Araba Sevdası

Ben bu adamla evlendim.

Her şeyi çok iyi. Beni el üstünde tutar, ailesine karşı yanımda durur, evde yardım eder... Sevgi sözcüklerini eksik etmez, kapıdan çıkarken, beni işe bırakırken öper, sevdiğini söyler, arada iyi ki seninle evlenmişim der, çocukları sever, bebeğimizi büyütürken bana yardımcı olacağına da inancım tam...

Gel gelelim savuşturduğumu sandığım araba sevdası devam ediyor.

Dün geldi, dilinin altında bi bakla var belli; 110bin liralık bi araba için pazarlık yapmış, 100bine düşürmüş, bizdekini 43e sayıyorlarmış ama 45 olsun diye ısrar etmiş ve umutlu. O arabayı alınca sınıf atlamış olacakmışız İşin en güzel kısmı da bizdeki arabayı verdikten sonra geri kalan tutarı az bir faizle 1 sene sonra verecek olmamışmız.

Devam etmeden önce bazı hususları belirtmem gerek. Biz sade nikahla evlendik. Bunu hiç dert etmedim çünkü ortaokuldan beri ben düğün yapmayacağım der dururum, fuzuli gelir. Şu anda bana dert olan şey ise arabayı isteme gerekçesi olarak kendi çok severek aldığı arabasını 6 ayı dolmadan sattığını, erkek olduğunu, içkisi kumarı olmadığını, tek zevkinin ve isteğinin bir kere olsun hayalindeki gibi bir arabaya binebilmek olduğunu söyledi. Bu arada kendi arabasını sattığı tutarla kredi borcunu kapattı ve elinde 5 kuruş kalmadı.

Hiçbir zaman parayı ya da eşyayı seven bir insan olmadım, hayatta en sevmediğim şey borçtur, borçlu olmaktır. Evlendikten sonra çamaşır-bulaşık makinesi, ocak, halı, çekyat, tabak çanağı kendim getirdim. Yatak ve köşe koltuk aldık. Bir de buzdolabı. Bu kiralık evde 1 sene durup kendi evimize çıkmayı istediğim ve taşınırken eşyaların ne kadar hırpalandığını bildiğim için gardrop aldırmadım. Daha doğrusu pahalı gardroplardan değil, bekar evlerindekilerin bir tık üzeri gardroplardan ikimize birer tane alıp giyinme odası olarak kullandığımız yere koyduk. Mutfak masam ve sandalyeleri de vardı, taşınırken bir bacağı biraz yamuldu ama idare ederiz, kendi evimize geçerken yenisini alalım dedim.

Kendimce 1 yıllık kalkınma planı yaptım. Kredi kartındaki büyük taksitler bitsin; o arada her ay kenara 3-5 kuruş atalım, benim birikimim + altınlar + o zamana kadar biriktirdiklerimizle gönlümüze göre bir yere geçebilecektik. Eşim de gayet uyumlu görünüyordu, fikirlerime katılıyordu.

Dün akşam bu araba mevzusunu açtıktan sonra şunları söyledi; her şey benim istediğim gibi oluyormuş, istediklerim olduğunda çok mutluymuşum, o bir şey istediğinde yüzüm turşu gibi oluyormuş, o bu araba mevzusunu açtığında gidip yarın alacağım dememiş, güleryüzlü bir şekilde bir öneri getirmiş. Kurutma makinesi alalım demiş aldırmamışım. Ben yorulmayayım diye istemiş. Bu gardropları hiç almak istememiş. O büyük dolaplardan istemiş ama bekar ev dolaplarından aldırmışım. Düz vites kullanamıyorum diye kendi arabasını satmış. Keşke daha o zaman iki arabayı satıp yeni bir araba alsaymışız.

Uygun cümlelerle kendi arabasını sattığında elinde hiç para kalmadığını belirttim. Biz ev alma planı yapıyoruz, Ocakta ev bakmaya başlayalım Nisanda kira kontratı dolunca kendi evimize geçmiş olalım diyoruz, önümüzdeki sene arabanın kalan tutarını (faizle 57bin gibi birşey) nereden bulacaksın diyorum. Biz çocuğun Amerika'da doğmasını planlıyorduk ondan vazgeçtik oraya vereceğimiz tutarla bu aynı miktar niye araba alamıyoruz diyor.

(Amerika'da kuzeni var, en ekonomik şekilde doğumun orada nasıl olabileceğini araştırmıştık, fikir ondan çıkmıştı, hep hayalini kuruyormuş, benim en başından gönlüm yoktu.)

