Annemin mirası ve babamın cimriliği

Fikriniz çok güzel ama tapu işleri o kadar çetrefilli ki bunları aynı zamanda yapmak imkansız gibi ki evlerin şehirleri farklı anladığım. Belki noterde yapılacak bir anlaşma geçerli olabilir, bilemedim.

KudrAlobar KudrAlobar in da dedigi gibi avukatla beraber bu sekilde cozebilir , bizim de birkac ay once çetrefilli bir tapu isimiz vardi , avukatimkz sagolsun halletti hepsini
 
Bilezik almadı yatak odası takımı almadı diye de anlatmayın derim annenizin ruhu rahatsız olur bunlardan. Gerekte yok zaten konuyla çok alakasız. Bakın ev bırakmış size ne güzel. Mekanı cennet olsun.
Haklısınız. Evet o zamanlar beni üzdü ama daha sonra ruhsal problemleri olduğu ortaya çıktı, kızamıyorum da o yüzden. Anlatmaya çalıştığım şey, zaten annem bunları tek başına yapmak zorunda değildi, babam da elini taşın altına hiç koymadı. Yani babamı anlatmaya çalıştım yine aslında :KK43:
 
Babana şaşırdım git bi acını yaşa bu nedir yani? Hemen para para demiş. Babanla orta yol zor. Abini ara bu ev benim olsun diğer evden pay almıyım de. Arada fark kalırsa ekonomik abine ödersin
 
Bir şeyi daha soracağım, tapular alındıktan sonra aradaki farkı ne kadar sürede ödemem gerekir, yasal süresi var mıdır? Hemen isterlerse ödemem zor çünkü. Abim evlenecek, hemen paraya ihtiyacım var der mi bilmiyorum :KK43:
 
Merhaba KK'nın sevgili aklı başında kadınları. Derdimle ilgili bana güzel yorumlarınızla yardım edebileceğinizi umuyorum. Baştan uyarayım biraz uzun olacak.

Başlıkta babam var ama hem annem hem babam cimriydi aslında. Ben 2. kez üniversite okuyorum öğretmen olup devlette çalışabilmek için. Geçen sene 3. sınıfa geçerken eşimle evlendik. Ben yazları çalışıyordum, geçen sene de okulla birlikte part time çalışabildim. Annemin iki evi var, biri yaşadığımız şehirde. Bu evi sevmediği için satmak istiyordu. Ama ben öğrenciyken destek olmak için bize daha düşük bir ücretten 2 yıllığına kiraladı, yani okulum bitene kadar diye. Bu arada biz aslında eşyalı bir eve geçmek istiyorduk ama annem çok ısrar etti. Yatak odası takımını alacağını söyledi. Eşim beyaz eşyaları aldı. Çeyizimde yemek takımı varmış ama annem bir türlü veremedi, görümcem yemek takımı hediye etti. Oturma odasını eski eşyalarla hallettik. Yatak odası takımını da almadı annem. Benim zaten yarın öbür gün atanıp başka şehre gideceğimi söyledi, ikinci el parça parça almaya çalıştı. Sonunda eşim boşver dedi, biz gidip yatak odası takımı aldık. Annem bana düğünde takmak için bilezik aldı ama sonra kaybettim deyip imitasyon taktı. Tabii bir yandan ruhsal problemleri çıktı sonradan annemin, bu yaptıkları bu yüzden olabilir. Bu arada babam hiçbir şey yapmadı. Evdeki temel gelir kaynağı da annem olmuştur hep. Bu kısmı ailemi biraz tanıyın diye anlattım.

Biz annemi aylar süren bir mücadele sonucu maalesef kanserden kaybettik. Artık son evredeydi. Hastanede dönüşümlü olarak refakatçi kalıyorduk. Bu arada babam sürekli annem adına vekalet alıp onun maaşını çekebilmek için uğraşıyordu. Kendi maaşının yetmediğini, borçların olduğunu söylüyordu hep. Bir gün annemin başında ben varken doktor "yakınlarını çağırın" dedi. Babama ve abime haber verdim. Abim geldi, babam da önce gelip sonra adliyeye koştu. Annemin banka hesabına erişmek için bir süredir uğraşıyormuş, tekrardan konuşmaya gitti öldükten sonra daha zor oluyormuş diye. Biz annemin başında korkuyla, sıkıntıyla beklerken o kadar duygusuzca davrandı ki babam. Sonunda annem birkaç gün sonra vefat etti. Haberi alıp hastaneye gittiğimizde babam mezar parasından bahsediyordu. Sonra annemin önce belediyeye götürülüp, orada yıkanacağını söyledi. Çünkü belediyeden malzemeleri biz sağlıyoruz demişler. Hastanedekiler hastanede yıkanıp götürülmesini tavsiye etti. O zaman kefen alınacak diye istemedi. Parasını ben vereyim deyince gidip aldı ve belediyeye gitmekten vazgeçti neyse ki. Taziyeye gelenlere pide söyledi. İş parasını vermeye gelince oyalandı durdu, acaba onun yerine ödeyen olmaz mı diye (Yanında amcam vardı ve durumları çok iyi, ondan veya abimden beklemiş olabilir). Sonradan da abime pideler pahalıydı demiş.

