aniden gelen ben bir halt oldum hissi

Siz iyi ve güzel bir insansınız, kendinizi ölçmeye tartmaya calismanizdan belli. Eminim siz o insanlara çok saygılı davranıyorsunuz karşılığında da kendinize saygı bekliyorsunuz, bu gayet doğal, insancıl.

Ben hiyerarşiye inanmıyorum, yurtdisinda yaşadığım için de bu anlamda tam istediğim gibi bir ortamım var. Bu sebeple de ast üst ilişkisi kavramı kafamda oturmuyor.
Yaptığınız iş ile ilgili kısımda, astın yorum müdahale hakkı yok, öyle bir durum varsa kesinlikle ikaz edilmeli. Kimse şunu yapın bunu yapın diyemez tabi ki ne münasebet.
Ama iş kısmı dışındaki idari süreçte ya da iletişimde saygısızlık olmadığı sürece hitap olarak arkadaşlar demenin nasil bir zararı olabilir. Sizin bir çalışma ortamı idealiniz olabilir ama diğer insanların da hoşlandığı ve alıştığı bir ortam var. O insanlar yatay bir hiyerarşide çalışmak istiyorken bir kişi için değişmesini istemek haksızlık geliyor bana. Kaba tabir ama beğenmeyen gitsin gibi bir durum oluşuyor. 24 saat dipdibe samimi de ortam bir de. Her şeyi geçtim burası ofis değil, işlemler hızlı hızlı ilerliyor, adam ararken bu ekipte doktor var buna siz, diğerinde yok ona sen diyeyim gibi bir planlama yapmak istemeyebilir.
Yine iş ile ilgili kısmı ayrı tutuyorum ama onun dışındaki iletişim kısmı için ekstra saygı beklemeyi de çok anlamıyorum. Şimdi çok çaba gösterip okuduk diye diğer insanların ekstra saygısını neden kazanalım ki? Biz çok okuyunca çok maaş alıp, daha rahat çalışabilir, daha rahat yaşayabiliriz, kendimiz icin yapıyoruz bunu. Bunun onlara nasıl bir faydası olsun ki onlar üstünde saygı bekleyelim. Dediğim şey saygısız olunması değil, diğer iş arkadaşlarına olandan farklı bir saygı bekleme durumu tabi ki.
Yoksa çay getiren ablayla samimi oldum enseye şaplak attı değil tabi ki. Onu da ben yaşamıştım mesela ayrı bir ders olmuştu bana da. Şantiyede işçilerle ilk konuşurken hanimdim sonra abla oldum son günlerde şışş diye çağıran vardı

Buradaki sorun sizin beraber çalıştığınız ekipteki sağlıkçılarla aynı, benzer eğitimden geçmemeniz. Tıp, diş hekimliği gibi bölümlerin eğitimi çok daha disiplinli ve düzenli. Aynı durum sizin beraber çalıştığınız sağlıkçılarda geçerli değil. 6 yıl okumak, 4 yıl okumak gibi yılla ölçülen bir şey değil bu düzen, disiplin. Mesleklerle, bölümlerin eğitimiyle alakalı bir şey. Onların size olan bu hitaplarında bu farklılık kaynaklı. Siz bunu değiştiremezsiniz. Onlarda bu şekilde başlamış, devam etmiş bir şey bu.

Birde şu var, sizin bu rahatsız olduğunuz durum aslında biraz daha kibar şekilde bir iletişim olsaydı büyük ihtimal rahatsız olmazdınız. Ya da "aman neyse" diye idare ederdiniz. Büyük ihtimal ortada laubali, rahat, gevşek tavırlar var. Bu da sizi iyice gerip "ne oluyoruz ben hekimim" tepkisi oluşturmuş. Ki oluşturmalı. Birincisi orası bir iş yeri, disiplin düzen olmak zorunda. İkincisi siz kadınsınız, eğer küçük bir şehirdeyseniz kendinizi korumak için bu farkı belirtmeniz gerekir yoksa saygı duyulan biri olmazsınız.

