Aslında bizim hayatımıza olumsuz etki esen bir çok yönü var. En minimumu mutsuz olduğunu hissediyor. Mutsuz bir annem var. Buna çare aramıyor. Çare arıyor. Bir sürü ilişkiyi çöp ediyor. Dediğim gibi "olaylara karşı hastalıklı yaklaşımları ve fikirleri var" O olaylar bizim hayati meselelerimiz ve hayatımızı etkileyecek meseleler oluyor.Bence yardim edemezsin, cunku hayatindan memnun. Eger yasadigi hayati normal buluyor ve seviyorsa, disardan yonlendirmeyle bir baska forma sokamazsin o hayati, imkansiz. Cok buyuk bi sorun da gormedim. Egrisiyle dogrusuyla kendi hayati. Ahlaksizlik yapmamis, suc islememis. Iyi kotu yasamis ve yasiyor iste.
Mesela bi ornek ver senin hayatini etkileyecek ne yapti olumsuz fikriyleAslında bizim hayatımıza olumsuz etki esen bir çok yönü var. En minimumu mutsuz olduğunu hissediyor. Mutsuz bir annem var. Buna çare aramıyor. Çare arıyor. Bir sürü ilişkiyi çöp ediyor. Dediğim gibi "olaylara karşı hastalıklı yaklaşımları ve fikirleri var" O olaylar bizim hayati meselelerimiz ve hayatımızı etkileyecek meseleler oluyor.
Mesela babamla anlaşamamasının çok saçma nedenleri var. Gündemimizde boşanmak var. Annemin planına göre boşanılıyor, babamdan nefret ediyoruz(ki lafta baba olmayan bir babadır babam), okulumu bırakıyorum, evin maddi geçimini omuzlanıyoruz kardeşimle. Annem odamda video izlemeye devam ediyor. Annem şuan bunu istiyor bizdenMesela bi ornek ver senin hayatini etkileyecek ne yapti olumsuz fikriyle
Annemi size anlatmak istiyorum. Bir akla çok ihtiyacım var. Daha ağır sorunlar var bu forumda annelerle alakalı ama beni yoran yıpratan çözümsüz bir mesele annem..
Annem küçük bir ilde doğdu. Orda uzun süre yaşadı. Despot bir baba var annemin hikayesinde. Herşeyin en güzelini alan, süsleyen, püsleyen maddi açlığı maneciyattan çalarak dolduran bir baba. Annem babasını babası olmasa sevmezdi. Ben bu soruyu kendime sormaktan korkuyorum çoğu zaman...
Annesi ise işçi bir kadın. Ve Altı çocuğun en büyüğü annem. Kardeşlerine bakım konusunda anneanneme biraz gereğinden fazla yardımda bulunmuş. "Oynumun arasında annemin beni çağırıp çocukların formasını yıkatmasına çok üzülürdüm. O oyun öyle tatlı gelirdi ki" dediğinde çok içim sızlamıştı anneme..Bu işin karanlık boyutu. Aydınlık boyutu ise annemin ailesi saygın bir aile, eğitime önem verir, dedem elleriyle annem için bir okumak istemedi bari zanaatı olsun diye dikiş kursuna vermiş. Ona kitaplar alırmış. Anneannem dünyanın esasında en anaç kadını.. (Grip olduğumda beni kimselere bırakmaz beşyüz defa arar, yanına alır, o bakmazsa içi rahat etmez. Anneannem annelik yaptı bana hatta.)
Annem bu süre zarfında teyzemden öğreniyorum bazı despotluklar yapıyor. Teyzemi mutfağa kilitleyip hüngür hüngür ağlatarak bulaşık yıkattığını öğrendiğimde şok olmuştum. O dönemden bir yanlışlıklar var.