Gelelim bu miras meselesine. Acımız tazeyken bunları düşünmek istemiyorum aslında ama, şu an evinde oturduğum için en çok beni ilgilendiriyor. Babamın ağzını yokladım. Zaten o düşünmeye başlamış bile. Durum şöyle, babam o diğer şehirdeki evi satıcam demiş abime. Yani hep beraber karar vermek de yok. Babam da abim de ev istemez. İkisi de muhtemelen evleri satıp parasını bölüşmeyi düşünüyordur. Abim bu şehirde yaşamıyor zaten. Bu oturduğumuz evi satmayı da annem istiyordu. Şimdiyse ben bu evden çıkmak da, satılmasını da istemiyorum. Bu ev diğer evden daha değerli, farkı neyse verip ev sahibi olmak istiyorum. Benim düşüncem şuydu. Babamın bir evi vardı, şu an kentsel dönüşümde. Seneye iki ev verilecek kendisine. Kendi maaşı ve annemden gelen maaşı da olacak. Yani ne eve ne paraya ihtiyacı var. Ben ondan, "benim zaten iki evim var, annenizin evleri sizin olsun" demesini beklerdim. Bugün ağzını yoklayınca diyor ki yılbaşında hep beraber tapuya gidicez, evler üçümüze geçicek. Ben çok bozuldum ama bir şey demedim. Aslında kızmak, hesap sormak istiyorum ama. Sen kendini kurtarmışsın, biraz da bizleri düşün desem anlar mı, pek sanmıyorum. Abimle mi konuşayım, hep beraber mi oturup konuşalım? Yoksa sonuçta o da hak sahibi, denilecek bir şey yok mu? Ben üste parayı hem abime hem babama mı vereceğim bu durumda? Zaten babama öfkeliyim, bir de bu yüzden kavgalı mı olacağız şimdi bilmiyorum. Bu arada bizim 2 yıllık kiralama mevzusu daha sonra konuşularak 3 yıla çıkarıldı. Sözleşmede 2 yıl yazıyor, şu an 2. yılın içindeyiz. Sonuçta ben şu anda oturuyorum bu evde. Daha kira sözleşmemiz bile bitmemiş. Bu tapu işlerinin böyle acelesi var mıydı?
Degisik bir aileniz varmis..su hayatta kac insan kizina dugunde sahte bilezik takar..yapilacak 2 sey var..ya evler dogal olarak 3 kisiye gececek yada siz o evi satin alacaksiniz..bu para oyle birsey ki anne kiza baba evlada kardes kardese kazik atabilir
 
Öncelikle başınız sagolsun.. Şu an bizde babamın misar işlemleriyle ilgileniyoruz. Çok şükür bizdeki durum sizdeki gibi değil. Annem yaşarken hiç birimiz hak istemedik.
Yalnız anlayamadigim noktalar var. Babanıza hak verdiğim. Şöyle ki, vefat eden kimsenin banka hesapları, e devlet vs herşey kapanıyor. Biz bilemedik Babamın hastalık sürecinde bankalardaki hesaplarına hep kardeşim baktı ama vefat edince hepsi iki güne blokeleniyor. Ve devlet açtırmak için sizin paranizdan vergi alıyor. Çok komik değil mi? Size ait parayı çekerken sırf vefat etti biri diye vergi alınıyor. Çok şükür anneme parasal anlamda sıkıntı yasatmadik babamla ortak olan hesabındakinin yarisini kullanabiliyor. Ama babama ait kısım malesef kullanıma kapalı. Aradan da 3 hafta geçti. İhtiyaç olsaydı annem zor da kalabilirdi. Babanız mantıklı davranmış. Ayrıca malları biz taksim etmedik, gerek görmedik anneme intikal etsin hepsi dedik ama meğer öyle bir durum içinde satış kadar harç aliniyormus. O yüzden de bütün varisler ortak mülkiyet olarak kaldı herşey. Ha bunun için de vergi veriliyor. Yani vefat eden babamizin malinin hepimizin adına intikali için bile harç ödeniyor. Çok garip...

Bir diğer mesele, kefen parası nedir Allah aşkına? Hastane de kefen parası filan alınmıyor. Mezar yeri deseniz öyle konuşulacak kadar pahalı değil. Ayrıca vefat etmis aileye yemek parasını ödetmeyi de hiç duymadım. Ne ayıp etmisler baban o konuda da ödememek istemekte de haklıydı yani.

