- 7 Kasım 2023
- 2.556
- 4.496
- 53
- 41
- Konu Sahibi O_sevincli_ki
-
Bir diger konu da ben mesela hic demir takviyesi vermedim cunku mamanin icinde zaten demir vardi. Bir kakalarini yesile boyadi ve koku yapti ama sorun olmadi hic.
Siz ne bakiyorsunuz ya sosyal medyaya. Herkes dunyanin en iyi annesi sanki. Emzirsen de emzirmesen de bebekle baginiz oluyor cunku hep yaninda siz varsiniz.
Biz de mamanin bir avantaji oldu o da baba ile de baglari olustu.
Ya bu bag olusumu bana gore emzirmekle olmuyor. Bebeignizn karnini doyuruyorsunuz zaten. Oyle veya boyle.
Gunun sonunda da beni neden mama ile besledin de demeyecek. Herkesin kendi annesi en iyi anne. Benim kocam ben de kendimi sorguladigim o donemde boyle demisti bana. Senin cocuklarina gore de en iyi anne sen olacaksin demisti.
Ohoo boşver onları ya hep aynı olmuyor, benim kızimda sütum şelale gibiydi bunda değil işte ne yapayım ben ayni ben ama süt aynı değil onu mu kafaya takalım, bağ sevgi ile olur mutlu ol sen bebeğinle güzel vakit geçir yeter...daha dün yorulduk eşinle dedik ki geçecek bu bebekte büyüyecek rahatlayacagiz, sen de öyle de büyüyecek gülecek oynayacak bu günler hep geçecek geriye güzel anılar kalsın, ağrıyan acıyan memeler kalmasın anı olarakÇok güzel yazmışsınız, tam da sizin geçtiğiniz süreçteyim.
Kararım belli aslında 1 ay daha böyle süt+ mama ile gidecek gibiyim ama sonrasında kararımda suçluluk yaşar mıyım onu bilemiyorum.
Sosyal medya da cabası, herkesin şelale sütü var ve emzirmezsen bebeğin ile bağın olmuyor, anneliği hissetmiyorsun gibi gibi...
Oh iyi geldi ya içimi dökmek
Parçalanmış meme olmasın da. Şuanda sağım öncesi /sonrası farketmez biri daha büyük zaten. Fizyolojim de bozuluyor psikolojimin yanında.Ohoo boşver onları ya hep aynı olmuyor, benim kızimda sütum şelale gibiydi bunda değil işte ne yapayım ben ayni ben ama süt aynı değil onu mu kafaya takalım, bağ sevgi ile olur mutlu ol sen bebeğinle güzel vakit geçir yeter...daha dün yorulduk eşinle dedik ki geçecek bu bebekte büyüyecek rahatlayacagiz, sen de öyle de büyüyecek gülecek oynayacak bu günler hep geçecek geriye güzel anılar kalsın, ağrıyan acıyan memeler kalmasın anı olarak
Ya o kadar yıpratma annem anlattı geçen yaa yıllar öncede herkes emzirmiyormus köylerde falan , annem ben seni biraz emzirdim dedi, teyzemin sütü yokmuş pirinç unu veya sulu süt falan yapmışlar kuzenim de öyle büyümüş ne oldu hiç birşey, taaaa yüz yıllar önce de herkes emzirmiyormus süt anne olayı varmış, çocuğa süt anne bulunurmus yani bu emzirememe yüzyıllardır normal olan birşey takma kafanaParçalanmış meme olmasın da. Şuanda sağım öncesi /sonrası farketmez biri daha büyük zaten. Fizyolojim de bozuluyor psikolojimin yanında.
Emzirmeyi de sevmedim, yazdım gerçi,yargılanmayacaksam diyorum : hiç sevmedim emzirmeyi.Meme reddini yaşadığımız zaman ayakta sallayarak emzirmiştim ben bir süre. O şekilde tekrar emmeye alışmıştı. Sonrasında da uzun süre emmiş oldu böylece. Eğer emzirmek istiyorsanız bir de bunu deneyin isterseniz.
Yapmaz, siz bebeğinize işkence mi yapıyorsunuz? Aç mı bırakıyorsunuz ? Kötü anne tanımına uymak için ne yapıyorsunuz mesela?Pompayı da bırakıp tamamen mamaya geçmek beni kötü anne yapar mı?
Sağmak gerçekten çok zor bir süreç bende ilk 20 gün 1 ay civarı sağarak verdim çok zordu. Sonrasında emmeye başladı. Ama hiç emmeseydi sanırım bende bırakırdım. Başkalarını boşverin mama Zehir değil ben hep mamayla beslenmişim hiç bir sağlık sorunum yok çok şükür. Ne istiyorsanız onu yapın.Merhaba hanımlar
2 aylık bir bebeğim var. Doğduğunda 4 kilo idi. Sütüm az olduğu ve bebeğim uyumadığı için baştan beri hem emzirdim hem de mama verdim. Ancak şu anda meme reddi yaşıyoruz, sadece pompa ile sağarak verebiliyorum. Günlük maksimum 270-290 ml süt çıkıyor. Şuanda 5.5kg ve 60 cm ile de gayet iyi gelişimi var bebeğimin.
