annem neden bu kadar özensiz ?

benim annemde bi dönem böleydi.biz izmire geleli 23 sene oldu.zorunlu olarak gelmiştik.istanbulda yaşıyorduk ve gayet güzel bi evimiz ve imkanlarımız vardı.izmire gelince küçücük bi eve girmek zorunda kaldık.annemin yatak odası yemek odası koltukları hep mahvoldu.özene bezene aldığı eşyaları bi çoğu yolda geri kalanıda rutubet yüzünden mahvoldu.annemin ani çevre değişikliği ve ablamı babası tarafından icra yoluyla alınıp izmire gelmesi(babam annemin ikinci evliliği)annemi bambaşka insan haline getirdi.ne temizlik ne özen hiç ama hiç bişe kalmadı.okuldan eve gelirdik evde olmazdı yemekk desen hak getire.çok kötü bunalıma girmişti.tabi ozamanlar hiçbirimiz bunun farkında değildik ki ben ozaman ilkokul 4. sınıfa gidiyodum.ozamanlar sadece kızıyodum.diğer aradaşlarımın annelerine bakıp özenirdim.annemin bu durumu uzun yıllar devam etti.şimdi ise 9 yıldır antalya da yaşıyor.bulunduğu çevredeki arkadaşlık-komşu ilişkileri annemi istanbul daki haline geri götürmüş.üstelik şuan çalışıyorda orda yaşamaya başladığından beri.etrafındakileri göre göre kendini değiştirmiş aniden gelen oluyo die die evini derli toplu tutuyo.sık sık giderim yanlarına bide benim huyumu bildiğinden ben gitmeden daha detaylı uğraşıyo annem çok şükür geçti o durumu.1 ay olmadı bulaşık makinesinide daha ilk kez aldı annem.şimdi daha rahat.

demekki çocukluk çağlarında annen nasılsa insan büyüdüğünde tam tersi oluyo bunu keşfettim okuduklarımdan ve gördüklerimden.bende şuan çok çok titizim diemem ama derdi toplu tertipli insanımdır.heleki 2 çocuğum var biri bebek.annem aşırı titiz olaydı demekki bizim evi poh götürüyo olacaktı şimcik

inşallah annenizede bişeyler sebep olurda şimdiki temizlikle ilgili huyları değişir istediğiniz gibi biri olur.

Yapmasın bence zaten.
Temizlik falan yapmasın anneciğin.
Madem durumunuz iyi,tutuverin bir kadın. Haftada 2 defa gelip toparlasın evi.

sorun yapması yapmaması değilki. ayrıca bir kadın tutabilecekken o istemiyo diye tutamıyoruz. sorun şu ; her kadın tertipi düzeni estetiği sever. ama annem herseyden bıkmış, gecmiş gibi davranıyo. bazı arkadaşların yorumları sayesinde annemin mutsuz olabilecegini anladım. sanırım onunla daha fazla vakit gecirmem lazım. yeni yerlere gitmek, çarşı pazar dolaşmak gibi.

Ben de ufak bir tavsiye vereyim.Madem bu ara evdesin,evdeki fazlalıklardan kurtulmaya çalışabilirsin.
Ev öyle bir hale gelsin ki,5-10 dakikada toz alınabilsin veya hemencecik,engellere takılmadan,yerler vileda yapılabilsin.

Anne evinde fazlalık çok olur.Eskiden kalan,kıyıp atılamayan veya eskilerin yedek diye-misafir için diye tuttuğu fazlalıklar...
Sehpa,vitrin gibi yerlerdeki gereksiz akseuar ve örtüleri kaldırabilirsin.Kapı arkaları,dolap üstlerini boş tutabilirsin.

Krem,şampuan bile fazlalık yaratabilir.Bir dönem baktım bir krem bitmeden yenisini almışım,eskileri atmamışım,bir sürü krem birikmiş.
Şimdi parfümü bile en fazla 2 tane bulunduruyorum.1 çok hafif,1 biraz daha yoğun gibi...