Madem mallar paylaşılacak siz de oturup güzelce konuşun zaten kafanıza gore alamıyorsunuz onların hepsinin bir bedeli çıkartılır ona göre kim daha ne ödeyecek ne alacak belli olur. Ailenize bu açıdan çok güvenmiyorsanız kimseye vekalet vermeyin işlerinizi kendiniz takip edin. Tekrar başınız sağolsun.
 
Bir şeyi daha soracağım, tapular alındıktan sonra aradaki farkı ne kadar sürede ödemem gerekir, yasal süresi var mıdır? Hemen isterlerse ödemem zor çünkü. Abim evlenecek, hemen paraya ihtiyacım var der mi bilmiyorum :KK43:
Tapu işlemlerinde önce para ödenir, orada hatta sorarlar paranı aldın mı paranı verdin mi diye. Ama abiniz ile güven üzerine bir anlaşma yapar mısınız bilmem.
 
Cici anne getirip paraları ve evi yemesin. dikkat edin. onun üzerine olan evlere de birşeyler yapın. Nebilim annemin mirası filan. tapudan şerh koydurun. sizden habersiz satamaz diye. Babanız paragöz ise bütün bunları yapabilir.
Yaşayan bir insanın malı mülkü üzerinde evladı da olsanız hak talep edemezsiniz, şerh koyduramazsınız. Ancak aile konutu olursa olur o dediğiniz. İster satıp dünya turuna çıkar ister cici annelere yedirir. Kendi parası kendi malı. Kimse çocuğuna miras bırakmak gibi bir yükümlülük taşımaz.
 
kiyamam anneciginiz boyle bir adamla ömür gecirmis. kocasini gayet iyi taniyordur. sagliginda verseydi daireleri size keske. bankadaki parayi vs.. annenizin maasi babaniza nasil geciyor onu anlayamadim..
 
Babasına çok yüklenmeyin, tanımıyorum tabi ama, gerçekten vefattan sonra bankadan paranızı almak çok zor. Elde avucta başka birşey yoksa adam bunu düşünmüş olabilir. Ne yapacak beş parasız eşi de vefat edince. Belki duymuştur birilerinden zorluğunu, ya da görmüştür başka türlü yaşayıp.
Sadece kefen parasını düşünmek mantıksız geldi. Çünkü kefen için para almıyor ki hastaneler. Bir de mezarlıklar pahalı değil öyle. Ha ikinci kişinin yeri alındığında on katı para isteniyor sadece. Yoksa bir zorluk olmaz. Eşi vefat eden adamdan da kimse pide parası vermesini beklemesin. Ne ayıp.
 
Kadın-erkek olarak değil; ölen eşin maaşının bir kısmı (oranları bilmiyorum) geride kalan eşe dul aylığı olarak bağlanır.
KudrAlobar KudrAlobar turkiyede garip kanunlar var mesela kiz cocugu evlenene kadar baba uzerinden sigortali, erkek cocugu universite bitirene kadar. bitince baba uzerinden dusuyor.. oyle bir kanun oldugunu dusunuyordum bu maas meselesinin. etrafimdan hic duymamistim kadindan erkege kalan.
 
KudrAlobar KudrAlobar turkiyede garip kanunlar var mesela kiz cocugu evlenene kadar baba uzerinden sigortali, erkek cocugu universite bitirene kadar. bitince baba uzerinden dusuyor.. oyle bir kanun oldugunu dusunuyordum bu maas meselesinin. etrafimdan hic duymamistim kadindan erkege kalan.
Yakın zamanda başladı tam zamanını bilmiyorum ama on yıl içinde falan herhalde. Öncesinde erkek alamıyordu. Cinsiyet eşitliğine aykırı olduğu için değiştirdiler. Çocuklar için de değişecek muhtemelen ama biraz daha zamanı var onun. Muhtemelen kız çocuk aleyhine değişecek.
 
Yakın zamanda başladı tam zamanını bilmiyorum ama on yıl içinde falan herhalde. Öncesinde erkek alamıyordu. Cinsiyet eşitliğine aykırı olduğu için değiştirdiler. Çocuklar için de değişecek muhtemelen ama biraz daha zamanı var onun. Muhtemelen kız çocuk aleyhine değişecek.
2007 yılında vardı, ama daha öncesi nedir bilemiyorum.
 
Haklısınız. Evet o zamanlar beni üzdü ama daha sonra ruhsal problemleri olduğu ortaya çıktı, kızamıyorum da o yüzden. Anlatmaya çalıştığım şey, zaten annem bunları tek başına yapmak zorunda değildi, babam da elini taşın altına hiç koymadı. Yani babamı anlatmaya çalıştım yine aslında :KK43:
Annenizin evi birikimle mi alınmış yoksa kendisine miras yoluyla mı kalmış?
Eğer annenizin edindiği mallar ailesinden miras yoluyla intikal etmişse, babanız hak sahibi olamıyor, bu bilgi burada dursun.
 
X