Sorunum şu ki artık pompa ile uğraşmak da istemiyorum. Belki yargılanacağım ama itiraf etmem gerek, emzirmeyi de en başından beri hiç sevemedim. Yurt dışında yaşıyoruz, en iyi mamaları kullanıyoruz; hatta Amerika’dan bile özel mama getirdik. Ama Türk arkadaşlarımla veya akrabalarla konuştuğumuzda ah tüh sütün yetmiyormu diyorlar ve memelerimi parçalarcasına pompa yapıyorum. Yabancı arkadaşlarıma veya burdaki dr/ebeye söylediğimde extra pompa yapmamı sanki bir özveri, bir fedakarlık olarak görüyorlar yani kendimi sıkmama, yormama çok şaşırıyorlar çünkü oncelik mutlu anne burda bunlar için. Biz de ise bebek. Anne dediğin çeker hep... Yabancı bir arkadaşıma bu sorunumu anlattığımda ki kendisi de çok sağlıklı ve akıllı 2 çocuk (yüksek iq) sahibi " kimse annem beni mama ile besledi diye terapiye gitmemiştir, takma kafana ne istiyorsan yap benim sütüm vardı ama daha iyi uyumak için mamaya geçmiştim" dedi
Pompayı da bırakıp tamamen mamaya geçmek beni kötü anne yapar mı?
Kültürler arasında kendimi sorgulamaktan kayboldum ve yoruldum. Sağımı tamamen bırakmak istiyorum, kafamı bu durumdan uzaklaştırıp bebeğimle gerçekten güzel vakit geçirmek istiyorum. Ama hala sütüm varken çocuğumdan bu "nimet" i esirgiyor muyum?
Sizin yorumunuz nedir?
Evet oraya geliyor sonunda. Bu saydıklarımla vicdan meselesi oluyor.Sizi neyin iyi neyin kötü anne yaptığının cevabını dışarda aramayın.
Bunun bir tık üstü elalem ne dercilik.
Kimse size kendi vicdanınızı rahatlatma hizmeti sağlayamaz.
Nasıl uygun görüyorsanız o.
Sizin bedeniniz sizin ebeveynliğiniz.
Özellikle doğumda aileyi istemedik, eşim ve ben idare ettik. Bu sürede çok tanıdık Türk çevre geldi gitti. Bazıları nasıl desem burda doğsa da eski kafa bazıları sonradan gelen okumuş kesim vs vs. Ama genelde soru aynı "nasıl gidiyor emzirme?" Aile ile de sürekli telefondayız hatta 2 haftaya memlekete gidiyoruz o kadar gözümde büyüyor ki...Yanlış anlama ben de yeni doğum yaptım aynı senin gibi 4 kg dogdu sutum yetmiyor hem mama hem meme gidiyoruz ve turkiyedeyim, burdayken akraba vs baskısını senin kadar hissetmiyorum veya insanlara açıklama gereği duymuyorum sen yurt dışında nasıl bu kadar baskı yaşıyorsun ? Boşver millete anlatma büyüyor de geç...benim bebeğim de inadına meme düşkünü biberona alışır falan sandım ama mecbur kalmadıkça mama almıyor ben de rahat uyuyayım diye mamayı gece yatarken veriyorum, sağım yapmadım sinir oluyorum ait sagmaya hatta eşim dün dedi sağsan artar belki diye hayır sagmayacagim dedim, ilk kızımda satmıştım gerçekten eziyet gibi, bunda emzirebildigim kadar emziririm arada mama da veririm ,çünkü emzirmek bana kolay geliyor normal zamanda , ama sağmak istemiyorum sen de bırak sagmayi biraz rahatına bak, ben ilk kızımda neler yaptım sonuç olarak öyle de böyle de büyüyor ve hiç hirsey olmuyor...millete açıklama iyiyiz büyüyor işte de gec
Emzirme oranı düşükse neden bizde bu kadar çok baskı var ben anlamıyorum.Ben çocuk doktoruyum hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz.
Aslında söylediğinizin tam tersi Türkiye’de öncelik “anne” belli ki çünkü emzirme oranları gelişmiş ülkelere göre tr’de çok daha düşük.
Çocuğun terapi alması değil de obezite, astım ve daha birçok hastalık için anne sütünün koruyucu rol aldığı ispatlanmış.
Hiçbir şekilde emziremiyorum diyorsanız zorla değil zaten, çocuk mamayla da illaki buyur.
Anne sütü almadı diye kesin obez mi olacak? Astım mı olacak? Hayır tabii ki.
Bir doktor olarak samimi fikrim sevmeseniz de emzirmeye devam etmeniz. En az 6 ay. Mümkünse 1 yıl.
Nasılsa bir gün memeden kesilecek, bir ömür emzirmeyeceksin.
Sizi ayrı tutuyorum genelde okuryazarlığın yüksek olduğu annelerde en uzun emzirmeEmzirme oranı düşükse neden bizde bu kadar çok baskı var ben anlamıyorum.
Yani iki kültürü de görüyorum net zorbalama var diyebilirim Türkler arasında.
Sanırım sağmayı günde 1-2 sefere düşüreceğim bir öğün de olsa anne sütü alsın, gittiği yere kadar artık. sütüm bir noktada iyice azaltıp bitecek zaten.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?