- 1 Ocak 2023
- 2.545
- 7.863
- 73
- 33
- Konu Sahibi lattesizkitapsiz
-
bir keresinde delirdim ve dedim zaten siz komutadaki benim eskidemlim doktora arkadaşım diyebiliyor musunuz ? diye , sonrasında kesildi.Şimdi şöyle aslında: Statüye önem vermiyorsunuz ama bu sizin özel yaşantınızdaki kısım. Ancak iş hayatinizda; emeğiniz sonucu ulaştığınız kariyerinize saygı duyulmasını bekliyorsunuz. Ki bu çok doğal. Ben de 28 yıl çalıştigim bir kuruma henüz yeni girmiş birinin bana "sen" diye hitap etmesine müsade etmem. Veya ünvan olarak da müsade etmem, he arada ünvan farkı vardır ama kidemimiz aynıdır o zaman o kadar çok takilmam. Ben etrafina son derece saygılı davranan bir insanım aynısını da beklerim. Sürücü size meslektaşız diyemez. Size "arkadaşım" diyemezler. Maalesef kendini bilen insanlar bu detaylara dikkat ederler ve biz onlara çok saygı duyarız. Diğerlerini güzelce uyarın ve suçluluk duymayın.
Size niye hocam desinler ki? Eğitmen değilsiniz.Bir hocam, bir doktor hanım demekten bile aciz misiniz?
Ambulansta beraber çalıştığınız için demiştir onu. Yoksa siz de şoförsünüz veya ben de hekimim demek istememiştir.Ama burada resmen karakterim değişti , geçen nöbette ambulans sürücüsü bana meslektaşız dedi ,
Görev tanımından dolayı siz fazla alıyorsunuzdur. Bu sizi üstün kılmaz ki. Eski iş yerimde bizden yüzde ondan fazla maaş alan arkadaş vardı. Bizden üstünlüğü yoktu hatta iş yükü daha azdı. Biz eğitimciydik ama köle gibi çalışıyorduk, o oturuyordu. Sonra öğrendik ki bizim kendi iş tanımımızda olmayan ama her ne hikmetse bizim mecburen yaptığımız işler hep o arkadaşa aitmiş; organizasyon, programlama vsler. O yüzden maaşı bizden fazlaymışhayır öyle dese ne olacak ben biliyorum meslektaş filan olmadığımızı
mesai saatim ucretimde bunun kanıti zaten
Yalnız 14 Mart hekim haricindeki diğer sağlık çalışanlarının da bayramı.Tıbbi sekreter bir arkadaşım, tıp bayramını kutlamadığım için trip atmıştı bana fkggkg daha önce de ex yengem trip atmıştı o da tıbbi sekreterdi. Ben doktor olsam bozulurdum mesela flflg
Ambulans şoförü de sağlıkçı olabiliyor. Sadece tıp fakültesi mezununa sağlıkçı denmez ki.Tanıdığım bir ambulans şöförün sürekli biz sağlıkçılar, biz sağlıkçılar diye konuya başlaması onun anlattığı konuyu dinleyememe içimden yazık yaaaa nerde görüyor kndini gibi sesiz konuşmalarım kafamdan baloncuklarla yukarı atıyır
ben de kesinlikle buna kanaat getirdim bizde ast üst olayları eğitimde çok belirgin .Buradaki sorun sizin beraber çalıştığınız ekipteki sağlıkçılarla aynı, benzer eğitimden geçmemeniz. Tıp, diş hekimliği gibi bölümlerin eğitimi çok daha disiplinli ve düzenli. Aynı durum sizin beraber çalıştığınız sağlıkçılarda geçerli değil. 6 yıl okumak, 4 yıl okumak gibi yılla ölçülen bir şey değil bu düzen, disiplin. Mesleklerle, bölümlerin eğitimiyle alakalı bir şey. Onların size olan bu hitaplarında bu farklılık kaynaklı. Siz bunu değiştiremezsiniz. Onlarda bu şekilde başlamış, devam etmiş bir şey bu.