Ambulans şoförü olayına güldüm bu aralar ilginç bir şekilde çok fazla ambulans şoförü/attci ile samimi oldum . Ben sadece 1 saatlik zaman diliminde gördüm, o yüzden içlerini bilemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla temelinde bir yerde bence de meslektaş sayılırlar.
Çünkü hepsi normal insanlar için uygunsuz sayılabilecek saatlerde çalışıyor, hepsi o gün kendisi de enkazdan çıksa, ailesi hala enkaz altında da olsa, coronavirus dünyayı kırıp geçse de acil durumda izin hakkı olmayan-kendi de izni çok düşünmeyen,mesleğinin- görevinin getirdiği bilince sahip insanlar. Ve hepsi aynı acıyı paylaşıyor, korkunç manzarayı, ağıt yakan insanları, ezilmiş ölüyü görüyor, yeri geliyor ceset torbasına beraber koyup beraber taşıyorlar. Israrcı ailelerin yaklaşmasına şoför de, attci de engel oluyor.
Sonra attci aracin arkasina geçiyor, şoför önüne.
Yani aslında bir yerde hepsi aynı arabada, aynı işin kendilerine düşen bir parçasıni ustleniyorlar. (malesef hiç canlı görmedim, belki attcilerin canla başla canlıya mudahale ettigini ama şoförün sadece aracı açtığını görsem fikrim değişirdi). Aynı arabada, aynı felakete müdahale etmek, insanlarin kendini diğerine daha yakın görmesine neden olabilir. Çünkü hepiniz ekibin bir parcasisisiniz ve biriniz olmasa diğeriniz eksik kalır. Belki şoför de bunu demek istemiştir ama gecenin yorgunluguyla düzgün ifade edememiştir
Ama ben sizin demek istediğinizi anlıyorum. Bence bu tavriniz 'doktorum ben' kibrinden değil, iş yerinde olması gerekenin bu olduğunuzu düşündüğünüzden.
Bizim ekipte de genç doktorlar vardı, yeni mezun hemşireler, reanimasyoncular, psikiyatrler, özel kliniğinden randevu zor bulunan yaşlı hekimler vardı. Ama o ekip bünyesinde hepsi "revirdekiler" di. Yeri geldi bizim gibi elden ele eşya taşıma zincirine katıldılar, yeri geldi kapı nöbeti tuttular, yeri geldi beraber saatlerce battaniye katladik hiç de 'cekilin ben doktorum, ben buraya hayat kurtarmaya geldim, statünü bil' modunda olanı, ya da kendisine bey diye hitap etmemizi isteyene tanık olmadım. Belki siz de benim "gönüllü" ekibe gelseniz insanların senli benli konuşmasından, kıdemli doktor ve yeni mezun hemşireye hiç takılmadan herkesin sizi 'revirdekiler' diye görmesinden hiç rahatsız olmayacaktiniz çünkü o gönüllü bir etkinlik, sizinkisi iş.
Bence her şey bundan ibaret.

Ben sizi haklı buldum.
Okurken calisiyordum, 19byasinda toydum. Ast-ust iliskisinin sınırlarını kavrayamadigim icin cok sacma durumlara düştüm. Ben normalde muhasebedeyken kendimi sahada ürün takibi yaparken buldum, buda bana ders oldu. Yinede Üstten konuşmadan size "arkadaslar" diyen kisilere "bey/hanım" olarak hitap ederek mesafenizi koruyun.

Onu da ben yaşamıştım mesela ayrı bir ders olmuştu bana da. Şantiyede işçilerle ilk konuşurken hanimdim sonra abla oldum son günlerde şışş diye çağıran vardı

Benim de böyle bir anım var.Arabam bozulup,yolda kalmıştım.Üstelik başka bir şehirdeydim.Çekiciyi aradım,arabayı koydu.Ben yanına oturdum,servise kadar 1 saat yol gittik.Bu arada ben adamın tüm hayatını öğrenmiş oldum.Aramızdaki ilişki de bir anda abi kardeş ilişkisine döndü.Servise gidince bana numarasını verdi çekiciye ihtiyacım olursa aramam için.Halbuki direkt aramıyorsun,çekiciyi sana yönlendiriyorlar.Durumun komikliğini eşim bir numarayı aramak için telefonumu eline aldğında”Ya bu çekici kişi kim diye sordu”Gülmekten kırılmıştım.

Benim telefon rehberim böyle insnalarla dolu gün olur lazım olur yani, belli mi olur:) dursun bence, silme.

Statü duskunu değilsiniz bilgisiz ve deneyimsiz veya bazen beyinsiz insanların sizi yumuşak yüzlü görüp ezmeye çalışmasına sinirleniyor olabilirsiniz. Bunu ben de çok yaşıyorum ama çok takmıyorum. Sanki anlamazliga vurup dediklerini yapmıyorum üstüme gelirlerse de inanılmaz kibar bir şekilde bilgisizliklerini yüzlerine vuruyorum mesela "yapmıyorum çünkü ashdk klavuz ilkelerine göre bu yapılmaz senin de muhtemelen bildiğin gibi" filan diyorum hayatında okumamıştır o dokümanı oysaki Bilgili işini düzgün yapan ve kimseyi ezmeye çalışmayan ama mesela seviye olarak benden az olan insanlarla bu duyguyu hiç yaşamıyorum mesela bence onlara cok saygılıyım çünkü normalde statü duskunu değilim.