Şimdi sizden akıl istiyorum; ben bu adama bütçe yapmayı nasıl öğretirim? Toplama çıkarma işleminden mi başlayayım napayım? Cep telefonuna günlük harcamaları kaydeden program yükledik kullanmıyor. 40 yaşında ve bu yaşına kadar hiç ama hiç lazım olur diye kenara para koymamış. En çok gücüme giden de muhabbeti geçince Amerika'da şu kadar kaldım, Amsterdam'da şuraları gezdim, İspanya'da La Sagrada var diye anlatıp durması

Yaa ben bilmiyor muydum gezip tozmayı? Nasıl böyle hiç utanmadan üstelik ballandıra ballandıra anlatıp duruyorsun!

Şu an iyi yönlerine odaklanarak kendimi avutmaya çalışıyorum. Evet hep para önemli değil deyip durdum hala aynı fikirdeyim ama para harcama alışkanlığı düzgün olan biri için dua etseymişim, herhalde duam eksik oldu. Annem hep parayı kazanmak önemli değil; herkes bir şekilde kazanır, önemli olan harcamasını bilmek der. Ah anneciğim..
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim, yeni iş yerimde hiç arkadaşım yok içimi dökmek istedim iyi ki varsınız

ya kızmayın ama ben eşinize hak verdim biraz..
bir fıkra vardı onu hatırlattınız bana adamın birine 60 ından sonra piyango vuruyor gidip mahallenin ortasına hela yaptırıyor hani..
arabayı almanız ev almanıza engel olacak mı peki ?

Neden kızayım

Baktığımız evler 500bin liradan başlıyor, Ocak ayına kadar peşinatımız olsa ve kalan 375bin lira için 10 yıllık kredi kullansak ayda 6 bin kredi taksidi oluyor. 10 yıl ayda 6 bin lira. Araba için ekstradan 57 bin lira gerek. Üstelik kira verilmese bile yeme içme benzin bebeğin masrafları..

İşin komik tarafı ben böyle hesap kitap yapan biri değildim. Hobilerim için harcama yaptım, kurslara gittim vs.

Ama erkek olsaydım işe başlar başlamaz bu şekilde olmam gerekirdi diye düşünüyorum.

Eşim şimdiye kadar tek gezmiş şimdi karısıyla gezmek istiyormuş. Evet çok güzel. Ama yılda 2 defa yurtdışına çıkacağım diye bütün sene borç mu düşüneyim?

Eğer o da ortaya benim kadar koymuş olsaydı ben böyle olmazdım. Hatta şimdiki gibi hiç ortaya bir şey koymamış olsaydı ama her gönlünün kaydığı şeyi almak istemeye devam etmeseydi, biraz ayağını yorganına göre uzatmaya çalışsaydı yine böyle olmazdım.

evlenmeden önce bu konuları konşmuyor muydunuz.. hayattan beklentileriniz çok farklı çünkü, eğer böyle olduğunu bile bile evlendiyseniz siz ona ayak uydurmalısınız bence.. arabaysa araba, gezmekse gezmek.. ya da evlenmeden önce o da sizin gibi evet borçları kapatalım, ev alalım rahat edelim diyorduysa sözünde durmalı..

Çok gelgitli. Sabit değil. Beylikdüzü'nde konut projesiyle pazarlık yapıyor, arada araba bakıyor, ileride İzmir'e geçeriz diye düşündük İzmir'de konut projesine mesaj atmış, şimdi en son Şişli civarı ev bakmaya karar verdik birlikte.

Ben ona ayak uydurmasına uydururum ama gelinliğimin ödemesini yaparken kayınvalidemin annemi kolundan tutup bir mazeretle dışarı çıkarmaya çalışması gözümün önünden gitmiyor. İleride oğlum olursa onun gibi olmak istemiyorum.

Arada bana der sen tutumlusun beni dengeliyorsun diye. Sonra başka bir rüzgar eser kötü olurum. Bir keresinde babası yeni çıkan opel araba almak için annesine Ataköy'deki daireyi sattırmış diye anlattı. Şimdi orası olsaydı çok değerlenirdi diye hayıflandı. O halini görünce tamam dedim aklını başına topladı. Sonra başka bir rüzgar...

+1

Anlattiginiza gore aileden oyle gormus bu saatten sonra degismez.

Luks araba, guvenlikli site, amerikada dogum, sinif atlama prestij hep boyle seylerden bahsediyor esiniz. Onceki sayfalarda 4000 e yakin kazaniyor demissiniz ama sabit gelir sonucta ikinizin geliri toplamda 10000 i gecmez diye dusunuyorum ki sizde servisle gittiginiz bir isiniz var. Istanbul gibi bir yerde bu gelirle ancak orta halli bir aile olunur ama esinizin hayalleri luks.