Birde şu var, sizin bu rahatsız olduğunuz durum aslında biraz daha kibar şekilde bir iletişim olsaydı büyük ihtimal rahatsız olmazdınız. Ya da "aman neyse" diye idare ederdiniz. Büyük ihtimal ortada laubali, rahat, gevşek tavırlar var. Bu da sizi iyice gerip "ne oluyoruz ben hekimim" tepkisi oluşturmuş. Ki oluşturmalı. Birincisi orası bir iş yeri, disiplin düzen olmak zorunda. İkincisi siz kadınsınız, eğer küçük bir şehirdeyseniz kendinizi korumak için bu farkı belirtmeniz gerekir yoksa saygı duyulan biri olmazsınız.
Ben de onlar yüzünden avukatlığı bıraktım. Sürekli rüşvet isteyen, abuk sabuk sebeplerle yüzüne dosya fırlatan... insanların bir kısmı ne yazık ki pislik ve kurnaz. Neyseki bütün insanlık bu halde değil.
1) 14 Mart tıp bayramidir , hekimlere aittir , açın ne olduğuna bir bakın öncelikle.Size niye hocam desinler ki? Eğitmen değilsiniz.
Öğretim elemanı veya üyesi olsanız neyse.
Bu arada diğer meslek gruplarında üstümüze resmiyette bey/hanım veya öğretim üyesi ise hocam deriz. Diğer ortamlarda isimle hitap etme veya yaşça büyükse abi/abla deriz ki bazen hoca bile olsa. Hekimlikteki gibi unvan/kıdem/hiyerarşi takıntıları yok çoğu meslekte. O yüzden herkesten senli benli konuşmadıkça unvanla hitabı beklemeyin derim.
Ambulansta beraber çalıştığınız için demiştir onu. Yoksa siz de şoförsünüz veya ben de hekimim demek istememiştir.
Görev tanımından dolayı siz fazla alıyorsunuzdur. Bu sizi üstün kılmaz ki. Eski iş yerimde bizden yüzde ondan fazla maaş alan arkadaş vardı. Bizden üstünlüğü yoktu hatta iş yükü daha azdı. Biz eğitimciydik ama köle gibi çalışıyorduk, o oturuyordu. Sonra öğrendik ki bizim kendi iş tanımımızda olmayan ama her ne hikmetse bizim mecburen yaptığımız işler hep o arkadaşa aitmiş; organizasyon, programlama vsler. O yüzden maaşı bizden fazlaymışyoksa unvan ve eğitim olarak üstünlüğü yoktu ki benim unvanımın altındaydı da. Ben bunu hiç dert etmedim. İş tanımlarımız farklıydı çünkü.
Yalnız 14 Mart hekim haricindeki diğer sağlık çalışanlarının da bayramı.
Ambulans şoförü de sağlıkçı olabiliyor. Sadece tıp fakültesi mezununa sağlıkçı denmez ki.
sorunum daha çok komutadakilerle zatenHastanede çalışıyorum ama 112 ortamını biliyorum. Komutacı ve istasyonlar arası iki yılda bir değişim olması gerektiğini düşünüyorum. Uzun süre komutada çalışan herkez sahanın zorluklarını unutuyor ve empati yapamıyor. Bazıları ise kendilerini üstün görüyor( genelde torpilli olmanın verdiği yüzsüzlükle )
Aynı zamanda 112 istasyonlarında 24 saat nöbette insanlarla çok iç içe olmak gerekiyor. Anlayabildiğini ekiple iyiyken anlaşamadığınız ekiple tam bir cehennem. Genel olarak gelişime kapalı çok önyargılı ve layakıt bir ortam oluyor. Sizin değerinizi siz biliyorsunuz onlarla gülerek bu farkı sakince koymanız gerekiyor.