Karşı tarafın senli benli konuşmasını istemiyorsanız siz bastıra bastıra sizli bizli, hanımlı beyli konuşun. Belli bir süre sonra onlar da öyle hitap etmek zorunda kalacaktır.

İş yerinde geçirilen bir süreden sonra senli benliye geçilir ama 3. kişiler varken sizli bizli konuşulur.

Şöyle bir durum da var. Siz aynı ekiptensiniz. O yüzden mesleki unvan farkı yüzünden üstünlük taslanamaz. Görev tanımınız farklıdır ama aynı durumdasınız. En azından ben yazdığınızdan bunu anladım. Samimiyet oluşunca bana arkadaşım denmesine bozulmazdım ama siz illa mesafeli olacağım derseniz sıkıntı olur.

Çalışma arkadaşınız olsam hekimsiniz diye bizi küçük gördüğünden mesafeli davranıyorsunuz diye düşünürdüm açıkçası. Niyetiniz öyle değildir ya da öyle olmadığını düşünüyorsunuz ama bana böyle bir izlenim verirdi. Hekimler arasında yaygın olması da bunu düşünmeme sebep oluyor.

Ben de onlar yüzünden avukatlığı bıraktım. Sürekli rüşvet isteyen, abuk sabuk sebeplerle yüzüne dosya fırlatan... insanların bir kısmı ne yazık ki pislik ve kurnaz. Neyseki bütün insanlık bu halde değil.

Onlar sizin altınızda çalışan eleman değil öncelikle onu kabul edin ..onların iş tanımı ve sizin iş tanımı çok farklı ve bu bir ekip işi ..evet gerekirse bir Att sizi arayabilir dediğim gibi ekip işi , Att hekim ambulans sofuru hepinizin iş tanımı farklı biri çalışmazsa sağlık alanı felç oluyor ...Allah yardımcınız olsun

bir türlü müsait olamadigim için mesajlari sadece okuyabiliyorum.
ama sizinkini görünce hemen yazmak istedim.
öncelikle öncelikle bana arkadaşım diyenler birlikte çalıştığım insanlar değil komutada telefonda bizi yönlendiren insanlardı,
ha birlikte çalıştığım insan da bana arkadaşım dese Bu hoşuma gider mi açıkçası hayır neyse ki arkadaşlar sağ olsunlar şu güne kadar değil arkadaşım demeyi bir kere bile adımla bile hitap etmemişler hep hocam diyorlar ve ve bence doğrusu da budur.

bilmiyorum yani ben kendimi uzman doktorla bile denk görüp hiçbir uzman doktora asla arkadaşım demem, tabii ki iş ortamı için konuşuyorum bunu.
ki ben de hekimim O da hekim sadece aramızda bir birkaç yıllık uzmanlık farkı var yani bizim mesleğin ekolü böyle muhtemelen diye düşünüyorum ve size katılmıyorum bu küçük görmek değil bu okumaya emeğe verilen değerdir bence ben uzman doktora neden asla sen demem arkadaşım demem iş hayatında çünkü adam gece gündüz çalışıp asistanlık yapmış ben onun yaptığı asistanlığa saygı duyuyorum saatlerine saygı duyuyorum konu sadece ünvan değil yani.

evet meslektaş olmadığımız kesin bence de.

Merkezdeki insanların kendini bir halt sanması gibi geldi bu bana. Bir şeyin merkezindeki insanlar kendilerini bir anda bir şey oldum zannedebiliyor. Calistigim yerin Ankara şubesinde de böyle insanlar var. Bir insanın kendi isteğiyle sahada çalışmaktan hoslanabilecegini vs düşünmüyorlar. Sana gerizekali muamelesi yapınca insan da haklı olarak sen kimsin de bana böyle davranıyorsun hayırdır sen benim kim olduğumu biliyor musun moduna geçiyor. Bu moda geçince de oha ben ne biçim insanmışım diye kendini sorguluyor. Bosverin olur öyle

Geçeceğim ama ben kendimle ilgili sorun yaşıyorum neden böyle oldum diye ,
sorun işyeri dışı kendi özeleştirim aslında.
Kuzum ambulans şoförü sana meslektasiz deyince fittirman gayet normal, değilsiniz çünkü, nerden meslektasin oluyorum, sen burdan ayrilsan belki kamyon şoförü olucan ama ben hekimim yani. Mesele çalıştığın ortamda ekip işinin öne cikip, herkesin kendini eşit konumda sanmasi. Ben de hoslanmazdim yerinde olsam, niye ben bunca sene kafa patlatip, şoförle operatörle ayni seviyede, hatta kendimi dert anlatmaya çalışırken bulayim. Cik kiz o ambulanstan çibik. Olmaz o iş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…