Mutfak dolaplarını boşaltabilirsin.Gereksiz saklanmış boş kavanozlar,tek kalmış bardak ve tabaklar,kırık veya deseni silinmiş tepsiler...
Hepsini atıp örneğin 3 eski püskü tepsi yerine 1 yeni tepsi,tek tük 30 tane bardak yerine 1 tane 12 li yeni takım yapabilirsin.
Giysileri birlikte ayırın,annenin en son ne zaman giydiğini sor mesela...Bedeni uymayan ve modası çok geçmiş olanları ayırın.

Dolaplar boşaldıkça,ortada kalanlara yer açılır.Herşey yerini bulunca ev toplanmış olur.
Umarım işine yarar yazdıklarım.

ben başak burcuyum özelliği midir nedir aşırı tertipli bir kadınım ama en iyi arkadaşım aynı annen gibi salaş,rahat,ama çok iyi bir insan ben onu çok seviyorum ve evine çok sıkça gidiyorum, evinin hiçbir köşesine bakmadan sohbet edip dertleşebiliyorum....diyeceğim şu ki insanlar rahat ettikleri kişilerin evlerine giderler ve etrafın dağınıklığı onları çok ilgilendirmez sen de anneni böyle kabul et zaman zaman yardımcı ol ama onu rencide edip sıkıntısına sıkıntı katma.... kendi evin olduğunda istediğin düzeni kurarsın...

Ben annemin evini aynen böyle yaptım. Yeni sehpa almış, eskisi duruyor. Yeni tv masası almış, eskisi duruyor. Bedenine olmayan modası geçmiş hatta eskimiş bir çok kıyafet, ayakkabı, vs. Her taraf yapay çiçek, tozunu almaya kalksan kaç günün gider. Annemin çığlıkları arasında kaç çuval eşya attığımı hatırlamıyorum. Eski eşyaları da kullanamasın diye amcama kırdırttım sobada yaksın Görürsün onlar lazım olunca sorucam sana dedi. Belki 7 - 8 yıl geçmiştir keşke şunu atmasaydın dediği bişey olmadı. Ama ev nasıl hafifledi bilsen. Artık temizlik yapmak eziyet olmaktan çıkıp daha pratik oldu.

annen hep böyleydiyse bundan sonra da böyle kalacaktır tatlım bu yaştan sonra kadının değişmesini bekleme böyle kabul et:)
çok rahatsızsan durumdan maddi durumunuz da iyiyse annene yakın bir yerden ev tut kendi düzenini kur yine hergün sık sık görüşürsünüz ama düzenleriniz ayrı olur

benimde tam tersi annem 57 yasinda ama evi hergün hallac pamugu gibi kaldirir temizler 220 metrekare ev hergün makineye cekilir silinir , carsaflar silkelenir , eskiden daha beterdi elinde firca dolasirdi bi yerde ufak bi leke hemen firca millet bayram temizligini bi günde bititrdi bizimki bir ay sürerdi ev bastan asagi boyanir cerceveler ciflenir mutfak dolablari dökülür bulasik makinesi yokken hersey en bastan yikanir temiz tencereler ciflenir resmen mutfagi yikardik , annem buzdolabini balkona cikarir bildigin yikardi evde ne kadar dolab cekmece varsa dökülür ici camasir sulariyla silinir , ah anlatirken yoruldum , tüm bunlari 16 , 17 yaslarindayken ben yapardim annemle birlikte sikiysa yapma hani

bende annemin bu asiri titizligi yüzünden cekmisimdir, kadin evi az dökülse mutsuz olur bizi birbirimize katar hizini alamaz beddua bile ederdi, simdi biraz sakinlesti neyseki...

sonuc pasakli biri degilim ama temizlik icinde ölmüyorum , cok titiz insanlarin evine gitmek istemiyorum, özellikle misafirlige gittim kadinin yemekten sonra iki saat mutfagini parlatmasina uyuz olurum.

yani halien sükret rahat bir annen varmis iste .

düsünüyorumsa söyle yayila yayila bi kahvalti edemezdik, hemen evin silinip süpürlenmesi lazim , mazallah bi müslüman kapiyi acar.