Ama yanınızdaki Kişilerin sizi dibe çekmesine izin vermeyin. O kişiler yıllar sonra bile hala bıraktığınız o istasyonda olacakken siz başhekimde olabilirsiniz, uzman doktorda. Mesleki olarak hepimiz bir ekibin parçalarıyız şöför olmadan çok iyi Dr ve paramedik olsa ne olacak ? Kişisel takılmamanızı bu kişilerin bireysel zevzekliği olduğunu unutmayın :)
meslek hayatınızda başarılar dilerim
meslekte yeni değilim ama ambulansta yeniyimBeğenmeyenler neyi beğenmedi acaba çok merak ediyorum. Hakimin savcının yanında bulunan katip/katibe arkadaşlar dönüp "arkadaşım bak gerekirse seni bu dosyaya veririz" diyorlar mi demiyorlar. Diyebilirler mi diyemezler. Demeliler mi tabii ki asla. Konu tartışmaya bile açık değil. Haklısınız doktor hanım. Belli ki meslekte yenisiniz de bu durumda size şunu söyleyebilirim inat ile hanımlı/beyli konuşun ve farklı hitap geleceği zamanda ben hoşlanmıyorum böyle dr.hanim / hocam ve ya X(isminiz neyse) hanım denmesini tercih ediyorum. Dikkat ederseniz sevinirim deyin.
Benim eski sevgilim doktordu. Iclerinde bi ego yüksekligi durumu var mi, bence var. Eski sevgili olduğu için kılım da kardesim kendisine, o yüzde n bok atiyo da olabilirim hfhfg, ama bi yere kadar normal buluyorum, beni 100 sene oturup latince tıp calistir, yok abi bende o kapasite, sınırlı yani bi miktar ama insanin kendisini bilmesi iyi bisey hfhfhfh. Hem ortalama zeka seviyesinin cidden üstünde olucan, hem essek gibi can güvenliğin, saat mevhumun olmadan calisican, hem de şoför gelip ordan naber aga diycek, kirarim onun agzini dişini hxhxhxh dhhdHiçbir yorumu okumadan yazıyorum.
Muhtemelen “statü, insanlık, böhü” diye kızan çok olacaktır ama evet statü yahu. Önemli bir şey bu. Bir hikaye vardır hatta. Astına “içeride yeme gel beraber yiyelim” demiş biri. Ertesi gün astı “bi’ çay koysana bana” demiş. Herkesin yerini bilmesi önemlidir. Bu sizin egonuz için de değil. İşlerin doğru düzgün yürümesi için önemli. İsyanınızda haklı buldum sizi. Disiplinin bir parçasıdır ast-üst ilişkisi.
Hiyerarşik kurumlarda zaten işe başladığımız andan itibaren yapıya uyum sağlıyoruz ve bu düzen bizde oturuyor. Sonrasında da doğal olarak bunu arıyoruz. Aileden eğitim almakla da ilgili biraz tabii. Dışarda da kasiyerden tutun, bir doktora, esnafa, apartman görevlisine daima bey/hanım seklinde hitap ederim. Kapıcı denmesinden hoşlanmam mesela apartman görevlisi deyin diye de uyaririm çevremdekileri. Saygı beklemeniz çok doğal. Herkes saygıyı hakediyor.bir keresinde delirdim ve dedim zaten siz komutadaki benim eskidemlim doktora arkadaşım diyebiliyor musunuz ? diye , sonrasında kesildi.
bilmiyorum beni haksız bulan arkadaşlarda olmuş ama şunu anladım bu hiyerarşi aşkı eğitim aldığım ekolden geliyor.
bizde her zaman ast üst vardır .
asistan hoca doçent prof vs vs ve hicbirine istersem aynı evde yaşayayım işyerinde arkadaşım demem.
