaşımını da ekleyeyim.
Hangi sektör olursa olsun, insanlar egoist olduğu için diğerleri kompleksli olmuyor. Tam tersi ülkemizde o kadar çok kompleksli insan var ki üstlerindeki kişilerin olması gereken hallerini ego olarak algılıyorlar.Hala alttakileri aşağılıyorsunuz.
Ego sorunu ve sınırı çizememe üstlerde var. Egoist davranıldığı için alttakiler aşağılık kompleksine giriyor. Sınır çizilemediği için ciddiyetsizlik baş gösteriyor. Baş nereye giderse ayaklar da oraya gider.
Kıskanç, haset olanla zor ayni ortamda, ondan sonra uğraşıyorsun iste bilimum dangozlastaj yerimde isyerimde çaycı abla bir kahve yapta icelim demisti. Yapmam deyince evde annene kahve yapmiyor musun demistionun kizi staj yaparken cay kahve yapip maas almiyormus, ben maasli stajyermisim. Bana kahve yapmazdi, patronum bunu farkedip "pandayla bana çay getir" deyince kendini toplamisti. Cok ilginc kafalari yasiyorlar.
Ben olsam önlüğün sirtina nazar etme ne olur, çalış senin de olur yazdirirm punto harflerle hdhhdhdhBuna ben karar vermedim. Son senelerde buna denk geldim. Tıp fakültesindeki kutlamalarda hocalar diğer sağlık çalışanlarının da gününü kutlayınca fark etmeye başladım. Ne zaman böyle bilmiyorum ama yıllardır durum bu. Tıp bayramında sadece hekimlerinki kutlanmıyor.
Haftaya belki üşenmezsem güncellerim. Geçen seneki sağlık bakanlığının paylaşımını da ekleyeyim.
Bu tamamen kültür, benim esim de teyzeme habire adiyla hitap ediyodu, teyzem bozuldu sonundaBu biraz da kültür meselesi. Orada abla, hala gibi hitaplar da yok. Aynısını burada biri yapsa saygısızlık olur. Hanım/Bey demek de kibarlıktır bana göre. Böyle başlayınca gerisi de kibar ilerliyor otomatik olarak.
Ay benim eltim yok, görümcem de baska kitada yasiyo, napiyim benKızlar şiştim elit tartışmalarınızdan. Kaynana gelin elti görümce konuları açılsa da biraz hareketlense buralar atraksiyona geçse .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?