E yengen coluklu çocuklu haliyle sınava girmiş kimsenin kolay kolay kazanamadığı öğretmenlik bölümünü kazanmis, okumuş,atanmis. Ananen okutmadi madem annen de yengen gibi ileri yaşında okusaydi . Çocuklar küçükken bakanı yoksa çocuklar okula başlayınca okusaydi, o da atansaydi madem bu kadar kolay.
Bu nasıl dar bir bakış açısı ya.
Ayrıca kimse ananesinin gençliğini bilemez, kadın torun torba sahibiydi siz onu gördüğünüzde. Ben de rahmetli dedemi tanidigimdan beri ananemin elini hiç bırakmamistir, ona hep güzel sözler söylerdi, kıymet verirdi. Ama gençliğinde az çektirmemis, anasına babasına kardeşine ezdirmis, gözü disardaymis vs. Benim onu taniyisim çoktan anayı babayı kaybedip,emekli olup titrini kaybedip, sağlık problemleri yaşamaya başladığı, çocukların evden ayrıldığı, dünyada herkesin yalan biricik karısının tek gerçek olduğunu anladığı zamana denk geldi. Oysa benim bilmediğim bir 60 senesi var yani. Nasıl kendimden emin bir şekilde "dedem ananeme aşıktı, onu bir gün uzmemistir" diyebilirim ki? Siz de "ninem yengeme bayilirdi, çok iyi davranırdı" diyemezsiniz. Simdi bekarsiniz, ileride inanın mal mülk verseler üstünüze kaynananın zebellah gibi evliliğinizin her yerinde olduğu bir evlilik istemezsiniz.
Kadın iyidir demiyorum, belki kötü biridir. Belki güzel bakamiyordur. Ama yine de Allah razı olsun bakıyor. İnan ki bir evi satsa, en güzel huzurevine yerlesse ananen acisindan ölür, "beni sigdiramadilar bir eve" diye.
İnsanlara bir yardimin yok, ne maddi ne manevi, ne haftasonu alayım diyorsun, ne başka bir şey.
O zaman bırak bari köstek olup canlarını sıkma.
Ayrıca benim baba tarafı nenem dedem tanıma fırsatım olmadan vefat etti. Anne tarafındaki dedem öldü, ananemden de bayramda yirmi lira bile almamisimdir. Arasıra altın küpe alırım, dogumgunlerinde pasta keser cumalari arar, sık sık memlekete yanına gider, kışları geldiğinde iyi bir oda arkadaşı olur, bazen de tatile götürürüm. Aramızda sevgi dışında bir alışveriş yok. Ananeme bakan çocuğunu da çok sevdiğim söylenemez, o da ananemin evinde kalır, dedemin aracını kullanır, emekli maaşlarını - kira gelirlerini alır vs. Ama sadece "Allah razı olsun , en azından başında birisi var, aklımız onda kalmıyor" deriz