Boyle insanlar genellikle degismiyorlar. Tutumlu olmak para iradesi genellikle ailenden ogreniliyor cunku.

Ama sizde abartmayin. Mesela yeni evlenmissiniz ama bekar dolabindan bir tik ustu dolap olmamis bence. Bakin esinizde yuzunuze vurmus zaten. Siz cok kistikca o da size inat savurganligi arttirabilir.

Haklısınız. Ben bu ilişkinin erkeği gibiyim içten içe kızgınlığım hep buna.

Evi sonra da alabiliriz, bebeğimizin ilk zamanları önemli, doğum sonrası 1 yıl ücretsiz izin alayım diye bir fikir attım, önce tamam dedi bu araba olayından sonra diyor ki herkes işe başlıyormuş ben de başlamalıymışım.

Bu saatten sonra o hayallerine ulaşsın diye mi emek vereceğim, çocuğumla vakit geçirmek istemem bile bencil bir istek oldu onun araba isteğinin yanında

Bizim biraz üst versiyonumuzsunuz..
Biz de benzer bir durumdayız. Bi haftalığına max kapanır araba konusu, benim eşimin almak istediği araba da yaklaşık fiyatlarda üstelik ikimiz de memuruz, en düşük ücretli. Realitede alabilme ihtimali dahi yok. Ama lüks yaşam deyince benim eşim bir numara, bütün paramız kalite ürünleri yiyip içmeye harcandı şimdiye kadar, son model motor almasına razı oldum en son. Ona da doyamamış hala, satmıştı maddi gerekçelerden.
Biz 25 yaşında tanıştık ve o zamandan beri benden habersiz harcama yapmaz, şimdiye kadar ben ona ayak uydurdum ama artık taviz vermiyorum. O araba demeden ben ev diyorum hergün. Ben de bi miktar ev peşinatı biriktirdim biraz daha ekleyip seneye ev olayına dahil olmak istiyorum. 40 yaşına gelmiş bir adama laf anlatmak gerçekten çok zor. Hoş benim 30 yaşındaki kocam için de aynı durum söz konusu. Anlatıyorsun anlatıyorsun sanki hiç bişey söylememişim gibi sil baştan
Ben de senin gibi evlenince bekarlık eşyalarımı taşıdım, dolaplı bir ev kiraladık yatak odası için de karyola aldık. Perdeleri falan da annemden aldım uydurdum taktım. Ne güzel işte sizde tasarrufunuzu yapmışınız.
Benim eşimin annesi çok savruktur, kendisi de öyle ve farkında buna rağmen eşiniz gibi hiç dikkat etme gereği de hissetmez. Araba konusunu kv de de hergün gündem yapıyor bizde bir de. Bi gün kocamla ikisinin kafalarını birbirine çarpıştırcam Bir de kv der ki işten değil dişten artar. Bi de şunu der bizim yediğimizi komşu 1 senede yer gerçekten olağanüstü çok yiyorlar öyle böyle değil.
Ufff ben de ne dertliymişim
Bir de gerçekten bi taraf sıkınca kndini diğer taraf fazlasıyla savurtuyor
Yuvayı dişi kuş yapar, erkek keyfi sefasıyla meşgul olur ancak. Fırsat verme arkadaşım, kesin ve net bir şekilde konuş. Sonrasında da sürekli ev çocuk de dur.

Inanir misiniz ayni sey aklima geldi. 4000 tl ile 100 bin tl lik araba alamayacagina gore ileride cocuk felan olursa ucretsiz izin kullanmanizida istemez diye dusundum ama yazmadim.

Bence gayet bunu one surebilirsiniz. Ben ucretsiz izin kullanmak istiyorum bebegim icin o yuzden araba felan yok diyin. Cok uzerinize gelirse benim kararim net bebegim olunca ucretsiz izin kullanacagim sen tek basina odeyebileceksen araba borcunu buyur al diyin. Sizin kararli oldugunuzu gorurse tek basina giremez bu borcun altina.