işyeri sınırları bizde çok bellidir
ben sanırım bunu arıyorum
İnşallah bir gün ben de avukatlığı bırakıp çok güzel alanlarda ilerlerim. Gerçekten hukuk ofisleri, o camia insanı canından bezdiriyorBen de onlar yüzünden avukatlığı bıraktım. Sürekli rüşvet isteyen, abuk sabuk sebeplerle yüzüne dosya fırlatan... insanların bir kısmı ne yazık ki pislik ve kurnaz. Neyseki bütün insanlık bu halde değil.
komutadaki arkadaşların konuşmalarından kimse memnun değilBen sizi hakli buldum açıkçası, herkes yerini bilmeli. Sadece sizemi boyle davraniliyor anlamadim, genel olarakmi boyleler
ama sizin anlattığıniz olağanüstü durumlar ,Ambulans şoförü olayına güldümbu aralar ilginç bir şekilde çok fazla ambulans şoförü/attci ile samimi oldum . Ben sadece 1 saatlik zaman diliminde gördüm, o yüzden içlerini bilemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla temelinde bir yerde bence de meslektaş sayılırlar.
Çünkü hepsi normal insanlar için uygunsuz sayılabilecek saatlerde çalışıyor, hepsi o gün kendisi de enkazdan çıksa, ailesi hala enkaz altında da olsa, coronavirus dünyayı kırıp geçse de acil durumda izin hakkı olmayan-kendi de izni çok düşünmeyen,mesleğinin- görevinin getirdiği bilince sahip insanlar. Ve hepsi aynı acıyı paylaşıyor, korkunç manzarayı, ağıt yakan insanları, ezilmiş ölüyü görüyor, yeri geliyor ceset torbasına beraber koyup beraber taşıyorlar. Israrcı ailelerin yaklaşmasına şoför de, attci de engel oluyor.
Sonra attci aracin arkasina geçiyor, şoför önüne.
Yani aslında bir yerde hepsi aynı arabada, aynı işin kendilerine düşen bir parçasıni ustleniyorlar. (malesef hiç canlı görmedim, belki attcilerin canla başla canlıya mudahale ettigini ama şoförün sadece aracı açtığını görsem fikrim değişirdi). Aynı arabada, aynı felakete müdahale etmek, insanlarin kendini diğerine daha yakın görmesine neden olabilir. Çünkü hepiniz ekibin bir parcasisisiniz ve biriniz olmasa diğeriniz eksik kalır. Belki şoför de bunu demek istemiştir ama gecenin yorgunluguyla düzgün ifade edememiştir
Ama ben sizin demek istediğinizi anlıyorum. Bence bu tavriniz 'doktorum ben' kibrinden değil, iş yerinde olması gerekenin bu olduğunuzu düşündüğünüzden.
Bizim ekipte de genç doktorlar vardı, yeni mezun hemşireler, reanimasyoncular, psikiyatrler, özel kliniğinden randevu zor bulunan yaşlı hekimler vardı. Ama o ekip bünyesinde hepsi "revirdekiler" di. Yeri geldi bizim gibi elden ele eşya taşıma zincirine katıldılar, yeri geldi kapı nöbeti tuttular, yeri geldi beraber saatlerce battaniye katladikhiç de 'cekilin ben doktorum, ben buraya hayat kurtarmaya geldim, statünü bil' modunda olanı, ya da kendisine bey diye hitap etmemizi isteyene tanık olmadım. Belki siz de benim "gönüllü" ekibe gelseniz insanların senli benli konuşmasından, kıdemli doktor ve yeni mezun hemşireye hiç takılmadan herkesin sizi 'revirdekiler' diye görmesinden hiç rahatsız olmayacaktiniz çünkü o gönüllü bir etkinlik, sizinkisi iş.