Son düzenleme:

Kusura bakma ama annenden bahsederken sanki eve bir hizmetçi almışsınızda ondan şikayet eder gibisin. üzüldüm açıkcası biraz söylemlerine. Benim kızım 11 yaşında ve 2 senedir bana her türlü ev işlerinde yardımcı olur ve şuan evi ona teslim edip gidebiliyorum işe. Bence buraya konu açabilecek yaşta isen annenede yardımcı olabilirsin. 51 yaş çok yaşlı bir yaş değil belki ama birazda sen yardımcı olabilirsin, diye düşünüyorum.:26:

farkındaysan annem bu evin hizmetçisi değil bunları yapmak zorunda da değil diye belirtmişim. kadın tutabiliriz ama bunu istemiyo diyede belirttim. sorun şu annem bir kadın ve gayet egitimli kültürlü bir kadın. her kadın özeni temizliği estetiği sever. su an bulundugu durum anneme yakışmıyo ve bu yaklaşımının altında hayatıyla ilgili bir memnuniyetsizlik mutsuzluk oldugunu düşünüyorum. yani sorun evde kim temizliği yapıcaktan cok annemin kendi yaşamına dair hiç birşeye özenmemesi ve bu herkesin dikkatini çekmesiydi..bunun nedenini ve ne yapmamın gerektiğini sordum ve bunun yanında birkaç örnek verdim. hepsi bu. lütfen yazıları daha dikkatli okuyalım

ben de annen gibiyim,
yıllarca annemin dırdırını çektim
şimdi kocamın dırdırını çekiyorum
demek bunla da bitmeyecek evladımın da dırdırını çekeceğim. vay başıma gelenlerrrr

annen cimri bence, madem sen yapmıyorsun
bırak temızlıkçi yapsın
düzelceğini sanmıyorum cnm
alışkanlık bir hastalıktır
demekkı annen böyle mutlu
yapıcagın tek sey, elınden geldıgınce kendın yapman

aynı benim annem . . . fazla yapacak bir şey yok cnm . . . bazı arkadaşlar sen yap annen demek ki bu kadarına kadar yetiyor demişler ama yaşayan bilir sen yapsanda 2 gün sonra saatlerini verdiğin düzenlediğin yerin eskisinden daha beter olması haliyle karşılaştığın an kendin yapmayıda kafanda bitirdiğin an oluyor malesef . . .

benim fikrim hiç konuya değinme hep böyleymiş çünkü ben bu saatten sonra değişeceğini sanmıyorum . ne o kırılsın ne sen üzül . kendi evinde kurarsın istediğin düzeni tertibi . . .

Bu tamamen huy meselesi canım bu yaştan sonra da değişmez benim de mesela babannnem çok titizdir 77 yaşında her şeyi kendi yapar kimseye evine gidince bulaşık yıkatmaz kendine makine de almaz illa kendi yıkayacakmış biz de bu huyuna kızıyoruz ama aynı babam diyor 30 unda da böyleydi hala böyle değişmiyor yani.

Bu saatten sonra anneni değiştiremessin herkezin hayat tarzı farklıdır benim annem temizlik hastasıdır bende bu durumdan çok bunalırdım bekarken hatta evlenince pasaklı olucak senin yüzünden diye kızardım ona ama annem 54 yaşında masallahı var benden dinçtir hergün kalkarmı o ev yapma etme canına yazık desekte nafile huylu huyundan geçmiyor güzel konuştuk kızdık yeri geldi babam bile çıkıştı kavga etti ama canına yazık diye ama değişen bişi yok annen içinde aynı durum geçerli değiştiremessin malesef.
Sana düşen şartların durumun nedir bilemiyorum ama seni rahatsız eden şeyleri gücün yettiğince yapmalısın.Temizlik annen yapmıyormu sen yap mesela haftada genel bi temizlik iiki günde birde küçük süpürgelerde çekebilirsin o annen yapmıyorsa iş çalışma okul şartlarına göre fedakarlık yapıcaksın bunun içiin anneni üzmeye değmez kendinde yıpratma.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…