Yaaaa şu son mevzu da aynı. Bana da eşim önceden çocuk olunca çalışmak yok diyordu. Şimdi çalışmazsan şunu alamayız, bunu alamayız, bu arabaya binemeyiz deyip duruyor

İnanır mısınız ilk sayfayi okurken tarih kısmını gormemistim yeni konu zannettim. Dedimki ben böyle bir konu hatta aynı cümlelerle okumustum o zamanki konu Sahibi noldu acaba diye düşündüm ki son sayfaya bakınca anladım ayni kişi olduğunuzu:)
Yaklaşık 8 9 ay geçmiş öncelikle evliliğinizi Tebrik ederim.
Ben de 10 yıldır çalışıyorum bekarim. elimde cok küçük bir birikim var aileme kredi desteğinde bulundugum için ne bir ev alabildim ne de araba.
Sizin için zor bir durum yani ev daha mantikli.
Araba için ayağımi yerden kessin bi yerden bi yere götürsun yeterli mantığındayim o yüzden cok pahali arabalara cuzi paralar veren insanlari hiç anlamadım anlayamayacagim galiba:)

Eşiniz kadar değil ama benim eşimde köşeye para koyamaz mesela. Bende herkes kendi parasini idare etsin dedim. Sonucta para kazanmayı biliyorsaniz harcamayida bilirsiniz.
Ay başında oturuyoruz aylık giderleri belirliyoruz. Ona göre benden bir kısım ekliyorum onun parasına ay sonuna kadar o para ile idare ediyoruz.
Bende para olduğunu ama bunu kullanmayaçağımızı biliyor.
(Bendeki paranın tasarrufu bende ihtiyaç halinde harcıyorum yoksa biriktiriyorum)

Birikiminizi kesinlikle söylemeyin. Önce ev alalım sonra durumumuzu iyileştirir araba alırız diye erteletmeye bakın.

Sizi kendime çok yakın hissettim.

Az önce mesaj atmış madem Amerika'ya doğum için gidemiyoruz bayramda gezmeye gidelim diye. Aklım durdu, bayram için planımız var yazdım. Hem özledim hem de insanları heveslendirdik şimdi olmaz mı diyeceğiz dedim.

Bir kere biz ramazanı onun ailesinin yanında geçirdik. Daha ilk baştan planımız kurbanda bizimkilerin yanında gideriz diyeydi. Oradan Yunanistan'a geçip ufak bir tatil yapacaktık. Asıl maksat annem babamın pasaportu yeni çıktı ve annem benimle Amerika'ya gelip yanımda duracak diye pasaportunda bir yere giriş çıkış olsun.

O insanlar 65-70 yaşında pasaport çıkarttı, heveslendiler, bu daha onlarla ilk bayramımız. Ben şimdi ne diyeyim anne baba kusura bakmayın biz her şeyden vazgeçtik bayramda Amerika'ya gidiyoruz mu diyeyim?

Yaa sonra bi hafta daha gittik kayınvalidemlerin yanında. Ben ağaç kovuğundan mı çıktım? Özledim ben de be adam!

Bayramın sonunda cuma günü gideriz diyor bu sefer. Hem sözümüzü tutmuş olurmuşuz. Yanlış bir şey yazmamak için akşama konuşuruz yazdım.

Ya sen daha dün şimdi almaktan vazgeçtim ama en geç 1,5 sene sonra istediğim arabayı alacağım diyorsun, Amerika'ya gitmek kaç paraya mal olacak vizesi bileti konaklaması yemesi içmesi? E hani ev planımız da var akşam bakıyordun? Evin bi yerinde para basma makinesi gizli de benim mi haberim yok?

Benim hayatım bu şekilde mücadeleyle geçecek sanırım.

Ayy konu eskiymiş evlenmişsiniz mutluluğunuz daim olsun. Bazı insanlar idare etmeyi bilmez onları da böyle kabullenmek gerekli diye düşünüyorum artık. Aslında eviniz olsa pekala istediğiniz gibi bir araba alabilirsiniz ama sonuçta taşınmaz mal daha kıymetli. Sanırım eşiniz gösterişi seviyor bu durumda siz ne yaparsanız yapın vazgeçmeyecekmiş gibi duruyor.

Sirf hava

Düşünmeden keyfe yatırım tek yaşam amacı
Aynı benim kocam da böyleydi 5 kuruşu yokken nerelere gitmek neler yiyip içmek isterdi. Ama ben bi süre eşlik ettim. Şimdi sürekli diyorum, yemedim içmedim gezmedim deme. Dahası için de üsteleme, şimdiye kadar hep damak zevkine sefana harcadık diye sürekli töslüyorum
Maalesef bir ömür sürer bu, yetiştirme şeklinden gelen birşey daha çok. Sinirlenmeden durumu izah et, annenleri de ihmal etme yazık. İlkokul çocuğuna anlatır gibi, daha önceden bu konuları hiç konuşmamış gibi sakin sakin anlat. Emin ol önceki konuştuklarından eser kalmamıştır kafasında

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…