Annem büyüyor, güzel alımlı da bir hanım. 19 yaşında anneanemin kulağına biri fısıldanıyor. Babam. Babamsa çok küçük yaşlarda ekmek kavgasına düşmüş. Annesini çocukken kaybetmiş. Yorgun bir adam. Babamın efendiliğini sakinliğini, annemin güzelliğini beğenen annemle babam evleniyorlar.
Annem ile babamın evliliği başlarda kötü kokular veriyor. Annem babamı istemediğini belirtiyor. Anneannem biraz şans vermesini istiyor annemden. Annem bunu daha sonra anneanneme beşyüz defa yüzüne koyuyor tabi. Aslında sivri biri çok rahat vazgeçerdi eminim o da şans vermek istedi. Ardından 1 yıl sonra ben doğuyorum. Evlilik hala sorunlu. Ardından 4 yıl sonra kardeşim doğuyor. Evlilik sallantılı..
Biz ilkokula gidiyoruz. Annemin bir kere kahvaltı hazırladığını hatırlamam. İçimde çok uktedir. Bir kere annem bize kek yapmadı...
Dikiş kursuna gitmedi. Okumak istemedi. Evlendi evliliğini yürütmek istemiyor (o istemiyor bu evlilikte ağır basan sevgi babamda). Kaybolmak istedi kayboldu. Dönmek istedi döndü. Annesine babasına kardeşlerine kendine küstü. Olaylara yaklaşımı ve fikirleri hastalıklı. Bütün gün benim odamda video izliyor. Komşularını sevmiyor. Amacı yok. İlgi alanına gidecek kurslar buldum gitmedi. Hoşlanacağı alanlar keşfetmeye çabaladım ilgilenmedi. Biraz nefes alalım yürüyelim dedim hava soğuk dedi. Doktora gidelim dedim öfkelendi.
Peki ben anneme nasıl yardım edebilirim?
Bu korkunc bi istek ama kesinlikle taviz vermemek de senin elinde bunu biliyosun. Video derken dizi film falan herhalde?Mesela babamla anlaşamamasının çok saçma nedenleri var. Gündemimizde boşanmak var. Annemin planına göre boşanılıyor, babamdan nefret ediyoruz(ki lafta baba olmayan bir babadır babam), okulumu bırakıyorum, evin maddi geçimini omuzlanıyoruz kardeşimle. Annem odamda video izlemeye devam ediyor. Annem şuan bunu istiyor bizden
Anneannem ve dedeme annemin bir evlat olarak verdiği not içler acısı elbette. Ama anneannem ve dedemin eli bize dahi uzanır. Bir tül gibi örter. Bende kendi hayatımda inanılmaz sıkıntılar yaşadım yeniden tutunmaya çalışım. Bu süreçte anneannemin desteği anneminkiyle inanın kıyaslanamaz. Elbette "anne" muhakkak beni seviyor, bende onu seviyorum ama yeterli değildi. Anneannem ile dedem annemin aksine diğer evlatlarından tam not alır. Bilemiyorum. Çok karmaşık bir döngü buAnneniz anlattiklariniza göre hayattan saklanıyor. Oyle seyler anlattiniz ki okurken arada kaldım. Saygin bir aile egiteme onem veriyor ancak cocuk yetistirmede bir cok problem var. Anneniz bunlardan etkilenmis hem de cok derinden. Icine kazinmis sanki bazi seyler. Yapmasi gereken ama yapmadigi seylerin sebebi cocuklugu, gencligi ,babani birakip gidememesi.
Anneni daha iyi tanisanda icindeki fırtınaları bilemezsin. Bosanmayi neden goze almadi mesela. .
Annene yardimci olmak istiyorsan ya ufak degisikliliklerle başla ya da oldugu gibi kabul et. Bu saatten sonra yapabileceklerin sınırlı.