Bence her şey bundan ibaret.
ay ahahHahjxjxjzj ahhHJzjzj hxjxjzjzBenim eski sevgilim doktordu. Iclerinde bi ego yüksekligi durumu var mi, bence var. Eski sevgili olduğu için kılım da kardesim kendisine, o yüzde n bok atiyo da olabilirim hfhfg, ama bi yere kadar normal buluyorum, beni 100 sene oturup latince tıp calistir, yok abi bende o kapasite, sınırlı yani bi miktar ama insanin kendisini bilmesi iyi bisey hfhfhfh. Hem ortalama zeka seviyesinin cidden üstünde olucan, hem essek gibi can güvenliğin, saat mevhumun olmadan calisican, hem de şoför gelip ordan naber aga diycek, kirarim onun agzini dişini hxhxhxh dhhd
Maalesef bu sorun Türkiye’deki doktorların kendini insan üstü bir ırk olarak görmesinden kaynaklanıyor ve aslında bu muameleyi sadece kendilerine ve cahil halka karşı yaparak tatmin oluyorlar. Her meslek değerlidir, o bahsettiğiniz zincirde ordaki ambulans şöförü olmadan da siz bir hiçsiniz mesela çünkü acil bir vakayı alıp orda müdahale edip hastaneye yetiştirmek bir ekip işidir ve siz de o ekibin bir parçasısınız. Böyle düşünmüyorsanız ve hissetmiyorsanız ki öyle gözüküyor size alan değiştirmenizi ve ordan çıkmanızı, egonuzu tatmin edebileceğiniz hastanenize dönmenizi tavsiye ederim.
Bana da doğru gelmiyor başhekim ile görüştünüz mü bu konuda? Çünkü bir değişim veya bir uyarı verilse daha etkili olur sizde gerilmezsiniz diye düşünüyorum.sorunum daha çok komutadakilerle zaten
bana arkadaşım diyende komutadaki att .
yani bilmiyorum ya biz sahada çalışırken iki doktod olarak birbirimize arkadaşım demiyoruz demeyiz.
bana doğru gelmiyor bunlar
yok bashekimle beni buradan alın konusunda görüştümBana da doğru gelmiyor başhekim ile görüştünüz mü bu konuda? Çünkü bir değişim veya bir uyarı verilse daha etkili olur sizde gerilmezsiniz diye düşünüyorum.
"Cahil" halk derken eleştirdiginiz noktadan bakan bir üslup takınıyorsunuz!Maalesef bu sorun Türkiye’deki doktorların kendini insan üstü bir ırk olarak görmesinden kaynaklanıyor ve aslında bu muameleyi sadece kendilerine ve cahil halka karşı yaparak tatmin oluyorlar. Her meslek değerlidir, o bahsettiğiniz zincirde ordaki ambulans şöförü olmadan da siz bir hiçsiniz mesela çünkü acil bir vakayı alıp orda müdahale edip hastaneye yetiştirmek bir ekip işidir ve siz de o ekibin bir parçasısınız. Böyle düşünmüyorsanız ve hissetmiyorsanız ki öyle gözüküyor size alan değiştirmenizi ve ordan çıkmanızı, egonuzu tatmin edebileceğiniz hastanenize dönmenizi tavsiye ederim.
ambulansin şoförü olmadan ben bir hiçim öyle miMaalesef bu sorun Türkiye’deki doktorların kendini insan üstü bir ırk olarak görmesinden kaynaklanıyor ve aslında bu muameleyi sadece kendilerine ve cahil halka karşı yaparak tatmin oluyorlar. Her meslek değerlidir, o bahsettiğiniz zincirde ordaki ambulans şöförü olmadan da siz bir hiçsiniz mesela çünkü acil bir vakayı alıp orda müdahale edip hastaneye yetiştirmek bir ekip işidir ve siz de o ekibin bir parçasısınız. Böyle düşünmüyorsanız ve hissetmiyorsanız ki öyle gözüküyor size alan değiştirmenizi ve ordan çıkmanızı, egonuzu tatmin edebileceğiniz hastanenize dönmenizi tavsiye ederim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?