aniden gelen ben bir halt oldum hissi

Yok genel olarak tüm kurumlarda böyle, konu sağlık alanında olduğu için belirttim özellikle, bence de böyle olmalı. Bana en çok markette “siz” diyorlar, en çok dikkat eden onlar
Malesef mevki azaldıkça siz deme oranıda artıyor. Hizmet sektöründe özellikle çok katı kurallar var. Müşteri her zaman haklıdır anlayışı olduğu için mecburen diyor çoğu çalışan malesef.

İş yerinde bende çok sevmem.Çok samimi bile olsak genelde x hanım,y bey diye hitap ederim.Seneler önce karşımızdaki sağlık ocağı doktorları ile biz iki komşu eczacı çok samimiydik.Her gün bizim iş yerinde öğlen yemekleri yeriz,akşam üstleri saatlerce kağıt oynardık.Biri hariç hepsine yıllarca ismi ile hitap etmedim.Onlarda bana.Sadece bir doktor ile normal hayatımızda da sürekli görüştüğümüz için onunla birbirimize ismimizle hitap ederdik.Başka bir iş yerimde en sevdiğim insan işyerinin önündeki taksi durağındaki taksicilerden biriydi.Diğerleri ile resmiydik ama bu amca ile değildim.Çünkü severdim kendisini.Öğle yemeklerini bizimle yemesi için çağırırdım.O da bizi severdi ki gelirdi.Bazen yemek yapardı.Sürekli bana x hanım diye hitap ederdi.Benden çok büyük olduğu için ismimle hitap etmesini rica etmeme rağmen x abla demekle yetindi.İş ile ilgili durumda bence resmiyet iyidir.Aslında ben hitabı şöyle sorun etmediğimi farkettim;Karşımdaki insandan pozitif enerji aldıysam,onu sevdiysem,içtenliğine,samimiyetine inandıysam bana saygısızlık yapmadığı sürece istediği gibi hitap edebilir.Sadece hemen canım diye hitap edilmek istemem.Hayatımda canım diye konuşabildiğim arkadaşlarım var.Mesela biri belki 30 senedir tanıdığım kişi.

Sizin sorununuza gelirsek;Bence bu görgüyle ilgili.Eğitimle bile değişmeyen bir şey.Yani ne yaparsanız yapın böyle insanların tavrını değiştiremezsiniz.Araya resmiyet koymak isterseniz sizde onlara x bey,y hanım diye hitap ederseniz onlarda tavırlarını değiştirebilirler.Belki..

Ayrıca böyle hissetmeniz normal.İş yerinde alt üst durumları olmalı.Yoksa herkes enseye şaplak g..parmak modunda gezer sürekli.

Ps:İlk tanıştığım,günlük hayatın içinde denk geldiğim herkese siz diye hitap ederim.Burada sen diye hitap edebildiğim tek bir üye var.

Hiçbir yorumu okumadan yazıyorum.

Muhtemelen “statü, insanlık, böhü” diye kızan çok olacaktır ama evet statü yahu. Önemli bir şey bu. Bir hikaye vardır hatta. Astına “içeride yeme gel beraber yiyelim” demiş biri. Ertesi gün astı “bi’ çay koysana bana” demiş. Herkesin yerini bilmesi önemlidir. Bu sizin egonuz için de değil. İşlerin doğru düzgün yürümesi için önemli. İsyanınızda haklı buldum sizi. Disiplinin bir parçasıdır ast-üst ilişkisi.

ben kendime kızıyorum aslinda sanırım sorunu tam anlatamamışım
nedir bu statü takıntısı ne halt oldun birden diyorum kendime :/
Demek ki iş sürecini doğru algılayan birisiniz. Çünkü disiplinin sağlanması için bu gerekli ve önemli. Hele ki sizinki gibi disiplinin hayati değer taşıdığı mesleklerde.