Esasen annem "yurdum kadını" değil. İstese boşanırdı emin olun. Hatta kendi yapamasada babamı bunu yapmaya zorlayacak kadar zeki ve dominanttır. Anneannem dedem bu konuda bir maske. Şans vermeyi kendi istemeseydi vermezdi.Annen tipik yurdum kadını
İstemediği bir evliliği yürütmeye zorlanmış
En sonunda kendisini tüketmiş
Sizin çok da yapabileceğiniz bir şey yok
Bazen insan beyni farklı işliyor, bırakıp gidememesine sizi sebep görüp, hayatımı onlar yüzünden harcadım şimdi de onlar benim için harcasın düşüncesinde olabilir. Yaşayamadıklarını sindiremiyor olabilir. Bu işin çözümü bir uzman desteği bence ama ilaç , uyku değil terapi almalı. Bir şeylere yeniden başlamalı anneniz, boşanmak istiyorsa da boşanır sonra zaten ama şu an sağlıklı değil durumu, acil olan bunu düzeltmek
Aslında annemde şiddet yoktu. Bütünüyle öcü biri değil. Güleriz eğleniriz ama geneli bu düğüm. Bu döngü.Benim annem de seninki gibiydi. Sevgisiz, sorunlu bir kadın. Azar, dayak, duygusuz bir ebeveyn... Babam da anneme maddi manevi şiddet uygulayan bir insandı. Neyse okudum, meslek sahibi oldum, kendimi kurtardım. 31 yıl sonunda annemin babamla boşanmasına ön ayak oldum. Dilekçesini hazırladım. Zaten alacak maddi bir şey de yoktu, anlaştılar. Şimdi vefat eden babasından maaş alıyor annem. Abimin 9 yaşındaki oğlunu da yanına aldı (3 kardeşler bakımı zor diye) iki kişi mutlu mesut yaşıyorlar. Deden hayatta Mı? Değilse eğer boşanıp onun üzerinden maaş almasını sağla. Ya da annesi üzerinden. Boşanmanın ardından en çok 3 aylık beklemeden sonra bağlanıyor maaş. Kadının çocukluktan travmaları var. Şimdi çıkıp psikolog, yürüyüş vs demek artık hiçbir şeyi düzeltmez. Karakter yapmış davranış şeklini. Kemikleşmiş. Ancak gerçekçi çözümlerle yardımcı olabilirsin. Her şey ailede başlar. O noktada tökezlemeler olursa, maalesef ileride tüm olumsuzluklar kişilik olarak geri dönüyor. Onu öyle kabul edeceksin; duyguları kendine endeksli, bencil, hayattan kaçan bir kadın. Tabii babanın da belki hataları vardır. Bilemezsin. Sen kız evlat olarak biraz babana arka çıkmışsın ama onların arasındaki ilişkiyi homojen olarak bilemezsin. Neyse, ben anne ve babamın boşanmasını sağladım şimdi ikisi ile de ayrı ayrı görüşüyorum, tavır almadım. İkisi de kendi hayatını yaşıyor. Tavsiye ederim.
Anneannem ve dedeme annemin bir evlat olarak verdiği not içler acısı elbette. Ama anneannem ve dedemin eli bize dahi uzanır. Bir tül gibi örter. Bende kendi hayatımda inanılmaz sıkıntılar yaşadım yeniden tutunmaya çalışım. Bu süreçte anneannemin desteği anneminkiyle inanın kıyaslanamaz. Elbette "anne" muhakkak beni seviyor, bende onu seviyorum ama yeterli değildi. Anneannem ile dedem annemin aksine diğer evlatlarından tam not alır. Bilemiyorum. Çok karmaşık bir döngü bu
Aslında annemde şiddet yoktu. Bütünüyle öcü biri değil. Güleriz eğleniriz ama geneli bu düğüm. Bu döngü.
Şu an ne yazık ki elimde bir mesleğim yok. Üniversite 1. sınıftayım. Dedem yaşıyor. Annemin istediği hayatı verebilmem için benden okulu bırakmamı dahi istediğini hatırlıyorum... Herneyse
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?