Çok yakın bir arkadaşım var, üniversite zamanlarından beri görüşüyoruz, kendisi benden 6 yaş büyük şimdi 37 yaşında.
Geçen yıl bir şekilde Amerikaya gitmişti, oraya göçmeyi düşünüyordu. Bir erkek arkadaşı aracılığı ile gittiğini ve onunda iş bulduğunu, çok iyi bir insan olduğunu falan söylüyordu. Ama orada şartlar zor gelmiş olmalı ki (bu bir nevi kaçak, oturum izni yok, bir restoranda garson olarak çalışıyordu orada, belki günde 12 saat falan çalışıyor, hep ayakta), 5 ay sonra geri dönme kararı aldı.
Bu sürede, ona yardım eden erkek arkadaş detayından çok haberdar değildim. 'aah, benim işyerinden arkadaşım 2 yıl önce buraya gelmiş, iki çocuğu var, karısı ve çocukları türkiyede ama onların hayatları için burada çabalıyor, şu an oturum izni falan durumlarından türkiyeye gidemiyor ama onlara para gönderiyor, ve legal olduğunda onları braya getirtmek için çabalıyor, çok iyi insan banada buraya gelmemde yardım etti' falan gibi konuşuyordu.
Ama 1 ay önce telefonda bir şekilde bir konu geldi 'aah Ahmet (ismi kafadan attım) ile ilişkim Amerikada şöyleydi de böyleydi, ben TR ye gelince aynısını bulamadım, son ilişkim 'Ahmet' ileydi o özeldi çok güzel bir ilişki yaşıyorduk' falan dedi. O konuşmada tepki vermedim, ama garipsedim, anlamaya çalıştım, o kişi (evli) ile bir ilişkisi olduğunu bilmiyordum.
Sonra bugün konuştum, Amerika da tatilde ve onunla imiş....
Hiç hoşlanmıyorum böyle şeylerden, evli insanla olabilen arkadaş ilerde benim kocamada göz dikebilir gibi geliyor. Ama olayın detayı ne, neden o insanla beraber, onuda bilmiyorum, hiç detay vermiyor, mesela geçen yıl Amerikada onunla iyice ciddi bir ilişki içindeymiş ama ben bilmiyordum, bana bişey söylemiyordu, sadece ona yardım etmiş olan bir eski iş arkadaşı olarak biliyordum (aylarca).
Ama tiksiniyorum, ve güvenmiyorum. İlerde sevgilim olsa, yada evlensem, o adamı onunla tanıştırmam herhalde. Arkadaşlığımıda sorgular oldum. Ama benim dışımda olan bir olay için arkadaşlık bitirilir mi? Biz 15 yıldır kardeş gibiyiz, aç kaldık birbirimizi doyurduk, birimiz kirayı ödeyemedi, diğeri ödedi, hönküre hünküre ağladık diğeri oradaydı ve hep beraber ağladık, çok derin ve yakın bir arkadaşlık kurduk, hiç küslüğümüz kırgınlığımız olmadı, cidden aile gibiyiz. Sadece yaptığını şu an o adamla tasvip etmiyorum ve kendimi güvende hissetmiyorum.
Ve ne diyeceğimi ve nasıl davranacağımıda bilmiyorum...