Aslında benim bildiğim doktorlar alçak gönüllü olur yanındaki asistanlar kendini bir halt sanıyor hani olamamışlık hissinin verdiği ego

Ayıp ya. Aslında tek istediğiniz sahiden saygı çerçevesi içinde kalınması. Sürekli arkadaşım arkadaşım demesi manasız. Ambulans şoförünün meslektaşız demesi de aşırı saçma olmuş. Hak ettikleri cevabı vermelisiniz bence. Kaç sene okuyup doktor oldunuz, kolaysa onlar da olsaydı. Okumakla da bitmiyor, işiniz stresli, yoğun. Ayrı bir dünya yani sağlık sektörü.

Ben belli ölçüde size hak veriyorum aslında. Bu kibir gibi gelmiyor bana aksine iş ortamında işleyişi en sağlıklı şekliyle gerçekleştirebilmek için gerekli. Hem ast-üst ilişkisinin korunup kıdemin anlamlı olması hem de iş ciddiyetinin bozulmaması için. Ama şunu atlamamak gerek. Örneğin onlar size siz diye hitap ederken benim eğitimim daha fazla diye düşünüp sen diyorsanız hatalısınız. Bunu hastalarına yapan doktorlardan da çok hoşlanmam açıkçası. Eğer onlar size sen diye hitap ediyorsa siz onlara siz demeyi sürdürerek ve gerekirse her hitapta bunu düzeltmelerini talep ederek belli bir mesafeyi koruyabilirsiniz diye düşünüyorum. Onun dışında rahatsızlıklarınız bana göre haklı gerekçelere dayanıyor, nasıl olsa biriminiz değişecekmiş. Yeni başladığınız yerde en alttan en üste kadar tüm personelle ve hizmet alanlarla ilişkinizi son derece resmî bir şekilde oluşturursanız bu sorunları tekrar yaşamayabilirsiniz.

henuz kimse yazmamış ben de şaşırdım

İnsanların kendisini hangi konuma koyduğu, sizin etki alanınızda değil.

Bence sizin kendinizle sorununuz var, sürücü size meslektaşız dedi diye sürücünün kademesinde olmuyorsunuz.

Meslektaşız derken, ekibiz demek istemişte olabilir.
İnsanların davranışlarını kontrol edemezsiniz, sizin kendinize öz saygı geliştirmeniz gerekiyor.
Kendi değerinizi insanların size olan davranışlarında aramayın lütfen. Mesafeli duruş sergileyin.

Arkadaşlar tabiri diğer ekiplerden dolayı alışkanlık olmuş olabilir, tek doktorlu sizin ekibiniz olduğu için, ki diğer ekiplerde arkadaşları olmuyor zaten.
Uyarıda bulunabilirsiniz, size arkadaşlar vaka var denildiğinde öncelikle belirtmek istiyorum ismim lattesiz, bana ismimle hitap ederseniz sevinirim diyebilirsiniz.

birebir birlikte çalıştığım arkadaşlarımla durum komutadakilerden çok daha iyi .
bu arada elbette ben birlikte çalıştığım arkadaşlara isimleri ile hitap ediyorum ama onlar hocam diyorlar
demeseler sorun eder miydim emin değilim
ama çok kibar davrandığımi düşünüyorum her damar yolu açısında vs teşekkür ederim,
yaptıkları her şey için özellikle teşekkür ederim, eline sağlık derim
yapı olarak kibar biriyim zaten

evet biliyorlar çünkü her arayan arkadaşım demiyor
hocam diyen de var .
ben size şu konuda katılmıyorum, ekip olarak çalışıyoruz diye istasyonda bu bizi konum olarak denk kılmaz
hakimde mubasirde ekipler ama denk değiller.
sorumluluk hakimde.
bizde de öyle
o vakanın sorumlusu benim
bir şey olsa salt gelecekleri insan benim

Siz onca sene tıp okumussunuz, aranızda baya statü farkı olan biri meslektaşız falan dese kim olsa bozulur. Kendine biraz daha saygı duyulmasını, özen verilmesini bekler doğal olarak. Onların davranışlarıyla kendinizi daha değersiz sanki vasıfsız gibi görmeye başlayıp kafaya takmaya başlamışsınız.

