eşimin tarafı da öyleydi ve annem sadece şunu söyledi . bırak kızım ne yaparlarsa sesini çıkarma yoksa evlilik olmaz dedi çünkü herşeyde dediğiniz gibi şeyler oluyordu. nişanlını gerçekten seviyorsan bırak hiç tartışma, annene de akıl ver çok karışmasın.evlenince ne isterseniz alırsınız zaten.çünkü çoğu nişan bu aşamada bozulur.
Aynen kulak tıkamak lazım, kendi istediklerine odaklanmak lazım.
Ben öyle yaptım.
Mesela gelenek sevmem, hiç bir geleneğe uymadım. Teyzemler küstü, annem bile trip attı.
Memlekette en azından yemek verelim dediler. İstemiyordum hiç ve yapmadım. Teyzem bir koca hafta bana trip attı annemi gazladı. Kulak tıkadım. Kendiniz evlenirken yapsaydınız bu benim evliliğim dedim.
Başta bencil dediler şımarık dediler. Umursamadım.
Kyaınvalidem illa kına diye tutturdu. Annemi fitlemeye kalktı, kayınpederimle baskı kurmaya kalktılar hatta en son ilk mürüvvetim diye duygu sömürüsü de yaptı. En yakın arkadaşım ay kınasız olmaz kayınvaliden haklı yap yap dedi. Sevmiyordum o şalvarlı kına kıyafetini, ömrümde elime kına sürmemişim kokusunu sevmiyorum diyorum, olsun çeyrek verecekler diyor. E izi kalıyor diyorum hemen yıkarız diyorlar. Ne baskılar ama. Asla olmayacak dedim yapmadım. Kayınvalidem ve anneme göre asi ilan edildim ve bana ciddi ciddi tavır aldılar. Bana ama kimse o kıyafetleri giydirip elime o kına denen şeyi sürdüremezdi.
Bohçada teyzem inanılmaz baskı yaptı. Yok kardeşi evlenir, ona bohça yaparlar bak kıskanırsın dedi. Rahmetli ananemin güya vasiyetiymiş benim kayınvalideme el işlemesi seccade yapmışmış. Yalan on tane torundan neden tek bana yapsın ki. Kadının ona yaptığı çeyiz üstünden duygusal tarafıma yürüdüler. Yine de istemedim. Ne ben eşime o saten takımdan yada traş takımından aldırdım ne kendime gecelik. Kayınvalideyle don sutyen aldıramazdı hiç kimse. Utanç verici geliyordu yapmadım. Yine o en yakın arkadaşım bak harika makyaj seti alacaklar yaptır yaptır dedi. Ben makyaj malzemesinde çok kılımdır, kahverengi yada gri hariç far sürmem tüm o farları ne yapacağım, allık kullanmam, fondötende her markayı kullanmam diyorum, olsun sen mi ödeyeceksin diyorlar. Mantık da buydu aldır aldır..
Düğünde bir tek baskılara boyun eğdim. Onda da her şeye hayır demiştim mecbur kaldım. Bana kalsa o da saçmaydı ya. Yakın bir arkadaşım nikah sonrası bir meyhanede en samimi arkadaşlarıyla eğlence düzenlemişti. Bu tip bir eğlencede gerçekten eğlenmek isterdim, düğün de göbek atmaktan daha çok eğleneceğim gerçekti en azından olmadı.
Şunun için diyorum. Bu süreçte en yakın arkadaşından tut teyzen halan annen herkes yap yap baskıları kuruyor. Dinlemeyeceksin. Gerekirse sesini çıkar ve rest çek ama dinleme. Sadece nişanlınla kendine odakla. İkinizin isteklerini gerçekleştir. Başka türlü mutlu olamazsın.
Bak beni gelin almaya geldiler, tüm akrabaları var. Kayınpederim tutturdu kırmızı kuşak bağlayacağım diye. Asla bağlatmam o çirkin şeyi dedim bağlatmadım. Adam akrabalarına rezil oldu belki ama ben yine de geri adım atmadım. Umurumda da değildi.
Biraz bencil olmasın bu süreçte... Yoksa şu süreçte kendini yıprattığınla kalacaksın. Denge kuramıyorsan kendi dediğini yap. Israrı dinleme ve sert çık. Sen evleniyorsun annen değil. Millete el alemi salla, mutsuz olduğunda yada ayrıldığınızda onlar olmayacak yanında.