Eşim bile beni işle ilgili biriyle tanıştıracağı zaman x hanım diye bahseder benden.Ki biz enseye şaplak ……..moduna geçeli yıllar oldu.

Geçeceğim ama ben kendimle ilgili sorun yaşıyorum neden böyle oldum diye ,
sorun işyeri dışı kendi özeleştirim aslında.
Şimdi şöyle aslında: Statüye önem vermiyorsunuz ama bu sizin özel yaşantınızdaki kısım. Ancak iş hayatinizda; emeğiniz sonucu ulaştığınız kariyerinize saygı duyulmasını bekliyorsunuz. Ki bu çok doğal. Ben de 28 yıl çalıştigim bir kuruma henüz yeni girmiş birinin bana "sen" diye hitap etmesine müsade etmem. Veya ünvan olarak da müsade etmem, he arada ünvan farkı vardır ama kidemimiz aynıdır o zaman o kadar çok takilmam. Ben etrafina son derece saygılı davranan bir insanım aynısını da beklerim. Sürücü size meslektaşız diyemez. Size "arkadaşım" diyemezler. Maalesef kendini bilen insanlar bu detaylara dikkat ederler ve biz onlara çok saygı duyarız. Diğerlerini güzelce uyarın ve suçluluk duymayın.

Maalesef bu sorun Türkiye’deki doktorların kendini insan üstü bir ırk olarak görmesinden kaynaklanıyor ve aslında bu muameleyi sadece kendilerine ve cahil halka karşı yaparak tatmin oluyorlar. Her meslek değerlidir, o bahsettiğiniz zincirde ordaki ambulans şöförü olmadan da siz bir hiçsiniz mesela çünkü acil bir vakayı alıp orda müdahale edip hastaneye yetiştirmek bir ekip işidir ve siz de o ekibin bir parçasısınız. Böyle düşünmüyorsanız ve hissetmiyorsanız ki öyle gözüküyor size alan değiştirmenizi ve ordan çıkmanızı, egonuzu tatmin edebileceğiniz hastanenize dönmenizi tavsiye ederim.

Haklısınız ben siz diyorum bana sen sen ne alaka ya

gelecek ay yerim kesinlikle değişecek
ama ana konu benim için başlık tamamen
kendimi ne sanıyorum diyorum kendime
Kendinizi birşey sanmakla ilgili değil, bu dünyada emek verdiğiniz bir yeriniz var ve saygı duyulmasını istiyorsunuz. Ambulans şoförü size meslektasiz diyemez. Ancak bazı insanlar daha üst unvanlara senli benli davranınca kendilerinin unvanını da yükselmiş hissediyorlar. Özellikle de bu hissiyatla yapanlara daha çok sinir oluyorum galiba Mesela bir hizmetlimiz var tüm yöneticilere 'sen' diyor, o çocuğa çok takılmiyoruz çünkü görgü eksikliği var, kasıtlı yapmıyor , kasıtlı yapana uyuz oluyorum

insanlarımız da üslup sorunu var. Birisiyle 7/24 de beraber vakit gecirsen iş yerindesin ve karşıdaki kişi sana resmi davranıyorsa senli benli konuşulmaz.
Diğerleriyle senli benli konuşulması herkesle öyle konuşulacağa anlamına gelmez. Bu duruma gelmek için samimiyet gerekir

Bence meslektaşız ne demek onu bilmiyor bunu söyleyen ayy sinirlerim bozuldu. Farklı bi meslekte hekimle calısırdık abi gbi davranırdı bize ama asla bundan yüz bulup sınırı aşmadık çalısanlar olarak hep hocam hocam dedik.
Yine özel bi firmada müdürlük yaparken samimiyetimden kaynaklı ismimle hitap ettiklerinde patronum gelip beni azarlamıstı sana bu sekilde hitap etmeleri doğru değil bunu düzelt diye.
Bence kendinizi yersiz eleştiriyorsunuz türkiye şartlarında konumunuzun getirdiği sorumlulukla beraber altınzda olan insanların davranısları astüst ilişkisine uygun olmak zorunda yoksa en cok sizin basınız agrıyacak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…